Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1149

Én hetente látom csak a paradicsomaimat. Vasárnap még tiszta zöldek voltak, talán november 7-re beérik az első.

A kórházakban a használtat veszélyes hulladékként kezelik, de talán állatorvos tud adni, iagz, azok elég sokáig használnak egyet.

Előzmény: _fatu_ (1148)
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1148
hát, az elég ciki lenne, ha csak akkor érezném magam férfinak, amikor paradicsomozok! :D
kipróbálom ezt is, azt is. ez az infózió nem is hülyeség... csak lenne valami kórházi ismerősöm! ilyen cuccot lehet gyógyszertárban kapni? egyelőre kipróbálom ezt a csapos megoldást, aztán ha nem lesz jó megpróbálok keríteni. ott piros már a paradicsom?
Előzmény: Anzika (1147)
Anzika Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1147

Szerezz infúziós szereléket, azzal úgy állítod be a víz mennyiségét, ahogy akarod.

Én nem pöcögtetném a virágot, hanem pálcika-vatta termékenyíteném meg, legalább férfinak érezhetnéd magad abban a pár pillanatban.

Előzmény: _fatu_ (1146)
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1146
vettem csapokat, remélem működni fog az elméletem... a gyakorlat sokszor rámcáfol, de semmiképpen nem adom fel a harcot az aszály ellen! :) holnap megírom mit sikerült
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1145
Helló!
Ezt a "kopoktatást" kipróbálom ma, kiváncsi leszek az eredményre. Ha süti a nap, sajnos bőven 35fok fölött van, mondjuk csak délig-egyig süti őket. Reggel a hőmérő - egy szellőmentes sarokban, a napon - 48 fokot mutatott. A paradicsomok egy másik erkélyen vannak, nagyon jól szellőzik, nem áll meg úgy a levegő.
Tegnap este 10kor értem a lakásba, 4napig nem voltam ott, és az unokatestvéremre bíztam az öntözést. Ő még elég fiatal, és túlzottan lazára vette a dolgot, nem kérdezett, hanem úgy csinált, mint aki nagyon ért hozzá - így aztán a paradicsomok eléggé szétcsúsztak, na nem vészes, csak eléggé kókadoztak, mire odaértem, de már rendbetettem őket.
A föld letakarásán én is gondolkodtam, csak azt nem értem, hogy eddig miért nem csináltam meg. A papírfecnit szétszórná az udvarban a szél, de valami hasonló megoldást kitalálok. meg az öntözést is. elmegyek ma akvarisztikába kis csapot venni, akváriumi szilikoncsövet vettem már, csak nagyon hamar lefolyna a víz, ha teljes átmérőjén menne át a víz. Nem tudom, hogy mennyire fog működni... de nagyon bízom benne! :)
Egyébként a paradicsomok még zöldek, de nagyon szépek, egyet láttam, hogy sérült, vagy valami baja van, a többi jónak tűnik. Az otthoni kerti paradicsomok sem érettebbek, úgyhogy ahhoz képest, hogy erkélyen vannak elég jól állnak.
írhaTOM Creative Commons License 2006.07.12 0 0 1144
Sziasztok, visszajöttem én is a nyaralásból.

A száradó virágokról én is azt gondolom, hogy nem termékenyültek meg, de ne aggódj: ha jól emlékszem bizonyos hőmérséklet felett a paradicsom egyszerűen "nem köt" , azaz hiába játszol méhecskét, a 35 fokos melegben nem mégy vele semmire.

Én egyébként - mint lejjebb írtam - a méhecskézés helyett az ütögetést-pöckölgetést használom: a virágzó részhez közel megpöckölgetem a növényt, Ettől valahogy felpattannak a portokok, és beporzódik magától, ha jól tudom. Nekem múxik, és egyszerűbb, mint minden virággal külön szórakozni ;-)

Néhány ötlet az erkély-problémára: esetleg beboríthatod a ládát kívülről valami ezüstszínűvel (az alufólia kéznél van, de az OBI-ban vehetsz hőtükröt, ami ezüstös borítású polifoam), hogy ne hevüljön fel annyira amikor süti a nap. A paradicsom tövéhez meg használhatsz valami talajtakarást ugyanebből a célból, mondjuk egy halom fehér színű papírfecnit pár centis rétegben rászórva - mivel azt hiszem világos színű fakéreg-mulcshoz nemigen lehet hozzájutni.
Ha megoldod a csöpögtetős-szivárogtatós öntözést, akkor úgyse kell szabad földfelület a locsoláshoz.

Sok sikert!

Ja, és aki irigykedni akar: már 2 hete szedjük a paradicsomot, először a Cherrola kezdett el érni (lásd a képet lejjebb), azután a Sweet100, és mostanra a Lugaspari is beindult. Egyedül az érdekesség-paradicsomjaim nem érnek még: az Amerikai Óriás, a Zöld Zebra és a Black Krim. Sőt, ültettem egy paradicsomot, talán valami tévedés lehet, de olyan alakú parik nőnek rajta, mint a San Marzano - pedig idén azt nem vetettem, és - emlékeim szerint nem is fogtam róla magot, mert nem tetszett, hogy olyan soká kezd el érni. Majd kiderül, hogy ebből mi lesz...
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1143
köszönöm, ötletek jöhetnek, mert eddig csak egy normálisabb van: a kupara lyuk, azon szilikoncső (akváriumi, 3-4mm vastag belsővel), ezt vezetném el a paradicsomok között, és lyukasztanám ki ott, ahol kell: ezen talán nehezebben folyna ki a víz, és főleg oda csöpögne, ahova kell. nomeg lehet rá tenni folytót, ami lassítja a viz folyását. és a lyukakat is be lehet kötözni, és akkor még jobban lassulna a sebesség.
hát nem tudom, kísérletezni kell, az egyszer biztos.
Előzmény: Flanell (1142)
Flanell Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1142

Gombostűvel kilyukasztott flakonból is egy óra alatt kimegy a víz, de régebben olvastam egy olyan erkélyládás locsolásról, hogy a 2 literes flakont a nyakánál egy erős dróttal a láda szélére akasztod, az aljáig belelógacc egy gézt, a géz másik végét 10 centire beleásod a földbe (vagy ha lassítani kell, akkor csak 5 centire), és a géz felszívja a vizet a ládába. Még azzal lehetne javítani, hogy a szabadon álló részt belehúzod egy slagba, vagy alufóliába tekered.

Töltésnél csak leakasztod a flakont, teleengeded, és visszadugod a gézt.

Én még nem próbáltam ugyan, nincs rá szükségem, de hátha műxik.

Nem túl esztétikus, viszont olcsó.

Előzmény: _fatu_ (1141)
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1141
aham, erre nem is gondoltam... mondjuk hogyan gondoltam volna, amikor fogalmam sem volt arról, hogy ilyet is lehet/kell! :) köszönöm az ötletet! (úgy látszik pesten a méhek sem élnek meg)
de azt sem véletlenül írtam, hogy kéne valami öntözőberendezés, mert ha később érek haza, akkor már kókadoznak a melegben, és száraz a föld.
Előzmény: Anzika (1139)
Anzika Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1140
Rosszul kezdtem a mondatot. Azért szárad le a virág, mert nem termékenyül meg.
Előzmény: Anzika (1139)
Anzika Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1139
A virá szerntem nem elszárad, hanem nem porzódik meg,  Porozd meg magad. Pálcikára tekerj vattát és ha ki van nyílva, a vattával a bibét piszkáld meg.
Előzmény: _fatu_ (1138)
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.09 0 0 1138

telek onlájn. az enyémek is zöldek. az itthoni kerti is az, de van már rajta kicsit piros is... egy szem.

viszont pesten a teraszos virágládában nem elég a napi kétszeri öntözés. az utóbbi két hétben szinte alig lett rajta újabb paradicsom, elég sok virág el is égett, elszáradt. :( valami öntözőberendezést akarok csinálni hozzájuk, ami a nap folyamán csöpögteti a vizet. reggel megyek, akkor öntözök, meg 5kor, amikor hazaérek. de néha később megyek, és olyankor már gond van... ha mindegyik ládába lecsöpögne napközben másfél liter víz, akkor végre egyenletesebben kapnának vizet.

Anzika Creative Commons License 2006.07.08 0 0 1137

Itt vagyok a telken.

Én idén tél elött nem szek saját paradicsomot. Minden tiszta zöld.

_fatu_ Creative Commons License 2006.07.05 0 0 1136
senki sehol?
_fatu_ Creative Commons License 2006.07.03 0 0 1135
helló,
ez szerencsére nem panel-erkély, ez egy észak-dél irányú falon van, nagyjából délig-egy óráig süti a nap, és teljesen nyitott, nagyon jól szellőzik. sajnos igen, teljesen igazatok van, az öntözésre nagyon oda kell figyelni, főleg, amikor kánikula van. tudom, hogy soha nem lesz olyan, mintha a földben lenne, csak sajnos arra egyelőre nincs lehetőségem... nagyobb ládát nézgem már, de átültetni ilyenkor már nem lehet.
a hétvégén vettem folyékony zöldségtápot, meglátom, mire megy ezzel. szerintetek hogyan adagoljam? arra gondoltam, hogy mivel terem, többre lesz szükség, mint hetente 1x megöntözni ezzel. 1nap 2x másfél litert öntözök ládánként, egy ládában 4 tő van. (sajnos elméretezük a ládákat, nagyon kicsik, első próbálkozásnak vettük, és nem gondoltuk, hogy ennyire szűkös lesz) 3láda van, minden nap 1x kapnának a vízzel fél-fél litert. vagy csak minden másnap?
egyébként ahhoz képest, hogy erkélyen van nagyon jól néz ki, szép, egészséges szemek vannak rajta, öröm ránézni. :)
Zitka Creative Commons License 2006.07.01 0 0 1134
Én sem szoktam permetezni a paradicsomot, bár tavaly eléggé megbántam. Igencsak elbánt vele az a paradicsomvész. :-( Szintén főváros, bár peremkerület, kertvárosi rész. Ültetés után kb. 2-3x, kb. hetente szoktam nekik adni Agriplant káliumtúlsúlyos tápot (vízben oldható), ennyi pluszt kapnak. A többit megoldják a földből. :-) Tegnap már két piros szemet leszedtem a manóparadicsomról. Finom volt. :-)
Előzmény: _fatu_ (1132)
Anzika Creative Commons License 2006.06.30 0 0 1133

A teraszon levő paradicsimok soha nem lesznek olyan szépek. Megszorul a levegő, rettenetesen felmelegszik. Nehezebb teraszon szép növényt nevelni. Ezeket nem is szokták az emberek permetezni, könnyebben beteg lesz. Nehéz az öntözését szabályozni, vagy kiszárad, vagy vízben áll. Elég nagy edény kellene neki. Szabadban igen ritkán öntözik a paradicsomot, legalábbis én jóformán soha, csak elültetéskor szoktam egy nagyon picit, de ha nedves a föld, akkor még ültetéskor se.

Tartottam én is az erkélyen, de nem érte meg a termett mennyiség miatt annyit bajlódni vele.

Előzmény: _fatu_ (1132)
_fatu_ Creative Commons License 2006.06.30 0 0 1132
azt hiszem ma veszek zöldség tápot, hasonló az összetétele, de azért csak más. szerinted? egyébként én nem permeteztem, totál bioparadicsom, bár a fővárosi levegőn...
Előzmény: Zitka (1131)
Zitka Creative Commons License 2006.06.30 0 0 1131
Nekem volt 1-2 hete hasonló kérdésem. Felfelé (levél színén befelé) pöndörödtek a levelek. Azt írta az egyik kedves topiktárs, hogy rézhiány. Csak egyetlen bokron volt, kecskeméti jubileum fajtán. Végül hagytam az egészet, mert elutaztunk pár napra. Itt volt a nagy hőség, nem locsolta senki, és abbamaradt a pöndörödés. :-O Nem is értem....
Viszont a többi fajtán (van vagy 5-6) sajnos látom, hogy alul sárgulnak a levelek. EGyfolytában attól rettegek, hogy az lesz mint tavaly, hogy viszonylag rövid idő alatt "mintha lángszóróval végigmentek volna rajta" állapot alakult ki. :-(

Kérdés: létezik az, hogy ha párnaponta feljebb teszem a rögzítést a karóknál, akkor gyorsabban nőnek a lugasparadicsomok? Az egyik kicsit eldugottabb helyen van, azzal nem foglalkozom annyit :-), sokkal kevésbé "mászik felfelé"....
Előzmény: _fatu_ (1130)
_fatu_ Creative Commons License 2006.06.30 0 0 1130
helló
tavasszal ültettünk a barátnőmmel paradicsomot, szépen feljődtek is, mostanra már egész nagy paradicsomok is vannak rajta, persze még nem piros. sajnos nem kertben van, hanem a lakásnak az erkélyén, virágosládában. szóval nem a legideálisabb hely.
nem olvastam végig a topicot, úgyhogy lehet, hogy olyat kérdezek, amiről volt már szó: mitől pöndörödik a növény levele? van, amelyiken jobban, van, amelyiken kevésbé, és olyan is, ami teljesen rendben van. van, amelyik növényen több, a másikon kevesebb. valami hiány okozza gondolom, nem vettem külön zöldségtápot, zöldségföldben vannak, és sima növénytápot kapnak hetente. vegyek zöldségtápot? vagy kapjanak gyakrabban?
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.28 0 0 1129
:P

Egyébként tud valaki ötletet, hogy mitől lesz egy paradicsom íze savasabb vagy kevésbé savas? Ami a képen szerepel (Cherrola) tavaly olyan finom, savas ízű volt, ez a mostani első termés meg olyan igazi édes - ami persze van, akinek ízlik, de nekem nem annyira jön be.
Előzmény: Teaway (1128)
Teaway Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1128
Miből látszik, hogy idei a kép? :P
Előzmény: írhaTOM (1125)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1127
Egyébként olyan is lesz, amit megeszünk zölden. Ültettem egy "zöld zebra" nevűt, csak most nem tudom, hogy melyik helyre tettem a "krími feketét" és hova a zöldet. Úgyhogy megvárom, amíg az egyik gyanusított elkezd pirosodni - és akkor már biztos lehetek benne, hogy a másikat zölden kell megenni :-)
Előzmény: Anzika (1126)
Anzika Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1126
Örülök, hogy van piros paradicsomod, Csak húzni akartalak.
Előzmény: írhaTOM (1125)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.27 0 0 1125
Dehogy!

Már piros, ha nem hiszed, nézd meg magad! nézd meg magad!
Előzmény: Anzika (1124)
Anzika Creative Commons License 2006.06.26 0 0 1124
Megeszitek zölden?
Előzmény: írhaTOM (1123)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.26 0 0 1123
Hát bizony... :-)

Holnap megkóstoljuk az elsőt!
Előzmény: Anzika (1122)
Anzika Creative Commons License 2006.06.26 0 0 1122

Én meg zöldülni az irigységtől.

Előzmény: írhaTOM (1120)
Teaway Creative Commons License 2006.06.25 0 0 1121

Igen, minden kétséget kizáróan léteznek olyan paradicsomok, amelyek elkezdenek pirosodni:)

Előzmény: írhaTOM (1120)
írhaTOM Creative Commons License 2006.06.24 0 0 1120
Elkezdett pirosodni az első paradicsomom!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!