Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szia! Nagyon sajnálom, a citromfád leveleit. Nem lehet, hogy túl erős lett a permet lé? Így látatlanban és táv gyógyítani nagyon nehéz. Nagyon bánt! Nem akarnék rosszat Neked.
A citromfám friss beteg hajtását ami a 2277 es hozzászólásomba látható megpemeteztem rézgáliccal amit kertész lány ajánlott, és ma reggelre lehullott pár levele. Miért hullajtja a leveleit, talán a permetezés után néhány beteg levél hullása az természetes? Várom válaszaitokat.
Láttam, hogy ezt a topikot is olvasod és írtál ide is, ezért inkább itt jelentkezem nem a Kerti tó - dísztó topikon. Tudok banánsarjat küldeni. Érdekel jelentkezz!
Én az első április végén ültettem ki, ez 2 telet bírt idén kihalt, idén május 10 körül ültettem egy újat. Szerintem, ha 20 fok körüli szobában tartod, akkor megviselné a hajnali pár fokos lehűlés, ezért legalább ápr. végégig várj, de ha május elején (fagyosszantek) erős lehűlés jön az sem túl jó, de túléli, fagyok azért nagyon ritkán vannak. Ahogy a paradicsomról olvastam: az időjárástól függően meleg időszak esetén április 20-25 között, vagy május 10-20 között. Mivel áprilisi kiültetéskor május elejéig megszokja a helyét, jobban viseli a lehűlést. Én ápr.-ban ülteném. Viszont tavasszal szoktatsd egy kicsit a naphoz, vagyis ápr.-ban vidd ki nappal néha ha jó idő van félárnyékos helyre, azután este be.
Nagyon köszi a választ! Akkor valszeg, hogy a szobám ablakában fogja átvészelni a atelet (ott jó világos van, olyan 20C°). És akkor a teleltetést majd jövőévre hagyom. Bár van még bőven időm jövőévig, de azért megkérdezem hátha kapok választ :-): kb. mikor érdemes kiültetni ezeket a banánokat? Tél végén/kora tavasszal ,vagy tavasz végé/nyár elején?
Az én citromfámnak semmi baja nem lett a Bi58-tól, valszeg hígabb lett a permet, mint azt írták... Ettől függetlenül én is egyetértek azzal, hogy nagyon erős méreg, valszeg ezért sem lehet már kapni(csak ha "kiváltságos" vagy).
A BI58-al nagyon kell vigyázni, erős méreg, csak szabadban és óvatosan lehet hazsnálni. Én csak a pajzstetvek ellen használom, de úgy tapasztalom, hogy a citromfélék érzékenyek rá és volt, hogy a permetezés után lehullottok a citrusok levelei (Kb. 80%-ban) nagyobb kár lett mint a pajzstetvek okoztak. Vannak jó szerek takácsatkák és üvegházi molyok ellen is, amelyek kevésbé veszélyesek, gazdaboltokban adnak. A BI58-at a pálmákra és leanderekre hazsnálom, ezek bírják.
Takácsatka nem repül (nem "mislica") és a leveleken-hajtásokon csinál pókhálónál is finomabb szabálytalan fonadákot. Legkönnyebben a levelek tövében, vállánál lehet a fonadékot észrevenni megfelelő írányból áteső fénynél.
Nem kevered össze véletlenül az üvegházi molytetűvel?
A BI58-az nagyon brutál lenne. A takács atkák meg a földbe telepednek meg, nem a levelekben kell őket keresni, onnan kelnek ki és pici szálló "mislica"-csak kissebbb.
Nem lehet ki írtani azokat, csak vissza lehet szorítani. Én a zolonr 30 xp-szert használom időnként öntözö víznek. Lakásba ezt se és a BI-t sem lehet használni, ugyani mind a kettő ideg méreg.
Már ne ültetsd ki a banánt nem tud rendesen begyökeresedni megerősödni, majd jövő májusban. Teletetés: ha lefagyott a levélzet, le kell vágni kb 50 cm-re majd lécekkel vagy dróttal körül venni, majd gyékénnyel burkolni SZÁRAZ avarral, forgáccsal feltölteni, tetejére fóliát tenni, víz ne jusson be.
Nézd meg a 2240. hozzászólásom.
Ha cserépben telelteted, a lakásban inkább hűvösebb helyre tedd, a legjobb lenne, egy nagyon világos 15 fokos helység. Nem kedveli a 23-25 fokos sötét szobát. Ez a fajta nem trópusi, csak szubtrópusi, ahol télen 10-15 fok van.
Szia, az én grapefruitom is ugyanezt csinálja, csak az kicsit durvább mértékben. Én azt hallottam egyik fórumos társunktól, hogy a takácsatka csinál ilyet... Én még nem kezeltem le semmivel (igazából azért, mert még nagyon picike, magról ültettem és kb 2-2,5hónapos és kicsit féltem, a másik ok pedig, hogy nem látok rajta semmit), de van otthon levéltetű-pajzstetű meg takácsatka elleni spray-m, ha kedvet kapok hozzá, sztem lekezelem. Amúgy én még a Bi-58-at tudnám ajánlani, bár az már csak a "kiváltságosok öröme", de a rézgálic sem tűnik túl rossz ötletnek.
A citromfám fiss hajtásai láthatók a képen. Szerintetek ennek a hajtásnak mi lehet a baja, talán valami gombabetegség támadta meg? Tudnátok rá ajánlani valamit ha tényleg gombabetegség támadta meg? Várom segítségeiteket.
Az enyém kint telel, tehát szoktatnom nem kell. A benti áttelelőt tavasszal szoktatom ki, tehát azt sem éri ilyen égető nap, mint ami most nyáron van.
Ilyenkor strapásabb a kiszoktatás, mert cserépben cipeled fokozatosan mindig naposabb helyre, amíg kiülteted a végleges helyére. Nem tudom Nálatok milyen az időjárás, nálunk kánikula ezerrel, szóval árnyékos hellyel kezd a kiszoktatást.
Semmi gond, örülök, hogy írtál, de az volna a kérdésem, hogy ha ennyire esküsztök itt többen a kiültetésre, akkor Ti hova teszitek, hogy nem égnek le a levelei???
Tartottam én is cserépben banánt virágföldben, semmire sem ment, leszáradtak az alsó levelei és nem hozott elég újat. Ültettem virágföldbe kint a kertben , az sem tetszett neki. Most csak olyan földbe került, ami odakint van a kertben és fejlődik szépen. :-)
A kiültetéssel vigyázz, ha az mellett döntesz, mert leégnek a levelei!
Sziasztok, sztetek elválaszthatom már a sarjat? Már másfél hónapja kibújt, de csak ekkorára nőtt meg... Mondjuk az "anyja" most kicsit elhanyagolja, mert inkább magát növeszti, nem ad neki annyi tápanyagot... Szerintetek van már elég gyökere? Vagy még hagyjam növekedni? (én normál esetben hagynám még, csakhát akinek beígértem, már nagyon várja...)
Na ez egy ravasz fogós kérdés , de nem tudom . A Rappaiéktól vettem vagy 3 éve. Tavaly is volt rajta 2 gyümi ,de amikor olyan tyuktojásnyiak lettek , éppen kezdtek sárgulni , lepottyantak.
Hát, nekem valahogy nincsen szerencsém ezekkel az egzotikus növényekkel...
Egy ismerősömnek a sötét, hűvös szobában van a banánja, egész nap lehúzva a redőny, alig kap fényt, tápoldatot egyáltalán nem, és olyan szép, hogy csak na! Én meg a napos szobában tartom, igyekszem mindent biztosítani neki, és ennek ellenére tönkremegy???!!! Nagyon mérges vagyok rá!!! Meg a citromra is! Az a fránya citrom is vagy 1,5 hónapig gyöngyörű volt, virágzott, termett, minden, aztán szép lassan megpusztult :( Szerintem a banán is ezt játsza velem, a musa banana is, meg a havasi bánánom is, mindegyiknek barna foltos a levele, és sárgul el lentről felfelé :( Nagyon mérges vagyok rájuk!!!!
Nemrég vettem egy kókuszpálmát, azt írták róla, hogy szobában szinte egyáltalán nem marad meg... fel is készültem rá, hogy elpusztul majd, erre hajt szépen, gyönyörűen fejlődik!- csak ezt is el ne kiabáljam! Bezzeg a banán, amit viszonylag könnyű lenne tartani, az elpusztul... :(
Olyan mérges vagyok rá, és persze magamra is, hogy nem tudom, mit csináljak vele!!! Azt sem tudom, mi lehet a baja, tehetetlen vagyok...
Lehet, hogy fogom, aztán kirakom őket a kertbe, ha nem kell nekik a több ezer Ft- os speciális föld, meg a drága tápoldat, akkor sínylődjenek ott a kerti talajon!!!! Tök bosszantó, hogy másnak a kerti földben olyan szépek a növényei, én meg mennyit költök rájuk, és mégis elpusztulnak :(
Én is most rendeltem ilyen télálló banánt, nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Ebben az évben én már szerintem nem fogom kiültetni, kicsit későrejár (jo lesz neki a meleg szobában :-)). Egyébként a szabadban a teleltetést hogy oldjátok meg? Nem kell hozzányúlni a telelő banánhoz (lehet hogy már van válasz a kérdésemre ezért előre is bocsi, csakhát most valahogy sok az a 77 oldal:-))?