Keresés

Részletes keresés

írhaTOM Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1089
Nálam is nagyon szépek, rendbejöttek. Már legalább hüvelykujj vastag a száruk! A virágok is nagyon szépen kötöttek, mivel idén már okos voltam, és rendszeresen ütögettem őket :-)
Már jókora cseresznyényi parijaim vannak.
Anzika Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1088

Tegnap újra láttam a paradicsomaimat, már vannak 60cm-esek is. Úgy nőnek, mint a bolondgomba. Nem tudtam permetezni, mert esett az eső, meg elrepedt a fogantyúja a permetezőnek.

Előzmény: Anzika (1087)
Anzika Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1087

Tegnap láttam a paradicsomaimat, már vannak gyerekparadicsomok. A paprika palántáim is beindultak az esőzésék óta. Eddig egyhelyben topogtak.

Teaway Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1086
Előzmény: tomasz 23 (1083)
kertészboy Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1085
Én tavaly vetettem balkonparadicsomot, kipalántáztam belőle szabadföldbe és cserépbe is. A ZKI vmely fajtája volt, nem emlékszem a fajtanévre. Tetszetős növények fejlődtek, sokáig a tövön lehetett tartani a bogyókat, aztán maguktól peregtek. Amit ért az eső, egy-egy nagyobb zuhé után nem találtam olyan éredő bogyót ami ne repedt volna fel. Amik teraszon voltak, védve az esőtől (én öntöztem) azokkal nem volt ilyen gond. Ízletes bogyókat terem, de egy egyszemélyes friss kenyér, jó húsos császárszalonna vacsorához volt, hogy két bokor termése is alig volt elég nekem, pedig nem vagyok nagy beles. :) Érdemes megpróbálni! A grillpartira érkezők tátották a szájukat. :)
Előzmény: salsola (1082)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1084
Mooost?!
Előzmény: tomasz 23 (1083)
tomasz 23 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1083

Üdvözlet mindenkinek, aki a paradicsomot szereti!

S.O.S. keresek nagyméretű (óriás!!!) piros paradicsommagot. Tud valaki segíteni?

salsola Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1082

sziasztok, köszönöm annó a tanácsokat  akiültetéssel kapcsolatban. Íme egy fotó a kiültetett paradicsom növénykékről. 100 palánta van kb kint.

Valakinek van tapasztalata balkonparadicsom terén? Azokat is kiültettem, elég kicsik, nehezen nőnek.

írhaTOM Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1081
A mini-üvegház tulajdonképpen hátul egy ajtó (északi oldal), keleten egymásra csavarozva két elfektetett kb. 50*150-es ablakszárny, nyugaton csak egy ugyanakkor fektetve, és az egész lejtősen beborítva két másik ablakszárnnyal. Az eleje - déli oldal - léckeretre feszített fólia, ami kiemelhető, meg kissé billenthető. Hátul az ajtó fölött kialakult egy kisebb háromszög alakú szellőző, ami oda bevágott deszkalappal befedhető.

Én még mindig üzemeltetem, mert a Black Krim és az Andin cornu annyira kis nyamvadt, hogy még nem mertem kiültetni.

Frint!

A tőzegcserepekkel én már próbálkoztam, és azt tapasztaltam, hogy ugyan elkerülhető vele az átültetési stressz, de, hacsak nem tartod ÁLLANDÓAN meglehetősen nedvesen a földet, amíg teljesen szét nem nyomja a gyökérzet, akkor gátolja a növekedésben. Nekem több olyan tő is volt, amit a szezon végén úgy szedtem ki, hogy alig pár szál gyökere volt a tőzegcserépen kívül.
Előzmény: Nonamekata (1079)
Zitka Creative Commons License 2006.05.15 0 0 1080
Két "baj" volt vele. Az egyik, amit tkp. sejthettem volna előre is :-), hogy természetesen nem lett ugyanolyan íze, mint az olasz földben termettnek. Ugye nem lehet figyelmen kívül hagyni a napsütéses órák számát, na meg azt sem, hogy még Dél-Olaszországban is, a legnagyobb nyári melegben is, sok helyen (félig nyitott) üvegházakban termesztik. A másik pedig a paradicsomvész volt, amire nem számíthattam. Tkp. bő termés lett volna, de szinte még sárgászöld állapotban elkezdtek alulról rohadni a szemek. :-(((  Így aztán az idei évet kihagyom, inkább vettem kész palántákat, vagy 4-5 félét (és még akarok többfélét is venni), és jövőre újra kísérletezem. Elég sok dolgom volt idén tavasszal (munka), és nem sikerült volna időben elvetnem a magokat.
Előzmény: Nonamekata (1079)
Nonamekata Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1079
ÍrhaTom! Mekkora a mini üvegházad? Hogy csináltad? Én a LIDL-ben vettem egy mini fóliasátrat, de mire kiraktam volna már nem volt rá szükség. Nem baj, majd ősszel, ha jön a hideg...
Zitka! Mi volt a baj a San Marzanoval? Én most vetettem először, még nincs vele tapasztalatom.
Előzmény: írhaTOM (1062)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1078
Milyen fajták?
Amerikai óriás, Black Krim, Green Zebra, Andin cornu, Lugas F1, Cherrola, Sweet100,

Szóval csak várjak?
Előzmény: Frint (1076)
Frint Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1077
Lugasparadicsom, kiültetás előtti állapot.
Valahol írtam, hogy ki fogom próbálni a tőzegcserepet. Nos megtörtént, rettentő pozitív tapasztalataim vannak, úgyhogy jövőre 60 cseréppel készülök. ( Látott valaki közületek ilyesmit? Próbáltátok már?)

tőzegcserepes palánták

Frint
Frint Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1076
Próbálok segíteni...a leírtak alapján azt gondolom, hogy a réz okozta a gondot. Átültetés, palántázás után soha nem szoktam semmiféle vegyszerrel - még az amúgy ártalmatlan rézzel sem - permetezni. Az átültetés utn amúgy is erős sokk éri a növényt: a főgyökere megszakad, új helyen kell a gyökérzetét elrendeznie, vizet kell keresnie, a lankadságot le kell gyűrnie...
A leírtak alapján semmi tennivalót nem látok, bízni kell, reméljük kirúgja magát.
Egyébként milyen fajta? Frint
Előzmény: írhaTOM (1075)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.14 0 0 1075
Rákerestem a Google-n, és még mindig nem lettem okosabb. Csupa ellentmondásos dolgot találok a növénykéimen:

- Ugyan világoszöldes a levelük, és lilásak az erek, meg itt-ott a levelek fonáka DE szép magasra nőttek (nem elnyúltak) és jó vastag a száruk

-Nem tudom igazából eldönteni, hogy csak az öreg leveleken látható-e a halványodás-lilulás, mivel a paradicsomjaim egy részénél szép sötétzöldek az új levelek, másik részénél meg elég egyenletes a halványas szín.

-A gyökerükkel se volt semmi gond, amikor kiültettem láthattam, szebbek voltak a sokévi átlagnál.

-Azután kezdődött a halványodás, hogy kiültettem őket.

Mostanra az alsó leveleken elhalt-száradt foltok is jelentkeztek. Lehet mindez csupán az átültetési-stressztől, vagy mi a fene bajuk van???

Amikor kiültettem őket, másnap bepermeteztem rézzel, hogy erősödjön a "bőrük". Talán túl hamar volt? Vagy túl sok jutott egyre-egyre???

SEGÍTSETEK!!!
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1074
HELP!

A kiültetett parijaimat ma alaposan körbenéztem, és feltűnt, hogy egészen világosak a levelek, világoszöldek, miközben az erek sötéten, kicsit lilásan látszanak.
Mi bajuk?! Valami hiánytünet? Mi???
Anzika Creative Commons License 2006.05.10 0 0 1073

Nem akarom túladagolni, mert felesleges és drága. Tehát akkor kb. 1ml egy liter vízbe. Köszönöm segítségedet.

Előzmény: Frint (1072)
Frint Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1072
Szia, ha jól rémlik én 8 köbcentit tettem 10 liter vízbe...
Előzmény: Anzika (1071)
Anzika Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1071

Van egy kérdésem.

Sherpa rovarölőt hogyan kell adagolni? Minden rá van írvan, hogy egy ha-ra mennyi kell, de kiskerthbe, 10l-be mennyi, az nincs.

Ha valaki tudja, akkor írja meg!

Anzika Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1070
Tegnap láttam a paradicsomaimat. A 10 növényből egy virágzik. A paprikáim csak áll, egy centit sem nőtt.
Zitka Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1069

Én is ebben reménykedem. :-) Szombaton vettem két manó-paradicsom palántát, és rögtön el is ültettem. Nálunk is elég tartós eső van.

Kíváncsi vagyok a termésre, mert sokfelől jókat hallottam róla. Viszont elég drága volt, 200 ft. Idén nem ültettem magról, a tavalyi "paradicsomvész" után nem sok kedvem volt hiába dolgozgatni vele. Na meg a San Marzano termése itteni körülmények között nem is lett annyira zamatos.

Előzmény: Anzika (1068)
Anzika Creative Commons License 2006.05.01 0 0 1068
Szerintem direkt jót tesz a paradicsomoknak ez az esős idő. Jobb, mintha eszetlenül sütne a nap.
Előzmény: írhaTOM (1067)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.30 0 0 1067
Kiültettem a paradicsomokat. Most erre itt a 10 fokos hideg. Azért nagyon remélem, hogy hidegebb már nem lesz :-(
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1066
Én úgy tudom, lehetőleg hamar, legkésőbb akkor, amikor a két sziklevél között megjelenik az első igazi. Később sérülékenyebbek már.
Előzmény: devpernull (1065)
devpernull Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1065

Meg tudnátok mondani, hány nap után érdemes külön pohárba ültetni a növényeket? Kicsit sűrű a vetés, nem gondoltam, hogy ennyi kikel.

dev

devpernull Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1064

Sziasztok!

Pár hete nagyon finom koktélparadicsomot vettem egy nagyáruházban, édes, kemény húsú és fürtös volt. Az általatok írt hozzászólások alapján áztattam és szárítottam a magokat és tegnap kikeltek! Remélem nem hibrid volt, ez nyár közepére kiderül. Én is gondolkodom a balkonos termesztésen, bár van kert is. De olyan jól nézne ki pár paradicsomfürt az erkélyen!

dev

Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1063

Szia, a várakozás nagyobb gondot okoz, a korai kiültetés kisebbet. Nosza, ki vele!

A jövő évben a kikelés után próbáljad visszavenni a miniház hőmérsékletét, mert a melegtől elnyúlik a palánta. 4 leveles korától már csak éjszakára rakjál fedelet föléjük. Edzeni kell őket a kinti klímához, mert különben megsínylik az átültetést.

Előzmény: írhaTOM (1062)
írhaTOM Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1062
Kellene még egy kis megerősítés!

Olyan szépen fejlődtek a mini-üvegházamban (ablakokból tákolva) a paradicsomok, hogy cirka 30 centisek, és szép nagy bimbók vannak rajtuk. Félek, ha tovább várok a végleges helyre ültetésükkel, akkor virágzás közben nagyon megsínylik. Kiültethetem most már őket? Tartalék palántám nincs, sőt magom se nagyon :-(, úgyhogy, minden reményem az idei növénykékben van.
Előzmény: Frint (1061)
Frint Creative Commons License 2006.04.26 0 0 1061
Szia, hát a kompenzálás ide nem jó kifejezés, de ha arra gondolsz, hogy szisztematikusan -  programszerűen fogsz védekezni, és megelőző jelleggel, akkor biztosan sikerülni fog. A réz néha elég, de nem mindig, felszívódó szerek is kellenek, bár a tavalyi évben az is kevés volt. Sok sikert, drukkolok Neked. Frint
Előzmény: írhaTOM (1059)
kozak26 Creative Commons License 2006.04.22 0 0 1060
Ma sikerult vasarolnom paradicsompalantat 100ft/db aron.
Vettem valami holland savmentes fajtat is, meglatjuk milyen lesz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!