Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1026
Ha 30 liter mustod van, akkor kb. minden kannát (bár én inkább üvegbalonban erjesztenék) úgy tölts fel, hogy 10% híja legyen. Amíg forr, semmiképp ne zárd le teljesen, mert gáz képződik, amelynek el kell távoznia.

A forrás közben ne hagyd nagyon felmelegedni a mustot, időnként hűtsd le a flakont, vagy próbáld hűvös helyen tartani.
Előzmény: kibab (1025)
kibab Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1025
Hello
Uj vagyok itt a forumon + uj vagyok a borkeszitesben is :).
A borkeszitest alatt azt kell erteni hogy kiprobalom hatha sikerul egyket uveg kovetkezo nyarra amibol iszogathatunk haverokkal :)
Megtortent a szuret es a preseles. Nemkell nagy mennyisegre gondolni lett 30 liter must :)
Lenne is egyket kerdesem:
Ugy mondtak hogy vegyek 2 db 10 literes + 2 db 5 literes muanyag kannat, es azokban hagyjam forrni a mustot. 1, 2 hetig.
Aztan ha mar abbahagyta akkor mindig torekedjek arra hogy teli legyen a kanna, mindig toltsek utanna mustot a kicsi kannabol a tobbibe. Azutan ha mar nem csokken a kannakban levo le szintje akkor teljesen legmentesen zarjam le oket.

Kerdesem akkor a kov:
1. Ez igy ok?
2. Ha igen akkor forras utan nem lenne jobb fahordoba vagy nagy uvegballonba atteni a let?

Minden epito hozzaszolast elvarok toletek ;)
thx
kibab
RAMBO Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1024
Pörkölt! Vad madárból az is nagyon finom!
Előzmény: szava23 (1013)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.18 0 0 1023
Mi jövő héten esünk neki a korai fajtáknak. Most hétvégén ránéztem, kezd elfásodni a fürt szára, úgyhogy már csak töppedezik. Hét elején "megnapoztatjuk" azaz leszedjük a takaróleveleket, aztán hétvégén beüzemeljük a puttonyt!

Nagyon kíváncsi vagyok, a muscat ottonel gyönyörű. Ezzel együtt nem számítok nagy mustfokra, ha a 18-at eléri, elégedettnek kell lennem.
Előzmény: Törölt nick (1021)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.16 0 0 1022
No, meg volt az első komolyabb löket.
Jól méregettünk, mert kottára bejött a 17-es mustfok.
Reggel megijesztett bennünket az eső, úgy hogy Szent János áldása is benne van a lében!
:-)))
A mennyiségre sem lehet panaszom, az a 20 akós amit a képen mosok, "szüretesen" meg fog telleni.
Holnap ha az idő engedi az Oportót leválogatom és megvadászom a többi vörös veszendőjét.
No meg a préselés.
Flanell Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1020

Csak az alsó fürtökről tűntek el a szemek, és semmi rágás, szakítás nincs, csak leszemezés. A terület elvadult határrész, minden 3 hobbitelekből 2 elhagyott.

Azért gondoltam fácánra, mert azok laknak itt, toll is volt a szőlő mellett. (Aláírás?)

A nyúl már vagy 10 éve ritkaság, vaddisznótúrások csak tavaly voltak, és most az őzek sem jelentkeznek, inkább tavasszal jönnek a facsemeték kérgét ledörzsölni. (Évente 2-3 fát kinyírnak, tavaly mondtam is az egyiknek, hogy a gyümölcsösből jöjjön át a bográcsba. Lehet, hogy a fácánokat is át lehetne csábítani?)

szava23 Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1019
És persze ne feledjük a vaddisznót igaz lehet csak engem fenyeget mert az erdő szélén van a szőlő igy a nyúl a metszésben a vaddisznó a kapálásba az őz meg a szarvas a hajtás válogatásba segédkezik a szüretről még nem nyilatkozom mert még nem elég érett.
Előzmény: RAMBO (1017)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1018

A madarak inkább a későbbi szőlőket dézsmálják, amikor már mást nem nagyon találnak.

Ezellen én szélkerekes csörgőkkel védekezem, lasacskán ki kell majd raknom őket.

Előzmény: RAMBO (1017)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.15 0 0 1017
A szőlőt az őz is leszopogatja, az enyémet szinte biztosan az eszi, mert találkoztam egyel tavasszal a permetezéskor, a szomszéd nem művelt, elbozótosodott szőlőjében lakik.

Fontos és veszélyes kártevő a seregély, mert nemcsak leeszi a szemeket, hanem le is veri az összes szemet a fürtről. Az most nálam még nem jelentkezett.
lalá Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1016
-Én már végeztem vele.(Hihi)
Előzmény: Zalancelot (1007)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1015

Nálam is ugyan az a helyzet.

Ma méregettem, 17 -es szilváni mustra számítok.

A jövő hétre folyamatos záporokat jósolnak a meteorológusok, azt már  nem élné túl épen.

Van még pár tő oportóm, és az ami meglepett.

A napos oldalán 20 felett mértem, de az északi oldal sem rosszabb 17-18-nál.

Tehát ez is le jön, meg a többit is megválogatom-már mint a vörösöket-, mert a napos oldalán enyhe töppedést tapasztalok.

A szőlőszemezést én is inkább a borzra fognám, de a fácán se veti meg as zőlőt.

Előzmény: Cirfandlia (1014)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1014

inkább vmi emlős szerintem; nyúl, róka, borz szokott lenni; lakott területeken kutya!! is előfordulhat.

Mustfokok; múlt hét végén Zenitet szedtek Hosszúhetényben 21-el;  a Chardonnay 16-17 fokos; Cirfandlim 15 egyenlőre.

A Rizlingszilváni jó lehet már; vszeg a savai szépen lementek - cukorban meg 17-18nál  nemigen tud többet.

Előzmény: Flanell (1012)
szava23 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1013
Lehet a szüreten fácán leves lesz a menű :)
Előzmény: Flanell (1012)
Flanell Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1012
Az alacsonyan lógó fürtökről milyen állat eszi le a szemeket? Lehet, hogy a fácán? Idén egész komoly károm van ebből.
RAMBO Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1011
Már szüreteltek?
Nekem a próbaszüreten 17 fokos volt a muskotály, rizlinget meg se mértem.
A szüretet áttettem a jövő hét végére, vagy azutánra.
19 alatt nem szedem le.

Nektek milyen cukorfokok vannak?
2elkedő Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1010

Ámen :)

A 7végén pedig szüret!

Előzmény: Zalancelot (1009)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.14 0 0 1009

Szép, és kellően érettnek is tűnik.

A gazda és a természet megtette, amit eddig tenni lehetett.

Most már csak a pincemunka kell, hogy ilyen minőségű legyen, és akkor majd büszkén töltheti a maga és vendégei poharába a belőle készült nedüt a tulaj.

Előzmény: Törölt nick (1008)
Zalancelot Creative Commons License 2006.09.13 0 0 1007

Telepíteni? Éppen most?

Inkább szüretelni!

:-)))

A hét végén neki esek a szilváninak, készítem neki a helyet.

Előzmény: lalá (1006)
lalá Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1006
-Nagyot változott a világ.(hihi) Nem is adnak ki telepítési engedélyt még itt a homokon sem.
Előzmény: RAMBO (1000)
lalá Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1005
-Figyi! Ha csak ennyi kell és egy szőlészeti kutatónál van kapcsolatod, rendben meg tudod oldani a dolgot.
Előzmény: kormos1 (1003)
jacsoj Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1004
Nézd meg ezt: http://www.csemegeszolo.hu/
Előzmény: kormos1 (1003)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1003
Nagyon szemléletes, ahogyan az ültetést leírod.

Most már csak itt, a közelben (Pest megye) kellene egy megbízható oltványtermesztő, akinél a szükséges 10-12 oltványt be tudom szerezni. A nagy kertészeti árudák árai ugyanis kissé húzósak, amit meg a neten találtam, mind messze van.

Egyébként csemegeszőlő fajták kellenének, július vége-októberi éréssel, amennyire lehet, legyenek persze rezisztensek is... meg bőtermők, meg minden...
Előzmény: RAMBO (998)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.12 0 0 1002
Köszönöm a választ!
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1001

Tiéd az 1000!

A vessző az lehet gyökér nélküli, de oltványt szerintem csak gyökeresen árulnak, árultak mindig is.

Nem függ össze ezzel, csak érdekesség, a házamtól párszáz méterre van egy oltványtelep, múltkor megsaccoltam, 1.000.000 körülinek gondolom.

Előzmény: RAMBO (1000)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 1000
Én az egyetemen még gyökér nélküli vesszőn tanultam az ültetést.
Hogy azóta van-e még, nem tudom.
Előzmény: Flanell (999)
Flanell Creative Commons License 2006.09.11 0 0 999

Ezen most így elgondolkodtam.

Gyökeres oltványnak csak az előneveltet hívod, ami az oldaladon látható? A szabadgyökerű is gyökeres oltvány, nem? De akkor minek hangsúlyozni, hogy gyökeres? Szerintem gyökér nélkülit nem is lehet venni.

(Ez nem b...gatás, hanem értetlenkedés.  :)

RAMBO Creative Commons License 2006.09.11 0 0 998
Hali!

Szerintem mindenképpen oltványt vegyél. Valószínűtlen, hogy filoxéra támadná meg a szőlődet, de nem kell neki esélyt adni.

Szerintem két lépcsőben telepíts: ősszel trágyázz alá, tavasszal gyöketes oltványt tegyél ki. Így már a harmadik évben lesz termésed.

Itt van egy kis összefoglaló arról, hogyan kell tavasszal ültetnia gyökeres oltványt (az oldal alján).
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 997
Kösz.
Előzmény: szava23 (996)
szava23 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 996
Nem vagyok szakértő csak a tapasztalataim mondhatom el. Az őszi jobb az oltvány szempontából mert a gyökere tavaszig beáll tavaszzal dinamikusabban indul viszont a talajt tavaszig egyszerűbb előkésziteni ősszel forgatás tavaszig a fagy jól elaprózza és igy megülepszik. ha gödröt ásol ősszel és nyitva hagyod akkor tele megy hólével és a fagy lazitja a gödör oldalát. És persze a tavaszi ültetéskor kevesebb az idő ellopni az oltványokat:) Én mindig el hozom ősszel az oltványt és szabad földbe vermelem homokba tavasszal ültetem gyakorlatilag 0 a veszteség a vermelés miatt ./az oltványtermelő is ezt teszi/ Apropó ültetés nincs valkinek hidrofúró leirása szeretnék egyet össze hozni igazából a csúcsának a méretezése érdekel.
Előzmény: kormos1 (995)
kormos1 Creative Commons License 2006.09.08 0 0 995
A kérdés inkább elméleti volt, nincs olyan nagy tőszámról szó, hogy az oltvány anyagi romlásba döntene, de azért köszönöm.

Viszont érdekelne egy másik dolog:
Mi szól az őszi-, és mi a tavaszi telepítés mellett?

Mert ahogy látom, az oltványtermesztők általában inkább tavaszra kínálgatják a portékájukat.l
Előzmény: szava23 (994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!