Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szerintem egy ideig ne ültetsd át, szokja meg az új helyét, a szállítás, raktározás, trehány locsolás (A...-ban sokszor láttam kiszáradni növényeket) elég nagy sokk volt számára, most az új helyét kell megszoknia, más a fény stb. Ha nem kicsi a cserép akkor várhatsz vele, talán tavaszig, ha kicsi, vagy nem jó a föld stb., akkor néhány hét múlva ültetsd át.
Ha valakit érdekel: a dunakeszi A...-ben óriáscitrom dugványokat lehet venni 849 pénzért. Szép, kb. 20-30 cm-es példányok, délután még volt vagy 20 db.
Egyébként szerintetek át kell egyből ültetni valami normális földbe, vagy maradhat az üzemiben egy darabig?
ahol azt írják, hogy több mint 5 m magasra nő meg. (Musa basjoo can grow more than 5 meter tall.) Az 5 m banántelep képe. (ez nem az én banánom az egyelőre még nem ekkora)
Ez egyenlőre csak terv volt. Tulajdonképpen még nincs is banánfám, de a közeljövőben szert teszek egyre. És csak szerettem volna megtudni, hogy mennyi a max magassága.
Bocsi, félreértettelek, azt hittem kiültetted és azért írtam, hogy sérül a gyökere, természtesen ha cserépben van akor nem sérül, amig kicsi a földből is ki lehet venni sérülés nélkül, arra gondoltam, hogy 3-4 m-es banánt kiásol, mert akkor nem lehet akkora földet ásni, amekkora a gyökere. Ezenkívül, ha sérül is a gyökere annyira gyorsan nő optimális körülmények között, hogy a 3 m-es kiásott páldánynál is csak pár hetes növekedés lassulást jenthet.
Köszi a választ. De ha én egyáltalán nem ültetem ki, hanem dézsában tartom (mert van egy hatalmas dézsánk). Meg nem is tudom én más növényeken azt vettem észre, hogyha átültetem akkor (tehát sérül a gyökere) sokkal jobban nől, mint a régi helyén.
Nem tudom mekkorára nőhet meg így, de ennek van egy két akadálya. Ha első évben kiülteted, 1-1,5 m-re nő meg (a törzse) a levelei feljebb nyúlnak, ekkor ha kiásod még jó a helyzet, de nyilván sérül a gyökérzete, tehát tavasszal egy ideig azzal lesz elfoglalva a növény, azután nő tovább, a következő évben biztos lényegesen nagyobb lesz, és sok törzs lesz belőle, egyre nehezebb kiásni és egyre jobban sérül a gyökérzete, egy idő után (max 2-3 év) már ásóbrigád és daru kell hozzá. Tehát egy idő után már lehetetlen lesz kiásni, csak egy oldalhajtást lehet kisztedni és azt teletetni bent. Opatia-ban amit láttam az kb. 4 m-es törzsű + 2-3 m levél, legalább 20 törzsű kis banánerdő volt pár éve szept. végén.
Ez pedig így szól: a télálló banán egy évben nől X cm-t (nem tudom pontosan, hogy mennyit, de hallottam már 3-3,5m-ről szóló híreszteléseket is), de ha nem hagyom kint, hanem beviszem akkor ez az X cm a következő év elején megmarad és még ehhez nől még abban az évben ugye? Tehát mekkorára nőlhet meg a télálló banán, ha minden évben beviszem.
Szia, dehogy vannak útban a sarjak, sőt nagyon örülök nekik, szebb a kis banánerdő. Azt hiszen rosszul fejeztem ki magam. Azért akartam leválasztani, hogy legyen tartalék, mivel az elmúlt télen kimúlt az előző banán, és tavasszal nehezen szereztem újat, most szeretnék tartalékot képezni. Ha október közepén leválasztom nem sérül meg a rizóma, ami mentén gombák megtámadhatják? Az előzőt valószínűleg a gombák ölték meg, mikor kibontottam nyúlós ragacsos volt a közepe.
Szia Taxus, útban vannak neked a sarjak hogy le akarod választani ? Ha nem muszály én nem tenném. Ráérsz vele őszig, a fagyok beállta előtt, addig hagy erősödjenek, kinn úgysem maradhatnak mert elpusztulnának.
Hát az csak egy banán M. itinerans, és a cserép még jó nagy volt tavasszal, de márciusban hozott egy sarjat, ami gyorsabban nő mint az anyatő, így már ketten nem vannak és nem férnek meg. Ezt gondolom, hogy tavasszal leválasztom és kiültetem, állítólag ez a fajta is télálló, bár ezt erősen kétlem.
Nemcsoda, hogy eltört a müanyag cserép, hisz 2 gyors növekedésű banánt ültettél 1 cserépbe, máskor csak 1 banánt ültessél 1 cserépbe akármilyen nagy a cserép akkor is.
Van valakinek tapasztalata a Musa intinerans-al állítólag ez is télálló, de ellentmondásos információkat lehet olvasni a neten. Jövőre a hajtását kiültetem.
Én úgy tudom, hogy nem bírja kint, és az ajánlott linken is azt írják, hogy hidegházi növény, valamint, hogy "talán az itthoni éghajlaton is nevelhetõek kifejlett példányai, egyelõre viszont a kísérletek negatív eredménnyel zárultak":(
A Washingtonia pálma nálunk nem télálló, beszéltem olyan botanikussal, aki kifejezetten kísérletezett velük, doktoriát is a pálmákból írta. Azt tapasztalta, hogy nagyon védett helyen erősen takavarva is csak különlegesen enyhe teleken marad meg. Szívlevele könnyen kirohad, ha pedig a talaj átfagy akkor a gyökere is elpusztul. Amerikában a sivatagban rövig ideig tartó -10 fokot is kibír. Miután csont száraz a levegő és nappal már nem fagy, a sivatagi nagy hőingást bírja.
A pálmaligatben ezt írják:
"Nagyon gyors növekedésû fényigényes növény. Hidegházi pálma. Bulgáriai kísérletek alapján az összes levél és a hajtáscsúcs lefagyása után is kihajthat, ha nyáron elegendõ hõmennyiséget kap, talán az itthoni éghajlaton is nevelhetõek kifejlett példányai, egyelõre viszont a kísérletek negatív eredménnyel zárultak. "
Bulgária tapasztalatokra nem kell adni, mert melegebb az éghajlatuk ezenkívül más pálmáknál is túloznak kissé.
Azért persze egy kísérletet megér, mivel úgy van jó néhány példányod belőle.
Amúgy pesti vagyok, de sajnos a washingtonia nem bírja odakint a telet, nálunk meg alapelv, hogy növényeket nem hurcibálunk ki-be. Szeretjük az egzotikumot (ezért vannak bambuszaink meg musa bátyó), de csak olyan jöhet szóba, aki bírja a rideg tartást. De nem csak trópusi/mediterrán cucc jöhet, hanem bármi, ami nekünk nincs és megtetszik pl.: bambusz, tulipánfa, lilomfa, mamutfenyő, chilei fenyő, boney-m szatyor, rigalánc:) stb.
Leválasztani pedig egy előre megfontolt, lehetőleg függőleges, az anyanövény melletti ásómozdulattal lehet. Aztán jól beiszapolva, trágyázva ültesd el iziben. Szerintem nem kell vízben gyökereztetni, nekünk hangyahajszálnyi gyökérről is kihajtott szépen.
Ha belekotyoghatok a kép alapján a Te banánod nem télálló, az nem ilyen. Neked szoba banánod van, ami nem fagytűrő. Nekem is vannak ezekből, még a tűző napot sem viseli el ez a fajta, nemhogy a fagyot.
Néhány kép a választékból, ezek közül vannak eladóak, Kicsi-nagy, amire igény van.
Az első képen az én fagyálló banánom látható, a második képen pedig a sarjai láthatóak. Ha valakit érdekel fagyálló banán akkor az keressen meg, többféle méretben van.