Sikerült fellapátolnom a képeket. Nagyjából a következő területek láthatóak: egy kevéske Reykjavík, Thórsmörk, a Laugavegur túraútvonal, Landmannalaugar, Mývatn-tó és környéke, Jökulsárgljúfur nemzeti park, Húsavík és környéke, Akureyri és környéke, Grímsey, Kék Lagúna.
Úgy látszik nagy most a nyüzsgés arrafelé. Én is tegnap (vagy az inkább már ma volt) értem vissza egy három hetes kirándulásról. Találkoztam kint is 2x2 magyarral.
Majd lesznek képek is, ha kicsit összeszedtem magam.
Addig is csatlakoznék burekecsohoz a Laugavegur túra dícséretében. Tényleg fantasztikus élmény, aki arra jár, ne hagyja ki.
jó kör lehetett... képek nem lesznek vhol? (rendszámtábla leszerel rulez ötlet, mi is elhagytuk, kellemetlenkedtek is hazafelé az ndk-s és csehszlovák (sic!) rendőrök)
Vasárnap érkeztünk meg Izlandról. Valóban gyönyörű ország, minden nap más új látnivaló. Eléggé sokat voltunk a belső területeken ahol főleg az északi részen alig találkozni emberrel. Szerintem mindent amit a belső országrészben megvan azt megtalálod az 1-es út mentén is, de aki az igazi túristák nélküli Izlandot szeretné látni, az minél többet legyen az F-es utakon.
Tanács (szerintem): ha hajóval mész ne vegyél ún. couchette nevű hálóhelyet, akkor inkább semmilyet, mert úgyis az étteremben alszol majd a többi hálózsákos emberrel. A gyermekjátszósarok kényelmesebb. Faröer és Izland között meg a hajón tudsz olcsón (500DDK) venni kabint, bár ez eléggé bizonytalan.
Izland drága ország, úgyhogy apró spórolások, mint Reykjavikban hol van ingyenes parkolás úgysem segít. Vagy felkészül az ember fia jó kis sátorozós életre, vagy visz elég pénzt ( lehetőleg mindkettő). Reykjavikban találtam az autón Mikulás-csomagot, mert nem számoltam ki az utca végéről, melyik óra az enyém és a másikba dobtam, de a boltossal megegyeztünk, hogy Európában úgysem keresnek meg.
Az árakról egyszer valaki azt írta, hogy mintha forintban lennének, csak az ISK kb. 3,5-szer többet ér. Igaza volt. De ha már oda mész, akkor erre úgyis fel kell készülni.
Mi aludtunk sátorban, B&B-ben, farmhotelben és szállodában is. Az árak szinte egyformák és úgy éreztem, hogy ott a legolcsóbb hely a főváros.
Ami kihagyhatatlan: meleg fürdők ( Blue Lagoon, Myvatn), hómotorozás, kutyaszán, lovaglás. Ezeket meg lehet fizetni. A sétarepülés már húzósabb, de megéri rá spórolni.
Akinek van terepjárója, szerintem menjen el az F821, Laugafell,F752-es útra is mert gyönyörű és fürödhet garantáltan egymagában egy kb 3x4 m-es melegvizű medencében csodálatos háttérrel. Mi voltunk Kverkfjöllnél és az Askjánál is, utóbbi szerintem egy Izlandi út alapja kellene, hogy legyen. A kverfjölli út (F902,F903) viszont nagyon húzós, itt kb. 8-10 km/ó volt az átlagsebesség. Cserébe láthattunk közelről egy hatalmas jégbarlangot, főzhettünk egyedül a gleccseren és egyedül aludhattunk a menedékházban, ahol fűtés is volt.
Nekem sokat segítettek a http://voyageenislande.free.fr/guide/centre/listelieuxCENTRE.htm -en talált dolgok ( persze atco és a másik, általa is ajánlott leíráson kívül), és bár nem tudok franciául, eléggé jól mutatja, hol milyen útra lehet számítani és ott hogyan néz ki a táj. Én ebből a háromból választottam ki az alapokat, a többit pedig helyben rögtönöztük. Minden tele van prospektusokkat, úgyhogy szerintem helyben is ki lehet találni plusz programot.
Még egy tanács: miután lehajtottál a kompról Izlandon, szereld le a rendszámtábládat, mert különben valószínüleg elveszted. Kb. minden 5. autóról hiányzott az első rendszámtábla. Sajnos a miénkről is.
Izland iránt érdeklődőknek, Izlandra költözni vágyóknak hamarosan elkészül a következő honlap: http://gportal.hu/portal/izland01/ jelenleg még kezdeti stádiumban van, a Munka menüpont alatt már lehet találni egy-két infót. Az oldal folyamatos fejlesztés, bővítés alatt áll. Ha valaki szeretné megosztani úti élményeit, azt elküldheti a izland01@hotmail.com cimre és hamarosan megtekintheti a honlapon is.
Ma este megérkeztünk életem nyaralásáról! Aki csak teheti, utazza körbe (vagy még inkább keresztbe) Izlandot és ne csak az arany kört, annyira változatos mindig új élményt kínáló az egész sziget!
Reykjavikban a belvarosban fizetos, kintebb ingyenes a parkolas. De nem tul nagy a belvaros. Ahol mi voltunk (kikotonel) hetkoznap 10-18-ig volt fizetos meg szombat 10-13-ig.
Benzinkutaknal ingyenes a WC, viszont legyen kartyatok, mert a legtobb benzinkut onkiszolgalo, bankkartyas, ahol van is "hagyomanyos", ott dragabb a benzin (gyak. van olcsobb onkiszolgalo, meg dragabb "service" kut egymas mellett). Latvanyossagoknal sok helyen szinten van telepitett ingyenes WC, teljesen kulturalt, WCpapir, kezmoso, futes :-). Es vannak ingyenes kempingezo helyek is, WC-vel, vizcsappal (meleg viz mondjuk nincs).
Ha valaki veletlenul azon a kompon utazik Izlandra amelyik julius 3.-an indul Bergenbol (en legalabbis ott szallok fel ra), az legyen olyan jo probaljon megkeresni, mert mar "reg" lattam magyart kozelrol. Egy magas szemuveges "fiatalembert" kell keresni, neha van vele egy bicikli is :-) .
ja igen. Tórshavn. A kocsi hutoje kompletten ki lett cserelve ugyhogy most rendben van :)
Streymoy szigetet hellyel-kozzel korbe jartuk. a varos holnapra marad. De a lenyeg a kis szuvenirek a csalad reszere mar megvannak.
Egy kis erdekesseg: elso kp. felvetelunkkor az ATM-bol a Tørshavn legnagyobb bevasarlokozpontjaban, a gep szakadt penzt adott ki aminek kb. az egynegyede hianyzott! :)
Furcsan neztek rank a helyiek amikor ezt furcsaltuk, gondolom ott masok a penznyomas lehetosegei.
Tehat holnap este vissza a jo kis 8 szemelyes kusetba! :)
Egy az ut elejen velunk utazo nemet kisgyerekes csalad allitasuk szerint a hajon kb. 100 euro rafizetesert kapott 1 szobat, ami itthon kb. 500-600 euro lett volna!
Szal most csak 5-en vagyunk. Korulbelul igy lehet a csomagoknak helyet csinalni...
ach so, így már értem, kalandos:) azér, ha tudtok mászkáljatok kicsit, megéri. remélem kibírja a G, nagy a baj? mindenestre jó utat és kevesebb gondot. ps. hanstholm gondolom tórshaven:)
A kocsink lerobbant Nemetorszgban a Dan hatar kozeleben, de hala a nemet logisztikanak es precizitasnak, ejjel megoldottak a feladatot es szerencsesen elertuk a kompot!!!
Szal itt vagynk feroeren es autztunk egy kicsit a szigeten (korbejartuk), amin Hanstholm is van, a tobbire nem mentunk mert a helyi katalogus alapjan inkabba helyi termeszettudomanyi muzeumot es egy nyuogdt kis parkolot valasztottunk a parton.
Kivalo ar ertek arany es mintha csak mi lennenk itt! :)
csak helyi autok allnak itt.
u.i.
Ahogy az utleirasodban emlitetted, a dugok miatt, a nem vart esemenyek miatt, de regi auto eseten az esetleges muszaki problemak miatt is erdemes egy 2000km.es utba minimum 24 ora pluszt hagyni...
hát ez jó kérdés... biztos megoldható (pld odahozzák), nem tudom tömeges igény van-e rá (ki megy oda gyalog, hogy jutott hanstholmbe, mit csinált faröeren stb). és te? tán stoppal? amúgy mér ne, láttunk mi is stoppost. egilstadírból tán több eséllyel bérelhetsz, oda meg csak bevisz vki.
bár mi mindent előre foglaltunk, de ált ahol aludtunk, még akadt hely, úgyhogy nem teljesen reménytelen sztem, legalábbis amerre kevesebben járnak. az 1-es mellett körbe nehéz lesz (az olcsóbb helyeken legalábbis). hómobil és bálnanézés is ment volna helyben, de ki tudja... az askja jól bent van, de a kocsitokkal elérhető, ld a legjobb útleírást erről.
Kettő hétre megyünk saját autóval (Toyota Hilux). Tud valaki abban infót adni, ha folyamatosan haladunk előre, akkor találunk-e néha csak úgy helyben is szállást? Mindig egy éjszaka, két személyre, mindegy milyen. Ezzel a módszerrel járunk mindenhova, de nem tudom Izlandon működik-e. Sátrat és speciális felszerelést viszünk, de ha lehet inkább szobában aludnánk. Mivel főleg az elején leszünk a felföldön, ezért nem tudom, mikor és hová tudunk majd megérkezni.
Az hómobilozást és bálnanézést érdemes előre foglalni, vagy csak úgy odamehetünk?
Járt valaki az Askjánál, és/vagy az F821,Laugafell,F752-es útvonalon? Milyenek arrafelé az utak?
hídra nem emlékszem, de izgalmas átmenni rajta (cömbközépig, ha ér), mer az egyik jéghideg, a másik tűzforró, 2m-re egymástól. én felmentem a lávafalra és fennsíkra, majd el a zöld sziklák felé a tábor felett a patak völgyében. este volt és 2-3 óra hosszú. az lp-ben itt is bízhatsz, ha jól emlékszem hasonló az útvonal.