Irtam mélt az itteni meg a blogos címedre! Jönnék vasárnap.
on
Ácsi; félreértesz: a Rajnai az itt pécs mellett van a Golgotán; egy k. jó kitettségű hely a Mecsek Dny-i lejtőjén; azt várom 19-esre.
Szombaton csopakon szedünk OLASZ rizlinget rokonnál. Ott szomszéd tegnap 18-al kapta le az olaszt; én itt pécsett tegnapelőtt voltam olaszr, szüreten; 18,5el. Rokonék ezelőtt 3-4 héttel mértek 15öt; most beszéltem vele rothadás egy kevés van csak. Én mindenképp számítok 18-ra.
Egyébként nem értem; itt délen nagyon nagyon jó idő van már egy hónapja; talán ha 4-6 nap volt felhős és minimális eső hullott az elmúlt 30-40 napban.
Vasárnap délelőtt érkezem le, próbaszüretet is csinálok. Ha hozol refraktométert, nem kell bohóckodnom a krumplinyomóval, és jól bele is teszem a blogomba, hogy milyen fejlett technikával mérünk!!!
Olyan szépen ment szeptember közepéig minden (egy jégesőt leszámítva), akkor ez a hülye esős-párás idő miatt elindult a rothadás. Nálam még kevésbé, a terméskorlátozás meg a szellős lombozat miatt, másoknál a hegyen jóval erősebben rothad, nekik szinte minden tőkén van komolyan beteg fürt. A rothadó fürtöket (pár darab az egész ültetvényben) kettévágtuk (Both Judittól hallottam ezt a módszert), de a hétre is folyamatos esőt mondanak.
A rizlinget a múlt hétvégén kóstoltam, akkor még savanyú volt, mint az ecet, legfeljebb 14-es cukrot mondtam volna érzésre. Kellett volna legalább egy hét napsütés. Ha a jövő hét is ilyen szar lesz, szerintem vacak szüretem lesz. :((
Nem értem, hogy lehet 18 kilométerrel arrább 19-es a rizling.
Nekem kedves barátom EZT a fajélesztőt ajánlotta (Olaszr. és más rizlingtipusokhoz); Siklóson szerezte be;nem tudom hol kapható még...
Szerintem ha nincs extrém lehűtve akkor nem lesz olyan brutális, idegen illata; bár biztos erősen bejátszik az élesztő is.
Szombaton szedtünk havernél olaszt 18,5-ös volt, de kóstolásra olyan kerek lágy érzetű, h. min. egyel többnek véltem. Nálatok mennyi? És miért b@szott ki veletek az ősz? Hétvégén megyünk csopkra szedni Olaszt, nem az én döntésem; de ha nem lesz brutál sok eső akkor sztem számíthatunk egy 19esre ott is; na majd meglátjuk.
A rajnai nekem elég lenne 19 körülivel (tuti lesz; mert a pénteki mérés is felkúszott 18,5re kis ázás után, azóta meg későnyári idő 25 fokkal); savai jónak tűntek kóstolással; nem akarok lágy bort :)) belőle.
Nekem úgy tűnt jobban rothadt mint az Olasz - legalábbis azon a területen; de máshonnan is hallotam kezdődő rothadás tüneteket RR.-n. Nem akarom kockáztatni egy nagyobb esővel. Holnap du lejön.
Ezzel nem értek egyet, mert exponenciálisan szaporodnak az élesztők, tehát ha ennyivel több van, akkor az is biztosítja a túlsúlyt, viszont nem "robbantja be" a musotot. A zajos erjedést el akartam kerülni. Szépen, lassan, egy hét alatt indult be.
Rizlinghez nem tudsz ajánlani valami élesztőt? Olyan kellene, ami a fajtajelleget erősíti, nem a Jásdy-féle ananászos-citrusos izé.
Szép a 21-es cukor, nekem nem alakul jól a rizling: még nem lehet leszedni az alacsony cukor és harapós savak miatt, viszont a hét második felére végig esőt jósollnak. Fene tudja mi lesz belőle. Nem most, hanem a következő hétvégén szedem le. Egyelőre leleveleztük a fürtöket, így hamarabb megszárad, de ez az ősz a Dunántúlon kibaszott velünk.
A rajnait mekkora cukorral várod? Nem túl savas az még? Jobban bírja a rothadást, mint az olasz, tehát akár még várhatnál is vele, nem?
Tápanyag az élesztőknek; ami tulajdonképp nem más; mint elhalt élesztők tömege. Ez nagy fehérje (és azon belül N tartalmú) anyag amit fel tudnak használni az erjedés során az aktív élesztőgombák.
Az erjedés egyik legnagyobb veszélyforrása amúgy is a nitrogénhiány - ekkor mehet rossz (kénhidrogénes) irányba a folyamat. Van aki fajésztetőt nem, hanem csak ezt a tápanyagot teszi bele, h. a vadélesztőknek legyen elég "kaja" és ne lépjen fel a defektes erjedés.
Más: tegnap megvolt a chardonnay: idén a 21 a nyerő :)) (A cirfandli után ez is 21 mustfokos ) gyönyörű alapanyag; makkegészséges (hibás, rothadt szemek <1%) bronzosra sárgult fürtök. a 350 kg-ot családdal szüreteltük a pécs melletti Vasasi dombon, ~ 240 l mustot üllepítek jelenleg; amit ma este fogok beoltani a már korábban említett fajélesztővel.
Valószínű a Rajnait is leszedem a héten, még az esők előtt... ha lesznek. (lesznek?)
-A 3g/180liter must közel van az ablakon kidobott pénz kategóriához. Csak nyűglődnek az élesztők egy darabig. A nemes meg a vad próbálja egymást gátolni. Én inkább 10%-kal többet tettem ha lehetett.
Nem tudom, mennyire közismert a móccer, itt a Mátraalján van egy hagyományosnak nevezhető huzalfeszítési mód. Nagyon ötletes.
Egy darab meghajlított gömbvas, kifúrva. Megfeszítéskor az L hosszabb szárát vízszintesre fordítjuk, feszítünk, aztán visszaállítjuk csaknem függőlegesre. A drót és a karok súlya a vasat a fának feszítik, nem engedik elfordulni.
Ezt egy öreg, elhagyott táblánál lőttem ma, de új telepítésű szőlőnél is láttam, betonoszlopnál.
Irigykedve olvasok mindenkit. En tavasszal telepitettem a szolot, meg legalabb 3 ev mire a sajat szolo mustfokarol irhatok. Nem baj, kitartas, robizas, permetezes. Mindenkinek napos idot, magas mustfokot, csendes erjedest kivanok.
Köszönöm a válaszokat, úgy látom, hogy nincs kiforrott technológia, másoknak is gondot okoz a törköly eltávolítása. Én már régóta, egy erre a célra rendszeresített kaszával darabolom 4 részre a törkölyt. Valahol hallottam, hogy papírt tesznek közé, ami benne is marad, de úgy gondolom, az újságpapír nem jó a festékanyaga miatt. Valószínű Rambó ötletét érdemes lenne megpróbálni, két darab méretre szabott funér lemez is jó talán.
Amikor rakjuk a prést, egy falapot kell a főtengely mellé tenni, amit folyamatosan a törköly szintjével emelkedően emelni kell. A prés megrakásakor "tunkolót" használva már megrakáskor egy kicsit megcsömiszköljük a cefrét a falap mindkét oldalán. Mielőtt felrakod a prés tetejére a fákat, a falapot el kell távolítani.
Ha így csinálod, a présből két fél "pogácsa" lesz (mi a préshúzó vassal választottuk ketté, halál precízen szétjön a falap mentén), ami én már elbírok, amikor leveszem a présről. Aztán felmorzsoljuk, és mehet vissza a sorok közé.
Ezt a szüleimtől láttam, most olyan volt a törköly, hogy kézzel simán szétszedtem.
egyrészt nem kell halálra préselni, mert akkor megrepednek a magok, és jön a kesernye, másrészt a lazítás elvégezhető baltával, ásóval vagy kőműveskalapáccsal... ha mát kő keményre préselted... :-)
Nem tudom milyen a présed de valszin van hozzá egy vas rúd amivel húzod ezt a vas rudat oldalról bele túdod szúrni és lefelé megnyomva felfeszited a tökölyt persze rétegesen kell megtenned nehogy nagyotfogj.
Ha a hagyományos kosaras présről beszélünk; az oldalsó "kosarakat" leszedve egy formás "törkölytortánk" van amit baltával szépen felezni, negyedelni, nyolcadolni lehet; majd ezeket a szeleteket talicskába, nagyobb edénybe téve kézzel szétmorzsolható.
Más most reggel néztem Rajnait; 17,5 és sajnos kezd rothadni; hiába brutál pára, köd van reggelenként....
Préseléskor nagy gondot okoz a présben összenyomott állapotban lévő törköly fellazítása, eltávolítása kinyomás után. Tudnátok ötleteket adni, ti hogyan csináljátok? Kösz
Nem, csak ott ahol az alapanyag kisebb nagyobb része koncentrálódott, levétveszett (töppedt ,aszus, aszalódott) szemeket tartalmaz.
A rosszidőelőrejelzéssel várnék még; mert erre a hétre is 8 napja még sok esőt mondtak aztán semmi se lett belőle szerencsére - bár nem tarthat örökké ez a szépidő sajnos.
Szerintetek mi a legköltségkímélőbb módja a présház fűtésének elektromos energiával? Ma láttam egy katalógust, volt egy csomóféle kütyü: hősugárzó, kvarcmelegítő, olajradiátor, stb...egy ismerősöm szerint elektromos hőlégfúvó lenne a legjobb. Szerintetek?
olaszok, kékfrankosok hogy állnak máshol? 25-én a kf nálunk (Mátra) 18,5 volt, a tervek szerint jövő kedden-szerdán, a rosszidő előtt leszedjük, remélem addigra fölkúszik 20-ra. Rosti, az áztatás tényleg mindig ennyit szokott emelni a mustfokon? Akkor amit pl vörösnél mérek egyből, kézzel kifacsarva a mintán, annál magasabb lenne az áztatással a mustfok?