Keresés

Részletes keresés

lépcsömászó Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2259
Sziasztok!

Az, hogy az Európánál, vagy másutt jelent meg egy novella, számomra, mint fogyasztó számára elég érdektelen.

Hogy majdnem mind megjelent már másutt, ráadásul többnyire nem önálló novellaként, hanem SK által összeállított gyűjteményekben, az tény.

Talán a Nagyi, meg a fornitos sztori olyan, amire nem emléxem máshonnan.

Namost, ez számomra elég nagy csalódás. Írók meg könyvkiadók szívatnak minket mindenféle szerzői jogokkal, de ugyanakkor újra kifizettetik velünk mindenféle történetek olvasási jogát azzal, hogy más csomagolásban eladják ugyanazt.

Az Európa Kiadó akkor járt volna el tisztességesen, ha ráírta volna a novellák listájára az egyes novelláknál, hogy második kiadás, vagy esetleg második kiadás új fordítóval. Akkor tudja az ember, mit vesz.

Az a minimum, hogy ott meg kellett volna tenni mindezt, ahol a kiadó nem áll jogvitában azzal a kiadóval, aki az első kiadást végezte. Pl. nem hiszem, hogy a Galaktika 15 évvel ezelőtt megsértette volna az Európa Kiadó valamilyen mai szerzői jogát (A Köd).

De tulajdonképpen nekem, mint fogyasztónak semmi közöm a kiadók jogvitáihoz.

tomcooper Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2258
Erre én is emléxek, amikó óvastam, kivert a h2o, mondok, mijaszösz?
Más: ha már Lovecraft, jáccott vki a Wanadoo Necronomicon c. kalandjátékával? Iiiiiiszonyaaat kiiráály!!
Előzmény: Threepwood (2251)
beezer Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2257
Jól van, jól van. Ne haragudj, de még nem olvastam a könyvet, nincs rá időm. Én leszek az utolsó a családban, aki olvassa. Ez van, mit csináljak.
Előzmény: -boneheaD- (2249)
Dohi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2256
ez mondjuk nem rossz otlet. az egyik site-on van egy lista a muvekben talalhato sorokrol (beer). ha kicsit bovebben kifejted (akar maganban), talan vevo lennek a dologra :)
Előzmény: Threepwood (2255)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2255
Úgy értem, azok a zenekarok, írók, filmek, foci-és baseball-csapatok, stb. amikre King utalt a könyveiben.
Előzmény: Dohi (2254)
Dohi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2254
attol fugg, mit ertesz valo vilagon :) mert ugye eleg tag fogalom, es king tortenetei nagyobbreszt "napjaink amerikajaban" jatszodnak, aminek sok koze van a valo vilaghoz :)
Előzmény: Threepwood (2253)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2253
Értem. Bár nem tudom, szerintem nem lenne rossz ötlet összegyűjteni King utalásait a "való világra".
Előzmény: Dohi (2252)
Dohi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2252
lepcsomaszo: a csontkollekcio a skeleton crew cimu 1985-os novellaskotet magyar kiadasa.
mivel azota majdnem 20 ev eltelt, nem meglepo, hogy jokora reszuk megjelent mar itt-ott, magyarul is olvashattad kb. a felet (vilagnagy strand + galaktikak).

threep: koszi, de "kulso vilagokkal" nem foglalkozom :) tehat csak king muvek kozotti kapcsolatokat keresek.

Threepwood Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2251
Dohi! A Hasznos Holmikban, amikor Ász Merrill elmegy Mr. Gaunt kocsijáért, a garázsfalra fel volt írva, hogy Yog-Sothoth az úr. (összefügés Hasznos Holmik-Lovecraft)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2250
Szia, lépcsömászó!

A Csontkollekció angolul is ugyanezeket a novellákat tartalmazza.
Ezeket a novellákat olvastad máshol is?

Előzmény: lépcsömászó (2247)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2249
beezer:

nem! úgy értem ahogy írtam, Yos-sothoth. én IDÉZTEM a Nagyi-ból! és a nő az általam idézett-et mondta! de ez egy kicsit ugye eltér HPL-től, de ez UTALÁS rá! tudom hogy Yog-sothoth...

Előzmény: beezer (2246)
xhris Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2248
Úgy érted az Európánál?
Előzmény: lépcsömászó (2247)
lépcsömászó Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2247
Sziasztok!

Furcsának találom, hogy alig néhányan teszitek szóvá, ami engem legjobban zavar a Csontkollekcióban: hogy majdnem mindegyik novella megjelent már máshol. Nem a fele, bár az is sok lenne, hanem tényleg majdnem mindegyik. Én ezt nagyon tisztességtelennek tartom, csak azt nem tudom, SK-e a tisztességtelen, vagy a magyarok állították így össze a gyűjteményt. Bár az előszó SK-ra utal.

beezer Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2246
Bonehead-nek: úgy érted Yog-Sototh.
Előzmény: -boneheaD- (2239)
Dohi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2244
mar kesz van egy ideje, a hatodik szinten. jovore meg is jelenik elvileg mind a ketto, a hetedik meg valamikor utanuk nyilvan :)
Előzmény: Törölt nick (2243)
imehesz Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2242
udv,

ugyan meg csak a Sotet Torony IV. kotetet olvasom, de erdekelne, hogy mikor jelenik meg az V. (marmint itthon)

udv,
iM

Dohi Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2240
bone: koszi! :)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2239
Okay, kösz mindenkinek az ajánlást, akkor Rossz hely. De ha ez se jön be, feladom :]]]

Pah, és Dohi szólt hogy a Csk elemzésemben a Nagyi-t kihagytam: mea culpa, most pótolom.

Szóval, nagyon klassz kis történet, King ismét tanúbizonyságot ad arról, mennyire belelát a gyermeki lélekbe...az alaphelyzet végtelenül egyszerű (bár jellemző), de természetesen az írás lendületességével, a nagyszerűen elhelyezett flashback-ekkel sikerül kiemelkedővé tenni.
És ami kicsiny szívemnek külön kedves: Lovecraft utalás van benne! A nagyi szenvedései közepette elhangzik a szájából a következő név: Yos-sothoth! A HPL ismerőknek gondolom nem kell tovább magyarázni, mi ezen az utalás :]]

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2238
Igen. A Rossz hely nagyon jó.
Előzmény: -boneheaD- (2232)
Vic King Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2237
Üdv!

Akárcsak boneheaD, én is nemrég olvastam A Mumust, és nekem is marhára tetszett. Vérbeli King!

Azoknak, akik tudnak németül, felhivom a figyelmét, hogy október 3-án lesz a Stand By Me a Pro 7-en! Király kis filmecske. Ugyanaznap pedig a német RTL-en a Misery, azt hiszem utóbbit nem kell bemutatnom senkinek :))))

Üdv,
Vic.

tomcooper Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2236
"Bad place" rulzz !!! :)))
Előzmény: Törölt nick (2235)
tomcooper Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2234
Igen.
Előzmény: -boneheaD- (2232)
Dohi Creative Commons License 2002.09.10 0 0 2233
denever & vic: udv vegre itt! :)

-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.10 0 0 2232
Najó, még egy :
Dohi ajánlotta Koontztól a Rossz hely-et.
Elhatároztam hogy ezt még bepróbálom, a tisztesség kedvéért.
Aki ismeri, kérdés: télleg jó könyv?
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.10 0 0 2231
ok.

Egyébként újra előszedtem az Éjszakai Műszak-ot, s már a felével végeztem is. Anno nem írtam róla véleményt, most pótolom:

Jerusalem's Lot

Alapjában véve jó ötlet ez a levelezős-beszélgetős stílus, a történet nyilvánvaló tisztelgés Lovecraft előtt, szal ez egy plusz pont szvsz :] De egyébként semmi különös, ez a novella nem tudta folyamatosan ébren tartani a figyelmem.

Éjszakai Műszak

Klassz story, kellően jól kidolgozott karakterek, tipikus kingi hangulat, mi kellhet még?
(egyébként az ebből készült filmet volt "szerencsém" látni, és szvsz a valaha készült sk filmek egyik legszarabbja)

Éjszakai Hullámverés

Először túl rövidnek találtam, magához a történezhet képest, (ami, bár az alaptéma nem túl eredeti, itt mégis jól sül el) de aztán rájöttem, hogy felesleges lett volna tovább nyújtani, ahogy szép lassan elhaláloznak a szereplők. Szóval - a témától eltekintve - kellemes darab.

Az átjáró

Váó!
Ismételnem kell magam, az alapötlet lerágott csont (xy-expedíció, a főhős vmit összeszed az űrben, és juj), de természetesen Kingnek sikerül baromi egyedivé tenni, magával az "átjáró" fogalmával.
Szóval teljesen jó, élvezetes, a vége meg, bár kicsit kiszámítható (egy sk ismerő embernek) mégis állati :]

A mángorló

Ez is letagadhatatlanul sk-s, ilyet is csak ő találhat ki. Nagyszerűen "keretbe" foglalja a két főhős nyomozása a storyt, ami, bár egy kissé röhejes (szvsz), azért rendben van. Az utolsó két sor, bár nem nagy szám, nekem nagyon tetszett, megbocsátja a novella esetleges hibáit :]

A mumus

Állati klassz történet, ilyennel sem találkoztam még, és a keret, ahogy a pszichiáternél elmeséli a főhős, mi történt gyerekeivel, tökéletes. Pláne, az ideges, a doki felé intézett közbeszólásai...!
A vége meg, amikor először olvastam, eléggé ledöbbentett, és bár nem vmi mókás, széles vigyor ült ki arcomra...

A szürke anyag

Ez is rendkívül bejött, s akár az előző novelláról írt pársorosomnak első 7 szavát be is copyzhatnám.
Többmindent nem tudok hozzáfűzni, talán annyit, hogy erre a novelláskötetre a - számomra - érdekes befejezések jellemzőek, s ez sem kivétel alóluk.

Csatatér

Na, az első komolyabb negatívum: bár még nem olvastam ehhez hasonlót, egyszerűen nem tudott lekötni. Kissé nevetségesnek tartom az ötletet, s maga novella meg untatott. Ez van.

Kamionok

Amikor olvastam a Csontkollekció Köd c. novelláját, az járt a fejemben, hogy mire emlékeztet?!
Nem ugrott be, de ennek olvasásakor megkaptam a választ.
Az alapszituáció, miszerint pár ember bennreked egy helyen, ki nem mehetnek (ill. mehetnek csak nem egészséges), is tökjó, amikre lehetőséget ad, azt SK ki is használja.
A novella második felét épp egy buszon olvastam, s amikor az utolsó sorról az utcán kígyózó autók felé fordult a figyelmem, hát, kicsit máshogy néztem rájuk....

Előzmény: Dohi (2228)
Vic King Creative Commons License 2002.09.10 0 0 2230
Hellosztok.

Mar hetek ota figyelem a hozzaszolasokat itt, de most jutott idom arra, hogy regisztraljam magam es rendszeresen postoljak.
Szoval, nevem Vic es tiz eve olvasom es imadom Kinget.
Akik rendszeresen latogatjak az SKHQ-t, mar ismerhetik irasaimat.
Amugya sajat oldalam cime http://groups.msn.com/StephenKingMile
amit mindenkinek ajanlok. Orulnek, ha be is lepnetek, es rendszeresen postolnatok ill. irnatok review-kat.
Ez egy europai SK-oldal kivan lenni, mar van tagunk Yu, Ro, N.o.-bol stb.
Szoval, kalandra fel!
Amugy meg remelem, rendszeresen erdekes temakrol esik tovabbra is szo itt a forumon.

Udv,
Vic.

denever333 Creative Commons License 2002.09.09 0 0 2229
Mint ti is tudjátok megjelent egy könyv ami ugyan nem King mű de King elfelejtett vagy félrerakott műveivel foglalkozik. Na most számomra ez a könyv kicsit furcs hisz ilyen jellegű mű még nem került itt boltokba. De ahogy sejtettem a könyv csak a rajongóknak és fantikusoknak való mert a száraz tartalom és okfejtéseken kivűl túl sok érdekfeszités nincs benne. Valami olyan érzést okoz mintha. A francba ezt se olvastam meg ezt se meg ne is fogom peddig de jó lenne.
A forditás gáz, dehát ezzen nehéz csodálkozni A king művei ilyenek emlékszek megvettem az angolváltozatot a Rémálmok és Lidércek c könyvből. S meglepve vettem észre hogy az Angol változatban van egy vers a magyarban meg nem találtam.Na mindegy nekem amúgy a Végitélet ami nagy kedvenc s persze a R. Flag. Ja és Persze King börtönös sztoriai. (Remény Rabja, Halálsoron)
Ami nagyon gáz pl a Mángorló na meg persze a Tutaj c. novellája. Ha már a voelláknál tartunk a Dolan és a Cadillac c. mű tetszik. Enyit mára. Ja és üdv Dohi
Dohi Creative Commons License 2002.09.09 0 0 2228
bone: nem kaptalak be, csak meglepett.
Előzmény: -boneheaD- (2223)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.09 0 0 2227
Minden rendben, el tudtuk olvasni :)
Előzmény: beezer (2226)
beezer Creative Commons License 2002.09.09 0 0 2226
Sziasztok. A gépem kicsit haldokolt, remélem már rendbe jött. ha ezt el tudjátok olvasni, akkor minden rendben. A Black House-nak legalább annyi köze van a Talizmánhoz, mint a Toronyhoz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!