Igen, figyelmetlen voltam, sorry. Nem vettem észre, hogy kertről van szó, és az "alá" itt szó szerint azt jelenti, hogy a tőke alá, nem pedig az alászántást.
Bocs, én arra írtam, hogy ne tegyen a szőlő alá, ahogy a szerves trágyát teszik.
A telepítés előtt, ősszel, ásnak egy lukat, és ebbe elhelyeznek egy 10-15 cm körüli trágyatalpat 40-50 cm mélyre. Ezután behantolják, és várnak tavaszig. Tavasszal egy 30 cm körüli gödröt ásnak ugyanott a gyökeres oltványnak, vagy szálvassal leteszik a nem gyökereset, így a növény alatt van egy trágyatalp, amely az első pár évben segíti a fejlődését.
Ugyanez műtrágyával nem ismételhető meg, mert a műtrágya ilyen mélységben "lecementálódik" azaz nem tudja a növény úgy felvenni, mint a laza, humuszos szerkezető szerves trágyát. Tehát ha őszi trágyázást akar valaki telepítés előtt adni műtrágyával, akkor azt tegye a hagyományos módon, a talajra szórva, és utána szántassa be.
A nitrogén nem csak az eső miatt szokott eltűnni (bár kétségtelenül jobban mozog a talajban, mint a P, K), hanem a szakszerűtlen trágyázás miatt: ha a nitrogén trágyát nem szántják be a kiszórás napján, a légkörbe elillan N tartalmának 40%-a. Ugyanez igaz a szakszerűtlenül (nem trágyaszarvasban) tárolt szerves trágyára is.
Ha nem akarsz utánajárni vagy barkácsolni, és gyári feszítőben gondolkodsz: a kétoldalas feszítőcsavar egyik végére köss egy darab drótot, húzd át az oszlop lyukán, és a túloldalon köss rá valami vasdarabot, ami nem megy át a lyukon.
A Guyot nem ismertem de utánanéztem és tetszik azt hiszem ez jó alternativa. Tudom hogy a 60cm hátfájós (habár nekem még birnom kell:), de félek hogy egyégként tényleg magas lesz a lomb. A traktorba még enyyire nem mentem bele csak azt láttam hogy errefele használnak sokan olyan önjáró kistraktorokat amik beférnek az 1,5-ös sorba művelni/kultiválni. Majd utánanézek. Addig is köszi a tanácsot.
Akkor csináld Guyot metszéssel, ott nem kell lehúzni a kar alá a szálat, hanem elég vízszintesen lekötni. 60 cm magas vezetőszálú szőlőt SZERINTEM baromi szar metszeni, lekötni, vagy a fürtöket leválogatni. Mondjuk én hátfájós típus vagyok.
Ha füves lesz, és alacsony művelésű, akkor jobban fertőzhetik a gombabetegségek a hajnali párával.
Milyen kistraktorra gondolsz? Én is szeretnék egyet, de nem "túl" kicsit, az elé drága, az alapgép adapterek nélkül újonnan 1,5 Mio.
Magasművelést épp azért nem akarok mert akkor magas lesz a a lombfal. Ha az alsó kordonszál 60 cm-nél magasabban van akkor a szőlő már 180 cm körüli kell hogy legyen és az már árnyékolhatja az 1,6 m-es sorokat. Valószinű füvesitem, de kistraktor szerintem befér simán 1,6-as sorba. Most még robi kapagépem van amit jövőre akarok kis traktorra cserélni, szerintem az befér. Úgy gondolom hogy egy ilyen relativ kis területet luxus 3 m-es sortávra hagyni, de persze én sem szeretném túlzsúfolni. A másik gond az hogy a chardonnayt hosszúszálas metszésre javasolják, nem gond e ha én hosszúcsaposon hagynám (alacsony kordonon nem tudnám lekötni a hosszúszálat)?
Műtrágyát ne tégy telepítéskor a szőlő alá, mert kiégeti. Egyébként kertészetekben lehet zsákos marhatrágyát kapni.
Az öreg tőkéket ki kell vágni a föld alatti részen úgy 10-15 cm-re. Én bújtókapát használok erre, de ha nincs még fönn a támrendszer, a csákánnyal könnyebb csinálni. Ha támrendszer van, a csákányt nem tudod meglendíteni.
A tövet így is - úgy is ki kell venned, felesleges előtte gyomirtózni.
Azt azért gondold át, hogy a sorok közét hogyan fogod művelni, ilyen szűk sorba nemigen fér be semmilyen traktor. Fű lesz a sorok között? Alacsony művelésnél ez segít a gombabetegségeknek. Milyen a talaj? Szerintem nem kell alacsony művelés, magasműveléssel is csinálhatod, a rügyterhelés a fontos. Szerintem 1,6 m nem kellemesen permetezhető motoros háti géppel sem (legalábbis nekem, de én 100kg/184cm vagyok, úgy fordulok, mint egy anyahajó, ha rajtam a gép).
Idén tavasszal telepitettem 0,2 ha szőlőt (110db chardonnay, 110db királyleányka és 220db kékfrankos), négy sorban 3,3m*1,0m térállással. Életem első szőlője ez és hálistennek 98%-ban megeredt. Idén egy-két dolgot átgondoltam/olvastam és lehet hogy mégis betelepitenék a sorok köze 1,65 m-re még 1-1 plusz sort 2007 tavasszal. Igy viszont elég alacsonyan és szellősen kell majd művelnem a sorokat. Alacsony kordonnal, hosszúmetszéssel (csercsapos váltómetszéssel) gondoltam, de nem tudom hogy ez e a legjobb megoldás ebben az esetben. Tudna valaki esetleg tanácssal szolgálni? Előre is köszönöm
Pinot noir? életem legjobb vörösborait ebből a fajtából kóstoltam (Burgundiából), szerintem a legizgalmasabb szerkezetű, a dűlő értékeit legtisztábban bemutató vörös ebből a fajtából készíthető, nem a tanninnal meg a színanyaggal akar virítani, plusz a különleges savak az egyik fő erényei, ezenkívül a Mátrában szerintem jó otthonra találhat (nincs nagy forróság). Persze a kékfrankos a másik nagy kék kedvenc, ebből már idén is szüretelünk, nagyon kíváncsi vagyok rá...
Egy nagykanizsai oltványos készítette az oltványokat, és Vylyantól szerezte a csapokat hozzá, eddig úgy tűnik, jó a minőségük.
-A magyar mustfokoló (ha az úszósnál erre gondolsz) egy foka ugyanaz mint az egy Babo fok, ami a klosterneuburgi fokolónak egy foka. Ezt ülepített mustba merítjük. A refraktométert a tőkék mellett használom. Levonok 15%-ot (16mustfoknál ez 2,4fok), hogy ne érjen meglepetés. Ha a szőlőmintát hazaviszem ott már van fokoló.
Rövid bemutatkozás: a Mátrában pár éve kezdtünk szőlész-borászkodni, elég kis méretben, most másfél hektárnál tartunk. Termő szőlőink olaszrizling, cserszegi fűszeres és kékfrankos, és telepítettünk (idén) pinot noir-t (777-es klón:)
a kérdés: az egyik dűlőben 15-ös, a másikban 16-17-es a kékfrankosunk (15% levonva). Átlagos időjárás mellett szerintetek kb mikor fog ez 21-22-re felmenni, akkor tervezem szüretelni, persze csak ha fenolosan szépnek tűnik. Elvileg október elejére saccoltam a dolgot de most csodálkoznék ha addig húzná a dolgot...
köszi...ja és apró érdekesség: a pinot (pár átoltás sikerült tavaly) azt hittem korábbi a frankosnál de most jó egy fokkal gyöngébb mint az ugyanabban a dűlőben levő kékfrankosunk.
Köszi a gyors válaszokat. Az biztos, hogy nem szlanka. Még nem érik, csak úgy néz ki. Egyébként a rizlinggel érik eggyütt. Én is hajlok arra, hogy ez kövidinka. Legalább is a levele alapján.
Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.
Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban, kissé jellegtelen ízt fog érezni.
A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.
Más.
A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))
Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.
Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.
Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.
De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.
A kukucskával több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.