Keresés

Részletes keresés

rage Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2284
Azaz, köszi
Langoliers.

Kár, hogy azok a lények a végén kissé röhejesre sikeredtek....
pedig az idő vasfoga ötlet nem is volt rossz

Előzmény: Threepwood (2282)
rage Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2283
De, tudom, hogy King is megmagyarázta, miért nem úsztak ki.

Csak kicsit olyan, mintha a novella írása közben saját maga is hirtelen arra döbbent volna rá, tényleg, vajon miért nem menekültek ki, míg a másikkal volt elfoglalva?

Az, hogy leblokkoltak, elég jó magyarázat, igaz, ilyenkor inkább nő az adrenalin...

De nem tudom a való életben épp ki mit csinálna adott pillanatban

Előzmény: -boneheaD- (2278)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2282
Nem a Langolierek-re gondolsz? (a vége felé fekete-piros labdaszerű lények felzabálják a világot)
Előzmény: rage (2281)
rage Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2281
Én a Rémkoppantókat is végignéztem:)

Az tényleg elég gyenge, s jó vontatottra sikerült.
Doloresnél jobban tetszett a Misery (Tortúra), ahol viszont a főszereplő néni nagyon nagyot alakít.

A Néha visszatérnek c filmet akkor láttam, amikor nálunk épp tombolt a videos-korszak, alámondásos horror-filmekkel.

S abban az időben azok között ez tetszett
Jók voltak benne a rocker-arcok:)

Meg volt egy film ami voltaképp a múló időről, vagyis az idő vasfogáról szólt:)
Mi is volt annak a címe?

Threepwood Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2280
Dolorest nem, még csak Dreamcatcher-t olvastam, és tegnap kaptam meg a Lord of the Rings-t (angolul). Na, az eltart majd egy darabig. Különben szted melyik "nénis" a legjobb? Sztem a Dolores, bár a Két Rose-t még nem olvastam. Amúgy a Fűnyíróember, ha eltekintünk attól, hogy írt egy novellát King ezen a címen, még akár jó is lehetett volna. Sajnos nem nagyon emlékszem a filmre, csak arra, hogy a második felétől borzalmat csináltak belőle, de addig nem is volt rossz. De hát egy ilyen rövid novellából, mint a FE, nem kellett volna filmet csinálni. (max egy olyan 10-15 perces rövidfilmet).

A Rémkoppantók filmről tud valaki valamit írni? Egyszer nyomták valamikor régen az RTL KLUB-on/TV 2-n, és az első rész első tíz percéig sikerült nézni, azután jó sokáig el se mertem kezdeni olvasni a könyvet. Volt olyan hős, akinek sikerült végignézni? Volt olyan SK-n alapuló film, ami ENNÉL is rosszabb lett?

Az állj ki mellettem!-ből készült film az nagyon jó lett, csak egy idegesítő dolog volt benne: mondja a Gordie, hogy a Hájfej Hogan 90 kiló. Akkor mér egy 150 kilós gyereket nyomnak be?

Még nem láttam a Kukorica Gyermekei filmeket, de azt mondják, hogy borzalmas lett. De ha mindenki egybehangzó véleménye az, hogy szar (tisztelet a kivételnek :), akkor miért csináltak belőle HÉT (7) részt? Remélem nem írtam nagy hülyeséget, ugye még nincs 8?

Előzmény: -boneheaD- (2278)
beezer Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2279
Dohi: Nem tudok. Végtére is én nem a kiadó vagyok, csak egy fordító. csak úgy hallottam a dologról.
Előzmény: Dohi (2273)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2278
threep:

Nem emlékszem, hogy lett volna Bachman books! (de 100%ig nem vagyok benne biztos...)
A Dolorest egyébként olvastad angolul? Én most azt kezdtem el...

A fűnyíróembert én ugyan nem láttam, de csak ócsároló, negatív kritikát hallottam róla, hogy sikerült teljesen félreértelmezni és egy cgi-vel teletömött butaságot csinálni belőle.

dohi:

Bocs a műveletlenségért, de a paperback ugye a puhafedelű?
Ha igen, akkor a válaszom: a lovecraft (angol) ilyen volt, és nekem sok érte a 3k...:[
Ha azt veszed, hogy a Lovecraft összes még ennél is kevesebb volt (úgy emlékszem 2,8k körül lehetett), holott az szép nagy, kemény borítós, igényesnek tűnő kiadás volt.

rage:

Neked tetszett a Néha visszatérnek?
Hát gratulálok.....érdekes ízlésed van. Én alig bírtam végigkínlódni magam rajta, itthon azért is szóltak hogy nézzem meg, mert "köze van hozzá a Stephen Kingnek"... Annak a filmnek a világon semmi értelme nem volt, klisé klisé hátán, nulla
színészi játék, nulla történet, szóval egy semmi.

Apropó: tegnap éjjel véletlen nem nézte még vki a tv2n az Usher ház bukása-t? Csak azért ültem le rá, mert Poe történetből készült, amit történetesen épp angolul olvastam, és tetszett. Hát tessék: ezt a filmet is sikerült tökéletesen elszarni, annyira rossz volt, hogy arra szavak nincsenek! Én voltam a hülye hogy majdnem a végéig néztem (ne kérdezzétek miért, magam sem tudom). Csak hab a tortán hogy a címen kívül szvsz semmi köze nem volt Poe storyjához. :[

tényleg,miért nem úsztak ki, amig lehetett?)

Meg is magyarázta King a storyban, nem figyeltél jól! Gondolom a kérdés arra vonatkozik hogy amikor elkapta az egyiket a "folt", addig a többi miért nem menekült ki?! Egyszerű: leblokkoltak. Amikor nézem a filmeket, és hasonló jelenetet látok, hogy pl egy szörny elkapja az egyik szereplőt, és a többi csak nézi meredten, mindig kinevetem őket, mert eléggé komolytalan.
De a Tutaj-ban nem egészen ilyen a helyzet: egyrészt ugye a meglepetéstől/félelemtől szinte mozdulni se tudtak, másrészt meg, mi a garancia arra, hogy ha megpróbálnak menekülni, nem kapja-e el őket...

rage Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2277
Koontz-tól a Rossz hely nagyon jó, de szerintem a Menekülés is. Annak a mondanivalója, lényege, nagyon király, s teljesen egyedi!!

Nem hinném, hogy unatkoznál alatta.

Én is írnék véleményt a Csontkollekcióról

-A Köd
Ez volt a legjobb, egyértelmű
A végén az a hatalmas sok lábú szörny,
érdekes lehet :)
Filmen lehetetlen jól megcsinálni, csak egy helyen lehet félelmetes, s igazán hatalmas:
A saját képzeletünkben

- A Tigris

Érdekes volt, bár , nem King legjobbja:)

- A majom
Ez már jobban hasonlít King stílusához, ez kellemesen lekötött elalvás előtt egyik éjszaka
Filmet ebből se lehetne túl jót csinálni

- Káin ébredése
Aki elolvasta, az tudja, hogy az utóbbi időben sajnos nem csak King novelláiban vannak őrültek, hanem az életben is..

-Mrs Todd rövid útjai
Ez is jó , kicsit lassan indul, de aztán jópofa dolog kerekedik ki belőle
Ezek a novellák még nagyobb sikert arattak volna a Föld teljes felfedezése előtt :)
Milyen más lehetne úgy olvasni, hogy még nem biztos , hogy valahol egy elhagyott út után balra fordulva nem egy szörnyekkel teli erdő vár ránk:)

Rövidebben a többiről:

Jó volt a Jaunt, nagyszerű volt a Tutaj (tényleg,miért nem úsztak ki, amig lehetett?)
az egyik kedvenc az Istenek szövegszerkesztője

Ilyen nekem is kell!
Tudnék mit törölni, sőt, beszúrni is:)

Egész jó volt a Túlélő típus (megnéztem volna Tom Hanks-t ebben a jelentben is)

Továbbá a Tejesember 1-2
Az lett volna még érdekesebb, hogyha az 1-es rész ugyanez, a 2-es pedig mondjuk váratlanul kifejti, hogy mondjuk valaki bosszút akar állni a tejesemberen, s ő nem is tud róla, miket pakol a házak elé
Jó poén lett volna, de végül nem így lett, nem baj

A rugalmas golyó inkább a mondanivalójával tűnik ki, akárcsak a régebbi kötetben a Szép lovacskám, de amazt ötletesebbnek tartottam.

A Szoros is tetszett, én is ismerek ilyen embert, aki a kis faluját sohasem hagyta el, csak egyszer ment a városba, akkor is a kórházba, ahonnan nem is jött haza többé
Mintha a parton túli más világ valóban a másvilág lenne :)

Szóval , jó a kötet!
A következő dolog a Rose Red (Rózsa vére ) megézése lesz
üdv,
rage

Előzmény: -boneheaD- (2268)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.15 0 0 2276
Ja, a novellafilmekről jut eszembe: nem volt semmi, amit a fűnyíróemberből csináltak! És még folytatása is volt..
Előzmény: rage (2275)
rage Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2275
Egész sok filmet lehet a novellás kötetekből látni.

Néha visszatérnek

-Ami filmen volt, szerintem, nem volt rossz, a lényeg ugyanaz volt mint a novellában, talán a vége volt más.

A párkány
Leszoktató RT

Ez a kettő a Cat's Eye c filmben volt benne, amiben 4-5 kis King novellát adoptáltak
Ebből mindkettő tetszett, ahogy megcsinálták.

A fickó kínlódását a tetőn a galambbal pl jól visszaadta :)

Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2274
Jaj, majdnem elfelejtettem: boneheaD, nem tudod, a Bachman-books volt-e a Duna Plaza-ban?
Előzmény: -boneheaD- (2266)
Dohi Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2273
most neztem meg a rose redet. 4 es fel ora, jol szetultem a seggem, de nem egy nagy kaland. ha nem tudom, hogy king irta, semmibol nem jottem volna ra. hacsak nem ugy, hogy eszreveszem, hogy a pizzaszallito maga king, de az nem jelent semmit :) szoval kozepes, de legalabb ezt is lattam!

threep: Azokat is Bachman néven írta, de nem tudom miért, csak az első négyet hívják Bachman-könyveknek. (azt hiszem, a Sorvadj el! kiadása után leplezték le, a Regulatorst meg jóval a leleplezése után adták ki).
amerikaban divatos kiadni tobb konyvet is egy kotetben, igy fogtak az elso 4 bachman-regenyt, es kiadtak, mint bachman books. magyarul termeszetesen kulon jonnek majd ki. bachman infok vannak az skhq-n is, az eletut resznel. a regulatorst egyebkent bachman halala utan talalta meg a felesege. legalabbis igy tartja a legenda :) (es a konyv elejen is le van irva)

bone: four past midnight (szvsz elég nagy ritkaság)
nekem van egy. igaz, csak mezei paperback...

Meg láttam egy HPL omnibus-t is, tökjó novellákkal, de több mint háromezer forint volt!
Basszus! Nem értem, hogy miért ENNYIRE drágák, pedig szívesen olvasnék Lovecraftot eredetiben.........:[[

szerintem egy nem-magyar konyvert egyaltalan nem sok a 3000, hacsak nem paperback volt.

threep: ja, es a magyar konyveket adoztatjak is, mig angliaban nincs ilyen.

beez: cimeket gondolom nem akarsz mondani... :(

beezer Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2272
Ha jól tudom az egyik Torony mindenképpen megjelenik, de az is lehet, hogy mindkettő. Ezt még nem tudom megmondani. Addig is kitartás, legalább három Kingről tudok, amelyek útban vannak a megjelenés felé.
Előzmény: Threepwood (2271)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2271
Persze, igazad van. A www.amazon.com-on a lista szerinti ár: 28$, az amazon-os ár meg 19.60$. Az első ár még drágább, mint a Magyarországon kiadott FAB8. Az angol-és amerikai átlagkeresethez képest mondhatni olcsó, a miénkhez képest tűnik drágának (én úgy gondoltam). Fél éven belül úgyis kijön a papírfedelű angol kiadás, ami kb. 2500-3000 Ft lesz. (ami szerintem elég elfogadható) Különben egy King-interjúban, azt'szem hogy abban írta, amikor magát "interjúvolta" meg, ő maga
jelentette ki, hogy szerinte az elkövetkezendő Dark Tower-könyvek "drágák" lesznek, és azt mondta, hogy 25-30$ közötti áruk lesz. Ja, és ha mondjuk angolul a DT5 2003 szeptemberében megjelenik, akkor a magyar kiadás körülbelül mikorra lehet meg?

Előzmény: beezer (2270)
beezer Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2270
Kedves Threepwood! A King könyvek nem drágák. Az életszínvonal más Angliában. Ha visszaszámolod fontra, megnézed mennyi az átlagkereset odaát, azt fogod mondani, hogy nem is olyan sok. elfelejted, hogy ezeket az angol nyelvű könyveket egy az egyben fontért, vagy dollárért veszik meg, ami egészen más, mintha csak a jogdíjat vennék meg, hogy itt kiadják a könyvet. Ezért tűnik drágának. Na meg a keresetünkhöz viszonyítva.
Előzmény: Threepwood (2267)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2269
Nem hülyéskedek. Mondjuk nem lepett meg, számítottam rá, hogy ennyi lesz. A From a Buick 8 angolul olyan nagy újdonság, hogy Amerikában még meg se jelent.
Előzmény: -boneheaD- (2268)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2268
Én sem tudtam, azért lepett meg.
Ill. anno láttam egy polcon jól eldugva párat...

6675???? Hülyéskedsz?
Röhej, a dohi által reklámolt asimov összes két kötete együtt ennyi kábé........:[

Előzmény: Threepwood (2267)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2267
Nem is tudtam, hogy ennyi SK van ott eredetiben! Leginkább az IT-re és a Needful Things-re pályázok, de a többi sem rossz. Tudod, mennyiért láttam a Buick 8-at? 6575-ért! Na, azért az se kevés pénz... Sajna az angol könyvek ilyen drágák.
Előzmény: -boneheaD- (2266)
-boneheaD- Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2266
Night Shift rivju 2/2

Néha visszatérnek

Érdekes darab, vajon King saját tanári élményeiből merítette? :]
Mindegy, ez is teljesen jól megfogja a tanár vívódását, és nagyon lekötött, mikor olvastam.
Egyet nem értek.
Láttam egy filmet Néha visszatérnek címmel (hihetetlenül szerencsétlen darab volt), amihez valami olyasmi volt írva hogy a karakterek megalkotásában segített King. Nos, de a film storyjának ehhez semmi köze nem volt, szal nem értem, miért adták uazt a címet neki?

Indián tél

Újabb remek, sorozatgyilkos-téma eddig még nem látott szemszögből.
Ismét zseniális befejezés, de az addig levő is abszolút ötös.

A párkány

A kötet számomra egyik legszimpatikusabb darabja. Az alapszituáció nem valami bonyolult, tkp. teljesen hétköznapi, de emellett egyedi is. :]
Amikor elolvastam belőle pár oldalt, és már a fő cselekménynél tartottam, (azaz amikor a főszereplő kimegy a párkányra) megnéztem még mennyi van hátra a novellából. Nem tudom pontosan idézni, hány oldal volt még, de akkor úgy éreztem, hogy "ajjaj, nemtom mi lesz ebből, hogy fogja végigvezetni..." - ugyan ismerem Kinget, tudom, hogy mire képes, de kissé féltem, nem fullad-e unalomba a történet. Nem fulladt. Sőt, baromira megkedveltem, és a befejezésről ismét csak pozitívan nyilatkozhatom.

A fűnyíróember

Ez már kevésbé jött be. Nem mondom, hogy nem kötött le, egész egyszerűen nevetségesnek tartom magát a történetet, így egy vállrándítással elintéztem magamban, mondván: nem nagy szám, szerintem nem volt sok értelme megírni.

Leszoktató Rt.

A másik nagy kedvenc, holott ebben sincs semmi természetfeletti, vagy ilyesmi. Abszolút Stephen King-i szituáció, ilyesmi kizárólag az ő fejében fordulhat meg...egyszerű, mégis, itt is fennáll a mi lenne ha tényleg megtörténne? kérdés. Sőt, ez a kérdés talán itt nyer igazán értelmet. Én nem dohányzom, szóval nem igazán "látok bele" a dologba, de én nagyon élethűnek éreztem a leírást, a nikotin éhség jellemzését, az Rt.-től való rettegést.
Állati.

Én tudom, mire van szükséged

Nem is tudom. Olyan felemás érzésem van ezzel kapcsolatban, tetszett is, meg nem is.
A story nem kimondottan jó, legalábbis sk-i mércével mérve, de emészthető. Ugyanakkor a szokásos lebilincselő módon van megírva, szóval ilyen szempontból nem lehet egy rossz szavam se. (Olyan B kategóriás filmnek tudnám elképzelni :]) A végén meg nyitva hagy egy kérdést, amivel nálam újabb plusz pontot szerzett.

A kukorica gyermekei

Huh, nemgyenge! A helyzet már ismerős: egy civakodó pár, országút, majd elhagyatott, kísértetváros, és egy rejtély. Ami lassan ki is bontakozik, de hőseinknek nincs sok esélye... elég durva darab, és nagyszerűen van elhelyezve az utolsó kb 2 oldal. A filmhez nem volt szerencsém, de el tudom képzelni hogy a rendező egy tipikus vegyünkpárgyereketésölessünkmegmindenkit típusú filmet csinált belőle...

Az utolsó létrafok

A sokak által bálványozott történet nekem is nagyon tetszett, szomorú, mély hangvételű történet egy testvérpárról. King ismét bizonyít: semmi misztikus, semmi borzalom nincs benne, nem fröcsög a vér, semmi ilyesmi, és mégis nagyon leköt, talán el is gondolkoztat.

Aki a virágot szereti...

Rövid, remek story, aminek számomra legnagyobb érdeme az, hogy baromira életszerű, ki tudja, milyen alakok mászkálnak körülöttünk?

Még egyet útravalónak

Kis plusz a Borzalmak városához: mégis, nem rágja tovább a B.v.-ban előhozott csontot, ehelyett egy nagyszerű epilógusnak tekinthetjük, ismét kitűnő befejezéssel.

A 312-es szoba

Erre nem lehet mondani, hogy túl különleges történet, jópárszor feldolgoztak már ilyet, de természetesen kedvenc írónk ismét gondoskodik arról, hogy ez ne legyen "egy a sok közül", a főhős vívódása ismét tökéletesen közelinek érezhető.

--

A három közül ez a kedvenc novelláskötetem, és, bár volt egy-két novella ami nem tetszett, azért nyugodt szívvel megajánlok neki egy 10/10-et.

Más.
Nem tudom mi van a Librivel, de ma a Duna Plazában voltam, és amikor becaplattam, elég meglepő látványban volt részem: csomó sk könyv angolul!
Jó, ez így nem hangzik vmi spirásnak, de a Librinél még így összeszedve, ilyen "látható" helyen nem láttam. (volt ott pl. It, Tom Gordon, Needful things, four past midnight (szvsz elég nagy ritkaság), Pet sematary...)
Meg láttam egy HPL omnibus-t is, tökjó novellákkal, de több mint háromezer forint volt!
Basszus! Nem értem, hogy miért ENNYIRE drágák, pedig szívesen olvasnék Lovecraftot eredetiben.........:[[

Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2265
Azokat is Bachman néven írta, de nem tudom miért, csak az első négyet hívják Bachman-könyveknek. (azt hiszem, a Sorvadj el! kiadása után leplezték le, a Regulatorst meg jóval a leleplezése után adták ki).
Előzmény: tomcooper (2264)
tomcooper Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2264
És a Regulators(?) meg a Sorvaggy el?
Előzmény: Threepwood (2263)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2263
Igaz, de Bachman-könyveknek a Rage-t (1977), a The Long Walk-ot (1979), The Roadwork-ot (1981), és a the Running Man-t (1982) hívják.
Előzmény: tomcooper (2262)
tomcooper Creative Commons License 2002.09.14 0 0 2262
Kettőt má kiattak, neem?
Előzmény: Threepwood (2260)
Dohi Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2261
threep: mivel ugy tunik, evi 2 uj konyvet adnak ki europaek, eltart egy ideig, mire a bachman sorra kerul (elobb ugy latom a frissebbek jonnek, kozben jon a dark tower 5-6-7...)

lepcso: Hogy majdnem mind megjelent már másutt, ráadásul többnyire nem önálló novellaként, hanem SK által összeállított gyűjteményekben, az tény

magyarul csak ezeket olvashattad mashol:

A Köd - galaktika
A Majom - galaktika
Mrs. Todd Rövid Útjai - vilagnagy strand
A Jaunt - strand
A Tutaj - strand
Az Istenek Szövegszerkesztője - strand + isten hozott a majomhazban
Világnagy Strand - strand
A Kaszás Képe - strand + poe es kovetoi
A Szoros - egtajak

szoval nem ertelek. nyilvanvalo, hogy sem a galaktika, sem a majomhaz, sem pedig a poe es a strand nem "king altal osszeallitott" gyujtemeny...

Threepwood Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2260
Helló!

Tud vki vmit a Bachman-könyvek kiadásáról? Az biztos, hogy kiadják őket, kérdés az, hogy mikor?

lépcsömászó Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2259
Sziasztok!

Az, hogy az Európánál, vagy másutt jelent meg egy novella, számomra, mint fogyasztó számára elég érdektelen.

Hogy majdnem mind megjelent már másutt, ráadásul többnyire nem önálló novellaként, hanem SK által összeállított gyűjteményekben, az tény.

Talán a Nagyi, meg a fornitos sztori olyan, amire nem emléxem máshonnan.

Namost, ez számomra elég nagy csalódás. Írók meg könyvkiadók szívatnak minket mindenféle szerzői jogokkal, de ugyanakkor újra kifizettetik velünk mindenféle történetek olvasási jogát azzal, hogy más csomagolásban eladják ugyanazt.

Az Európa Kiadó akkor járt volna el tisztességesen, ha ráírta volna a novellák listájára az egyes novelláknál, hogy második kiadás, vagy esetleg második kiadás új fordítóval. Akkor tudja az ember, mit vesz.

Az a minimum, hogy ott meg kellett volna tenni mindezt, ahol a kiadó nem áll jogvitában azzal a kiadóval, aki az első kiadást végezte. Pl. nem hiszem, hogy a Galaktika 15 évvel ezelőtt megsértette volna az Európa Kiadó valamilyen mai szerzői jogát (A Köd).

De tulajdonképpen nekem, mint fogyasztónak semmi közöm a kiadók jogvitáihoz.

tomcooper Creative Commons License 2002.09.13 0 0 2258
Erre én is emléxek, amikó óvastam, kivert a h2o, mondok, mijaszösz?
Más: ha már Lovecraft, jáccott vki a Wanadoo Necronomicon c. kalandjátékával? Iiiiiiszonyaaat kiiráály!!
Előzmény: Threepwood (2251)
beezer Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2257
Jól van, jól van. Ne haragudj, de még nem olvastam a könyvet, nincs rá időm. Én leszek az utolsó a családban, aki olvassa. Ez van, mit csináljak.
Előzmény: -boneheaD- (2249)
Dohi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2256
ez mondjuk nem rossz otlet. az egyik site-on van egy lista a muvekben talalhato sorokrol (beer). ha kicsit bovebben kifejted (akar maganban), talan vevo lennek a dologra :)
Előzmény: Threepwood (2255)
Threepwood Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2255
Úgy értem, azok a zenekarok, írók, filmek, foci-és baseball-csapatok, stb. amikre King utalt a könyveiben.
Előzmény: Dohi (2254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!