Keresés

Részletes keresés

tomasz 23 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1083

Üdvözlet mindenkinek, aki a paradicsomot szereti!

S.O.S. keresek nagyméretű (óriás!!!) piros paradicsommagot. Tud valaki segíteni?

salsola Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1082

sziasztok, köszönöm annó a tanácsokat  akiültetéssel kapcsolatban. Íme egy fotó a kiültetett paradicsom növénykékről. 100 palánta van kb kint.

Valakinek van tapasztalata balkonparadicsom terén? Azokat is kiültettem, elég kicsik, nehezen nőnek.

írhaTOM Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1081
A mini-üvegház tulajdonképpen hátul egy ajtó (északi oldal), keleten egymásra csavarozva két elfektetett kb. 50*150-es ablakszárny, nyugaton csak egy ugyanakkor fektetve, és az egész lejtősen beborítva két másik ablakszárnnyal. Az eleje - déli oldal - léckeretre feszített fólia, ami kiemelhető, meg kissé billenthető. Hátul az ajtó fölött kialakult egy kisebb háromszög alakú szellőző, ami oda bevágott deszkalappal befedhető.

Én még mindig üzemeltetem, mert a Black Krim és az Andin cornu annyira kis nyamvadt, hogy még nem mertem kiültetni.

Frint!

A tőzegcserepekkel én már próbálkoztam, és azt tapasztaltam, hogy ugyan elkerülhető vele az átültetési stressz, de, hacsak nem tartod ÁLLANDÓAN meglehetősen nedvesen a földet, amíg teljesen szét nem nyomja a gyökérzet, akkor gátolja a növekedésben. Nekem több olyan tő is volt, amit a szezon végén úgy szedtem ki, hogy alig pár szál gyökere volt a tőzegcserépen kívül.
Előzmény: Nonamekata (1079)
Zitka Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1080
Két "baj" volt vele. Az egyik, amit tkp. sejthettem volna előre is :-), hogy természetesen nem lett ugyanolyan íze, mint az olasz földben termettnek. Ugye nem lehet figyelmen kívül hagyni a napsütéses órák számát, na meg azt sem, hogy még Dél-Olaszországban is, a legnagyobb nyári melegben is, sok helyen (félig nyitott) üvegházakban termesztik. A másik pedig a paradicsomvész volt, amire nem számíthattam. Tkp. bő termés lett volna, de szinte még sárgászöld állapotban elkezdtek alulról rohadni a szemek. :-(((  Így aztán az idei évet kihagyom, inkább vettem kész palántákat, vagy 4-5 félét (és még akarok többfélét is venni), és jövőre újra kísérletezem. Elég sok dolgom volt idén tavasszal (munka), és nem sikerült volna időben elvetnem a magokat.
Előzmény: Nonamekata (1079)
Nonamekata Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1079
ÍrhaTom! Mekkora a mini üvegházad? Hogy csináltad? Én a LIDL-ben vettem egy mini fóliasátrat, de mire kiraktam volna már nem volt rá szükség. Nem baj, majd ősszel, ha jön a hideg...
Zitka! Mi volt a baj a San Marzanoval? Én most vetettem először, még nincs vele tapasztalatom.
Előzmény: írhaTOM (1062)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1078
Milyen fajták?
Amerikai óriás, Black Krim, Green Zebra, Andin cornu, Lugas F1, Cherrola, Sweet100,

Szóval csak várjak?
Előzmény: Frint (1076)
Frint Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1077
Lugasparadicsom, kiültetás előtti állapot.
Valahol írtam, hogy ki fogom próbálni a tőzegcserepet. Nos megtörtént, rettentő pozitív tapasztalataim vannak, úgyhogy jövőre 60 cseréppel készülök. ( Látott valaki közületek ilyesmit? Próbáltátok már?)

tőzegcserepes palánták

Frint
Frint Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1076
Próbálok segíteni...a leírtak alapján azt gondolom, hogy a réz okozta a gondot. Átültetés, palántázás után soha nem szoktam semmiféle vegyszerrel - még az amúgy ártalmatlan rézzel sem - permetezni. Az átültetés utn amúgy is erős sokk éri a növényt: a főgyökere megszakad, új helyen kell a gyökérzetét elrendeznie, vizet kell keresnie, a lankadságot le kell gyűrnie...
A leírtak alapján semmi tennivalót nem látok, bízni kell, reméljük kirúgja magát.
Egyébként milyen fajta? Frint
Előzmény: írhaTOM (1075)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1075
Rákerestem a Google-n, és még mindig nem lettem okosabb. Csupa ellentmondásos dolgot találok a növénykéimen:

- Ugyan világoszöldes a levelük, és lilásak az erek, meg itt-ott a levelek fonáka DE szép magasra nőttek (nem elnyúltak) és jó vastag a száruk

-Nem tudom igazából eldönteni, hogy csak az öreg leveleken látható-e a halványodás-lilulás, mivel a paradicsomjaim egy részénél szép sötétzöldek az új levelek, másik részénél meg elég egyenletes a halványas szín.

-A gyökerükkel se volt semmi gond, amikor kiültettem láthattam, szebbek voltak a sokévi átlagnál.

-Azután kezdődött a halványodás, hogy kiültettem őket.

Mostanra az alsó leveleken elhalt-száradt foltok is jelentkeztek. Lehet mindez csupán az átültetési-stressztől, vagy mi a fene bajuk van???

Amikor kiültettem őket, másnap bepermeteztem rézzel, hogy erősödjön a "bőrük". Talán túl hamar volt? Vagy túl sok jutott egyre-egyre???

SEGÍTSETEK!!!
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1074
HELP!

A kiültetett parijaimat ma alaposan körbenéztem, és feltűnt, hogy egészen világosak a levelek, világoszöldek, miközben az erek sötéten, kicsit lilásan látszanak.
Mi bajuk?! Valami hiánytünet? Mi???
Anzika Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1073

Nem akarom túladagolni, mert felesleges és drága. Tehát akkor kb. 1ml egy liter vízbe. Köszönöm segítségedet.

Előzmény: Frint (1072)
Frint Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1072
Szia, ha jól rémlik én 8 köbcentit tettem 10 liter vízbe...
Előzmény: Anzika (1071)
Anzika Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1071

Van egy kérdésem.

Sherpa rovarölőt hogyan kell adagolni? Minden rá van írvan, hogy egy ha-ra mennyi kell, de kiskerthbe, 10l-be mennyi, az nincs.

Ha valaki tudja, akkor írja meg!

Anzika Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1070
Tegnap láttam a paradicsomaimat. A 10 növényből egy virágzik. A paprikáim csak áll, egy centit sem nőtt.
Zitka Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1069

Én is ebben reménykedem. :-) Szombaton vettem két manó-paradicsom palántát, és rögtön el is ültettem. Nálunk is elég tartós eső van.

Kíváncsi vagyok a termésre, mert sokfelől jókat hallottam róla. Viszont elég drága volt, 200 ft. Idén nem ültettem magról, a tavalyi "paradicsomvész" után nem sok kedvem volt hiába dolgozgatni vele. Na meg a San Marzano termése itteni körülmények között nem is lett annyira zamatos.

Előzmény: Anzika (1068)
Anzika Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1068
Szerintem direkt jót tesz a paradicsomoknak ez az esős idő. Jobb, mintha eszetlenül sütne a nap.
Előzmény: írhaTOM (1067)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.30 0 0 1067
Kiültettem a paradicsomokat. Most erre itt a 10 fokos hideg. Azért nagyon remélem, hogy hidegebb már nem lesz :-(
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1066
Én úgy tudom, lehetőleg hamar, legkésőbb akkor, amikor a két sziklevél között megjelenik az első igazi. Később sérülékenyebbek már.
Előzmény: devpernull (1065)
devpernull Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1065

Meg tudnátok mondani, hány nap után érdemes külön pohárba ültetni a növényeket? Kicsit sűrű a vetés, nem gondoltam, hogy ennyi kikel.

dev

devpernull Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1064

Sziasztok!

Pár hete nagyon finom koktélparadicsomot vettem egy nagyáruházban, édes, kemény húsú és fürtös volt. Az általatok írt hozzászólások alapján áztattam és szárítottam a magokat és tegnap kikeltek! Remélem nem hibrid volt, ez nyár közepére kiderül. Én is gondolkodom a balkonos termesztésen, bár van kert is. De olyan jól nézne ki pár paradicsomfürt az erkélyen!

dev

Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1063

Szia, a várakozás nagyobb gondot okoz, a korai kiültetés kisebbet. Nosza, ki vele!

A jövő évben a kikelés után próbáljad visszavenni a miniház hőmérsékletét, mert a melegtől elnyúlik a palánta. 4 leveles korától már csak éjszakára rakjál fedelet föléjük. Edzeni kell őket a kinti klímához, mert különben megsínylik az átültetést.

Előzmény: írhaTOM (1062)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1062
Kellene még egy kis megerősítés!

Olyan szépen fejlődtek a mini-üvegházamban (ablakokból tákolva) a paradicsomok, hogy cirka 30 centisek, és szép nagy bimbók vannak rajtuk. Félek, ha tovább várok a végleges helyre ültetésükkel, akkor virágzás közben nagyon megsínylik. Kiültethetem most már őket? Tartalék palántám nincs, sőt magom se nagyon :-(, úgyhogy, minden reményem az idei növénykékben van.
Előzmény: Frint (1061)
Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1061
Szia, hát a kompenzálás ide nem jó kifejezés, de ha arra gondolsz, hogy szisztematikusan -  programszerűen fogsz védekezni, és megelőző jelleggel, akkor biztosan sikerülni fog. A réz néha elég, de nem mindig, felszívódó szerek is kellenek, bár a tavalyi évben az is kevés volt. Sok sikert, drukkolok Neked. Frint
Előzmény: írhaTOM (1059)
kozak26 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 1060
Ma sikerult vasarolnom paradicsompalantat 100ft/db aron.
Vettem valami holland savmentes fajtat is, meglatjuk milyen lesz.
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.21 0 0 1059
Hát, köszi az infót... Utánanéztem, cirka 13 ezer egy 5 kilós csomag, kisebbre nem is akadtam. Meg aztán amit olvastam róla, kicsit mellbevágott. Lehet, hogy ezt még az én kedves-drága gilisztáim se élnék túl?! Szóval bizonytalan vagyok.

Ha úgy döntök, hogy nem fertőtlenítek, kompenzálhatok inkább több rézzel (permetezés formájában, persze)?
Előzmény: Frint (1058)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1058
A szer neve Basamid, a dobozán részletes leírást találsz a felhasználásáról. Még nem késő belefogni, biztos, hogy nem 18 ezer pénz.
Egy kis háttéranyag: a termesztőberendezésekben használt föld nagy számban tartalmaz élő szervezeteket (csigákat, vírusokat, rovarokat, fonálférgeket, gombákat, algákat és baktériumokat), valamint gyommagvakat. Kedvező esetben ezek kiegyensúlyozott talajéletet eredményeznek. Az egyensúlyt a monokultúrás termesztés és a növényházi viszonyok könnyen felboríthatják. Rövid időn belül a korábbi állapotot csak a talaj fertőtlenítése útján tudjuk helyreállítani. A fertőtlenítés drasztikus művelet, célja a földben található összes élő szervezet és a gyommagvak elpusztítása. A beavatkozás után szerencsére gyorsan és kedvező arányban ismét megjelennek az élőlények.a granulált fertőtlenítőszer kijuttatása után a talajt fóliával célszerű takarni. Ezzel csökkenthető a kigőzölgés, fokozható a hatás.
Előzmény: írhaTOM (1057)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1057
Konkrét kérdésem az, hogy MIVEL fertőtlenítsem a talajt? Úgy, hogy a tavalyi paradicsomokat kiirtó fertőzéseknek írmagja se maradjon, lehetőleg...

Találtam valami csodaszert, 18 ezer forintért, de ennyit nem szánnék rá, azt hiszem.
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1056
Ötlet van: talajfertőtlenítés, alapos és mély ásás, a növénymaradványok eltüntetése és elégetése ősszel. A talajfertőtlenítésről rengeteg anyag van a net-en, de ha konkrét kérdés van szívesen segítek. :)
Előzmény: kiwancsi (1053)
Frint Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1055
Szia, örülök, hogy átért a nagy vizem, sok sikert hozzá!
A banhegyi@mail.globonet.hu címen elérsz, és ha leteszem a kapát+gereblyét akkor vonalvégen is leszek. Remek az a pardicsom, kenem a kenyeret... :)
Frint
Hogy ne legyek teljesen off: talajlakók ellen küzdök, a paradicsompalántáimra fáj a foguk. Van pocok + vakond is, sőt szerintem egy hörcsögcsalád is offenzívában van. Résen leszek :)
Előzmény: GURIGA (1052)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1054

Szia!

MI a helyzet orgonafronton?

Előzmény: GURIGA (1052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!