Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szép nagy a bancsid, kár hogy eddig kirothadtak, na majd mostmár másképp lesz....Sok kis oldalhajtást is látok, ezek most ekkorák, vagy régebbi a kép ? Ha most ilyenek, (ekkora méretűek) lenne rá javaslatom.
A mail címem számodra is elérhető, írj és válaszolok, segítek amiben tudok.
A nagyobbakat, idősebbeket, már nem muszály takarni, bár ha biztosra szeretnél menni, és olyan viszonyok, körülmények között tartanád, akkor takard, ártani nem ártassz vele. Pesten és Délegyházán vannak banánjaim.
DE: nagyon fontos HOGYAN takarod. Mint említetted, a tieid kirothadtak. Ez azért történt, mert felül nem hagytál elegendő szellőzést, befülledt, és nem vetted le a takarást idejében, ezért rothadt ki. Már enyhe fagyok idején le lehet venni a takarást. De ha el is rothad, az oldalán, az anyanövény mellet kihajtanak az oldalsarjak, igaz, lassabban fejlődnek, mint az anyanövény.
Én , bár hiába sajnálom, lefejezem a legnagyobb banánjaimat is, és tavasszal nem csak mellette, hanem BELŐLE is kifejlődik az új növény.
Szóval az a tanácsom, hogy takard, akkor egészen biztosan megmarad, és vedd le idejében a takarást.
Nagyon szépek a banánjait, nekemis van ilyen banánom, de eddig minden télen kirothadt, pedig jól takartam. Adnál egy e-mail címe, írni akarnék neked bővebben. Vagy ha nem akarod az e-mail címedet publikussá tenni akkor kérlek te írj nekem e-mail.
A nagyobbakat nem takarod? Merre, az ország melyik részén nőnek a banánok?
Magyarországon még nem hallottam, hogy túlélte volna takarás nélkül. A Fűvészkertbe is takarják gyékénnyel. Nálam 2 telet bírt ki, idén a 3. télen kipusztult, de lehet, hogy túltakartam, gyékény, forgács, falevél, kartonpapír, fólia. Teljesen szétrohadt a töve, nyúlós lett a belseje, még most is ott van a csonk, nem nőtt ki, valószínüleg begombásodott.
Igen az erkélyes fotókon kívül mind ki van ültetve a kertbe., és az egész telet kinn a szabadban vészelik át, mint látod minden gond nélkül. A kerti fotókon lévő banánok 2 évesek, a tópart melletiek szintén teleltek már, kivéve a kisebbeket amik majd csak most fognak idén. Őket majd takarni kell , de a nagyobbaknál már nem szükséges.
Mindegyik banán egyfajta, mint ahogyan írod is : Musa Basjoo
Kaktuszos oldalakat kerestem, s véletlenül bukkantam Rátok.
Nekem is van jó néhány banánom, tartom őket erkélyen, tó mellett, és a kertben is. Imádom őket, mert gyönyörűek, gyorsan növekszenek, és viszonylag igénytelenek.
Nézegessétek :-)) 1-2-3-4: kertben (ez két különböző helyen két hatalmas tő, mellette kicsi sarjak)
Feltétlenül a ház déli oldalára ültesd, csak ott marad meg. A háztól is kap hőt, ami segít a télen. Gondolom a növényt a Sieberz-től veszed, mivel én is megkaptam a katalógusukat. Azért azt ne vedd komolyan, hogy valamikor teremni fog. Klímánkon minden évben elfagy a levélzete és vele együtt a kialakuló termés is, még a Fűvészkerben, ahol az üvegházak déli oldalán nő évek óta, a lehető legjobb körülmények között, sem érett be a termés. Viszont gyönyörű 3 m-es kis banánerdőt alkot szeptemberre, egy halom törzzsel.
Igen a Musa basjoo féléktúlélik a telet szabadban nálunk. Természetesen nem a levélzete, hanem a föld alatti része, a gyökere, rizómája. Ősszel lefagy a levélzete, le kell vágni, be kell jól takarni, avart földet tenni rá, minél jobban meg kell óvni a nedvességtől, azután áprilisba kihajt, évelőként viselkedik. Nyáron piszok gyorsan nő, 4-5 nap alatt egy új levelet hoz. Azonban életbenmaradása így is határeset, nálam 2 telet bírt ki azután kipusztult, de vannak szerencsésebbek, ahol évek óta kihajt tavasszal és egyre nagyobb és több lesz belőle, kis banánerdő. De más banánfajta nem alkalmas a kiültetésre, bár még próbálkoznak néhány fajjal. A boltokban kapható díszbanán semmi esetre sem marad életben.
Nézd vissza ebben a topikban és a Pálmák, cikászok, kertben és lakásban: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107193 ahol több hozzászólás szól róla. Ebben a topokban a 1900. és 2005. hozzászólásomban írtam a saját tapasztalataimról, képek is vannak. Vagy keress rá a Musa basjoo-ra. Vagy nézd meg a http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/news/ ahol szintén találsz példákat, leírásokat, a news-ban és galériában.
Idén már semmi esetre sem ültetsd ki, legjobb lenne jövő tavasszal megvenni és ápr. végén kiültetni. Ha idén veszed meg télen világos és nem túl meleg (15 fok körüli) helyen kell tartani.
Sziasztok. Aki tud,segítsen. Egy katalógusban láttam Télálló banánt, botanikai neve: Musa basjoo Sakalinensis. Van ilyenje valakinek? Arra lennék kíváncsi, mennyire téltűrő. Bár azt írják, mínusz 10-et kibír, biztos akarok lenni.