A pincében nekem is hiányos a tudásom - de azt mondják ott már csak rontani lehet a dolgokon :) meg az egyetem sem adott sokat főleg nem borászatból... :)) de nyitott szemmel járok, figyelek, próbálok utánajárni/olvasni dolgoknak, megkérdem a nálam okosabbakat.
Cefrére kén egyáltalán nem gátolja a spontán erjedést (eddigi tapasztalat); meg a cefrének épp csak tetejét szórom meg finoman, ahol az oxidáció történhet. Mustkénezés: van aki jóval durvábban (60mg/l) és mégis 2-3 nap után vígan beindul a spontán erjedés neki.
Darálás: szerinted ha szorosabbak a hengerek akkor kihoz bármi keserűt a kocsányból? Hát nem úgyis kidobja a dob szinte azonnal? Meg ebben a fenofázisban már annyira gumis/fás a kocsány, h. nemigen jön abból ki semmi sztem. Inkább csak nagyon megnehezíti a hengerek hajtását (nekünk kézi) mert szorosabb állapotban nehezebben megy át a fásodó kocsány.
préselés :a mi kosarasunk egy eléggé kicsi; áttétel nélküli gép, abban NEM lehet papír szárazságúra préselni; még két lazítás után is bőven nedves, "gyúrhatótésztás állapotú" volt. Így is sajnálom kidobni az a rengeteg töppedt szemes törkölyt; egy gyengébb mustot simán 2-3 fokkal fel lehetne vele javítani.... no de ment a komposztba, mert ugye pálinkát nem főzünk.
Mi az oka annak hogy "megfejeled" a prést? Nem fér bele elsőre; vagy így próbálod a közepét is jobban megpréselni?
fajélesztő: valóban rizikó nélküle erjeszteni (érdekes módon nekem még soha nem volt probléma a spontánnal) meg annyiféle van már, sok remek kísérletre ad módot - amiről mindjárt írok. Nekem ilyenkor még jó meleg a pince (18 C) szóval szépen be fog indulni; a mustkénezés meg reményeim szerint garantálja h. nem lesznek túlsúlyban a káros folyamatok. De legfőképp továbbra is keresem az a tiszta fajtaaromát, amit nem turbózott fel, v. fedett el bármiféle beavatkozás. (egyenlőre)
Ha "fajélesztesz" - akkor viszont a tápsó elkerülhetetlen; ezek a szelektált törzsek kényesebb fajtából valók :).
Na és a Sárdonénál egy kedves barátommal -akitől idén veszem a szőlőt- kísérletezünk; ő kipróbál 3-4 féle speciálisan Sárdonéra ajánlott fajészetőt; tartályban hordóban vegyesen; amit ő tartályoz azt én hordósan erjesztem majd. Érdekes lesz összehasonlítani ugyanazon területről származó szőlőt ugyanazzal az élesztővel más erjedési körülmények között. Én ezt az élesztőt válaszottam; ami tetszik benne, hogy kihangsúlyozza a fajtajelleget és a hosszú telt kerek ízt ad. Különlegessége hogy jobb az alkoholkihozatala az átlagosnál.
A hűtéstémát meg nyugodtan :DD - nem védettem le, pláne h. a kollégám ötlete volt; válaszul arra, hogy veszetten kerestem azokat a benzikutakat akik árulnak még zacskós jeget ilyenkor szeptember végén.
BTW: senkinek nincs friss szüreti adata? Sárdonét nem szedtetek valahol? (Tegnap néztünk barátnál Olaszrizlinget: 17 MM hétvégén szedni akar; meglepő egyébként h. nagyon édes érzetű a szem. LEhet a mintavétel volt hibás...)
Ez klassz munka, nagyon szakszerűnek látszik. Jellemző: én a földön jó munkát tudok végezni, de a pincében már hiányosabb a tudásom. Agrár, nem kertészeti, na. Igazán nagyon szép a cukorfokod. Nekem a darálóból 18-as, a présmutból 19,5-ös jött le.
Én adtam hozzá fajtaélesztőt, 3g/180l mennyiségben, ami a javasolt adag 15%-a. Szándékom szerint csak jó útra irányítja az erjesztést. A mustot nem ülepítem, úgy tervezem, hogy a forrás után lekénezem, és rá egy hétre le is fejtem. Ami ezután bennemarad, a "finomseprő", az ülepedhet lassabban, azon érhet a bor.
Ha szórsz a cefrére/mustra borként, az nem gátolja a spontán erjedést?
Nálam is dilemma volt, hogy a bogyózó hengerén állítsak-e, vagy beüzemeljek külön a szemroppantásra egy másik darálót. Nem akartam a kacsot nagyon megnyomorgatni, ezért nem állítottam a bogyózón, és döntöttem az utólagos szemroppantás mellett.
A kosaras présben nem lazítom fel a cefrét, csak egyszer préselek, de amikor kb. 15 centit lement a prés, akkor hozzáadok még két vödör cefrét, és a prés nyomófáit megtoldottam két tetőgerenda vastagságú fadarabbal. Amikor a szüleim kétszer préseltek (fellazított cefrét másodszor) akkor az utóprésmust nálunk nagyon csersavas volt. Igaz, ott annyira kipréseltük, hogy szinte papír szárazságú lett a cefre a végén. (És ráadásul a szüleimnek egy másik hegyen volt szőlője, elég rossz fekvéssel, ott mindig alacsonyabb volt a cukor, és magasabb a savtartalom, vastagabb a héj.) Mostani préselés után elégedett voltam, a cefre olyan volt, mint a tészta, szinte gyúrni lehetett, de nem maradt lucskos.
Baromi jó ötlet a lefagyasztott ballon a mustban! Ellophatom? ;-)
Szóval; hétfőn du/este leszedtük, mert attól féltem (beigazolódott jogosan) hogy hiába a hosszú távú jóidő ígérete; ha tovább hagyom annyira betöppednek a bogyók, h. mikrovinifikációs tétel lesz belőle.
Az előzetes mérések igéretes cukorfokot jeleztek; én pedig szárazbort akartam mindenképpen, nem kiugró alkohollal.
A termés tökéletesen egészséges volt, a kipucolt fürtzóna könnyű és gyors szüretet eredményezett.
Bemutatkozott a kézi hajtású zúzó-bogyózónk is ami remekül dolgozott; a töppedt, aszus szemeket is leszedte a kocsányról, kisebb gond volt, hogy szépen maradtak egész szemek - nem roppantott össze mindent. (a hengereken állítani fogunk)
A kb 30 % töppedt szem miatt 24 órás áztatásra rendezkedtem be; a bogyók feltáródását kis pektinbontó enzimmel segítettem meg. Rögtön zúzás után 19,5 MM volt a cefre, (ami másnap már 21; ma reggeli utóprésmustnál 22.4re kúszott) amit tetejére szórt borkénnel védtem az oxidációtól.
Tegnap hosszú és kíméletes préselés; kosaras prés szétszedve - lazítás újra préselés; ma apám mégegyszer megteszi ezt - küzdünk hogy meglegyen 1 hl. (90 körül járunk) ez kb 97 db termő tökéről jött le; talán picit alulterheltem; de aug. közepén nem nézett ki ilyen bíztatóan az idő. (Ha újra csinálhatnám: 20%al több fürtöt hagyok; és egy héttel később szüretelek)
Jelenleg a must koracélban üllepedik (~ 25mg/l kén) és hűtésre én egy sajátságos módszert alkalmazok; letisztított pillepalackok amikben jéggé fagyasztott víz van (kb 8 db) hűtik a lét a jobb üllepedés elérésére. Ma este az üledékről lefejtett must kerül be a hordóba; de sajnos úgy tűnik az oremusos gönci (135 l) nagy lesz.
A fajta Cirfandli;ami egy kései érésű (olasszal egyidőben) ennek ellenére volt szept. 25-én 21 a mustfok. Savat, ph-t nem tudok; erjedést spontán tervezem; se fajélesztőt, se tápot nem adok. Alamsavbontás esetleg spontán - beltartalom és kóstolás függvényében.
Idén még két fajával próbálkozom; Chardonnay és Rajnai - ezekről is beszámolok majd.
vannak kifejezetten élelmiszeripari célra készített tárolók is, ezeket is lehet kisebb-nagyobb méretekben kapni vagy rendelnei. ezek nem pórusosak, és semmi nem oldódik ki belőlük, azaz nem befolyásoljáak a bor minőségét.
Olyan borokat érdemes ilyesmiben tárolni, amik már "készek" azaz további hordós érlelést nem igényelnek, palackozhatók.
bármilyen meglepő a műanyag kanna is pórusos, és azon át is oxidálódik a bor, de legnagyobb gond vele, az hogy kioldódik belőle a klasszikus balon íz, én törekednék a balon elkerülésére
hűtésre még egy tipp: hogy slagot benyomni (u alakban) a hűtendő lébe, és átfolyatni rajta hidegvizet (a nagyoktól lestem :)
Arra azért figyelj, hogy lehetőleg ne gyorsan, "zajosan" forrjon meg a bor, mert akkor eltávoznak belőle az illatanyagok. Szerintem próbáld meg csapvíz-hideg ronggyal leteríteni a ballonokat, és naponta (eleinte fél naponta) cserélni. Minnél lassabban erjed, annál jobb. Ha csak "csetteg" azaz éppen hogy forr, az a legjobb.
Ha megforrt, akkor le kell kénezni. Erre legegyszerűbb a porított borkén használata. A kén "lehúzza" a seprőt az aljára (kb. egy hét alatt), és akkor lehet lefejteni. Utána hagyni kell még állni két hónapot kb. és akkor megint lefejtheted. (Finomseprős érlelés.) Két fejtés általában elegendő.
Ne öntsd fejtéskor, hanem egy vékony slaggal szívd át másik kannába - ballonba. Sem a kannában, sem a ballonban nem fog igazán "érni" legfeljebb némi palackérésről beszélhetünk. Érni hordóban tudna, akkor kap egy "ászok" ízt, és a hordó pórusain át bejutó levegőtől enyhén oxidálódik. Ez üvegballonban kizárt. Mostmár tudod: reduktív technológiával készítesz bort.
Fontos! Forrás utáni fejtéskor (és azután se) semmi hézagja ne maradjon a kannának! Ha levegőt kap a bor, megtörik. A garázsban nem elég a "hüvi" jobb lenne, ha 12C-15C fok körüli hőmérsékleten tudnád tartani.
Rambo jo a blogod. Ugy ahogy mondod a kannakban van hely kb 10 %. A garazsban tarolom oket, eleg huvi van es allando a homerseklet, nappal este ugyanaz. Mar elkezdtek forrni :) tokre orultem mikor mar lattam a kb 0,5cm es habmagassagot :) Gondolkodom uvegballon vasarlasan, jobban orulnek ha nem muanyagban erlelodne...
Tovabb Erossitsetek meg: Ugye ha abbamarad a forras, akkor jon a fejtés amikor is ovatosan atontjuk a bort tiszta taroloba sepromentesen, es legmentesen lezarjuk. A fejtest mien idokozonkent kell megismetelni ha megint lerakodik valami?
Szerintem az OBI-ban lehet ilyen fúrót venni, a fúrószárat pedig le kell esztergáltatni annyira, hogy befogja a tokmány. Ha az OBIban nincs, akkor szerszámboltban, mert esztergához biztos van ilyen.
Ha 30 liter mustod van, akkor kb. minden kannát (bár én inkább üvegbalonban erjesztenék) úgy tölts fel, hogy 10% híja legyen. Amíg forr, semmiképp ne zárd le teljesen, mert gáz képződik, amelynek el kell távoznia.
A forrás közben ne hagyd nagyon felmelegedni a mustot, időnként hűtsd le a flakont, vagy próbáld hűvös helyen tartani.
Hello Uj vagyok itt a forumon + uj vagyok a borkeszitesben is :). A borkeszitest alatt azt kell erteni hogy kiprobalom hatha sikerul egyket uveg kovetkezo nyarra amibol iszogathatunk haverokkal :) Megtortent a szuret es a preseles. Nemkell nagy mennyisegre gondolni lett 30 liter must :) Lenne is egyket kerdesem: Ugy mondtak hogy vegyek 2 db 10 literes + 2 db 5 literes muanyag kannat, es azokban hagyjam forrni a mustot. 1, 2 hetig. Aztan ha mar abbahagyta akkor mindig torekedjek arra hogy teli legyen a kanna, mindig toltsek utanna mustot a kicsi kannabol a tobbibe. Azutan ha mar nem csokken a kannakban levo le szintje akkor teljesen legmentesen zarjam le oket.
Kerdesem akkor a kov: 1. Ez igy ok? 2. Ha igen akkor forras utan nem lenne jobb fahordoba vagy nagy uvegballonba atteni a let?
Minden epito hozzaszolast elvarok toletek ;) thx kibab
Mi jövő héten esünk neki a korai fajtáknak. Most hétvégén ránéztem, kezd elfásodni a fürt szára, úgyhogy már csak töppedezik. Hét elején "megnapoztatjuk" azaz leszedjük a takaróleveleket, aztán hétvégén beüzemeljük a puttonyt!
Nagyon kíváncsi vagyok, a muscat ottonel gyönyörű. Ezzel együtt nem számítok nagy mustfokra, ha a 18-at eléri, elégedettnek kell lennem.
No, meg volt az első komolyabb löket. Jól méregettünk, mert kottára bejött a 17-es mustfok. Reggel megijesztett bennünket az eső, úgy hogy Szent János áldása is benne van a lében! :-))) A mennyiségre sem lehet panaszom, az a 20 akós amit a képen mosok, "szüretesen" meg fog telleni. Holnap ha az idő engedi az Oportót leválogatom és megvadászom a többi vörös veszendőjét. No meg a préselés.
Csak az alsó fürtökről tűntek el a szemek, és semmi rágás, szakítás nincs, csak leszemezés. A terület elvadult határrész, minden 3 hobbitelekből 2 elhagyott.
Azért gondoltam fácánra, mert azok laknak itt, toll is volt a szőlő mellett. (Aláírás?)
A nyúl már vagy 10 éve ritkaság, vaddisznótúrások csak tavaly voltak, és most az őzek sem jelentkeznek, inkább tavasszal jönnek a facsemeték kérgét ledörzsölni. (Évente 2-3 fát kinyírnak, tavaly mondtam is az egyiknek, hogy a gyümölcsösből jöjjön át a bográcsba. Lehet, hogy a fácánokat is át lehetne csábítani?)
És persze ne feledjük a vaddisznót igaz lehet csak engem fenyeget mert az erdő szélén van a szőlő igy a nyúl a metszésben a vaddisznó a kapálásba az őz meg a szarvas a hajtás válogatásba segédkezik a szüretről még nem nyilatkozom mert még nem elég érett.
A szőlőt az őz is leszopogatja, az enyémet szinte biztosan az eszi, mert találkoztam egyel tavasszal a permetezéskor, a szomszéd nem művelt, elbozótosodott szőlőjében lakik.
Fontos és veszélyes kártevő a seregély, mert nemcsak leeszi a szemeket, hanem le is veri az összes szemet a fürtről. Az most nálam még nem jelentkezett.
Már szüreteltek? Nekem a próbaszüreten 17 fokos volt a muskotály, rizlinget meg se mértem. A szüretet áttettem a jövő hét végére, vagy azutánra. 19 alatt nem szedem le.
A gazda és a természet megtette, amit eddig tenni lehetett.
Most már csak a pincemunka kell, hogy ilyen minőségű legyen, és akkor majd büszkén töltheti a maga és vendégei poharába a belőle készült nedüt a tulaj.