Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.09.27 0 0 1200

Nem válaszol senki, akkor én megpróbálok, de nem értek a termesztéshez nagyon.

Nem olvastál sokat a topic-ból  -mást akarsz dolgoztatni-, mert akkor kérdéseidre megtaláltad volna a választ.

 

A mag vetését házi körülmények között mindenki másképp végzi.

- Lehet egy edénybe sok magot szórni, amikor kikel, azután szétültetik egyesével

  külön poharakba. Én nem ezt a módszert alkalmazom. Elsőre, egyesével a magokat

  pohárba ültetem. Ha jó a mag, akkor mind kikel.

- elültetni én február végén, legkésőbb március elején szoktam.

- Vett földbe szoktam ültetni

- nem tudom, mekkora lesz a paradicsomod, de célszerű nagyobb edénybe tenni,

  kevés föld esetén nyáron gyorsan kiszárad a föld, nehéz biztosítani, hogy ne kókadozzon a paradicsomod.

 

Ma reggel láttam a Duna Tv-én, ahol fóliasátorban, 10l-es vödrökben termesztették a paradicsomot nagy mennyiségben.

Előzmény: barEZ (1199)
barEZ Creative Commons License 2006.09.24 0 0 1199

Nekiálltam végigolvasni a fórumot, de az első néhány oldal után még nem láttam olyan infót amire szükségem lenne, inkább leírom mire vagyok kíváncsi.

Nincs kertem (és a kertészkedéshez sem értek), de ma olyan apró, finom és gusztusos paradicsommal találkoztam, hogy kellett hoznom belőle néhány darabot.

Tervem, hogy magról megpróbálom kihajtatni. A magokat már kiszedtem és megszárítottam.

- hány magot kell egy cserép földbe tenni? 1 db elég vagy többre van szükség 1 'bokorhoz'?

- mikor kell elültetni?

- milyen földbe célszerű ültetni?

- mekkoram cserépre van szükség? át lehet ültetni, ha kinövi?

 

 

Flanell Creative Commons License 2006.09.01 0 0 1198

Milyen ötletes! Mire megnő a paradics, kijön a saláta.

Nálam is állandó a helyhiány, én tavasszal a diófa alá szoktam a salátát, mire kilevelesedik, a saláta szedhető. (Kivéve, ha későn jön a tavasz.)

 

Milyen az a burgonyalevelű szívparadicsom? Ennek ez a hivatalos neve? Nincs véletlenül képed róla?

Előzmény: Frint (1196)
TAF69 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 1197

Köszönöm a választ!

 

Magánban reagáltam.

 

Előzmény: Frint (1196)
Frint Creative Commons License 2006.08.30 0 0 1196
Szia, kedves TAF69, nem egyszerű a kérésed... :)
A paradicsom termesztéséről, a termesztőberendezések fajtáiról e helyütt is ítram/unk, és temérdek szakkönyv is taglalja ezt. A gúlás termesztési formának én tavaly egy atipikus formáját valósítottam meg, ahol is 4 karó alkotta a gúlát, szemben a négy vezérzsinóros klasszikus formával.
a gúla
Az eredményeit, előnyeit, hátrányait sokáig tudnám sorolni, legyen elég annyi most, hogy a gúla geometriáját kell jól megválasztani, hogy fényt kapjon, levegős legyen, és kényelmesen lehessen szedni a termést.
Készséggel vállalkozom egy hosszas telefonbeszélgetésre e témában.
Idén ugyanezek a karók az egykarós, klasszikus termesztést szolgálták. Jövőre növényhálót feszítek ki, megerősítve vízszintesen két sor vékony acéldróttal.
Sokkal erősebb kacsazást fogok elkövetni, és a kötözést is átgondolom. forog az agyam, már készülök a jövőre. Az "alap" paradicsom a Lugas marad, valamint a burgonya levelű szív paradicsomok. No meg egy kis sárga...
Folyt köv. Frint
Előzmény: TAF69 (1195)
TAF69 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 1195

Köszönöm a választ!

 

A ZKI oldalát nézegettem a jövő évi termesztendő paradicsomfajták kiválasztása miatt. A Lugas F1 -nél a leírásban szerepel, hogy gúlás termesztési mód javasolt ennél a fajtánál. Korábban, ha jól emlékszem Frint írta, hogy ezzel a módszerrel is termel.

 

Nagyon örülnék neki, ha valaki leírná, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a termesztési módot, milyen eszközök szükségesek hozzá, illetve a termesztés során mi az amire különösen figyelni kell (vagy tippet adna, hogy hol találok használható anyagot).

 

Azt a megoldást keresem amivel a legegyszerűbb módon lehet a termesztés helyét változtatni folyamatos növekedésű paradicsomfajta esetén, ezért más ötletek is érdekelnek.

Előzmény: Flanell (1194)
Flanell Creative Commons License 2006.08.24 0 0 1194

Szerintem nem érdemes kezelni a talajt. Két méterrel odébb is annyi a spóra, mint a tövek helyén. Meg 20 méterrel odébb is van annyi, ami kell egy fertőzéshez. Idén is odament valahogy, ki tudja, hány száz méterről.

 

A vetésforgóról nem tudok biztosat mondani, valamilyen szinten 10 évig is lehet ugyanott paradicsomot termelni, de azért csak kiszed végül valamilyen anyagot a talajból, amiből aztán hiány lesz.

Én 3 évente szoktam áttelepíteni a kordont.

Előzmény: TAF69 (1193)
TAF69 Creative Commons License 2006.08.24 0 0 1193

Köszönöm a tippet!

 

Szerinted annak van értelme, hogy a már kiirtott paradicsomok helyén a talajt Ridomil Gold MZ 68 WG-vel kezeljem és jövőre ültethetem ugyanide az újabb állományt, vagy jobban járok, ha új helyet keresek neki?

 

Egyáltalán 6-7 tő esetén mekkora jelentősége van a vetésforgónak, ha egyébként minden évben komposzttal javítom fel a talajt?

 

TAF

Előzmény: Flanell (1192)
Flanell Creative Commons License 2006.08.23 0 0 1192

Szerintem fitoftóra (paradicsomvész). Arra nem jó a Topsin. Viszont rengeteg szer jó,  nagyjából minden, amiben réz van, vagy én pl. Ridomil Gold MZ 68 WG-t használok, az más betegségek ellen is véd, és csak 4 nap az ÉVI-je. Tehát ha leszeded az éretteket, leszórod, és mire megérik, újra szedheted.

Viszonylag nagyobb kiszerelésben van, én mindenféle zöldség peronoszpórájára és burgonyavészre is ezt használom.

A bolti paradicsom is permetes, a nagytermelők nem csak akkor permeteznek, amikor beteg a növény, hanem mikor letelt a 7 vagy 10 napos forduló. Amit te szórsz le, az csak jobb és tisztább lehet.

Előzmény: TAF69 (1191)
TAF69 Creative Commons License 2006.08.23 0 0 1191

Kedves Paradicsombarátok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. A képen látható (remélem, sikerült feltölteni) lugas gondozása maradt rám tavasszal szomorú körülmények közt a családban történt haláleset miatt. 

 

A kertbe kb 2 hetente tudok eljutni. A képen látható állapot július elején került rögzítésre. A lugast a palánták kiültetését követő megerősödésétől a bogyók megjelenéséig rendszeresen permeteztem gomba és rovarkártevők ellen, de a bogyók megjelenésétől kezdve már nem, hogy vegyszereket legalább a saját termesztésű elelmiszerekkel ne fogyasszunk. Néhány szem (kb 3 kg) érett, csodálatos ízű paradicsomot már szüreteltünk, de kb 2 hete a nagy esőzéseket követően különös tünetre figyeltem fel:

 

Egyes töveknél a száron (jellemzően a levél és fürt elágazásoknál) sötétbarna foltok kezdtek megjelenni és a levelek kezdtek elszáradni. Első reakcióm az volt, hogy a beteg részeket eltávolítottam, hátha megáll a fertőzés mivel az idő is szárazabbra fordult. Néhány nap elteltével azonban kiderült, hogy a védekezésre ez nem megfelelő módszer ugyanis a betegség tovább terjedt, sőt az érettlen termések kezdtek lepotyogni és ráadásul a beteg részeken kellemetlen édeskés szagot lehetett érezni. A még egészségesnek látszó tövekről az érett és félérett bogyókat leszüreteltem és fogyasztásra/ utóérlelésre kerültek. A lugast TOPSIN-nal lepermeteztem. Sajnos a fáradozásom nem sok eredménnyel járt, múlt héten az egész állományt ki kellett irtanom. A gyökereket is eltávolítottam és talajfertőtlenítővel szórtam be a paradicsomok helyét.

 

A kérdésem az, hogy jövőre hogyan tarthatnám egészségesen az állományt? A topicot végigolvasva nem találtam olyan hozzászólásokat amik teljeskörű választ adnának számomra.

 

Nagyon örülnék, ha sikerülne jövőre egy életképesebb állományt nevelnem (sok örömet szerzett ez is amíg nem lett beteg)

 

Előre is köszönöm a segítséget: TAF

 

 

Anzika Creative Commons License 2006.08.22 0 0 1190
Köszönöm válaszaitok.
Kajka Creative Commons License 2006.08.21 0 0 1189
Semmivel. A paradicsomlevet felforralom, tiszta, forró üvegekbe töltöm, lekötöm, ha kupakos, akkor a kupak alá teszek egy réteg celofánt, aztán megy a dunsztba az egész (ruháskosár pokróccal, párnával kibélelve, letakarva), az a lényege, hogy a lé nagyon lassan hűljön ki. Az üvegeket nem szoktam kifőzni, csak tisztán teszem el mindegyiket, aztán mikor a befőzéssel úgyis van elég vacakolás, csak kétszer átmosom, lecsöpögtetem. Kb 10 kg paradicsomot teszek el egyszerre.
Előzmény: Anzika (1187)
írhaTOM Creative Commons License 2006.08.21 0 0 1188
Mi semmivel. Igaz, ez elég nyűgös, mert nagyon alaposan ki kell főzni az üvegeket is, a kupakokat is fertőtleníteni kell, és a frissen sterilezett üvegbe kerül az éppen forrdogáló lé.

Egy évben csináltuk úgy is, hogy a kupak alá celofán, és azt tojásfehérjével megkenni - de enélkül is tökéletes lett, ráadásul a tojásfehérjével zárt üvegek kinyitásához két markos férfiember kell néhány hónap elteltével :-)
Előzmény: Anzika (1187)
Anzika Creative Commons License 2006.08.21 0 0 1187

Ha paradicsomlét tesztek el, akkor mivel tartósítjátok?

Több változat is érdekel.

Anzika Creative Commons License 2006.08.18 0 0 1186
Örülök.
Előzmény: írhaTOM (1185)
írhaTOM Creative Commons License 2006.08.17 0 0 1185
Köszi a kérdést: pontosan ő az! Nagyapám enyhén erős, zamatos, ízletes paprikája. Már derékig érnek :-)
Előzmény: Anzika (1184)
Anzika Creative Commons License 2006.08.17 0 0 1184
Paprikád milyen lett? Erre gondoltál?
Előzmény: írhaTOM (1183)
írhaTOM Creative Commons License 2006.08.16 0 0 1183
Náunk ez úgy megyen, hogy a paradicsomon és bazsalikomon kívül még rákerül némi szeletelt ez-az: uborka, paprika,néha főtt zöldhüvelyű bab - mikor mi van. Isteni.
Előzmény: ZsuR (1182)
ZsuR Creative Commons License 2006.08.16 0 0 1182
Szervusztok paraicsombaratok! Hoztam nektek egy receptet friss paradicsomra.

Metelt tesztat (Capellini), nagyon kesketnyet kifozod sos vizben.
A vizbol kiszedve nem szabad obliteni, sem nagyon lecsurgatni - kiszeded egy talba. Oliva olajat ontesz ra (izles szerinti mennyiseget).
A tetejere aprora vagott paradicsomot es bazsalikomot meg friss torottborsot es reszelt parmezan sajtot teszel. Finom, egyszeru es konnyen elkeszitheto nyari ebed.




bupé Creative Commons License 2006.08.13 0 0 1181
Még egyszer.
Anyám kertjéből:

Előzmény: Zitka (1160)
bupé Creative Commons License 2006.08.13 0 0 1180
Anyám kertjéből.
Előzmény: Zitka (1160)
Flanell Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1179
Végül is, a Ridomilt is csak érdemes kiszórni még most is, mindkét fajtájának van kontakt és szisztémikus hatása is. Én a Gold MZ 68 WG-t szeretem, mert több betegség ellen hatásos, és nincs benne réz, ezért melegben sem perzsel. Ennek az ÉVI-je 4 nap. A Gold Plus 42,5 WP-nek a kontakt hatóanyaga réz, ennek ÉVI-je 7 nap.
Előzmény: Anzika (1177)
Anzika Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1178
Ridomil, nem Ridomi.
Előzmény: Anzika (1177)
Anzika Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1177

Permetezni kellett volna Ridomi-al, még érési időszak előtt. Én később is szoktam permetezni, mert nem tudom naponta szedni. (réz-származékokkal pl. Ortocid, Kasuminnal, ennek két napos várakozási ideje van)

A csúcsrothadás ellen  FRINT (680-asn hozzászólását olvasd el!)

Előzmény: xyzw (1176)
xyzw Creative Commons License 2006.08.09 0 0 1176

Sziasztok!

 

Nálunk a paradicsomot leterítette ugyanaz a betegség, ami tavaly is volt. A levelek elszáradtak, a terméseken kezdenek kialakulni azok a foltok, amik tavaly is voltak(úgy tudom, az egész országban jellemző volt). Szerintetek mi ezz a betegség és mi lett volna ellene a tutti védekezés? Majd délután lehet, hogy teszek fel képeket is.

Zitka Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1175

OFF: miért nem volt? :-))))) 

Viccet félretéve, csak újságból hallottunk vízhiányról, a helyszínen semmi jele nem volt. ON

 

Előzmény: Mortisia (1174)
Mortisia Creative Commons License 2006.08.08 0 0 1174

Nálunk is repednek.

off

Van már víz Horvátországban?:))

on

Előzmény: Zitka (1172)
_fatu_ Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1173
Én sem voltam a lakásban egy hétig, úgyhogy bevittem az erkélyről a ládákat, mert akire rábíztam csak 2naponta tudott öntözni - ha maradt volna a kánikula kiszáradt volna az összes. Így megúsztam a nagy esőket. Viszont érik, szép piros paradicsomok vannak és naaaaagyonfinoooom!!! :)
Előzmény: Zitka (1172)
Zitka Creative Commons License 2006.08.07 0 0 1172
Nálatok is repednek a paradicsomok? Most jöttünk haza nyaralásból, és egy hét alatt rengeteg termett. Meglepetésemre nem túlérettek, de kb. a fele kirepedt. Gyanítom, a sok eső miatt...  Szerencsére a horvát tengerparton nem nagyon volt eső. :-)
Mortisia Creative Commons License 2006.08.04 0 0 1171
Nekünk van zöld parink. Green bell ha jól emlékszem. Egy picit besárgul nálunk a csíkjai, és egészen ehető:) Írtó furi a züld színe miatt.:) A tapis módszer szerintem az igazi:)))))
Előzmény: írhaTOM (1163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!