Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2006.09.04 0 0 970
Igen, figyelmetlen voltam, sorry. Nem vettem észre, hogy kertről van szó, és az "alá" itt szó szerint azt jelenti, hogy a tőke alá, nem pedig az alászántást.
Előzmény: RAMBO (968)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.09.04 0 0 969

"60 cm magas vezetőszálú szőlőt SZERINTEM baromi szar metszeni"

 

Ez biztos így van, de ha egyszer metszettél már pl. bakművelésű szőlőt, akkor hamarosan rájössz, hogy a szar valahol ott kezdődik a 20 cm körül! :))

 

Egyik barátom nemrég csak így volt hajlandó telepíteni.

Előzmény: RAMBO (964)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.04 0 0 968
Bocs, én arra írtam, hogy ne tegyen a szőlő alá, ahogy a szerves trágyát teszik.

A telepítés előtt, ősszel, ásnak egy lukat, és ebbe elhelyeznek egy 10-15 cm körüli trágyatalpat 40-50 cm mélyre. Ezután behantolják, és várnak tavaszig. Tavasszal egy 30 cm körüli gödröt ásnak ugyanott a gyökeres oltványnak, vagy szálvassal leteszik a nem gyökereset, így a növény alatt van egy trágyatalp, amely az első pár évben segíti a fejlődését.

Ugyanez műtrágyával nem ismételhető meg, mert a műtrágya ilyen mélységben "lecementálódik" azaz nem tudja a növény úgy felvenni, mint a laza, humuszos szerkezető szerves trágyát. Tehát ha őszi trágyázást akar valaki telepítés előtt adni műtrágyával, akkor azt tegye a hagyományos módon, a talajra szórva, és utána szántassa be.

A nitrogén nem csak az eső miatt szokott eltűnni (bár kétségtelenül jobban mozog a talajban, mint a P, K), hanem a szakszerűtlen trágyázás miatt: ha a nitrogén trágyát nem szántják be a kiszórás napján, a légkörbe elillan N tartalmának 40%-a. Ugyanez igaz a szakszerűtlenül (nem trágyaszarvasban) tárolt szerves trágyára is.
Előzmény: Flanell (967)
Flanell Creative Commons License 2006.09.03 0 0 967
A nitrogén éget, de a kálium meg a foszfor is? Szerintem ezeket alá kell szántani, mert nem mosódnak le az esővel, mint a nitrogén.
Előzmény: RAMBO (961)
Flanell Creative Commons License 2006.09.03 0 0 966
Ha nem akarsz utánajárni vagy barkácsolni, és gyári feszítőben gondolkodsz: a kétoldalas feszítőcsavar egyik végére köss egy darab drótot, húzd át az oszlop lyukán, és a túloldalon köss rá valami vasdarabot, ami nem megy át a lyukon.
Előzmény: Törölt nick (958)
szalonspicc Creative Commons License 2006.09.03 0 0 965

A Guyot nem ismertem de utánanéztem és tetszik azt hiszem ez jó alternativa. Tudom hogy a 60cm hátfájós (habár nekem még birnom kell:), de félek hogy egyégként tényleg magas lesz a lomb. A traktorba még enyyire nem mentem bele csak azt láttam hogy errefele használnak sokan olyan önjáró kistraktorokat amik beférnek az 1,5-ös sorba művelni/kultiválni. Majd utánanézek. Addig is köszi a tanácsot.

Előzmény: RAMBO (964)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 964
Akkor csináld Guyot metszéssel, ott nem kell lehúzni a kar alá a szálat, hanem elég vízszintesen lekötni. 60 cm magas vezetőszálú szőlőt SZERINTEM baromi szar metszeni, lekötni, vagy a fürtöket leválogatni. Mondjuk én hátfájós típus vagyok.

Ha füves lesz, és alacsony művelésű, akkor jobban fertőzhetik a gombabetegségek a hajnali párával.

Milyen kistraktorra gondolsz? Én is szeretnék egyet, de nem "túl" kicsit, az elé drága, az alapgép adapterek nélkül újonnan 1,5 Mio.
Előzmény: szalonspicc (963)
szalonspicc Creative Commons License 2006.09.03 0 0 963
Magasművelést épp azért nem akarok mert akkor magas lesz a a lombfal. Ha az alsó kordonszál 60 cm-nél magasabban van akkor a szőlő már 180 cm körüli kell hogy legyen és az már árnyékolhatja az 1,6 m-es sorokat. Valószinű füvesitem, de kistraktor szerintem befér simán 1,6-as sorba. Most még robi kapagépem van amit jövőre akarok kis traktorra cserélni, szerintem az befér. Úgy gondolom hogy egy ilyen relativ kis területet luxus 3 m-es sortávra hagyni, de persze én sem szeretném túlzsúfolni. A másik gond az hogy a chardonnayt hosszúszálas metszésre javasolják, nem gond e ha én hosszúcsaposon hagynám (alacsony kordonon nem tudnám lekötni a hosszúszálat)?
Előzmény: RAMBO (959)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 962


RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 961
Műtrágyát ne tégy telepítéskor a szőlő alá, mert kiégeti. Egyébként kertészetekben lehet zsákos marhatrágyát kapni.

Az öreg tőkéket ki kell vágni a föld alatti részen úgy 10-15 cm-re. Én bújtókapát használok erre, de ha nincs még fönn a támrendszer, a csákánnyal könnyebb csinálni. Ha támrendszer van, a csákányt nem tudod meglendíteni.

A tövet így is - úgy is ki kell venned, felesleges előtte gyomirtózni.
Előzmény: Törölt nick (957)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 960
Vágass le menetes szálat, és hajtass a végére egy kampót! 5Ft-ért megcsinálja egy lakatos, 8-10-es szálból.
Előzmény: Törölt nick (958)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 959
Azt azért gondold át, hogy a sorok közét hogyan fogod művelni, ilyen szűk sorba nemigen fér be semmilyen traktor. Fű lesz a sorok között? Alacsony művelésnél ez segít a gombabetegségeknek. Milyen a talaj? Szerintem nem kell alacsony művelés, magasműveléssel is csinálhatod, a rügyterhelés a fontos.
Szerintem 1,6 m nem kellemesen permetezhető motoros háti géppel sem (legalábbis nekem, de én 100kg/184cm vagyok, úgy fordulok, mint egy anyahajó, ha rajtam a gép).

Előzmény: szalonspicc (956)
szalonspicc Creative Commons License 2006.09.03 0 0 956

Idén tavasszal telepitettem 0,2 ha szőlőt (110db chardonnay, 110db királyleányka és 220db kékfrankos), négy sorban 3,3m*1,0m térállással. Életem első szőlője ez és hálistennek 98%-ban megeredt. Idén egy-két dolgot átgondoltam/olvastam és lehet hogy mégis betelepitenék a sorok köze 1,65 m-re még 1-1 plusz sort 2007 tavasszal. Igy viszont elég alacsonyan és szellősen kell majd művelnem a sorokat. Alacsony kordonnal, hosszúmetszéssel (csercsapos váltómetszéssel) gondoltam, de nem tudom hogy ez e a legjobb megoldás ebben az esetben. Tudna valaki esetleg tanácssal szolgálni? Előre is köszönöm

pinotnoir777 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 955

Helló Levente, köszönöm a köszöntést!

 

Pinot noir? életem legjobb vörösborait ebből a fajtából kóstoltam (Burgundiából), szerintem a legizgalmasabb szerkezetű, a dűlő értékeit legtisztábban bemutató vörös ebből a fajtából készíthető, nem a tanninnal meg a színanyaggal akar virítani, plusz a különleges savak az egyik fő erényei, ezenkívül a Mátrában szerintem jó otthonra találhat (nincs nagy forróság). Persze a kékfrankos a másik nagy kék kedvenc, ebből már idén is szüretelünk, nagyon kíváncsi vagyok rá...

 

Egy nagykanizsai oltványos készítette az oltványokat, és Vylyantól szerezte a csapokat hozzá, eddig úgy tűnik, jó a minőségük.

Előzmény: GLEVENTE (953)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.31 0 0 954
Ezen te miért vagy elkeseredve???

Ne viccelj, október közepéig még másfél hónap van hátra, ha nem vigyázunk aszu lesz belőle! :)))
Előzmény: Zalancelot (939)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.31 0 0 953

Isten hozott közöttünk!

 

Miért pont a Pinot-ra esett a választásod? A klónt hol tudtad beszerezni?

Előzmény: pinotnoir777 (950)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 952
-Szoktuk mondani, hogy plusz egy fok hetente. Ha jó az idő. Egy jó eső, minusz egy fok.
Előzmény: pinotnoir777 (950)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 951
-A magyar mustfokoló (ha az úszósnál erre gondolsz) egy foka ugyanaz mint az egy Babo fok, ami a klosterneuburgi fokolónak egy foka. Ezt ülepített mustba merítjük. A refraktométert a tőkék mellett használom. Levonok 15%-ot (16mustfoknál ez 2,4fok), hogy ne érjen meglepetés. Ha a szőlőmintát hazaviszem ott már van fokoló.
Előzmény: Zalancelot (949)
pinotnoir777 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 950

Sziasztok!

 

Rövid bemutatkozás: a Mátrában pár éve kezdtünk szőlész-borászkodni, elég kis méretben, most másfél hektárnál tartunk. Termő szőlőink olaszrizling, cserszegi fűszeres és kékfrankos, és telepítettünk (idén) pinot noir-t (777-es klón:)

 

a kérdés: az egyik dűlőben 15-ös, a másikban 16-17-es a kékfrankosunk (15% levonva). Átlagos időjárás mellett szerintetek kb mikor fog ez 21-22-re felmenni, akkor tervezem szüretelni, persze csak ha fenolosan szépnek tűnik. Elvileg október elejére saccoltam a dolgot de most csodálkoznék ha addig húzná a dolgot...

 

köszi...ja és apró érdekesség: a pinot (pár átoltás sikerült tavaly) azt hittem korábbi a frankosnál de most jó egy fokkal gyöngébb mint az ugyanabban a dűlőben levő kékfrankosunk.

Zalancelot Creative Commons License 2006.08.29 0 0 949

Miért a -15 %?

 

Az úszó fajsúlymérős mustfokoló és a BABO jelzésű skála abszolút egybe vágott.

Előzmény: lalá (942)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 948
-Ott leszünnk! (hihi)
Előzmény: zsebpiszok0510 (946)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 947
-Nem. 16fok x 15%=2,4fok Tehát 16-2,4=13,6 ami ugyebár majdnem 14fok
Előzmény: 2elkedő (944)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 946
A képen biztos hogy kövidinka van.
A hétvégén nálunnk buli lesz.most lesz a szüreti napok Kiskörősön.
Lesz persze borkostoló is .
covycovy Creative Commons License 2006.08.29 0 0 945

Köszi a gyors válaszokat. Az biztos, hogy nem szlanka. Még nem érik, csak úgy néz ki. Egyébként a rizlinggel érik eggyütt. Én is hajlok arra, hogy ez kövidinka. Legalább is a levele alapján.

 

 

Előzmény: Zalancelot (939)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.29 0 0 944

mínusz 15%

 

Nem mínusz 2? Tehát, ha a refrakto 16-ot mutat, akkor a fok 14?

Előzmény: lalá (942)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 943
-Mint Király? (hihi)
Előzmény: Tündi29 (940)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 942
-Menjünk el, nézzük meg a helyszínen! Csak sajnos nem kaptunk meghívót.(hihihi)


-Refraktométernél meg ugye mínusz 15% is. Kellene a szép ősz, de ahogy ezt az esőt elnézem...(skálák alján, tetején nincs utalás a dimenziókra?)
Előzmény: Zalancelot (939)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.29 0 0 941

"15-ös átlag mustja volt a szilváninak"

 

Akkor megnyugodtam! Édesapám kóstolás alapján szintén 15-ösnek saccolta a szilvánit. Könnyű neki, 40 évnyi gyakorlata van :))) 

Előzmény: Zalancelot (939)
Tündi29 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 940
Kedves Borbarátok!!



Aki szeretne dolgozni a Várban a Borfesztiválon,az küldjön egy mailt.



Üdw,T.
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.28 0 0 939

Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.

Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban,  kissé jellegtelen ízt fog érezni.

A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.

 

Más.

A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni  a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))

Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.

Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.

Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.

De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.

A kukucskával  több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.

Szóval kellene a szép hosszú ősz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!