Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.06.19 0 0 1114

Nem a paradicsomról kérdezek.

Tavaly ősszel lemeszeztem a földet, mert itt arról volt szó, hogy Ca hiány miatt rothad a paradicsom.

A területre ültettem zöldbabot is. Mindenem szép, de a zöldbabom rettenetes sárga, nem fejlődik Mi lehet az oka? A meszezés lehet?

Mindig szép zöldbabom volt eddig.

Előzmény: Frint (1112)
Zitka Creative Commons License 2006.06.17 0 0 1113

Több helyen vettem a többféle paradicsompalántámat. Az egyik - kecskeméti jubileum - levelei elkezdtek felfelé (színe felé) bepödrődni. Ez milyen betegség lehet? Esetleg vegyem ki tövestül, nehogy a többit is megfertőzze? A levél színe egyébként nem sárgul, inkább berepedéseket látok (de lehet, hogy ez a jégeső volt????).

Frint Creative Commons License 2006.06.14 0 0 1112
Kedves Tom,
ahogy elkezd pirosodni már nem vegyszerezek...persze elméletileg nem kizárt, kontakt szerekkel permetezni (előtte kell jól megszedni a termést).
Úgy vagyok vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell...Olyan, hogy a tenyészidőszak csúcsán egy fitoftóra elvigye az egészet, ritkán van példa. Az ne ijesszen meg, hogy a legutóbbi épp tavaly volt :)
Tudod, bajba' van az a mester, akinek a műhelye fölött nincs tető... :)
Frint

Előzmény: írhaTOM (1111)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.13 0 0 1111
Frint!

Még nem válaszoltál, hogy onnantól, hogy elkezdtek érni a paradicsomok, mivel oldod meg, hogy ne betegedjenek meg, és szedhesd is őket?

Én ma lefújtam az egész ültetvényt Mikállal, egyesével, minden levelet színiről-visszájáról, hogy sejt nem maradt szárazon!
Teaway Creative Commons License 2006.06.12 0 0 1110

Zitka, kertészboy: köszi

Zitka Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1109
Nonit a neve, tavaly vettem, másfél dl-es flakon 870 ft volt.
Előzmény: Teaway (1107)
kertészboy Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1108

Olyan adalék, ami csökkenti a kijuttatott permetlé lepergését-csöpögését a növényről, egyszóval segíti annak tapadását. És azért legyen olajmentes, hogy ne tömítse el a pari levelének gázcserenyílásait, ne pusztoljon el. Ha bemész egy gazdaboltba, ott biztos ajánlanak neked ilyet, de lehet ajánlanak jobb (olcsóbb?) szert is mint a Mikal, amit ott vesznek ilyen bajokra ill. ami ott már bevált.

Előzmény: Teaway (1107)
Teaway Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1107
Köszi, megnéztem, 7 nap. Azt írja: olajmentes tapadásfokozóval célszerű kijuttatni. Az meg mi lehet?
Előzmény: kertészboy (1106)
kertészboy Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1106
Itt a Mikal leírása, itt van az "évi" is: http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@14@@GOOGLEBOT
Előzmény: Teaway (1105)
Teaway Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1105
Feltételezem, hogy neki megvan a csomagolása és el tudja olvasni, ezért nekem nem kell elmenni a boltba és megnézni...
Előzmény: kertészboy (1104)
kertészboy Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1104
Fel van tüntve a növényvédőszer csomagolásán.
Előzmény: Teaway (1103)
Teaway Creative Commons License 2006.06.11 0 0 1103

"Utána jön ez élelmezés egészségügyi várakozási idő"

És az hány nap?

Előzmény: Frint (1100)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.08 0 0 1102
El kell, hogy keserítselek: nálam is pont úgy kezdődött. Először a gombostűfejnyi rozsdás foltok, aztán ezek szaporodtak, és egyre feljebb lévő leveleken is megjelentek. Tavaly még nem tudtam mi is ez, és AZ EGÉSZ termésemet elvitte. A helyedben azonnal lefújnám Mikállal, hátha megmarad. Ha nagyon fontosak, akkor ne szedd ki őket. Nálam más volt a helyzet: a két nagyon fertőzött paradicsomféléből van másik 2 tövem, de tőlük nem messze vannak olyanok, amiket féltek, és sokkal jobban szeretném azokat megtartani.

Én már végeztem a permetezéssel, remélem még egy ideig nem fog esni az eső.
Előzmény: martha55 (1099)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.08 0 0 1101
Egy kérdés:

Most még könnyen permetezek, hiszen messze még a termésérés. De a diónyi terméseknél való utolsó permetezést te folytonnövő fajtánál hogyan csinálod? Amikor a legelső termések akkorák? És a termőszezon további részében mit használsz? Vagy alkalmanként leszeded amennyire csak lehet, aztán megint Mikal, újabb termés, szüret a narancssárga paradicsomokig és megint Mikal? Vagy van valami tuti jó ötleted?

Előzmény: Frint (1100)
Frint Creative Commons License 2006.06.08 0 0 1100
Főleg esős tavaszokon, nyárelőkon jelentkezik, és könnyen elpusztíthatja a teljes állományt, az egész termést. Megelőző, prventív védekezés javasolt (mint majd'mindenben)és TERVSZERŰEN. Amint a palántázást követően "beáll" a növény és növekedni, bokrosodni kezd, el lehet kezdeni a 10 naponkénti permetezést. Nálam a Mikál nevű, felszívódó és kontakt hatóanyagot együttesen tartalmazó készítmény vált be a legjobban,természetesen kiegészítem fejtrágyázással(Volldünger, Mikramid vízben olva és tövéhez locsolva, ill. NPK műtrágya szemcsésen, de óvatosan.) A permetezés technikája a döntő, mivel szinte le kell mosni a növényt -> a fertőzés általában a talajból kerül fel a növényre. Én az utolsó permetezést már a dió nagyságú bogyóknál követem el, persze figyelem az időjárást is. Utána jön ez élelmezés egészségügyi várakozási idő, aztán a szüret :)
Előzmény: írhaTOM (1098)
martha55 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 1099
Milyen jelei vannak a paradicsomvésznek? Ahogy olvastam a hozzászólásodat, azonnal kimentem a teraszra, hogy megnézzem a miénket, ugyanis tegnap láttam, hogy az alsó leveleken sok gombostűfej nagyságú barna pontocska jelent meg. Nagyon sajnálnám ha ki kellene dobni őket, mert sárga és piros körte alakú koktélparadicsomokról van szó, nagyon szépen fejlődtek eddig, kb. 60 cm magasak és már látszak a bimbókezdemények. A férjem már többször permetezte gombabetegségek ellen.
Előzmény: írhaTOM (1098)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.08 0 0 1098
:-((((
Két paradicsomot halálra ítéltem. A gazdaboltos ugyanis esküdött a bevitt levél láttán, hogy ez paradicsomvész.
Mivel tavaly szinte semmi paradicsomom nem termett, így nem kaptak kegyelmet. Egyelőre elszigetelten 2 szem növényen jelentkeztek a tünetek. Plusz kezelésként Mikal-t javasolt. Van valakinek tapasztalata ezzel?

Eléggé elkeseredtem, mert fűvel-fával permeteztem, attól a pillanattól kezdve, hogy kiültettem őket - de persze csak akkor, amikor épp nem esett az eső...
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1097
Igen, köszönöm!

Előzmény: Anzika (1094)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1096
Én apró, de határozott pöckölgetéseket szoktam alkalmazni, mindig azon a szárrészen, ahol éppen nyíló virágok vannak.
Előzmény: Zitka (1095)
Zitka Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1095
Ezt az ütögetést úgy képzeljem el, mint amikor az ember szeretetből "megpofozgatja" a csemetéjét? :-) Szóval úgy oldalról kedvesen két ujjal pofozgatni?
Előzmény: Frint (1091)
Anzika Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1094
Megkaptad?
Előzmény: Anzika (1093)
Anzika Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1093
Válaszoltam.
Előzmény: TheLawnmoverMan (1092)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1092
Anzika! Nyomtam egy mélt az itteni címedre! Help!

Frint Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1091
Az ütögetés hatására felpattannak a virágok, jobb a kötődés, több termés lesz.
nálam is lassan diónyi termések vannak, de 47mm eső miatt megközelíteni sem tudom őket...
Előzmény: Zitka (1090)
Zitka Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1090
Miért kell ütögetni? :-O Erre a trükkre nem emlékszem. :-)
Nálam a manóparadicsomon már diónyi paradicsomok vannak. A többi is szépen növöget, a zömök fajtának jóóóóó vastag már a szára. A többit karózom. Ma végighónaljaztam őket, hátha ez mégjobban "megdobja" majd a fejlődésüket.
Előzmény: írhaTOM (1089)
írhaTOM Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1089
Nálam is nagyon szépek, rendbejöttek. Már legalább hüvelykujj vastag a száruk! A virágok is nagyon szépen kötöttek, mivel idén már okos voltam, és rendszeresen ütögettem őket :-)
Már jókora cseresznyényi parijaim vannak.
Anzika Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1088

Tegnap újra láttam a paradicsomaimat, már vannak 60cm-esek is. Úgy nőnek, mint a bolondgomba. Nem tudtam permetezni, mert esett az eső, meg elrepedt a fogantyúja a permetezőnek.

Előzmény: Anzika (1087)
Anzika Creative Commons License 2006.05.26 0 0 1087

Tegnap láttam a paradicsomaimat, már vannak gyerekparadicsomok. A paprika palántáim is beindultak az esőzésék óta. Eddig egyhelyben topogtak.

Teaway Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1086
Előzmény: tomasz 23 (1083)
kertészboy Creative Commons License 2006.05.24 0 0 1085
Én tavaly vetettem balkonparadicsomot, kipalántáztam belőle szabadföldbe és cserépbe is. A ZKI vmely fajtája volt, nem emlékszem a fajtanévre. Tetszetős növények fejlődtek, sokáig a tövön lehetett tartani a bogyókat, aztán maguktól peregtek. Amit ért az eső, egy-egy nagyobb zuhé után nem találtam olyan éredő bogyót ami ne repedt volna fel. Amik teraszon voltak, védve az esőtől (én öntöztem) azokkal nem volt ilyen gond. Ízletes bogyókat terem, de egy egyszemélyes friss kenyér, jó húsos császárszalonna vacsorához volt, hogy két bokor termése is alig volt elég nekem, pedig nem vagyok nagy beles. :) Érdemes megpróbálni! A grillpartira érkezők tátották a szájukat. :)
Előzmény: salsola (1082)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!