azt hiszem ma veszek zöldség tápot, hasonló az összetétele, de azért csak más. szerinted? egyébként én nem permeteztem, totál bioparadicsom, bár a fővárosi levegőn...
Nekem volt 1-2 hete hasonló kérdésem. Felfelé (levél színén befelé) pöndörödtek a levelek. Azt írta az egyik kedves topiktárs, hogy rézhiány. Csak egyetlen bokron volt, kecskeméti jubileum fajtán. Végül hagytam az egészet, mert elutaztunk pár napra. Itt volt a nagy hőség, nem locsolta senki, és abbamaradt a pöndörödés. :-O Nem is értem.... Viszont a többi fajtán (van vagy 5-6) sajnos látom, hogy alul sárgulnak a levelek. EGyfolytában attól rettegek, hogy az lesz mint tavaly, hogy viszonylag rövid idő alatt "mintha lángszóróval végigmentek volna rajta" állapot alakult ki. :-(
Kérdés: létezik az, hogy ha párnaponta feljebb teszem a rögzítést a karóknál, akkor gyorsabban nőnek a lugasparadicsomok? Az egyik kicsit eldugottabb helyen van, azzal nem foglalkozom annyit :-), sokkal kevésbé "mászik felfelé"....
helló tavasszal ültettünk a barátnőmmel paradicsomot, szépen feljődtek is, mostanra már egész nagy paradicsomok is vannak rajta, persze még nem piros. sajnos nem kertben van, hanem a lakásnak az erkélyén, virágosládában. szóval nem a legideálisabb hely. nem olvastam végig a topicot, úgyhogy lehet, hogy olyat kérdezek, amiről volt már szó: mitől pöndörödik a növény levele? van, amelyiken jobban, van, amelyiken kevésbé, és olyan is, ami teljesen rendben van. van, amelyik növényen több, a másikon kevesebb. valami hiány okozza gondolom, nem vettem külön zöldségtápot, zöldségföldben vannak, és sima növénytápot kapnak hetente. vegyek zöldségtápot? vagy kapjanak gyakrabban?
Egyébként tud valaki ötletet, hogy mitől lesz egy paradicsom íze savasabb vagy kevésbé savas? Ami a képen szerepel (Cherrola) tavaly olyan finom, savas ízű volt, ez a mostani első termés meg olyan igazi édes - ami persze van, akinek ízlik, de nekem nem annyira jön be.
Egyébként olyan is lesz, amit megeszünk zölden. Ültettem egy "zöld zebra" nevűt, csak most nem tudom, hogy melyik helyre tettem a "krími feketét" és hova a zöldet. Úgyhogy megvárom, amíg az egyik gyanusított elkezd pirosodni - és akkor már biztos lehetek benne, hogy a másikat zölden kell megenni :-)
A káliumtúlsúlyos táppal azért vigyázz: én is ilyet adagoltam nekik palánta korukban, mert káliumhiány tünetei jelentkeztek rajtuk, aztán egyszercsak megjelentek a foszforhiány tünetek ... (lilás erezet, lilás levélfonák)
Köszönöm szépen. Igen, valahogy így néz ki az az egy bokor paradicsom. Itt inkább agyagos a talaj, nagyon tömör, kötött. A korábban itt olvasottak alapján káliumtúlsúlyos tápot szoktam nekik adni (ha eszembe jut :-) ). Majd szétnézek, milyen réztartalmú szerem van itthon. A szőlőkordon miatt van pár vegyifegyverem :-), biztosan lesz köztük alkalmas szer.
Én a felfelé pödrődő levelekre azt találtam, hogy réz-hiány okozhatja. Főleg a fiatalabb leveleken lép fel, mert a réz nehezen mozog a növényen belül. A levélnyeleknél lefele konyul, míg a levél maga színe felé pöndörödik. De nézd meg magad: itt találhatsz egy képet igaz, ez egy burgonyalevél, de végül is közeli rokonok a paradicsommal. Ha jól vettem ki a szövegekből, akkor főleg túl lúgos (meszes) talajban nehezen szívódik fel a réz.
Én józan paraszti ésszel azt gondolom, elég, ha egyszer lefújod őket valami réztartalmú permettel, és dupla haszon: véd a fertőzéstől, meg - gondolom én - a felszívódó réz megoldja a hiánytüneteket.<a href="http://3e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289" target="_blank">Itt több hiánytünet fényképét is megtalálod,</a> rövid - angol - szöveges leírással.
Több helyen vettem a többféle paradicsompalántámat. Az egyik - kecskeméti jubileum - levelei elkezdtek felfelé (színe felé) bepödrődni. Ez milyen betegség lehet? Esetleg vegyem ki tövestül, nehogy a többit is megfertőzze? A levél színe egyébként nem sárgul, inkább berepedéseket látok (de lehet, hogy ez a jégeső volt????).
Kedves Tom, ahogy elkezd pirosodni már nem vegyszerezek...persze elméletileg nem kizárt, kontakt szerekkel permetezni (előtte kell jól megszedni a termést). Úgy vagyok vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell...Olyan, hogy a tenyészidőszak csúcsán egy fitoftóra elvigye az egészet, ritkán van példa. Az ne ijesszen meg, hogy a legutóbbi épp tavaly volt :) Tudod, bajba' van az a mester, akinek a műhelye fölött nincs tető... :) Frint
Olyan adalék, ami csökkenti a kijuttatott permetlé lepergését-csöpögését a növényről, egyszóval segíti annak tapadását. És azért legyen olajmentes, hogy ne tömítse el a pari levelének gázcserenyílásait, ne pusztoljon el. Ha bemész egy gazdaboltba, ott biztos ajánlanak neked ilyet, de lehet ajánlanak jobb (olcsóbb?) szert is mint a Mikal, amit ott vesznek ilyen bajokra ill. ami ott már bevált.