Ha 30 liter mustod van, akkor kb. minden kannát (bár én inkább üvegbalonban erjesztenék) úgy tölts fel, hogy 10% híja legyen. Amíg forr, semmiképp ne zárd le teljesen, mert gáz képződik, amelynek el kell távoznia.
A forrás közben ne hagyd nagyon felmelegedni a mustot, időnként hűtsd le a flakont, vagy próbáld hűvös helyen tartani.
Hello Uj vagyok itt a forumon + uj vagyok a borkeszitesben is :). A borkeszitest alatt azt kell erteni hogy kiprobalom hatha sikerul egyket uveg kovetkezo nyarra amibol iszogathatunk haverokkal :) Megtortent a szuret es a preseles. Nemkell nagy mennyisegre gondolni lett 30 liter must :) Lenne is egyket kerdesem: Ugy mondtak hogy vegyek 2 db 10 literes + 2 db 5 literes muanyag kannat, es azokban hagyjam forrni a mustot. 1, 2 hetig. Aztan ha mar abbahagyta akkor mindig torekedjek arra hogy teli legyen a kanna, mindig toltsek utanna mustot a kicsi kannabol a tobbibe. Azutan ha mar nem csokken a kannakban levo le szintje akkor teljesen legmentesen zarjam le oket.
Kerdesem akkor a kov: 1. Ez igy ok? 2. Ha igen akkor forras utan nem lenne jobb fahordoba vagy nagy uvegballonba atteni a let?
Minden epito hozzaszolast elvarok toletek ;) thx kibab
Mi jövő héten esünk neki a korai fajtáknak. Most hétvégén ránéztem, kezd elfásodni a fürt szára, úgyhogy már csak töppedezik. Hét elején "megnapoztatjuk" azaz leszedjük a takaróleveleket, aztán hétvégén beüzemeljük a puttonyt!
Nagyon kíváncsi vagyok, a muscat ottonel gyönyörű. Ezzel együtt nem számítok nagy mustfokra, ha a 18-at eléri, elégedettnek kell lennem.
No, meg volt az első komolyabb löket. Jól méregettünk, mert kottára bejött a 17-es mustfok. Reggel megijesztett bennünket az eső, úgy hogy Szent János áldása is benne van a lében! :-))) A mennyiségre sem lehet panaszom, az a 20 akós amit a képen mosok, "szüretesen" meg fog telleni. Holnap ha az idő engedi az Oportót leválogatom és megvadászom a többi vörös veszendőjét. No meg a préselés.
Csak az alsó fürtökről tűntek el a szemek, és semmi rágás, szakítás nincs, csak leszemezés. A terület elvadult határrész, minden 3 hobbitelekből 2 elhagyott.
Azért gondoltam fácánra, mert azok laknak itt, toll is volt a szőlő mellett. (Aláírás?)
A nyúl már vagy 10 éve ritkaság, vaddisznótúrások csak tavaly voltak, és most az őzek sem jelentkeznek, inkább tavasszal jönnek a facsemeték kérgét ledörzsölni. (Évente 2-3 fát kinyírnak, tavaly mondtam is az egyiknek, hogy a gyümölcsösből jöjjön át a bográcsba. Lehet, hogy a fácánokat is át lehetne csábítani?)
És persze ne feledjük a vaddisznót igaz lehet csak engem fenyeget mert az erdő szélén van a szőlő igy a nyúl a metszésben a vaddisznó a kapálásba az őz meg a szarvas a hajtás válogatásba segédkezik a szüretről még nem nyilatkozom mert még nem elég érett.
A szőlőt az őz is leszopogatja, az enyémet szinte biztosan az eszi, mert találkoztam egyel tavasszal a permetezéskor, a szomszéd nem művelt, elbozótosodott szőlőjében lakik.
Fontos és veszélyes kártevő a seregély, mert nemcsak leeszi a szemeket, hanem le is veri az összes szemet a fürtről. Az most nálam még nem jelentkezett.
Már szüreteltek? Nekem a próbaszüreten 17 fokos volt a muskotály, rizlinget meg se mértem. A szüretet áttettem a jövő hét végére, vagy azutánra. 19 alatt nem szedem le.
A gazda és a természet megtette, amit eddig tenni lehetett.
Most már csak a pincemunka kell, hogy ilyen minőségű legyen, és akkor majd büszkén töltheti a maga és vendégei poharába a belőle készült nedüt a tulaj.
Most már csak itt, a közelben (Pest megye) kellene egy megbízható oltványtermesztő, akinél a szükséges 10-12 oltványt be tudom szerezni. A nagy kertészeti árudák árai ugyanis kissé húzósak, amit meg a neten találtam, mind messze van.
Egyébként csemegeszőlő fajták kellenének, július vége-októberi éréssel, amennyire lehet, legyenek persze rezisztensek is... meg bőtermők, meg minden...
Gyökeres oltványnak csak az előneveltet hívod, ami az oldaladon látható? A szabadgyökerű is gyökeres oltvány, nem? De akkor minek hangsúlyozni, hogy gyökeres? Szerintem gyökér nélkülit nem is lehet venni.
Nem vagyok szakértő csak a tapasztalataim mondhatom el. Az őszi jobb az oltvány szempontából mert a gyökere tavaszig beáll tavaszzal dinamikusabban indul viszont a talajt tavaszig egyszerűbb előkésziteni ősszel forgatás tavaszig a fagy jól elaprózza és igy megülepszik. ha gödröt ásol ősszel és nyitva hagyod akkor tele megy hólével és a fagy lazitja a gödör oldalát. És persze a tavaszi ültetéskor kevesebb az idő ellopni az oltványokat:) Én mindig el hozom ősszel az oltványt és szabad földbe vermelem homokba tavasszal ültetem gyakorlatilag 0 a veszteség a vermelés miatt ./az oltványtermelő is ezt teszi/
Apropó ültetés nincs valkinek hidrofúró leirása szeretnék egyet össze hozni igazából a csúcsának a méretezése érdekel.