Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1077
Hol van szőlőd? 24-es Juhfark?
Előzmény: BZoltan (1075)
Zalancelot Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1076

Az én szilvánim már szépen elforrt (gyenge utóerjedés tapasztalható még).

A szokásos 20 akósban mindenféle "varázslat " nélkül a maga természetes módján, mindenféle probléma nélkül.

Én erre esküszöm, és nem is fogok rajt változtatni.

 

A késői fehéreket is leszedtem a hét végén.

Sardonay, Veltelini, Királylányka 17.5 fokkal.

A olaszrizling csak 17-et ért, de nem hagyhattam tovább fenn, mert erőteljes rothadásnak indult.

A vörös szőlők viszont meghozták a kedvemet.

Még ugyan nem végeztem teljesen, de az eddigi eredmények az idei legjobb mustot (cefrét) adták 19 fokkal.(-Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot-)

És a mennyiséggel is messzemenőkig elégedett vagyok.

Előzmény: Cirfandlia (1071)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1075
Nálunk is elkezdődött a nóta... 24 fokkal jött be a juhfark eleje. A többivel még várunk, remélem idén ki tudjuk védeni a madárvészt.

z
lalá Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1073
-Csakhogy a vadélesztők is. A gátlást is figyelembe kell venni. Nem jó ha a vad kezdi és a nemes fejezi be.
Előzmény: RAMBO (1060)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1072
Én szerintem válaszoltam!
Megkaptad a levelet?
Előzmény: Cirfandlia (1071)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1071

a szilváni nem tud többet; jó az a 18; és sava sincs eszeveszetten sok. viszont meglepően későn szedtétek tf1! egészséges maradt?

 

off: Rambo kollega irtam mélt! no reakció? on

Előzmény: RAMBO (1069)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1069
reális mennyiségnek tűnik, bár nem túl magas cukor. mennyire savas?
Előzmény: Törölt nick (1068)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1067

off

Irtam mélt az itteni meg a blogos címedre! Jönnék vasárnap.

on

 

Ácsi; félreértesz: a Rajnai az itt pécs mellett van a Golgotán; egy k. jó kitettségű hely a Mecsek Dny-i lejtőjén; azt várom 19-esre.

Szombaton csopakon szedünk OLASZ rizlinget rokonnál. Ott szomszéd tegnap 18-al kapta le az olaszt; én itt pécsett tegnapelőtt voltam olaszr, szüreten; 18,5el. Rokonék ezelőtt 3-4 héttel mértek 15öt; most beszéltem vele rothadás egy kevés van csak. Én mindenképp számítok 18-ra.

Egyébként nem értem; itt délen nagyon nagyon jó idő van már egy hónapja; talán ha 4-6 nap volt felhős és minimális eső hullott az elmúlt 30-40 napban.

Előzmény: RAMBO (1064)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1066
refrakto
Előzmény: Cirfandlia (1063)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1065
GYERE!

Vasárnap délelőtt érkezem le, próbaszüretet is csinálok. Ha hozol refraktométert, nem kell bohóckodnom a krumplinyomóval, és jól bele is teszem a blogomba, hogy milyen fejlett technikával mérünk!!!
Előzmény: Cirfandlia (1063)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1064
Olyan szépen ment szeptember közepéig minden (egy jégesőt leszámítva), akkor ez a hülye esős-párás idő miatt elindult a rothadás. Nálam még kevésbé, a terméskorlátozás meg a szellős lombozat miatt, másoknál a hegyen jóval erősebben rothad, nekik szinte minden tőkén van komolyan beteg fürt. A rothadó fürtöket (pár darab az egész ültetvényben) kettévágtuk (Both Judittól hallottam ezt a módszert), de a hétre is folyamatos esőt mondanak.

A rizlinget a múlt hétvégén kóstoltam, akkor még savanyú volt, mint az ecet, legfeljebb 14-es cukrot mondtam volna érzésre. Kellett volna legalább egy hét napsütés. Ha a jövő hét is ilyen szar lesz, szerintem vacak szüretem lesz. :((

Nem értem, hogy lehet 18 kilométerrel arrább 19-es a rizling.
Előzmény: Cirfandlia (1061)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1063
Szóval milyen az Olaszod? Hétvégén Csopakon leszek; átugorjak egy pontosan mérő refaktóval? :)
Előzmény: RAMBO (1062)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1062
És már meg is rendeltem...
Köszi a segítséget!
Előzmény: Cirfandlia (1061)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1061

Szia(sztok),

 

Nekem kedves barátom EZT a fajélesztőt ajánlotta (Olaszr. és más rizlingtipusokhoz); Siklóson szerezte be;nem tudom hol kapható még...

Szerintem  ha nincs extrém lehűtve akkor nem lesz olyan brutális, idegen illata; bár biztos erősen bejátszik az élesztő is.

Szombaton szedtünk havernél olaszt 18,5-ös volt, de kóstolásra olyan kerek lágy érzetű, h. min. egyel többnek véltem. Nálatok mennyi? És miért b@szott ki veletek az ősz? Hétvégén megyünk csopkra szedni Olaszt, nem az én döntésem; de ha nem lesz brutál sok eső akkor sztem számíthatunk egy 19esre ott is; na majd meglátjuk.

A rajnai nekem elég lenne 19 körülivel (tuti lesz; mert a pénteki mérés is felkúszott 18,5re kis ázás után, azóta meg későnyári idő 25 fokkal); savai jónak tűntek kóstolással; nem akarok lágy bort :)) belőle.

Nekem úgy tűnt jobban rothadt mint az Olasz - legalábbis azon a területen; de máshonnan is hallotam kezdődő rothadás tüneteket RR.-n.  Nem akarom kockáztatni egy nagyobb esővel. Holnap du lejön.

Előzmény: RAMBO (1059)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1060
Ezzel nem értek egyet, mert exponenciálisan szaporodnak az élesztők, tehát ha ennyivel több van, akkor az is biztosítja a túlsúlyt, viszont nem "robbantja be" a musotot. A zajos erjedést el akartam kerülni. Szépen, lassan, egy hét alatt indult be.
Előzmény: lalá (1056)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1059
Szia!

Rizlinghez nem tudsz ajánlani valami élesztőt? Olyan kellene, ami a fajtajelleget erősíti, nem a Jásdy-féle ananászos-citrusos izé.

Szép a 21-es cukor, nekem nem alakul jól a rizling: még nem lehet leszedni az alacsony cukor és harapós savak miatt, viszont a hét második felére végig esőt jósollnak. Fene tudja mi lesz belőle. Nem most, hanem a következő hétvégén szedem le. Egyelőre leleveleztük a fürtöket, így hamarabb megszárad, de ez az ősz a Dunántúlon kibaszott velünk.

A rajnait mekkora cukorral várod? Nem túl savas az még? Jobban bírja a rothadást, mint az olasz, tehát akár még várhatnál is vele, nem?
Előzmény: Cirfandlia (1058)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.02 0 0 1058

Tápanyag az élesztőknek; ami tulajdonképp nem más; mint elhalt élesztők tömege. Ez nagy fehérje (és azon belül N tartalmú) anyag amit fel tudnak használni az erjedés során az aktív élesztőgombák.

Az erjedés egyik legnagyobb veszélyforrása amúgy is a nitrogénhiány - ekkor mehet rossz (kénhidrogénes) irányba a folyamat. Van aki fajésztetőt nem, hanem csak ezt a tápanyagot teszi bele, h. a vadélesztőknek legyen elég "kaja" és ne lépjen fel a defektes erjedés.

 

Más: tegnap megvolt a chardonnay: idén a 21 a nyerő :)) (A cirfandli után ez is 21 mustfokos ) gyönyörű alapanyag; makkegészséges (hibás, rothadt szemek <1%) bronzosra sárgult fürtök. a 350 kg-ot családdal szüreteltük a pécs melletti Vasasi dombon, ~ 240 l mustot üllepítek jelenleg; amit ma este fogok beoltani a már korábban említett fajélesztővel.   

Valószínű a Rajnait is leszedem a héten, még az esők előtt... ha lesznek. (lesznek?)

Előzmény: Törölt nick (1055)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1057
Hali

nagyon klassz a blogod. Nekem is van egy parasztházam, a nagyszüleimé, az kőből van, hasonló elvekven csináltattam meg, mint te.
Előzmény: bslogin (1052)
lalá Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1056
-A 3g/180liter must közel van az ablakon kidobott pénz kategóriához. Csak nyűglődnek az élesztők egy darabig. A nemes meg a vad próbálja egymást gátolni. Én inkább 10%-kal többet tettem ha lehetett.
Előzmény: RAMBO (1038)
Flanell Creative Commons License 2006.10.01 0 0 1053

Nem tudom, mennyire közismert a móccer, itt a Mátraalján van egy hagyományosnak nevezhető huzalfeszítési mód. Nagyon ötletes.

Egy darab meghajlított gömbvas, kifúrva. Megfeszítéskor az L hosszabb szárát vízszintesre fordítjuk, feszítünk, aztán visszaállítjuk csaknem függőlegesre. A drót és a karok súlya a vasat a fának feszítik, nem engedik elfordulni.

Ezt egy öreg, elhagyott táblánál lőttem ma, de új telepítésű szőlőnél is láttam, betonoszlopnál.

bslogin Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1052
Sztok,

Irigykedve olvasok mindenkit. En tavasszal telepitettem a szolot, meg legalabb 3 ev mire a sajat szolo mustfokarol irhatok. Nem baj, kitartas, robizas, permetezes. Mindenkinek napos idot, magas mustfokot, csendes erjedest kivanok.

bs
paraszthaz.blogspot.com
jacsoj Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1051
Köszönöm a válaszokat, úgy látom, hogy nincs kiforrott technológia, másoknak is gondot okoz a törköly eltávolítása.
Én már régóta, egy erre a célra rendszeresített kaszával darabolom 4 részre a törkölyt. Valahol hallottam, hogy papírt tesznek közé, ami benne is marad, de úgy gondolom, az újságpapír nem jó a festékanyaga miatt.
Valószínű Rambó ötletét érdemes lenne megpróbálni, két darab méretre szabott funér lemez is jó talán.
Előzmény: RAMBO (1050)
RAMBO Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1050
Amikor rakjuk a prést, egy falapot kell a főtengely mellé tenni, amit folyamatosan a törköly szintjével emelkedően emelni kell. A prés megrakásakor "tunkolót" használva már megrakáskor egy kicsit megcsömiszköljük a cefrét a falap mindkét oldalán. Mielőtt felrakod a prés tetejére a fákat, a falapot el kell távolítani.

Ha így csinálod, a présből két fél "pogácsa" lesz (mi a préshúzó vassal választottuk ketté, halál precízen szétjön a falap mentén), ami én már elbírok, amikor leveszem a présről. Aztán felmorzsoljuk, és mehet vissza a sorok közé.

Ezt a szüleimtől láttam, most olyan volt a törköly, hogy kézzel simán szétszedtem.
Előzmény: jacsoj (1046)
kisszszoros Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1049
egyrészt nem kell halálra préselni, mert akkor megrepednek a magok, és jön a kesernye, másrészt a lazítás elvégezhető baltával, ásóval vagy kőműveskalapáccsal... ha mát kő keményre préselted... :-)
Előzmény: jacsoj (1046)
szava23 Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1048
Nem tudom milyen a présed de valszin van hozzá egy vas rúd amivel húzod ezt a vas rudat oldalról bele túdod szúrni és lefelé megnyomva felfeszited a tökölyt persze rétegesen kell megtenned nehogy nagyotfogj.
Előzmény: jacsoj (1046)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.29 0 0 1047

Ha a hagyományos kosaras présről beszélünk; az oldalsó "kosarakat" leszedve egy formás "törkölytortánk" van amit baltával szépen felezni, negyedelni, nyolcadolni lehet; majd ezeket a szeleteket talicskába, nagyobb edénybe téve kézzel szétmorzsolható.

 

Más most reggel néztem Rajnait; 17,5 és sajnos kezd rothadni; hiába brutál pára, köd van reggelenként....  

Előzmény: jacsoj (1046)
jacsoj Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1046
Sziasztok!

Préseléskor nagy gondot okoz a présben összenyomott állapotban lévő törköly fellazítása, eltávolítása kinyomás után.
Tudnátok ötleteket adni, ti hogyan csináljátok?
Kösz
Előzmény: RAMBO (1038)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1045

Nem, csak ott ahol az alapanyag kisebb nagyobb része koncentrálódott, levétveszett (töppedt ,aszus, aszalódott) szemeket tartalmaz.

A rosszidőelőrejelzéssel várnék még; mert erre a hétre is 8 napja még sok esőt mondtak aztán semmi se lett belőle szerencsére - bár nem tarthat örökké ez a szépidő sajnos.

Előzmény: pinotnoir777 (1043)
csite Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1044

lebuktál ki vagy! :)))

azt hittem hétvégén most szüret, de majd megyek Gáborhoz! :)

Előzmény: pinotnoir777 (1043)
pinotnoir777 Creative Commons License 2006.09.28 0 0 1043

Sziasztok!

 

Szerintetek mi a legköltségkímélőbb módja a présház fűtésének elektromos energiával? Ma láttam egy katalógust, volt egy csomóféle kütyü: hősugárzó, kvarcmelegítő, olajradiátor, stb...egy ismerősöm szerint elektromos hőlégfúvó lenne a legjobb. Szerintetek?

 

olaszok, kékfrankosok hogy állnak máshol? 25-én a kf nálunk (Mátra) 18,5 volt, a tervek szerint jövő kedden-szerdán, a rosszidő előtt leszedjük, remélem addigra fölkúszik 20-ra. Rosti, az áztatás tényleg mindig ennyit szokott emelni a mustfokon? Akkor amit pl vörösnél mérek egyből, kézzel kifacsarva a mintán, annál magasabb lenne az áztatással a mustfok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!