Műtrágyát ne tégy telepítéskor a szőlő alá, mert kiégeti. Egyébként kertészetekben lehet zsákos marhatrágyát kapni.
Az öreg tőkéket ki kell vágni a föld alatti részen úgy 10-15 cm-re. Én bújtókapát használok erre, de ha nincs még fönn a támrendszer, a csákánnyal könnyebb csinálni. Ha támrendszer van, a csákányt nem tudod meglendíteni.
A tövet így is - úgy is ki kell venned, felesleges előtte gyomirtózni.
Azt azért gondold át, hogy a sorok közét hogyan fogod művelni, ilyen szűk sorba nemigen fér be semmilyen traktor. Fű lesz a sorok között? Alacsony művelésnél ez segít a gombabetegségeknek. Milyen a talaj? Szerintem nem kell alacsony művelés, magasműveléssel is csinálhatod, a rügyterhelés a fontos. Szerintem 1,6 m nem kellemesen permetezhető motoros háti géppel sem (legalábbis nekem, de én 100kg/184cm vagyok, úgy fordulok, mint egy anyahajó, ha rajtam a gép).
Idén tavasszal telepitettem 0,2 ha szőlőt (110db chardonnay, 110db királyleányka és 220db kékfrankos), négy sorban 3,3m*1,0m térállással. Életem első szőlője ez és hálistennek 98%-ban megeredt. Idén egy-két dolgot átgondoltam/olvastam és lehet hogy mégis betelepitenék a sorok köze 1,65 m-re még 1-1 plusz sort 2007 tavasszal. Igy viszont elég alacsonyan és szellősen kell majd művelnem a sorokat. Alacsony kordonnal, hosszúmetszéssel (csercsapos váltómetszéssel) gondoltam, de nem tudom hogy ez e a legjobb megoldás ebben az esetben. Tudna valaki esetleg tanácssal szolgálni? Előre is köszönöm
Pinot noir? életem legjobb vörösborait ebből a fajtából kóstoltam (Burgundiából), szerintem a legizgalmasabb szerkezetű, a dűlő értékeit legtisztábban bemutató vörös ebből a fajtából készíthető, nem a tanninnal meg a színanyaggal akar virítani, plusz a különleges savak az egyik fő erényei, ezenkívül a Mátrában szerintem jó otthonra találhat (nincs nagy forróság). Persze a kékfrankos a másik nagy kék kedvenc, ebből már idén is szüretelünk, nagyon kíváncsi vagyok rá...
Egy nagykanizsai oltványos készítette az oltványokat, és Vylyantól szerezte a csapokat hozzá, eddig úgy tűnik, jó a minőségük.
-A magyar mustfokoló (ha az úszósnál erre gondolsz) egy foka ugyanaz mint az egy Babo fok, ami a klosterneuburgi fokolónak egy foka. Ezt ülepített mustba merítjük. A refraktométert a tőkék mellett használom. Levonok 15%-ot (16mustfoknál ez 2,4fok), hogy ne érjen meglepetés. Ha a szőlőmintát hazaviszem ott már van fokoló.
Rövid bemutatkozás: a Mátrában pár éve kezdtünk szőlész-borászkodni, elég kis méretben, most másfél hektárnál tartunk. Termő szőlőink olaszrizling, cserszegi fűszeres és kékfrankos, és telepítettünk (idén) pinot noir-t (777-es klón:)
a kérdés: az egyik dűlőben 15-ös, a másikban 16-17-es a kékfrankosunk (15% levonva). Átlagos időjárás mellett szerintetek kb mikor fog ez 21-22-re felmenni, akkor tervezem szüretelni, persze csak ha fenolosan szépnek tűnik. Elvileg október elejére saccoltam a dolgot de most csodálkoznék ha addig húzná a dolgot...
köszi...ja és apró érdekesség: a pinot (pár átoltás sikerült tavaly) azt hittem korábbi a frankosnál de most jó egy fokkal gyöngébb mint az ugyanabban a dűlőben levő kékfrankosunk.
Köszi a gyors válaszokat. Az biztos, hogy nem szlanka. Még nem érik, csak úgy néz ki. Egyébként a rizlinggel érik eggyütt. Én is hajlok arra, hogy ez kövidinka. Legalább is a levele alapján.
Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.
Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban, kissé jellegtelen ízt fog érezni.
A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.
Más.
A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))
Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.
Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.
Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.
De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.
A kukucskával több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.
A kinézete alapján lehetne az is. Csakhogy a kövidinka október közepére érik, ahhoz ez nagyon előrehaladott fázisban van, ebből következően nem tartom valószínűnek, hogy az lenne. Javaslok erre egy próbát , a kóstolást. A Kövidinkának vastag héja és kissé kesernyés utóize van.