Keresés

Részletes keresés

Pillanatragasz Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1152

Gyere ássál ki van kb 100 tő ingyér adom :-) :-)  esetleg cserébe adhatsz egy két vén tyúkot:-) :-) :-) 

Előzmény: Balage-81 (1151)
Balage-81 Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1151

Sziasztok!

Folytontermő málnát szeretnék telepíteni, legalább 30-40 tövet, de inkább többet. Bármilyen fajta jó, Polka, Autumn bliss, Golden bliss stb. Ha valakinek lennének túlszaporodott sarjai, kérem ki ne kapálja! Szívesen fogadnám, a postaköltséget természetesen állom, vagy pedig küldök valamilyen cserét megegyezés szerint.

yotti Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1150
Ültetéskor kellett volna de még most is lehet.Tőben kell visszavágni,a levágott résszel meg lehet jelölni a tövek helyét.
Előzmény: Timie_ (1149)
Timie_ Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1149

Köszönöm a válaszokat. Gondoltam, hogy idén nem lesz belőle semmi :)

A másik kérdésem az lenne, hogy mikor vágjam vissza? Majd tavasszal?

yotti Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1148
Föld felett visszavágni!!!!!Az idén nőtt vesszők jövőre teremnek!!!Használd a bal oldali keresőt!!!pl. málnatermesztés,ültetés stb.
Előzmény: Timie_ (1146)
Pillanatragasz Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1147

Tavasszal tegyél szalmatakarót hogy ne tudjon kiszáradni a föld mellette . Ha kizöldűl van remény mindazonáltal ne várjál termést első évben...

Előzmény: Timie_ (1146)
Timie_ Creative Commons License 2014.02.15 0 0 1146

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, tavaly szeptember elején elültettünk kb 4-5 málna tövet.

Ez csak egy tő, aminek volt gyökere. Alátrágyáztunk, kb 50 cm magas, de kb úgy néz ki mint egy ágacska, amin semmi nincs :)) Szerintetek mit kezdjek vele tavasszal, vajon érdemes vele foglalkoznom, vagy abból több év múlva se lesz málna? Honnan tudom, hogy van e értelme vele foglalkoznom? Apósoméktól hoztuk, de én csak egy gyökeres ágnak láttam, és nem nagyon figyeltem, hogy apóséknál milyen állapotban volt, azt tudom, hogy nem nagyon volt gondozva, tehát így nem sok termés volt rajta, de csipegetni lehetett belőle.

Pillanatragasz Creative Commons License 2014.01.23 0 0 1145

Szőllő szűreten voltam németbe nem tudtam őszi metszést megcsinálni igy hát tavaszra marad.mihelyt a föld fagya elmulik rögtön lehajtok pár ágat hátha kihajt semmit se veszítek vele.amit tavaly tavasszal telepítettem lehet fele kiveszett,próbálom sorokba rendezni egyszer csak jó lesz..amúgy ha valaki van erdélyből csíkszereda környékéről szivesen cserélnék málnatöveket kb 100 darab van amit tudnék adni apró szemű  fűrtösön terem nem tudom milyen fajta.

yotti Creative Commons License 2014.01.23 0 0 1144

Én novemberben szoktam visszavágni olyan 180 centiméterre,természetesen előtte tőben kivágom termésérés után a letermett vesszőket.Támrendszer kell úgyanúgy mint a szőlőnél.Nekem tizenkettő méter hosszú méterenként tíz vesszőt hagytam meg.Van tizenöt méter Blissy(kétszertermő) málnám is,annak nem kell támrendszer,nyolcvan centi magasan nyolcvan centire egymástól kifeszítettem feszítődrótot azt annyi.A tulameen málnának(a termése akkora mint egy gyűszű,rá lehet húzni a mutató ujjra) is kell támrendszer.Ebből még csak nyolc méterem van.

Előzmény: Ali-bá (1143)
Ali-bá Creative Commons License 2014.01.23 0 0 1143

Tavaly kaptam Fertődi Aranyfürt málnát (amit a másik kettővel ezúton is köszönök). Sokat szaporodott és nagyon nagyra nőtt. 2-3 m-es. Visszavágjam, hol, vagy készítsek neki magas támaszt?

Jbori Creative Commons License 2014.01.19 0 0 1142

Köszi a választ! Tők jó! :) Jó fajtának igérkezik, ez már a harmadik málnageneráció lesz a kertben. Sok víz kell neki, pihent helyre ültettem őket, remélem szeretni fogják a helyüket.

Előzmény: Törölt nick (1141)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.19 0 0 1141

Szia,

A neten 80cm-1métert írnak, de én kb 60centinél raktam fel, mert első évesek voltak a tövek.

Ha a tápanyagot és a vizet megkapja, akkor 80centi lesz az ideális sztem.( legalábbis én nem tudom naponta öntözni)

Ajánkom figyelmedbe Misi gazda töveit:) ( 2,5 méteres is van benne)

Előzmény: Jbori (1139)
Lora1213 Creative Commons License 2014.01.18 0 0 1140

Nekem Blissy van.  Ősszel tövig vágom, és az új vesszőkön hozza a termést. Kb a rendes 2 éves málnával egyidőben kezd teremni, de nem hagyja abba, novemberig mindíg van rajta termés. Feltéve ha sikerül egészségesen megtartani.  Sokat küzdök egy levélszáradásos betegséggel, amit még nem sikerült beazonosítani.

Előzmény: Törölt nick (1136)
Jbori Creative Commons License 2014.01.18 0 0 1139

Szia! Sajnos segíteni nem tudok, de az információt köszönöm. Polka málnát ültettem én is éppen. Szeretném kérdezni hogy milyen magasan van neki a szegfűháló?

nézek Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1138

áruházban vásároltam konténeres rezákat, gyönyörűen megnőttek, nagy és finom szemeket hoztak. a ráfagyott, besült szemeket, ágvégelket lemetszettem, de a többi nagy(cca2m) vessző marad...sajnos duzzadnak a rügyek egy picinykét.

artamira Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1137

Nem pont az a különbség a két típus között, hogy míg az őszi ( lásd a polka) az az évi hajtásokon terem, addig a tavaszi mindig az elöző évi ágakon terem, ezért azt ősszel nem szabad megmetszeni -csak kizárólag a letermett ágakat-, mivel ezeken hoz a következő év tavaszán termést.

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.16 0 0 1136

Sziasztok,

Tudnátok nekem mondani olyan korai málnafajtát, ami sarjról hozza a termését?

Nekem polka van, amivel nagyon meg vagyok elégedve és a korainál is az lenne a cél, hogy ősszel fűkaszával csak le kelljen tőben vágni, nem metszegetni kötözni. ( szegfűháló van vízszintesen kifeszítve, abba nőnek bele a vesszők)

A Resa nem ilyen vééletlenül?

Köszönöm a segítséget előre is

Jbori Creative Commons License 2014.01.12 0 0 1135

Ezt majd én is kipróbálom, de egyelőre még az ültetésnél tartok. Fáknál olvastam hogy nincs olyan probléma januári ültetéssel, jó idő van hozzá. Remélem málnával is ez a helyzet. Jó hogy málnára is találni topikot! :)

Előzmény: Ali-bá (1134)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.25 0 0 1134

Ezt kipróbálom! Az egyik fajta málnám, amiből nemrég kaptam 2 tövet, nem akar sarjadzani.

Előzmény: janijani (1132)
nézek Creative Commons License 2013.11.25 0 0 1133

Köszön(jük)öm az ajánlatot, nekem jönnek a sarjak piszkosul össze -vissza mindenhol. Még zöld minden, némelyik kezd sárgulni.

Mivel ilyent még nem csináltam, megvárom a tavaszt, és csak az első langyosabb márciusi napon metszem meg a töveket. Kiváncsi vagyok, hogy bírják a telet így hosszúszáron.

Előzmény: janijani (1132)
janijani Creative Commons License 2013.11.25 0 0 1132

Ha valakit érdekel, most lehet szaporítani a málnát földbedöntéssel.

Egy 10-15 cm mély árkot kell ásni a málnatőtől indulva és beledönteni a vesszőt, csak a csúcsa legyen kint egy arasznyi és betemetni földdel. Tavasszal minden szemnél egy hajtás nő ki a föld alól.

janijani Creative Commons License 2013.11.25 0 0 1131

Jófajta a málnád, hogy még ilyenkor is terem. Én már rég kitördeltem a letermett vesszőket, az újakon meg csak jövőre lesz.

Előzmény: nézek (1130)
nézek Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1130

nálam még itt-ott lehet találni fürtökben málnát...persze kényszerérett, de csak málna   (szerű)

Előzmény: janijani (1129)
janijani Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1129

Így igaz, a nitrogéntartalmú műtrágyát tavasszal érdemes bekapálni.

A klórérzékenységnél azért említettem meg a csapvizet is mert hátha más is olvassa a fórumot akinek nincs ciszternája.

Áfonya? Nem tudom. Tőlünk északabbra van annak a hazája.

Előzmény: nézek (1128)
nézek Creative Commons License 2013.11.02 0 0 1128

úgy tudom, az npk-t csak tavasszal célszerű bemunkálni, mert a nitrogén a télen kimosódik..nem voltam még málna, tehát nem tudom igaz-e...veszteni valóm nincs, hobbi szinten megy....harminc fejlett tövem van, ez nyolc féle...tehát én nem görcsölök, ami van van..   persze igyexem adni a látványra, mert a nejem utasítására kezdtem málnázni...Ő minden nap megy brummogni a málnásba, hátha van még...  és van...

víz...csapvízzel nem locsolok évek óta, sokallom itt Budafokon a 660.-Ft-os díjat...ráadásul ez csatornával együtt van, igazából kidobott pénz...no persze úgy könnyű, hogy van egy nyolcvan éves, viszonylag sok vizes ásottkutam...a konyhakert napi ötszáz liter kútvízzel  elvan...

mégvalamit...  a nejem újságból megtetsző növényt vásárol...nos ilyen az áfonya is...vett három konténert, három féle..elültettem, aztán olvasom, hogy csak Magyarország nagyon nyugati felén él meg valahogy...szakemberek megjósolták, hogy már az idén annyi lesz a töveknek...    mivel nem vagyok hajlandó öregkoromra bohóccá válni, ezért ugyanazt az ellátást kapják, mint a többi növény...komposzt, kútvíz,(ha van esővíz)és tápoldat(jövőre csag granulátum lesz)  semmi savanyútalaj, balti-tőzeg, meg tudomisénmi...

és eddig az áfonyák gyönyörűen fejlődtek...a franc sem érti....jó, én erősen rájukszóltam,  ki ne pusztuljatok...

Előzmény: janijani (1126)
janijani Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1127

Most olvastam, hogy:

"A klórra kifejezetten érzékeny, ezért a kálium-klorid műtrágya használata nem célszerű."

Tehát a káliumot kálium-oxid formájában kell hogy kapja és a klóros csapvíz sem tesz jót.

http://www.markgeza.webzona.hu/szilvi/bogyok040124/

Előzmény: nézek (1125)
janijani Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1126

A málnának alacsony a foszforigénye, ha már műtrágyázol inkább NPK műtrágya + mikroelemek kellene. A komposzt és az esővíz jó.

http://www.kerteszekaruhaza.com/tapanyagellatas/malna-szeder-komplett-tapanyagellatas.html

Nyugodtan lehet egymás mellett mindenféle málna és szeder, nem fognak kereszteződni mert gyökérről szaporodnak.

Előzmény: nézek (1125)
nézek Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1125

hááát...marhatrágyám az nincs...viszont keserűsós tápoldatozás az nem gond...    egészen halványan szuperfoszfátot szórtam köréjük, és befedtem frissenbontott, rostált komposzttal..

...tavasztól meg kapnak ezt-azt...

....itt-ott szép sarjak nőnek, a magasabb-erősebb szálakat nagy földlabdával a még elfogadható üres helyekre ültettem...esővizes beöntözés, aztán meglátom.

azt szeretném kérdezni, nem okoz a málnának gondot, ha össze-vissza fajták vannak egymás mellett...?

...a szedertől, a fekete, sárga málnán át a folytonérőig tök vegyes...

Előzmény: janijani (1123)
Cimpó Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1124

Köszönöm.

Előzmény: janijani (1123)
janijani Creative Commons License 2013.11.01 0 0 1123

Úgy szokott az indulni hogy szép a málna, aztán ahogy kiéli a földet hitvány lesz.

Hogy ne romoljon le minden évben be kell ásni mellé marhatrágyát és szereti a magnéziumot (keserűsó)

Előzmény: nézek (1120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!