Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1054

Szia!

MI a helyzet orgonafronton?

Előzmény: GURIGA (1052)
kiwancsi Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1053

Úgy látszik senkinek nincs ötlete, de ha mégis kérlek mondjátok meg, mert nekem is probléma ez, talán másnak is!

köszi

Előzmény: írhaTOM (1041)
GURIGA Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1052
Frint!

Az email címed nem találom, a Skype-on nem tudlak elkapni.

Köszi a magokat, megkaptam!

Van kéznél egy szelet vajas kenyered?

FAPATA Creative Commons License 2006.04.20 0 0 1051

Köszönöm mindkettőtök segítségét az eredményről majd beszámolok.

írhaTOM Creative Commons License 2006.04.19 0 0 1050
Én mindig a nedves papír közti csíráztatást használom. Így ugyanis nagyon kicsi lesz az üres poharak aránya - márpedig nálam kevés a hely, és ez számít. Így is van egy-kettő, ami ígéretesnek látszó csírával kerül földbe, aztán mégse lesz belőle semmi, de ez már tényleg elég ritka.

Ja, és volt már olyan paprika magom - szintén valami különlegesség, hogy több, mint 2 hét nedvesen tartás után kezdett csak el csírázni.

És: én a nedvesen tartás mellett a szekrényben szoktam tartani, ahol kb. 22-24 fok volt az állandó hőfok.

És egy jó ötlet a nedvesen tartásra: mivel ritkán tudok ránézni, ételtároló dobozba ágyaztam meg neki, betakartam papírral, azt benedvesítettem, de ezután rátettem nem teljesen rázárva a fedelét is. Így tutira nem szárad ki, mire legközelebb megnézem.
Előzmény: FAPATA (1048)
Kajka Creative Commons License 2006.04.19 0 0 1049
Fapata! Nem biztos módszer, de be szokott válni: 3-4 napig tartsd a magokat nagyon nedves papirban (pl. papirtörlő összehajtva, naponta locsolva), ne hagyd kiszáradni. Tk. be is lehet áztatni a magokat, de én azt tapasztaltam, hogy a nedvesen tartás a jobb. És ha van esővized, akkor avval locsold, ne csapvizzel. A vetés csak ezután jön.
Előzmény: FAPATA (1048)
FAPATA Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1048

Sziasztok!

Igaz , hogy nem paradicsom - de rokon növény- ügyben

kérek segítséget.Különleges paprika magokat kaptam

(fekete ,óriás, turbán) és egy részüket elvetettem , de

nem keltek ki .Az adagok másik fele még megvan.

Tudtok-e olyan biztos módszert , amivel a maradékot

csírázásra tudom bírni? Segítségeteket előre is köszönöm.

cicmarek_ Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1047

:-((((

Amit én kiraktam balkonládába (és véletlen kint felejtettem 3 éjszakát, mert elutaztunk), azok is visszamaradtak a fejlődésben :-(((! A poharasok kiültetésével tuti megvárom május közepét!

Előzmény: Anzika (1046)
Anzika Creative Commons License 2006.04.18 0 0 1046

Nem volt jó hatással a kiültetett paradicsomaimra az elmúlt két hét időjárása.

Frint Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1045
Szia, nem RÁ, MELLÉ. Szóval rátenni, az életveszélyes, elég egy erős napos délelőtt, és megfő kedves növényünk alatta, hőgutát kap.
Mellé, abban van ráció, de nem kvázi növényházként, hanem víztartalék gyanánt. Arra gondolok, hogy egy kétliteres ásványvizes palackot megtöltök vízzel, és a kifejlett, már virágzásban lévő növény mellé fejjel lefelé beledöföm a földbe. Aztán a karóhoz applikálom, és várom a hatást. Nagyon száraz nyarakon is egyenletes vízellátást kaphat a növény ezáltal, a talaj ki fogja szívni a vizet. Egy egészen apró lyukkal is meg lehet próbálkozni a tetején, hátha még jobb a vízleadás úgy.
Az idei időjárást nézve (ömlik az eső) még ráérünk ezzel.
Frint
Előzmény: salsola (1042)
Anzika Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1044

A flakonnak olyan veszélye van, hogyha kisüt a nap és nem vagy otthon, nem tudod levenni róla, akkor megfő alatta a növény, elég. Annyi a palántának.

Flakont akkor szoktam tenni a paradicsomra, ha helybe ültettem, meleg van alatta, hamarabb kikel, nem engedi kiszáradni alatta a földet, de mikor kikel, abban a pillanatban leszoktam róla venni.

Előzmény: salsola (1042)
salsola Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1043
flakont. bocsi
salsola Creative Commons License 2006.04.10 0 0 1042

sziasztok paradicsombarátok!

Én is nagyon szeretem a paradicsomokat, idén már jó korán el is vetettem a magokat, szépen kikeltek mindannyian, most már hatalmasak, de én úgy szeretném kiültetni őket, hogy tennék rájuk műanyag falkont.. Nem tudom ez mennyire jó ötlet, egyszer valahol hallottam, de aztán tapasztalat nem érkezett a későbbiekben róla. Tud valami okosat mondani ezzel kapcsolatban?

írhaTOM Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1041
Lenne egy kérdésem:

Mivel kicsi a kertem, és nagyjából főleg paradicsomot nevelek csak, nem tudom megoldani, hogy minden évben máshova kerüljön. Erre jön még, hogy tavaly elég ramaty volt az időjárás, döglöttek is a paradicsomjaim halomba. Szóval mit csináljak, mivel előzhetem meg, hogy az esetleg talajban áttelelt kórokozók kicsinálják a gyönyörű palántáimat?!
Teaway Creative Commons License 2006.04.08 0 0 1040
Aha, csak az időjárás is úgy akarja! Hacsak nincsen neki fűtött üvegháza...
Előzmény: Anzika (1032)
Frint Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1039
Itt vagyok, csak nem tudok még osztódással szaporodni, bár néha jó lenne :)
Készül a NAGY CSEPEGTETŐ ÖNTÖZŐMŰ és egyéb földhözragadt ügyek is lekötnek (határidős munkák, pályázatok ,stb.) Vagyok , leszek. Frint
Előzmény: Anzika (1036)
Frint Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1038
Szia, igyekszem segíteni.
Szóval - miután ma havaseső is volt - a paradicsom meg melegkedvelő növény, ezért ne kapkodjunk...főleg a szabadtéri kiültetéssel/kipakolással ne.
Mekkora dézsa? Hát minima 16 liter, én egy jóvágású diszperzites vödröt javaslok, rengeteg lyukkal az alján. 3 cm kavicsréteg legalul, aztán ugyanennyi homok, majd B típusú általános virágföld. Ebbe menjen MOST a palánta. Ugyanolyan mélységre, mint ahogy most van, esetleg 1-3 cm-rel mélyebbre (járulékos gyökerek képződnek majd ott) A palántázás után kapjon egy liter langyos vizet, amibe egy kávéskanál Fundazol 50WP-t tettél. Ezzel a talajgombáknak odapörkölünk. :)
Két fontos szempont: a növény rengeteg fényt kapjom, különben elnyúlik, a vödör (kvázi cserép) ne legyen hdeg helyen. Az egyenletes 20-22 fok jó lesz. Kívülre majd az utolsó éjszakai fagy után, bár szép időben fokozatosan lehet edzeni, kiszoktatni.
Trágya, táp most még nem kell, a 16 liter virágföldben most még rettentő sok a tartalék. 3-4 naponként 1 liter víz pótlás most még elég.
Frint apó, másodállású paradicsomológus :)
Előzmény: kikke (1033)
Márti1 Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1037
Frint! Valahol úgyis elcsíplek! :)) A Luffa magok érdekelnének hogy van-e még esetleg? Lécci válaszolj és nem vágtatok utánad topicról topicra. Köszi.
Anzika Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1036

Frint, miért nem segítesz? Nekem nincs erkölcsi alapom itt pofázni, mert a paradicsomaim most hibernált állapotban vannak.ó, meg Te különben is jobban értesz hozzá, tavaly sokmindent hasznosítottam tanácsidból.

Én is neveltem az erkélyen paradicsomot, kb 20 literes edényben. Nehéz volt az öntözése, mert vagy sok vizet kapott, vagy keveset, mert nem volt lyukas az edény. Az erkélyünk déli fekvésű, megszorül a nap, nem szellőzik rendesen. Hamarabb beteg lett, mint a kinti, igaz, egyszersem permeteztem le. Megnőtt rendes méretűre, de jóval kevesebb termés volt rajt, mint a szabadban tartott növényen.

A földet megtrágyázhatod, de ne nagy mennyiséggel, én tavaly elégettem pár darab paradicsomot a trágyával.

Most ne rakd ki a paradicsomot, de ha süt a nap, nyugodtan kinn tarthatod, de éjszakára vidd be, mert a hideg visszaveti a fejlődésben, gondolom, Te is minél hanmarabb szüretelni akarsz.

Előzmény: kikke (1033)
Anzika Creative Commons License 2006.04.06 0 0 1035
Szerintem minden paradicsomot lehet helybe ültetni, csak később lesz rajt termés. A lugasparadicsomok is nagyra nőnek.
Előzmény: bundyfiu (1034)
bundyfiu Creative Commons License 2006.04.05 0 0 1034

Sziasztok!

örülök hogy újra idetévedtem. Szeretném kérdezni hogy létezik olyan paradicsom amit helyre lehet vetni. Szóval amit nem kell palántázni?. Mert sajnos nincs most rá mód.

A másik meg hogy melyik az a paradicsom amiből szép nagy "fa" lesz?

kikke Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1033

Sziasztok!

Vasárnap a piacon vettünk 3 tő lugasparadicsomot, kb. 25 cm magas, erős, vastag szárral. A teraszra szeretném kitenni nyáron - most már mehetnek ki, vagy várjak - , mekkora cserépbe (vödörbe) ültessem? Természetesen egyesével, támaszték megoldva.

A földbe marhatrágyát tehetek, vagy valami speckó táp jobb lenne? Na és mikor, milyen táp? Vízigénye?

Előre is köszönöm a segítséget,

kikke

Anzika Creative Commons License 2006.04.04 0 0 1032
Én nem tudom, mennyi idő alatt kell bimbósnak lenni, de Frint azt írja, hogy addigra bimbós lesz. A módszer érdekel, hogy én is bimbós palántát ültethessek ki.
Előzmény: Teaway (1031)
Teaway Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1031

"Hogyan fog 40 centis, bimbós palántád lenni 25 nap alatt?"

Miért kellene neki ilyen gyorsan?

Előzmény: Anzika (1029)
Anzika Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1030

Na itt vannak a kiülltetett palánták.

Anzika Creative Commons License 2006.04.03 0 0 1029

Már vártam, hogy megjelenj, nem értettem, miért nem segítesz a kérdezőknek?

Ha paradicsomtermesztésből élnék, én sem tenném ki, de én csak 10 db-t ültetek és van még tartalékom. Ha valami baj van, akkor pótolom.

Fólia alá nem tehetem, mert a kert messze van, a fólia mellet, ha nem automata szellőztetésű, valakinek nyitogatnia kell, mert megfő alatta a palánta.

Egy hónapod sincs május elsejéig, a tegnap elültetett mag min 3-4 nap múlva kel ki, tehát ápr. 7 körül. Hogyan fog 40 centis, bimbós palántád lenni 25 nap alatt?

Előzmény: Frint (1025)
Frint Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1028
:)
Előzmény: Anzika (1027)
Anzika Creative Commons License 2006.04.02 0 0 1027
Tegnap kiültettem, jöjjön, aminel jőni kell.
Előzmény: Frint (1025)
kozak26 Creative Commons License 2006.04.01 0 0 1026
Tegnap elszortam a futoparadicsom magjait. Mar igy is lejart a szavatossaga, egy probat mindenkeppen meger. Ha meg beerne rajta valami az iden, jeleneni fogom.
Frint Creative Commons License 2006.03.31 0 0 1025
Üdvözöl minden paradicsomost a topicgazda :) Lassan visszatérek, ez egy igazán jó kis csapat...
A hétvégén fűtetlen fólia alá már lehet vetni a magot, én idén úgy 20 fajtával próbálkozom, részben totálisan ismeretlenek.
Szabadba én még nem tenném ki, lesz még talajmenti fagy itt, nem is egy, és szerintem azt rosszul tolerálja. Május elseje után viszont már mehet, addigra 40cm-es bimbós palántákat akarok faragni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!