Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Tapasztalatnak nevezni túlzás, idén április körül vetettem el 6 magot, abból van 1 db növényem. Most hozza a negyedik garnitúra levelét. (Van ilyen topik is, igaz, elég lanyha.)
Megkaptam az email-edet. Rendben is van, főleg hogy Budapest. Bár én nem Bp-i vagyok, de ott tanulok és csak szeptember közepétől kezdődik a fősuli (ami Pesten van), addig nem tudok ((nem is akarok)) még felmenni.
Úgyhogy ha még akkor is esedékes lesz az ajánlat, akkor vevő leszek egy kisebbre.
Ha valakinek kell télálló banáncsemete, akkor velem is lehet egyezkedni. Nekünk 4 éve van meg, abból 2 telet odakint töltött, az elsőt jól bírta, a másodikat nem annyira, de most már nagyon jól érzi magát. A "bambusz nevelése" topicban a 2459-es hozzászólásban (egy kis szolid PR a bambuszos topicnak:) van két hónappal ezelőtti kép róla, majd teszek fel ide frisset, mert azóta sokat nőtt. Egy hajtást már leválasztottam idén, ami egy több méteres sittre terített 5-10 cm-es földben is szépen megmaradt.
Még pár hajtást leválasztok télire, amit szívesen elcserélek -ha megmaradnak szépen- valamilyen bambuszra, ami nekem még nincs vagy Chilei fenyőre (Araucaria araucana) vagy mittoménmire, de pénzért nem adok!
Úgy emléxem, hogy írtam, ha rosszul emlékeznék, akkor most írom: a banán a nedvességet (vizet) is szereti! Nem bánja, hogy naponta a locsoláson kívül még meg is spricceled a leveleit. Ha reggel a levelek szélén vízcsöppeket látsz, akkor megfelelő volt a locsolásod.
Biztosan Te is hamar belejössz a banántermesztésbe.
Köszi, és ez még csak nem is olyan friss fotó, azóta már több a levél rajta. :-)) Lemértem a levelek hosszát, a legnagyobb 1,20 m :-)) Sőt, képzeld a trágya között is találtunk véletlenül egy pici, kb. 15 cm-es banánhajtást. Hogy került az oda ? Rejtély...
Levelet nem hozott újat, sőt a múltkor leszáradtak az alsó levelei. Akkor gyorsan egy nagyobb cserépbe ültettük, helyrejött és hozta ezt a kis sarjat. Annyira megörültem egyébként neki :-)
Ha jól érzi magát, havonta 3-4 levelet is hoz. Itt küldöm az én musa-mról készült képet. A jobb oldalon levő hurkapálca mellett van a harmadik sarj (azért raktam oda a pálcát, hogy látszódjon valami)!!, ez pár napja bújt ki. Az előtérben levő a kilencedik levelét hozza, a csúcsa a cserép talajától 29 cm, a középső 8 centis, a pici még csak fél centis. Az "öreg" kb. másfél méteres.
Ezek benti növények, nem szeretném, ha egy erősebb szél megtépkedné a leveleit, a citrusféléim viszont a kinti terepen élnek kora tavasztól késő őszig, a virágok porzása is a rovarok dolga ilyenkor.
Aki télálló banánt szeretne, az nálam hozzájuthat. Van sok méretben, egészen pici 20 centis, de vannak közepesek, sőt 1 méter körüliek van még nagyobbak is.
Úgy 1,5 hónappal ezelőtt vettem egy musa banana-t. Freddy56 javasolta a káliumos lcosolgatást 2 hetente és az átültetgetést, ha kinövi az edényt. Hát úgy néz ki, hogy hoz egy sarjat. Létezik ez? Ennyire gyorsan fejlődik? Ezek szerint jó helyen van?
Sziaszotok !!!! Tudtam venni télálló banánt, most egy cserépbe ültettem. És úgy gondolom, hogy az első telet még bent a biztonságba teleltetem és jövőre fog tavasztól kint teljesen kint fog utánna élni. Ha nem jól gondolom, adjatok tippet ti hogy csináltátok? Köszönöm szépen a személyes "felajánlásokat"a levelezőknek, de addig megyek amíg nem lesz. És most boldog vagyok mert van nekem is :)))))))
Sziasztok! Én is vettem egy banánt a héten, kedden. Télállót akartam, de azt mondták, hogy attól jobb a szobai, ami teremni is fog. Nem tudom milyen fajta. Azt mondták, hogy 2m magasra nő kb. és szobai. csupán 250 ft volt. kb. 30-40 cm.