Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1106
Ez a blogger.com hibája, nem nagyon lehet vele mit kezdeni.
Előzmény: Törölt nick (1104)
kibab Creative Commons License 2006.10.08 0 0 1105
Hali

Nah vártam ket napot és lett 5 liter soprobol annyi hogy teli legyen a 25 literes uvegballon. :)
Maradt meg egy uvegre valo es azis legmentesen levan zarva...

Kerdes a 25 literest lezartam de lehet egy buborek meg maradt, nemtom hogy zarjam le teljesen legmentesen... a kupakja is eleg veszes....
valami otlet?

A blogokhoz meg annyit hogy nagyon franko mindegyik, es meg reszletesebben leirni mindent, hogy mikorra enis odaernek hogy sajat fold etc van, akkor legyen minta amirol lehet dolgozni ;)

csa
Előzmény: RAMBO (1097)
gertibor Creative Commons License 2006.10.08 0 0 1103

Hálás köszönet minden hozzászólónak.

 

Lalá! Egy kérdésemre most már tudom a választ.

Későn olvastam bele a topicba.

 

Remélem minden kedves borkészítőnek jó bora lesz.

üdv. gertibor

lalá Creative Commons License 2006.10.08 0 0 1102
-Ne legyen 3,2pH alatt és 3,5pH felett. Én a MACHEREY-NAGEL Special-ját ajánlanám, mert a lakmusszal "kicsit" körülményes az 5,0-8,0 ill. 8,0-5,0pH közötti tartományokban történő színváltása miatt.
Előzmény: gertibor (1100)
csite Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1101

idézem:

innen pl.

"A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek."

Előzmény: gertibor (1100)
gertibor Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1100

Kösz a választ, de még mindig nem tudom, hogy milyen pH érték a jó.

üdv. gertibor

Előzmény: csite (1099)
csite Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1099

a pH-t pH-mérővel :)

a legegyszerűbb, ha lakmuszpapírt szerzel be

Előzmény: gertibor (1098)
gertibor Creative Commons License 2006.10.07 0 0 1098

Szia lalá!

Kösz a választ. Most itt teszem fel kérdésemet, hátha mást is érdekel. Persze lehet, hogy itt mindenki profi borász, de hátha olvassák a topicot olyanok is, mint én.

Savtompításról van szó.

Leírnád, hogy a kálium-hidrogén-karbonátot hogyan kell használni és hol kapható?

Valamint miért jobb, mint a szénsavas mész?

A bor savtartalmát úgy-ahogy meg tudom mérni, (a saját gyomrom majdnem elég hozzá) a pH-t hogyan lehet?

üdv. gertibor

RAMBO Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1097
De meg fog törni, ha így marad.

Két megoldás van:

1. Szénsavat (CO2) teszel atetejére: belecsavarsz egy (üres) szódásszifonba egy partont, és a dugón keresztülvezetett csővel belefújod a tartalmát a ballon tetejére, így a szénsavgőz megakadályozza a bor oxidálását. Macerás, időnként ismételni kell, és nem igazán lehet tölteni belőle.

2. Szétfejted légmentesen zárható ballonokba, demizsonokba, üvegekbe. Vigyázz, a bor még dolgozik, tehát időnként (mondjuk hetente, kéthetente) nyisd ki, és dugózd vissza. (Én ezt javasolnám.)

A söprő még ülepedni fog, azon lesz egy kis bor még.

Lekénezted??? Fontos!!
Előzmény: kibab (1096)
kibab Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1096
Sziasztok

Eljött az idő leforrott a must és az összesen 30 literes kannákból átfejtük a mustot egy üvegballonba, ami 25 liter, de maradt fél liter híja.
Maradt 5 liter seprű azt még kannában tarom hátha add ki annyi tiszta mustot, ami megtelíti a ballont.
Kérdezem, mi van akkor, ha nem tudom teli rakni a ballont? Mit csináljak? Nem fog megsavanyodni?

Thx a válaszokat.
RAMBO Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1095
A keresztrefet megköszönném: http://szolo.blogspot.com/

Az nagyon meredek gondolat, hogy belülről is drénezed a falat?
Előzmény: bslogin (1089)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1094
Hát ha sauvignon, akkor a legzöldebb, amit életemben láttam. Blanc lesz az, Te!
A must 14 alkohol foknál nem igazán erjed tovább, tehát csak cukorfok lehet.
Előzmény: csite (1092)
lalá Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1093
-Még jó, hogy biggyesztettél oda néhány szmájlit. (hihi)
Előzmény: csite (1092)
csite Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1092

ez kaberné ugye!?

a 20° meg a nyílás szöge!?

 

:D

 

 

:|

a 20 az már alkoholfokra van átszámítva? ugye csak cukorfok akart lenni!?

Előzmény: lalá (1090)
lalá Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1091
-Majd jó tönkre megy az Undox ha mindenki blogolni fog. (hehehe)
Előzmény: Törölt nick (1082)
lalá Creative Commons License 2006.10.06 0 0 1090
-Na akkor mutatok egy 20°-os Sauvignont.(hihi)
Előzmény: RAMBO (1086)
bslogin Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1089
Egy-ket napja olvastam en is a kezdoszolesz blogot. Irtam is neki, hogy jo latni, hogy mas is ugyanarra a temara ugyanugy ra tud kattanni. Koszonom a linket.
Előzmény: RAMBO (1080)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1088
Nagyon durva fürtválogatás volt...cirka 300kg juhfarkot fennhagytunk. Na nem kizárólag minőséghajhászásból, hanem :) profán módon a hordókapacitás korlátossága miatt. Nameg a zöldmunkára is nagyobb hangsúlyt fektettünk idén és szerencsénk is volt. A szőlő szép egészségesen érett volt :)

z
Előzmény: Cirfandlia (1087)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1087
ez a 25 MM hihetetlen... mi lesz belőle nyalóka?? :)) (Nem is tud a juhfark ilyent; vagy szépen betöppedt; mazsolásodott?)
Előzmény: BZoltan (1085)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1086
Gyűlöllek benneteket, mert irígy vagyok. :
A rizlingem szépen le fog rothadni, savanyún, ahogy van.
És csak a jövő hétvégén lesz szüret.
BZoltan Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1085
Helyzetjelentés a Somlóról... 1300 liter juhfark must jött le 2300 kg szőlőből, a legjobb része 25.5 fokos, a leggyengébb pedig 21 fokos. (2005-ben 19.5 volt a legjava)
A tramini pontosabban 20.5 fokos ami szerintem jónak számít. A hárslevelû pedig közelít a 20-hoz. Ennek még van hátra mintegy három hete a tõkén, szóval megvan rá minden esély, hogy eléri a bûvös 20 fokos határt.
Viszont a furmint elég gatya pillanatnyilag 15.5 körül nyomja. Kis mázlival november végére talán lesz belőle valami, de az sem elképzelhetetlen, hogy idén nem lesz furmintunk... vagy megy brendinek lepárlásra.

z
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.05 0 0 1084

Kedden (tegnapelőtt) megvolt a Rajnai szüret nyári melegben (27 fok !) tegnap meg ahogy jósolták pontosan megjött az eső - elég sok (~ 30mm) tehát a legjobbkor szedtük le. Annál is inkább mert közel sem volt olyan egészséges, mint a többi idén"kezeim közé került szőlő" volt benne szépen rothadás, és a robbanás előtti fázisban amikor napok alatt elhatalmasodhat. A termés 194 kg lett; ebből 135 l mustot nyertünk ki; erős 19-es mustfokkal. Kóstolva a lét jók lesznek a savak is; egyáltalán nem durva és sok; de azért van szépen :).

Gyors feldolgozást választottam (egyébként is azt terveztem, no meg a rothadás miatt szó sem lehetett áztatásról) a must kicsit erősebb kénezést kapott (35-40 mg/l) élesztős (a korábban említett fajta) tápsós beoltás koracél erjesztés.   

Ennyi, eléggé kimerített az utóbbi 5-6 nap; munka mellett-után késő estig a pincében - szóval most már dolgozzanak az élesztők, ne én! :)

RAMBO Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1083
Nagyon egyszerű: www.blogger.com

A főoldalon leírja, hogy csinálj blogot 3 lépésben: 1. account létrehozása, 2. Blog létrehozása, 3. Húzz a blogodra egy templatet.

Ha elakadsz, írj, segítek.
Előzmény: Törölt nick (1082)
szalonspicc Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1081
Örülök neki, igyekszem frissen tartani. Egyenlőre mind a szőlészetet, mind pedig a blogozást nagyon élvezem.
Előzmény: RAMBO (1080)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1080
Mind a Parasztház, mind a Kezdő szőlész blogot felvettem a sajátomba olvasnivalónak. Nagyon örülök, hogy mások is csinálnak ilyesmit.
Előzmény: bslogin (1052)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1079
Somló, a Vásáhelyi oldalon Bécsi-dülőben. A tramini is elfogadható lett a maga 21 fokával :)

A hárslevelőnek különösen szurkolok, mert az különleges bánásmódban részesült idén :)

z
Előzmény: RAMBO (1077)
szalonspicc Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1078

Irigykedve olvasom a remek cukorfokokról, egészséges szőlőkről szóló tudósításokat. Remélem hamarosan én is dicsekedhetem:). De hát egyenlőre a birtoképítés kezdetén tartok. Egy-két jó példát követve én is rögzítem az eseményeket az utókornak és nyitottam egy blogot hozzá. Remélem lesz erőm mindig frissíteni. Akit esetleg érdekel annak a link: http://kezdoszolesz.blogspot.com/

 

Van benne egy link egy jópofa slideshowról az oltványok fejlődéséről. Ezt is ide másolom ha valakit érdekel kattintson ide (utána full screenre kattintva a legszebb):

Oltványtelepítés

 

Egyébként meg szép és tartalmas borokat kívánok mindenkinek !

RAMBO Creative Commons License 2006.10.04 0 0 1077
Hol van szőlőd? 24-es Juhfark?
Előzmény: BZoltan (1075)
Zalancelot Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1076

Az én szilvánim már szépen elforrt (gyenge utóerjedés tapasztalható még).

A szokásos 20 akósban mindenféle "varázslat " nélkül a maga természetes módján, mindenféle probléma nélkül.

Én erre esküszöm, és nem is fogok rajt változtatni.

 

A késői fehéreket is leszedtem a hét végén.

Sardonay, Veltelini, Királylányka 17.5 fokkal.

A olaszrizling csak 17-et ért, de nem hagyhattam tovább fenn, mert erőteljes rothadásnak indult.

A vörös szőlők viszont meghozták a kedvemet.

Még ugyan nem végeztem teljesen, de az eddigi eredmények az idei legjobb mustot (cefrét) adták 19 fokkal.(-Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot-)

És a mennyiséggel is messzemenőkig elégedett vagyok.

Előzmény: Cirfandlia (1071)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.03 0 0 1075
Nálunk is elkezdődött a nóta... 24 fokkal jött be a juhfark eleje. A többivel még várunk, remélem idén ki tudjuk védeni a madárvészt.

z

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!