De hiszen még szeptember végéig van majd' másfél hónap! A muscat sztem rengeteget cukrosodik egy hónap alatt. A furmintnak még több ideje van. Szerintem no para, ez még OK is lehet.
Nekem egyelőre szép a szőlő, hétvégén kikarózom az új töveket, leltárt veszek fel tavaszra. Most erős szél volt, megnézem mit tett.
Idén a muskotályt későn szedem le, október első harmadának végén, a második harmadban pedig a rizlinget. Idén jók a hordóim (remélem), nem lesz már olyan probléma, mint tavaly.
Hát az eléggé karcsú! :) Pár szemet lecsíptem a zsendülőkből, egész jók már, persze még brutál savval, de nem mértem. Azért a tavalyinál sokkal jobban állunk ;) én úgy látom érésidőben (a gyümölcsök is úgy jönnek) átlagos felénk az év, június közepéig jelenős lemaradás volt; azután brutál hajrá, majd az aug első fele megint befékezett (persze ekkor nyaraltam :)) de még sokminden eldől a következő két hónapban. Azért aug.ból is van 10 nap... szóval nincs késő. Bár ez sem lesz egy 2003as év az már biztos :).
Mádon a dűlőkben "garázdálkodva" kicsit lemaradottnak érzem az évet, a furmint 6-9, hárs is kb. ennyi, a muscat volt 12-14-es cukorfokú. Hiányzik a sok napfény.
Tegnap leleveleztem a szőlősorok déli oldalát (aug. elején egy szolidabb ritkítást már megtettem) a fürtöket teljesen kitakartam az árnyékból; most már nem félek a perzseléstől. Végeztem egy utolsó fürtritkítást :) is, de most inkább a fejlődésben hátrább tartó, elmaradt fürtöket, billingeket szedtem le - volt pár ilyen, a hajtások felsőbb részén a később virágzottakból. Ma kap egy rothadás elleni spec. botricidet (Rovral), mert szépen zsendül és ilyenkor könnyen beindul, és már csak egy hónap jóidő kell ....:) úgy érzem mindent megtettem idén, a növények egészségesek, a termés szépen mutatkozik, ha nem lesz nagy pech, jobb mustot szűrhetek mint az előző két évben. (pláne h. ott figyel a pincében már egy kézi bogyózó is:))
Hagyj gyepcsikot a szőlő alatt és szorgalmasan nyírd ha idegen beavatkozás van akkor a gyep is elhall alatta /kivéve ha van annyi esze hogy csak kétszikűre ható gyomirtót használ/
Hát ki tudja? A fő kérdés az, hogy miképpen lehetne megbizonyosodni tutira az okról, merthogy nem szeretném igazságtalanul megvádolni a szomszédot, viszont ha tényleg ő csinálta, akkor meg meg kell valahogy állítani, mert ennyi erővel végiglocsolgathatja az összeset... :-((
Caterina3, kerlek ne varj tolem semmi okosat! Csak 3 eve kerteszkedek, ha ezt annak lehet nevezni ket kisgyerek mellett (orulok, ha nem gyomos a kertem).
Az elozo tulajnak volt egy sor szoloje, amin nagyon latszott, hogy nem gondozta. Azota pusztan a noi megerzeseimre hagyatkozva nyesegettem, alakitgattam. Azt modjak, kisebb hibakkal, de jol csinaltam.
A betegsegeit nem ismerem, a permetezeseket is hanyagolom, ennek ellenere szep termesunk lesz az iden is, ha valami nem jon kozbe.
A tobbiek jobban ertenek hozza, az o szavukra hallgass!
Áttenni nem hinném, hogy lehetne a szőlőim, mert idősebb (15 év körüli) tőkékről van szó. Ráadásul tavasszal a túloldalon lévő tőkék "mentek ki", persze nem lehetett túl nagy probléma átugrani a kerítésen... :-((
Nem lehetetlen. És még az is "előnye", hogy semmi kimutatható nyoma nem marad... :-(
Egyébként kösz, hogy írtad, konkrétan erre nem gondoltam, de valóban, így visszagondolva most eszembe jut, mintha azt olvastam volna régebben, hogy 50 foknál forróbb víz kipurcantja a növényeket... :-(