Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 962


RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 961
Műtrágyát ne tégy telepítéskor a szőlő alá, mert kiégeti. Egyébként kertészetekben lehet zsákos marhatrágyát kapni.

Az öreg tőkéket ki kell vágni a föld alatti részen úgy 10-15 cm-re. Én bújtókapát használok erre, de ha nincs még fönn a támrendszer, a csákánnyal könnyebb csinálni. Ha támrendszer van, a csákányt nem tudod meglendíteni.

A tövet így is - úgy is ki kell venned, felesleges előtte gyomirtózni.
Előzmény: Törölt nick (957)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 960
Vágass le menetes szálat, és hajtass a végére egy kampót! 5Ft-ért megcsinálja egy lakatos, 8-10-es szálból.
Előzmény: Törölt nick (958)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.03 0 0 959
Azt azért gondold át, hogy a sorok közét hogyan fogod művelni, ilyen szűk sorba nemigen fér be semmilyen traktor. Fű lesz a sorok között? Alacsony művelésnél ez segít a gombabetegségeknek. Milyen a talaj? Szerintem nem kell alacsony művelés, magasműveléssel is csinálhatod, a rügyterhelés a fontos.
Szerintem 1,6 m nem kellemesen permetezhető motoros háti géppel sem (legalábbis nekem, de én 100kg/184cm vagyok, úgy fordulok, mint egy anyahajó, ha rajtam a gép).

Előzmény: szalonspicc (956)
szalonspicc Creative Commons License 2006.09.03 0 0 956

Idén tavasszal telepitettem 0,2 ha szőlőt (110db chardonnay, 110db királyleányka és 220db kékfrankos), négy sorban 3,3m*1,0m térállással. Életem első szőlője ez és hálistennek 98%-ban megeredt. Idén egy-két dolgot átgondoltam/olvastam és lehet hogy mégis betelepitenék a sorok köze 1,65 m-re még 1-1 plusz sort 2007 tavasszal. Igy viszont elég alacsonyan és szellősen kell majd művelnem a sorokat. Alacsony kordonnal, hosszúmetszéssel (csercsapos váltómetszéssel) gondoltam, de nem tudom hogy ez e a legjobb megoldás ebben az esetben. Tudna valaki esetleg tanácssal szolgálni? Előre is köszönöm

pinotnoir777 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 955

Helló Levente, köszönöm a köszöntést!

 

Pinot noir? életem legjobb vörösborait ebből a fajtából kóstoltam (Burgundiából), szerintem a legizgalmasabb szerkezetű, a dűlő értékeit legtisztábban bemutató vörös ebből a fajtából készíthető, nem a tanninnal meg a színanyaggal akar virítani, plusz a különleges savak az egyik fő erényei, ezenkívül a Mátrában szerintem jó otthonra találhat (nincs nagy forróság). Persze a kékfrankos a másik nagy kék kedvenc, ebből már idén is szüretelünk, nagyon kíváncsi vagyok rá...

 

Egy nagykanizsai oltványos készítette az oltványokat, és Vylyantól szerezte a csapokat hozzá, eddig úgy tűnik, jó a minőségük.

Előzmény: GLEVENTE (953)
RAMBO Creative Commons License 2006.08.31 0 0 954
Ezen te miért vagy elkeseredve???

Ne viccelj, október közepéig még másfél hónap van hátra, ha nem vigyázunk aszu lesz belőle! :)))
Előzmény: Zalancelot (939)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.31 0 0 953

Isten hozott közöttünk!

 

Miért pont a Pinot-ra esett a választásod? A klónt hol tudtad beszerezni?

Előzmény: pinotnoir777 (950)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 952
-Szoktuk mondani, hogy plusz egy fok hetente. Ha jó az idő. Egy jó eső, minusz egy fok.
Előzmény: pinotnoir777 (950)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 951
-A magyar mustfokoló (ha az úszósnál erre gondolsz) egy foka ugyanaz mint az egy Babo fok, ami a klosterneuburgi fokolónak egy foka. Ezt ülepített mustba merítjük. A refraktométert a tőkék mellett használom. Levonok 15%-ot (16mustfoknál ez 2,4fok), hogy ne érjen meglepetés. Ha a szőlőmintát hazaviszem ott már van fokoló.
Előzmény: Zalancelot (949)
pinotnoir777 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 950

Sziasztok!

 

Rövid bemutatkozás: a Mátrában pár éve kezdtünk szőlész-borászkodni, elég kis méretben, most másfél hektárnál tartunk. Termő szőlőink olaszrizling, cserszegi fűszeres és kékfrankos, és telepítettünk (idén) pinot noir-t (777-es klón:)

 

a kérdés: az egyik dűlőben 15-ös, a másikban 16-17-es a kékfrankosunk (15% levonva). Átlagos időjárás mellett szerintetek kb mikor fog ez 21-22-re felmenni, akkor tervezem szüretelni, persze csak ha fenolosan szépnek tűnik. Elvileg október elejére saccoltam a dolgot de most csodálkoznék ha addig húzná a dolgot...

 

köszi...ja és apró érdekesség: a pinot (pár átoltás sikerült tavaly) azt hittem korábbi a frankosnál de most jó egy fokkal gyöngébb mint az ugyanabban a dűlőben levő kékfrankosunk.

Zalancelot Creative Commons License 2006.08.29 0 0 949

Miért a -15 %?

 

Az úszó fajsúlymérős mustfokoló és a BABO jelzésű skála abszolút egybe vágott.

Előzmény: lalá (942)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 948
-Ott leszünnk! (hihi)
Előzmény: zsebpiszok0510 (946)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 947
-Nem. 16fok x 15%=2,4fok Tehát 16-2,4=13,6 ami ugyebár majdnem 14fok
Előzmény: 2elkedő (944)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.08.29 0 0 946
A képen biztos hogy kövidinka van.
A hétvégén nálunnk buli lesz.most lesz a szüreti napok Kiskörősön.
Lesz persze borkostoló is .
covycovy Creative Commons License 2006.08.29 0 0 945

Köszi a gyors válaszokat. Az biztos, hogy nem szlanka. Még nem érik, csak úgy néz ki. Egyébként a rizlinggel érik eggyütt. Én is hajlok arra, hogy ez kövidinka. Legalább is a levele alapján.

 

 

Előzmény: Zalancelot (939)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.29 0 0 944

mínusz 15%

 

Nem mínusz 2? Tehát, ha a refrakto 16-ot mutat, akkor a fok 14?

Előzmény: lalá (942)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 943
-Mint Király? (hihi)
Előzmény: Tündi29 (940)
lalá Creative Commons License 2006.08.29 0 0 942
-Menjünk el, nézzük meg a helyszínen! Csak sajnos nem kaptunk meghívót.(hihihi)


-Refraktométernél meg ugye mínusz 15% is. Kellene a szép ősz, de ahogy ezt az esőt elnézem...(skálák alján, tetején nincs utalás a dimenziókra?)
Előzmény: Zalancelot (939)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.29 0 0 941

"15-ös átlag mustja volt a szilváninak"

 

Akkor megnyugodtam! Édesapám kóstolás alapján szintén 15-ösnek saccolta a szilvánit. Könnyű neki, 40 évnyi gyakorlata van :))) 

Előzmény: Zalancelot (939)
Tündi29 Creative Commons License 2006.08.28 0 0 940
Kedves Borbarátok!!



Aki szeretne dolgozni a Várban a Borfesztiválon,az küldjön egy mailt.



Üdw,T.
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.28 0 0 939

Továbbra is tartom, hogy a kóstolással döntheti el, milyen szőlőt fényképezett le.

Szlanka is lehet, de akkor a kóstoláskor egy nagyon lédús, vékonyhéjú, bógyókban,  kissé jellegtelen ízt fog érezni.

A képről nem nagyon lehet eldönteni, de a valóságban a fürtnagyság lényegi különbséget tesz a kövidinka és a szlanka közt, mert a szlanka fürtjei akár a kövidinka 2X-ese is lehet, ráadásul a bogyói is nagyobbak, a fürtje kissé laza, míg a kövidinka kimondottan tömör.

 

Más.

A szomszéddal kicsit belekukkantottunk a szőlőbe megvizsgálni az érés állapotát, és kipróbálni  a vadonáns REFRAKTOMÉTERÉT. :-)))

Minthogy Szlovéniából származott, és magyar nyelvű leírása nem volt hozzá, csak azt nem tudta, (tudtuk) a 3 skálából melyik az igazi.

Rövid úton megoldottuk a gordiuszi csomót, 3 fürt szőlőt egy szűrőn és tölcséren át belepaszíroztunk a mérőhengerbe, és bele a fokolót.

Elszomorodott, mert az a skála az igazi, amelyik a legkevesebbet mutatta.

De hogy ne csigázzam az érdeklődőket 15-ös átlag mustja volt a szilváninak.

A kukucskával  több szőlőt megvizsgálva az Olaszrizling 11-12 körül, a Pinor Noir 13-14 körül jár.

Szóval kellene a szép hosszú ősz.

 

 

Előzmény: Törölt nick (938)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.28 0 0 937

Azt hol írta hogy idei a kép??

A levele alapján bezony kövidinka, aztán a szomszéd szőlőjében az idén ugyanilyen ritkás a fürt és már pirosodik rendesen(látom mindennap)

vulkánok tüze Creative Commons License 2006.08.28 0 0 936

 

 

ez szerintem is szlanka (mifelénk így mondják a szlankamentát)

Előzmény: covycovy (930)
lalá Creative Commons License 2006.08.28 0 0 935
-Inkább. A Kövidinka tömörebb, a Bakator meg pirosas erezetű.
Előzmény: GLEVENTE (934)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.28 0 0 934
további tipp: szlankamenka?
Előzmény: GLEVENTE (933)
GLEVENTE Creative Commons License 2006.08.28 0 0 933
Csak tipp: piros bakator?
Előzmény: covycovy (930)
Zalancelot Creative Commons License 2006.08.28 0 0 932
A kinézete alapján lehetne az is.
Csakhogy a kövidinka október közepére érik, ahhoz ez nagyon előrehaladott fázisban van, ebből következően nem tartom valószínűnek, hogy az lenne.
Javaslok erre egy próbát , a kóstolást.
A Kövidinkának vastag héja és kissé kesernyés utóize van.
Előzmény: 2elkedő (931)
2elkedő Creative Commons License 2006.08.28 0 0 931
Kövidinka
Előzmény: covycovy (930)
covycovy Creative Commons License 2006.08.27 0 0 930
Valaki megtudná mondani milyen fajta szőlő ez?







Remélem most jobb lesz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!