Keresés

Részletes keresés

szava23 Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1019
És persze ne feledjük a vaddisznót igaz lehet csak engem fenyeget mert az erdő szélén van a szőlő igy a nyúl a metszésben a vaddisznó a kapálásba az őz meg a szarvas a hajtás válogatásba segédkezik a szüretről még nem nyilatkozom mert még nem elég érett.
Előzmény: RAMBO (1017)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1018

A madarak inkább a későbbi szőlőket dézsmálják, amikor már mást nem nagyon találnak.

Ezellen én szélkerekes csörgőkkel védekezem, lasacskán ki kell majd raknom őket.

Előzmény: RAMBO (1017)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1017
A szőlőt az őz is leszopogatja, az enyémet szinte biztosan az eszi, mert találkoztam egyel tavasszal a permetezéskor, a szomszéd nem művelt, elbozótosodott szőlőjében lakik.

Fontos és veszélyes kártevő a seregély, mert nemcsak leeszi a szemeket, hanem le is veri az összes szemet a fürtről. Az most nálam még nem jelentkezett.
lalá Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1016
-Én már végeztem vele.(Hihi)
Előzmény: Zalancelot (1007)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1015

Nálam is ugyan az a helyzet.

Ma méregettem, 17 -es szilváni mustra számítok.

A jövő hétre folyamatos záporokat jósolnak a meteorológusok, azt már  nem élné túl épen.

 

Van még pár tő oportóm, és az ami meglepett.

A napos oldalán 20 felett mértem, de az északi oldal sem rosszabb 17-18-nál.

Tehát ez is le jön, meg a többit is megválogatom-már mint a vörösöket-, mert a napos oldalán enyhe töppedést tapasztalok.

 

A szőlőszemezést én is inkább a borzra fognám, de a fácán se veti meg as zőlőt.

Előzmény: Cirfandlia (1014)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1014

inkább vmi emlős szerintem; nyúl, róka, borz szokott lenni; lakott területeken kutya!! is előfordulhat.

Mustfokok; múlt hét végén Zenitet szedtek Hosszúhetényben 21-el;  a Chardonnay 16-17 fokos; Cirfandlim 15 egyenlőre.

A Rizlingszilváni jó lehet már; vszeg a savai szépen lementek - cukorban meg 17-18nál  nemigen tud többet.

Előzmény: Flanell (1012)
szava23 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1013
Lehet a szüreten fácán leves lesz a menű :)
Előzmény: Flanell (1012)
Flanell Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1012
Az alacsonyan lógó fürtökről milyen állat eszi le a szemeket? Lehet, hogy a fácán? Idén egész komoly károm van ebből.
RAMBO Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1011
Már szüreteltek?
Nekem a próbaszüreten 17 fokos volt a muskotály, rizlinget meg se mértem.
A szüretet áttettem a jövő hét végére, vagy azutánra.
19 alatt nem szedem le.

Nektek milyen cukorfokok vannak?
2elkedő Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1010

Ámen :)

 

A 7végén pedig szüret!

Előzmény: Zalancelot (1009)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1009

Szép, és kellően érettnek is tűnik.

A gazda és a természet megtette, amit eddig tenni lehetett.

Most már csak a pincemunka kell, hogy ilyen minőségű legyen, és akkor majd büszkén töltheti a maga és vendégei poharába a belőle készült nedüt a tulaj.

Előzmény: Törölt nick (1008)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.13 0 0 1007

Telepíteni? Éppen most?

Inkább szüretelni!

:-)))

 

A hét végén neki esek a szilváninak, készítem neki a helyet.

 

 

Előzmény: lalá (1006)
lalá Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1006
-Nagyot változott a világ.(hihi) Nem is adnak ki telepítési engedélyt még itt a homokon sem.
Előzmény: RAMBO (1000)
lalá Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1005
-Figyi! Ha csak ennyi kell és egy szőlészeti kutatónál van kapcsolatod, rendben meg tudod oldani a dolgot.
Előzmény: kormos1 (1003)
jacsoj Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1004
Nézd meg ezt: http://www.csemegeszolo.hu/
Előzmény: kormos1 (1003)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1003
Nagyon szemléletes, ahogyan az ültetést leírod.

Most már csak itt, a közelben (Pest megye) kellene egy megbízható oltványtermesztő, akinél a szükséges 10-12 oltványt be tudom szerezni. A nagy kertészeti árudák árai ugyanis kissé húzósak, amit meg a neten találtam, mind messze van.

Egyébként csemegeszőlő fajták kellenének, július vége-októberi éréssel, amennyire lehet, legyenek persze rezisztensek is... meg bőtermők, meg minden...
Előzmény: RAMBO (998)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1002
Köszönöm a választ!
Előzmény: RAMBO (998)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1001

Tiéd az 1000!

 

A vessző az lehet gyökér nélküli, de oltványt szerintem csak gyökeresen árulnak, árultak mindig is.

 

Nem függ össze ezzel, csak érdekesség, a házamtól párszáz méterre van egy oltványtelep, múltkor megsaccoltam, 1.000.000 körülinek gondolom.

Előzmény: RAMBO (1000)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1000
Én az egyetemen még gyökér nélküli vesszőn tanultam az ültetést.
Hogy azóta van-e még, nem tudom.
Előzmény: Flanell (999)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 999

Ezen most így elgondolkodtam.

Gyökeres oltványnak csak az előneveltet hívod, ami az oldaladon látható? A szabadgyökerű is gyökeres oltvány, nem? De akkor minek hangsúlyozni, hogy gyökeres? Szerintem gyökér nélkülit nem is lehet venni.

(Ez nem b...gatás, hanem értetlenkedés.  :)

Előzmény: RAMBO (998)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 998
Hali!

Szerintem mindenképpen oltványt vegyél. Valószínűtlen, hogy filoxéra támadná meg a szőlődet, de nem kell neki esélyt adni.

Szerintem két lépcsőben telepíts: ősszel trágyázz alá, tavasszal gyöketes oltványt tegyél ki. Így már a harmadik évben lesz termésed.

Itt van egy kis összefoglaló arról, hogyan kell tavasszal ültetnia gyökeres oltványt (az oldal alján).
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 997
Kösz.
Előzmény: szava23 (996)
szava23 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 996
Nem vagyok szakértő csak a tapasztalataim mondhatom el. Az őszi jobb az oltvány szempontából mert a gyökere tavaszig beáll tavaszzal dinamikusabban indul viszont a talajt tavaszig egyszerűbb előkésziteni ősszel forgatás tavaszig a fagy jól elaprózza és igy megülepszik. ha gödröt ásol ősszel és nyitva hagyod akkor tele megy hólével és a fagy lazitja a gödör oldalát. És persze a tavaszi ültetéskor kevesebb az idő ellopni az oltványokat:) Én mindig el hozom ősszel az oltványt és szabad földbe vermelem homokba tavasszal ültetem gyakorlatilag 0 a veszteség a vermelés miatt ./az oltványtermelő is ezt teszi/ Apropó ültetés nincs valkinek hidrofúró leirása szeretnék egyet össze hozni igazából a csúcsának a méretezése érdekel.
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 995
A kérdés inkább elméleti volt, nincs olyan nagy tőszámról szó, hogy az oltvány anyagi romlásba döntene, de azért köszönöm.

Viszont érdekelne egy másik dolog:
Mi szól az őszi-, és mi a tavaszi telepítés mellett?

Mert ahogy látom, az oltványtermesztők általában inkább tavaszra kínálgatják a portékájukat.l
Előzmény: szava23 (994)
szava23 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 994
Próbálkoz Zalagyöngyével ugytudom azt nem bántja.Nem halt ki a filoxéra csak gondolm az egyed száma nem olyan nagy hogy rögtön kiölje a szölőd, de az idő neki dolgozik és előbb utóbb megteszi./hacsak nem homokon van a telked/
Előzmény: kormos1 (993)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 993
Nézegetek itten, mert hatalmas terveim vannak.
A kertben gondolok egy lugast, meg egy kiülőt, csemegeszőlővel.

Az előbbi beírásod szerint a filoxéra el is tűnt Európából.
Akkor a sima vesszős telepítés már gyakorlatilag nem is jelent kockázatot?
Ha így van, még egy kérdés-úgy láttam az előzőekből, hivatásos vagy- a simavesszős telepítés jelent-e egyéb kockázatokat (érzékenység, termőképesség, stb.)?

Előre is köszönöm a választ!
Előzmény: RAMBO (989)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.08 0 0 992

"A nemesítők törekednek arra, hogy az ismételt visszakeresztezésekkel a rezisztens fajták borminősége ne maradjon el a tiszta vinifera fajtákétól, s úgy tűnik, egyes fajták esetén sikerült e célt megközelíteni (BECKER, 1994, BASLER és WIEDERKEHR, 1995, CECH, 1997). HAJDU (1994) szerint e fajtákból „élvezetes, friss, könnyű asztali bor” készíthető, s nem is cél ennél több elérése, hiszen ezek termesztésének célja, hogy olcsó, kellemes, szermaradvány nélküli asztali bort adjanak a mindennapi ételekhez." 1.4.4 fejezet

 

Számos engedélyezett fajta van, a minőségi kategóriát pedig nem a nemesítők szabályozzák; bár tudtommal egyik rezisztens fajta sem a minőségi kategóriában indul. (egyenlőre) Boruk- szvsz már amit én kóstoltam (Bianka, és most tegnapelőtt Jázmin) természetesen elmarad a klasszikus minőségi boroktól, de talán a fenit idézet jól megfogalmazza lehetséges szerepüket.

mégegy link:

A rezisztens, toleráns szőlőfajtákról
Előzmény: kisszszoros (991)
kisszszoros Creative Commons License 2006.09.08 0 0 991
mi az a "kézzel fogható" eredmény "fehérben"? Van már engedélyezett MINŐSÉGI fajta? Mi a neve? Milyen bort ad?
Előzmény: Cirfandlia (990)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.08 0 0 990

Rezisztens nem mindíg egyenlő direkttermő;

mert vannak olyan nemesítések (interspecifikus fajták) amik ellenállóak (rezisztensek) vagy toleránsak (jóval kevesebb növényvédelemmel is egészségesek maradnak) és bort is készítenek belőlük -törvényesen ; a jelenlegi nemesítéseknek ez az egyik fő iránya most. (fehérben már kézzelfogható eredménnyel, vörösben egyenlőre nem)

RAMBO Creative Commons License 2006.09.08 0 0 989
Akkor egy kicsit bővebben a direkttermő szőlő - oltvány - filoxéra kérdéskörről.

Európában a filoxéra (szőlő gyökértetü) ismeretlen betegség volt. Amikor amerikai fajtákat kezdtek behozni európába próbaképpen a XIX. században, akkor behurcolták a filoxérát is, amely amerikában a szőlő leveleit károsította, az amerikai fajták gyökere ellenált a kártételnek. Az európai fajták levele volt ellenálló a filoxérával szemben, ellenben a gyökérzetet olyan súlyosan károsította (főleg középkötött-kötött talajon, homokon nem él meg), hogy az európai szőlőállomány szinte teljesen kipusztult a hatására.

Akkor vezették be az oltvány-telepítést, azaz amerikai gyökérre oltanak európai vesszőt. Így mind a gyökér, mint a levél ellenállóvá vált, és a filoxéra gyakorlatilag el is tűnt azóta európából.

Az amerikai szőlők (Delavare, Noah), amelyek alapjául szolgáltak az oltványnak, termést is hoztak időközben. (Közvetlenül az oltványalapanyagról származó szőlő, innen a direkttermő kifejezés.) Ez tényleg úgy erjed, hogy metilalkohol is keletkezik, amely tényleg káros az egészségre. Ebben a topicban is volt polémia arról, hogy mennyi metilalkohol keletkezik, és hogy mennyi bort kell ahoz meginni, hogy ez tényleg káros legyen. Akkor a hívők azt mondták, hogy ez nem is káros mennyiség.

Ennek ellenére Magyarországon az ilyen borok forgalombahozatala tilos.

---

Lisztharmat, perenoszpóra rezisztencia faktorokkal bíró szőlő egészségkárosító hatásáról én még nem hallottam.
Előzmény: uncinula (988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!