Nekiálltam végigolvasni a fórumot, de az első néhány oldal után még nem láttam olyan infót amire szükségem lenne, inkább leírom mire vagyok kíváncsi.
Nincs kertem (és a kertészkedéshez sem értek), de ma olyan apró, finom és gusztusos paradicsommal találkoztam, hogy kellett hoznom belőle néhány darabot.
Tervem, hogy magról megpróbálom kihajtatni. A magokat már kiszedtem és megszárítottam.
- hány magot kell egy cserép földbe tenni? 1 db elég vagy többre van szükség 1 'bokorhoz'?
- mikor kell elültetni?
- milyen földbe célszerű ültetni?
- mekkoram cserépre van szükség? át lehet ültetni, ha kinövi?
Szia, kedves TAF69, nem egyszerű a kérésed... :) A paradicsom termesztéséről, a termesztőberendezések fajtáiról e helyütt is ítram/unk, és temérdek szakkönyv is taglalja ezt. A gúlás termesztési formának én tavaly egy atipikus formáját valósítottam meg, ahol is 4 karó alkotta a gúlát, szemben a négy vezérzsinóros klasszikus formával. Az eredményeit, előnyeit, hátrányait sokáig tudnám sorolni, legyen elég annyi most, hogy a gúla geometriáját kell jól megválasztani, hogy fényt kapjon, levegős legyen, és kényelmesen lehessen szedni a termést. Készséggel vállalkozom egy hosszas telefonbeszélgetésre e témában. Idén ugyanezek a karók az egykarós, klasszikus termesztést szolgálták. Jövőre növényhálót feszítek ki, megerősítve vízszintesen két sor vékony acéldróttal. Sokkal erősebb kacsazást fogok elkövetni, és a kötözést is átgondolom. forog az agyam, már készülök a jövőre. Az "alap" paradicsom a Lugas marad, valamint a burgonya levelű szív paradicsomok. No meg egy kis sárga... Folyt köv. Frint
A ZKI oldalát nézegettem a jövő évi termesztendő paradicsomfajták kiválasztása miatt. A Lugas F1 -nél a leírásban szerepel, hogy gúlás termesztési mód javasolt ennél a fajtánál. Korábban, ha jól emlékszem Frint írta, hogy ezzel a módszerrel is termel.
Nagyon örülnék neki, ha valaki leírná, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a termesztési módot, milyen eszközök szükségesek hozzá, illetve a termesztés során mi az amire különösen figyelni kell (vagy tippet adna, hogy hol találok használható anyagot).
Azt a megoldást keresem amivel a legegyszerűbb módon lehet a termesztés helyét változtatni folyamatos növekedésű paradicsomfajta esetén, ezért más ötletek is érdekelnek.
Szerintem nem érdemes kezelni a talajt. Két méterrel odébb is annyi a spóra, mint a tövek helyén. Meg 20 méterrel odébb is van annyi, ami kell egy fertőzéshez. Idén is odament valahogy, ki tudja, hány száz méterről.
A vetésforgóról nem tudok biztosat mondani, valamilyen szinten 10 évig is lehet ugyanott paradicsomot termelni, de azért csak kiszed végül valamilyen anyagot a talajból, amiből aztán hiány lesz.
Szerinted annak van értelme, hogy a már kiirtott paradicsomok helyén a talajt Ridomil Gold MZ 68 WG-vel kezeljem és jövőre ültethetem ugyanide az újabb állományt, vagy jobban járok, ha új helyet keresek neki?
Egyáltalán 6-7 tő esetén mekkora jelentősége van a vetésforgónak, ha egyébként minden évben komposzttal javítom fel a talajt?
Szerintem fitoftóra (paradicsomvész). Arra nem jó a Topsin. Viszont rengeteg szer jó, nagyjából minden, amiben réz van, vagy én pl. Ridomil Gold MZ 68 WG-t használok, az más betegségek ellen is véd, és csak 4 nap az ÉVI-je. Tehát ha leszeded az éretteket, leszórod, és mire megérik, újra szedheted.
Viszonylag nagyobb kiszerelésben van, én mindenféle zöldség peronoszpórájára és burgonyavészre is ezt használom.
A bolti paradicsom is permetes, a nagytermelők nem csak akkor permeteznek, amikor beteg a növény, hanem mikor letelt a 7 vagy 10 napos forduló. Amit te szórsz le, az csak jobb és tisztább lehet.
A segítségeteket szeretném kérni. A képen látható (remélem, sikerült feltölteni) lugas gondozása maradt rám tavasszal szomorú körülmények közt a családban történt haláleset miatt.
A kertbe kb 2 hetente tudok eljutni. A képen látható állapot július elején került rögzítésre. A lugast a palánták kiültetését követő megerősödésétől a bogyók megjelenéséig rendszeresen permeteztem gomba és rovarkártevők ellen, de a bogyók megjelenésétől kezdve már nem, hogy vegyszereket legalább a saját termesztésű elelmiszerekkel ne fogyasszunk. Néhány szem (kb 3 kg) érett, csodálatos ízű paradicsomot már szüreteltünk, de kb 2 hete a nagy esőzéseket követően különös tünetre figyeltem fel:
Egyes töveknél a száron (jellemzően a levél és fürt elágazásoknál) sötétbarna foltok kezdtek megjelenni és a levelek kezdtek elszáradni. Első reakcióm az volt, hogy a beteg részeket eltávolítottam, hátha megáll a fertőzés mivel az idő is szárazabbra fordult. Néhány nap elteltével azonban kiderült, hogy a védekezésre ez nem megfelelő módszer ugyanis a betegség tovább terjedt, sőt az érettlen termések kezdtek lepotyogni és ráadásul a beteg részeken kellemetlen édeskés szagot lehetett érezni. A még egészségesnek látszó tövekről az érett és félérett bogyókat leszüreteltem és fogyasztásra/ utóérlelésre kerültek. A lugast TOPSIN-nal lepermeteztem. Sajnos a fáradozásom nem sok eredménnyel járt, múlt héten az egész állományt ki kellett irtanom. A gyökereket is eltávolítottam és talajfertőtlenítővel szórtam be a paradicsomok helyét.
A kérdésem az, hogy jövőre hogyan tarthatnám egészségesen az állományt? A topicot végigolvasva nem találtam olyan hozzászólásokat amik teljeskörű választ adnának számomra.
Nagyon örülnék, ha sikerülne jövőre egy életképesebb állományt nevelnem (sok örömet szerzett ez is amíg nem lett beteg)
Semmivel. A paradicsomlevet felforralom, tiszta, forró üvegekbe töltöm, lekötöm, ha kupakos, akkor a kupak alá teszek egy réteg celofánt, aztán megy a dunsztba az egész (ruháskosár pokróccal, párnával kibélelve, letakarva), az a lényege, hogy a lé nagyon lassan hűljön ki. Az üvegeket nem szoktam kifőzni, csak tisztán teszem el mindegyiket, aztán mikor a befőzéssel úgyis van elég vacakolás, csak kétszer átmosom, lecsöpögtetem. Kb 10 kg paradicsomot teszek el egyszerre.
Mi semmivel. Igaz, ez elég nyűgös, mert nagyon alaposan ki kell főzni az üvegeket is, a kupakokat is fertőtleníteni kell, és a frissen sterilezett üvegbe kerül az éppen forrdogáló lé.
Egy évben csináltuk úgy is, hogy a kupak alá celofán, és azt tojásfehérjével megkenni - de enélkül is tökéletes lett, ráadásul a tojásfehérjével zárt üvegek kinyitásához két markos férfiember kell néhány hónap elteltével :-)
Náunk ez úgy megyen, hogy a paradicsomon és bazsalikomon kívül még rákerül némi szeletelt ez-az: uborka, paprika,néha főtt zöldhüvelyű bab - mikor mi van. Isteni.
Szervusztok paraicsombaratok! Hoztam nektek egy receptet friss paradicsomra.
Metelt tesztat (Capellini), nagyon kesketnyet kifozod sos vizben. A vizbol kiszedve nem szabad obliteni, sem nagyon lecsurgatni - kiszeded egy talba. Oliva olajat ontesz ra (izles szerinti mennyiseget). A tetejere aprora vagott paradicsomot es bazsalikomot meg friss torottborsot es reszelt parmezan sajtot teszel. Finom, egyszeru es konnyen elkeszitheto nyari ebed.
Végül is, a Ridomilt is csak érdemes kiszórni még most is, mindkét fajtájának van kontakt és szisztémikus hatása is. Én a Gold MZ 68 WG-t szeretem, mert több betegség ellen hatásos, és nincs benne réz, ezért melegben sem perzsel. Ennek az ÉVI-je 4 nap. A Gold Plus 42,5 WP-nek a kontakt hatóanyaga réz, ennek ÉVI-je 7 nap.
Permetezni kellett volna Ridomi-al, még érési időszak előtt. Én később is szoktam permetezni, mert nem tudom naponta szedni. (réz-származékokkal pl. Ortocid, Kasuminnal, ennek két napos várakozási ideje van)
A csúcsrothadás ellen FRINT (680-asn hozzászólását olvasd el!)
Nálunk a paradicsomot leterítette ugyanaz a betegség, ami tavaly is volt. A levelek elszáradtak, a terméseken kezdenek kialakulni azok a foltok, amik tavaly is voltak(úgy tudom, az egész országban jellemző volt). Szerintetek mi ezz a betegség és mi lett volna ellene a tutti védekezés? Majd délután lehet, hogy teszek fel képeket is.
Én sem voltam a lakásban egy hétig, úgyhogy bevittem az erkélyről a ládákat, mert akire rábíztam csak 2naponta tudott öntözni - ha maradt volna a kánikula kiszáradt volna az összes. Így megúsztam a nagy esőket. Viszont érik, szép piros paradicsomok vannak és naaaaagyonfinoooom!!! :)
Nálatok is repednek a paradicsomok? Most jöttünk haza nyaralásból, és egy hét alatt rengeteg termett. Meglepetésemre nem túlérettek, de kb. a fele kirepedt. Gyanítom, a sok eső miatt... Szerencsére a horvát tengerparton nem nagyon volt eső. :-)
Nekünk van zöld parink. Green bell ha jól emlékszem. Egy picit besárgul nálunk a csíkjai, és egészen ehető:) Írtó furi a züld színe miatt.:) A tapis módszer szerintem az igazi:)))))