Keresés

Részletes keresés

jacsoj Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1004
Nézd meg ezt: http://www.csemegeszolo.hu/
Előzmény: kormos1 (1003)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1003
Nagyon szemléletes, ahogyan az ültetést leírod.

Most már csak itt, a közelben (Pest megye) kellene egy megbízható oltványtermesztő, akinél a szükséges 10-12 oltványt be tudom szerezni. A nagy kertészeti árudák árai ugyanis kissé húzósak, amit meg a neten találtam, mind messze van.

Egyébként csemegeszőlő fajták kellenének, július vége-októberi éréssel, amennyire lehet, legyenek persze rezisztensek is... meg bőtermők, meg minden...
Előzmény: RAMBO (998)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1002
Köszönöm a választ!
Előzmény: RAMBO (998)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1001

Tiéd az 1000!

 

A vessző az lehet gyökér nélküli, de oltványt szerintem csak gyökeresen árulnak, árultak mindig is.

 

Nem függ össze ezzel, csak érdekesség, a házamtól párszáz méterre van egy oltványtelep, múltkor megsaccoltam, 1.000.000 körülinek gondolom.

Előzmény: RAMBO (1000)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1000
Én az egyetemen még gyökér nélküli vesszőn tanultam az ültetést.
Hogy azóta van-e még, nem tudom.
Előzmény: Flanell (999)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 999

Ezen most így elgondolkodtam.

Gyökeres oltványnak csak az előneveltet hívod, ami az oldaladon látható? A szabadgyökerű is gyökeres oltvány, nem? De akkor minek hangsúlyozni, hogy gyökeres? Szerintem gyökér nélkülit nem is lehet venni.

(Ez nem b...gatás, hanem értetlenkedés.  :)

Előzmény: RAMBO (998)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 998
Hali!

Szerintem mindenképpen oltványt vegyél. Valószínűtlen, hogy filoxéra támadná meg a szőlődet, de nem kell neki esélyt adni.

Szerintem két lépcsőben telepíts: ősszel trágyázz alá, tavasszal gyöketes oltványt tegyél ki. Így már a harmadik évben lesz termésed.

Itt van egy kis összefoglaló arról, hogyan kell tavasszal ültetnia gyökeres oltványt (az oldal alján).
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 997
Kösz.
Előzmény: szava23 (996)
szava23 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 996
Nem vagyok szakértő csak a tapasztalataim mondhatom el. Az őszi jobb az oltvány szempontából mert a gyökere tavaszig beáll tavaszzal dinamikusabban indul viszont a talajt tavaszig egyszerűbb előkésziteni ősszel forgatás tavaszig a fagy jól elaprózza és igy megülepszik. ha gödröt ásol ősszel és nyitva hagyod akkor tele megy hólével és a fagy lazitja a gödör oldalát. És persze a tavaszi ültetéskor kevesebb az idő ellopni az oltványokat:) Én mindig el hozom ősszel az oltványt és szabad földbe vermelem homokba tavasszal ültetem gyakorlatilag 0 a veszteség a vermelés miatt ./az oltványtermelő is ezt teszi/ Apropó ültetés nincs valkinek hidrofúró leirása szeretnék egyet össze hozni igazából a csúcsának a méretezése érdekel.
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 995
A kérdés inkább elméleti volt, nincs olyan nagy tőszámról szó, hogy az oltvány anyagi romlásba döntene, de azért köszönöm.

Viszont érdekelne egy másik dolog:
Mi szól az őszi-, és mi a tavaszi telepítés mellett?

Mert ahogy látom, az oltványtermesztők általában inkább tavaszra kínálgatják a portékájukat.l
Előzmény: szava23 (994)
szava23 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 994
Próbálkoz Zalagyöngyével ugytudom azt nem bántja.Nem halt ki a filoxéra csak gondolm az egyed száma nem olyan nagy hogy rögtön kiölje a szölőd, de az idő neki dolgozik és előbb utóbb megteszi./hacsak nem homokon van a telked/
Előzmény: kormos1 (993)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 993
Nézegetek itten, mert hatalmas terveim vannak.
A kertben gondolok egy lugast, meg egy kiülőt, csemegeszőlővel.

Az előbbi beírásod szerint a filoxéra el is tűnt Európából.
Akkor a sima vesszős telepítés már gyakorlatilag nem is jelent kockázatot?
Ha így van, még egy kérdés-úgy láttam az előzőekből, hivatásos vagy- a simavesszős telepítés jelent-e egyéb kockázatokat (érzékenység, termőképesség, stb.)?

Előre is köszönöm a választ!
Előzmény: RAMBO (989)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.08 0 0 992

"A nemesítők törekednek arra, hogy az ismételt visszakeresztezésekkel a rezisztens fajták borminősége ne maradjon el a tiszta vinifera fajtákétól, s úgy tűnik, egyes fajták esetén sikerült e célt megközelíteni (BECKER, 1994, BASLER és WIEDERKEHR, 1995, CECH, 1997). HAJDU (1994) szerint e fajtákból „élvezetes, friss, könnyű asztali bor” készíthető, s nem is cél ennél több elérése, hiszen ezek termesztésének célja, hogy olcsó, kellemes, szermaradvány nélküli asztali bort adjanak a mindennapi ételekhez." 1.4.4 fejezet

 

Számos engedélyezett fajta van, a minőségi kategóriát pedig nem a nemesítők szabályozzák; bár tudtommal egyik rezisztens fajta sem a minőségi kategóriában indul. (egyenlőre) Boruk- szvsz már amit én kóstoltam (Bianka, és most tegnapelőtt Jázmin) természetesen elmarad a klasszikus minőségi boroktól, de talán a fenit idézet jól megfogalmazza lehetséges szerepüket.

mégegy link:

A rezisztens, toleráns szőlőfajtákról
Előzmény: kisszszoros (991)
kisszszoros Creative Commons License 2006.09.08 0 0 991
mi az a "kézzel fogható" eredmény "fehérben"? Van már engedélyezett MINŐSÉGI fajta? Mi a neve? Milyen bort ad?
Előzmény: Cirfandlia (990)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.08 0 0 990

Rezisztens nem mindíg egyenlő direkttermő;

mert vannak olyan nemesítések (interspecifikus fajták) amik ellenállóak (rezisztensek) vagy toleránsak (jóval kevesebb növényvédelemmel is egészségesek maradnak) és bort is készítenek belőlük -törvényesen ; a jelenlegi nemesítéseknek ez az egyik fő iránya most. (fehérben már kézzelfogható eredménnyel, vörösben egyenlőre nem)

RAMBO Creative Commons License 2006.09.08 0 0 989
Akkor egy kicsit bővebben a direkttermő szőlő - oltvány - filoxéra kérdéskörről.

Európában a filoxéra (szőlő gyökértetü) ismeretlen betegség volt. Amikor amerikai fajtákat kezdtek behozni európába próbaképpen a XIX. században, akkor behurcolták a filoxérát is, amely amerikában a szőlő leveleit károsította, az amerikai fajták gyökere ellenált a kártételnek. Az európai fajták levele volt ellenálló a filoxérával szemben, ellenben a gyökérzetet olyan súlyosan károsította (főleg középkötött-kötött talajon, homokon nem él meg), hogy az európai szőlőállomány szinte teljesen kipusztult a hatására.

Akkor vezették be az oltvány-telepítést, azaz amerikai gyökérre oltanak európai vesszőt. Így mind a gyökér, mint a levél ellenállóvá vált, és a filoxéra gyakorlatilag el is tűnt azóta európából.

Az amerikai szőlők (Delavare, Noah), amelyek alapjául szolgáltak az oltványnak, termést is hoztak időközben. (Közvetlenül az oltványalapanyagról származó szőlő, innen a direkttermő kifejezés.) Ez tényleg úgy erjed, hogy metilalkohol is keletkezik, amely tényleg káros az egészségre. Ebben a topicban is volt polémia arról, hogy mennyi metilalkohol keletkezik, és hogy mennyi bort kell ahoz meginni, hogy ez tényleg káros legyen. Akkor a hívők azt mondták, hogy ez nem is káros mennyiség.

Ennek ellenére Magyarországon az ilyen borok forgalombahozatala tilos.

---

Lisztharmat, perenoszpóra rezisztencia faktorokkal bíró szőlő egészségkárosító hatásáról én még nem hallottam.
Előzmény: uncinula (988)
uncinula Creative Commons License 2006.09.08 0 0 988

Mire rezisztens?Erre én is kíváncsi lennék.

 

Szerintem a direkttermő fajtákról hallottál, azok bora tényleg nem túl egészséges, mivel az alkoholos erjedés során nem csak etil-alkohol, hanem metil-alkohol is képződik, ami súlyos esetben vakságot illetve a férfiaknál némi-nemi zavarokat okoz :)

Előzmény: zsebpiszok0510 (987)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2006.09.07 0 0 987
Olvastam hogy a rezisztens fajták bora káros az egészségre:Ez igaz?
Az biztos hogy a minösége elmarad a többiekétöl.
szava23 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 986
A szárzúzó az elég jól visszavágja igaz a gyökerek maradnak sajna.
Előzmény: lalá (984)
lalá Creative Commons License 2006.09.06 0 0 985
-Meg felénk van egy olyan funkciója is, hogy a szépen megtárcsázott (régebben horolt, sőt kigereblyézett) szőlőben a szőlőtolvajok nyomai is látszanak.
Előzmény: szava23 (982)
lalá Creative Commons License 2006.09.06 0 0 984
-Ja, meg a szőlőben nincs helye a gaznak.
Előzmény: RAMBO (983)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.06 0 0 983
Ennél egy kicsit prózaibb okok miatt csináljuk: ha komolyabb gyom van, akkor reggel, amikor a szüret kezdődik, még ha napok óta nem is esett az eső, a pára megül a gazon. Ilyenkor eláztatja az ember nadrágját a harmat, ami vacak, mert csak kb. 10 órára szárad föl. Ha esős idő van, ígyis-úgyis gumicsizma kell, ha szép idő van, bakancsban, túracipőben is lehet szüretelni.
Puttonyozni is rossz, ha az ember lába megakad gazban, illetve métereseket lehet csúszni a nedves gyomon.
Egyébként a "kopasz" föld tényleg hamarabb felmelegszik, a visszasugárzott hő pedig jót tesz a fürtöknek. Botritiszen kívül ilyenkor más gombabetegség már nemigen fejlődik.
Ha nem hagyjuk a gazt felmagzani, akkor jövőre se hajt ki olyan sok.
Előzmény: szava23 (982)
szava23 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 982
Jobban felmelegszik a talaj ami vissza sugározza a fűrtökre és kevésbé párás a levegő mert nincs növényzet gondolom e miat. De a sorközre is érvényes? Valahol azt olvastam, hogy közvetlenül szüret előt már nem érdemes a talaj szerkezetét bojgatni pont a szüreti munkák miat,de ha nem akarnak géppel közlekedni rajta akkor nem fontos.És persze szántani is könnyebb egy enyhén tömörödött talajt igaz addig még sok idő van.Ennek elenére lehet én is a kultivátor mellet döntök/kevesebb a kézi munka/:)
Előzmény: lalá (980)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.05 0 0 981
Rendben, javítottam.
Köszönöm az észrevételt!
Előzmény: Cirfandlia (979)
lalá Creative Commons License 2006.09.05 0 0 980
-Ez az un. érés alá kapálás.
Előzmény: szava23 (978)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.05 0 0 979

Nagyon rendben van, gratulálok; egy terminológiai észrevétel lenne (már megint :))

engem picit összezavar, hogy a hajtás, vessző fogalmakat keverve használod; ("Fürtválogatáskor vesszőnként egy fürtöt hagyok, ") gondolom itt inkább a hajtásra gondolsz - ami az azévi növendék; ellentétben a megfásodott, előző évi - a hajtásokat kinevelő leívelt vesszőktől.

 

más:

Egy programajánló; ha valaki Pécsett jár szept. 16-án: A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI;

FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (7634 Pécs, Pázmány P. u. 4.)
09.00 órától intézeti területbejárás, tevékenység-ismertetés és pincelátogatás.
Nyitva: 09. 00 - 15.00 óráig
Az Intézet központi telepén található Magyarország legnagyobb és a világ 6. legnagyobb szőlőfajta-gyűjteménye. Ősszel, a fajták érésekor különösen alkalmas azok bemutatása, ami lehetőséget nyújt tájépítészeti-tájesztétikai értékek, valamint az Intézet tevékenységének ismertetésére is. Továbbá lehetőség a pince megtekintése is, amely egy több mint 200 éves, több ággal rendelkező, rendkívül látványos "épület"
.


 

mégmás; jópár csemegeszőlő érik mostanság a kertünkben; próbálom az érési idejükben lefotózni őket; és a jobbakat közkiccsé tenni.... Irsairól/Csabagyöngyéről inkább idén nem (nem lettek a legszebbek a fürtök) de akkor mára legyen a Kardinál v. Cardinal esetleg Bolgárszőlő(ezt szokták a piacon, Balatonon féléretten pirosas színnel árulni) íme:

 

 

Cardinal1Cardinal2
Előzmény: RAMBO (977)
szava23 Creative Commons License 2006.09.05 0 0 978
Már épp hiányoltam, hogy aktualizáld:) Miért akarsz kultivátorozni ha jön egy esős idő a fellazitott talaj sátengeré változik, utánna ugyis őszi szántás lesz gondolom.
Előzmény: RAMBO (977)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.05 0 0 977
Egy kis (ön)reklám: http://szolo.blogspot.com
(Bocsi, ha sérti valakinek a jóízlését.)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.05 0 0 976
Ez 45-50 cm-t jelent. Lecementálódik, nem fogja tudni felvenni a növény. Szerintem ne csináld, ha van saját komposztod.
Előzmény: Törölt nick (973)
lalá Creative Commons License 2006.09.05 0 0 975
-Nyammm! De mintha kis klorózis lenne.
Előzmény: RAMBO (962)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!