Nah vártam ket napot és lett 5 liter soprobol annyi hogy teli legyen a 25 literes uvegballon. :) Maradt meg egy uvegre valo es azis legmentesen levan zarva...
Kerdes a 25 literest lezartam de lehet egy buborek meg maradt, nemtom hogy zarjam le teljesen legmentesen... a kupakja is eleg veszes.... valami otlet?
A blogokhoz meg annyit hogy nagyon franko mindegyik, es meg reszletesebben leirni mindent, hogy mikorra enis odaernek hogy sajat fold etc van, akkor legyen minta amirol lehet dolgozni ;)
-Ne legyen 3,2pH alatt és 3,5pH felett. Én a MACHEREY-NAGEL Special-ját ajánlanám, mert a lakmusszal "kicsit" körülményes az 5,0-8,0 ill. 8,0-5,0pH közötti tartományokban történő színváltása miatt.
"A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek."
Kösz a választ. Most itt teszem fel kérdésemet, hátha mást is érdekel. Persze lehet, hogy itt mindenki profi borász, de hátha olvassák a topicot olyanok is, mint én.
Savtompításról van szó.
Leírnád, hogy a kálium-hidrogén-karbonátot hogyan kell használni és hol kapható?
Valamint miért jobb, mint a szénsavas mész?
A bor savtartalmát úgy-ahogy meg tudom mérni, (a saját gyomrom majdnem elég hozzá) a pH-t hogyan lehet?
1. Szénsavat (CO2) teszel atetejére: belecsavarsz egy (üres) szódásszifonba egy partont, és a dugón keresztülvezetett csővel belefújod a tartalmát a ballon tetejére, így a szénsavgőz megakadályozza a bor oxidálását. Macerás, időnként ismételni kell, és nem igazán lehet tölteni belőle.
2. Szétfejted légmentesen zárható ballonokba, demizsonokba, üvegekbe. Vigyázz, a bor még dolgozik, tehát időnként (mondjuk hetente, kéthetente) nyisd ki, és dugózd vissza. (Én ezt javasolnám.)
A söprő még ülepedni fog, azon lesz egy kis bor még.
Eljött az idő leforrott a must és az összesen 30 literes kannákból átfejtük a mustot egy üvegballonba, ami 25 liter, de maradt fél liter híja. Maradt 5 liter seprű azt még kannában tarom hátha add ki annyi tiszta mustot, ami megtelíti a ballont. Kérdezem, mi van akkor, ha nem tudom teli rakni a ballont? Mit csináljak? Nem fog megsavanyodni?
Hát ha sauvignon, akkor a legzöldebb, amit életemben láttam. Blanc lesz az, Te! A must 14 alkohol foknál nem igazán erjed tovább, tehát csak cukorfok lehet.
Egy-ket napja olvastam en is a kezdoszolesz blogot. Irtam is neki, hogy jo latni, hogy mas is ugyanarra a temara ugyanugy ra tud kattanni. Koszonom a linket.
Nagyon durva fürtválogatás volt...cirka 300kg juhfarkot fennhagytunk. Na nem kizárólag minőséghajhászásból, hanem :) profán módon a hordókapacitás korlátossága miatt. Nameg a zöldmunkára is nagyobb hangsúlyt fektettünk idén és szerencsénk is volt. A szőlő szép egészségesen érett volt :)
Helyzetjelentés a Somlóról... 1300 liter juhfark must jött le 2300 kg szőlőből, a legjobb része 25.5 fokos, a leggyengébb pedig 21 fokos. (2005-ben 19.5 volt a legjava) A tramini pontosabban 20.5 fokos ami szerintem jónak számít. A hárslevelû pedig közelít a 20-hoz. Ennek még van hátra mintegy három hete a tõkén, szóval megvan rá minden esély, hogy eléri a bûvös 20 fokos határt. Viszont a furmint elég gatya pillanatnyilag 15.5 körül nyomja. Kis mázlival november végére talán lesz belőle valami, de az sem elképzelhetetlen, hogy idén nem lesz furmintunk... vagy megy brendinek lepárlásra.
Kedden (tegnapelőtt) megvolt a Rajnai szüret nyári melegben (27 fok !) tegnap meg ahogy jósolták pontosan megjött az eső - elég sok (~ 30mm) tehát a legjobbkor szedtük le. Annál is inkább mert közel sem volt olyan egészséges, mint a többi idén"kezeim közé került szőlő" volt benne szépen rothadás, és a robbanás előtti fázisban amikor napok alatt elhatalmasodhat. A termés 194 kg lett; ebből 135 l mustot nyertünk ki; erős 19-es mustfokkal. Kóstolva a lét jók lesznek a savak is; egyáltalán nem durva és sok; de azért van szépen :).
Gyors feldolgozást választottam (egyébként is azt terveztem, no meg a rothadás miatt szó sem lehetett áztatásról) a must kicsit erősebb kénezést kapott (35-40 mg/l) élesztős (a korábban említett fajta) tápsós beoltás koracél erjesztés.
Ennyi, eléggé kimerített az utóbbi 5-6 nap; munka mellett-után késő estig a pincében - szóval most már dolgozzanak az élesztők, ne én! :)
Irigykedve olvasom a remek cukorfokokról, egészséges szőlőkről szóló tudósításokat. Remélem hamarosan én is dicsekedhetem:). De hát egyenlőre a birtoképítés kezdetén tartok. Egy-két jó példát követve én is rögzítem az eseményeket az utókornak és nyitottam egy blogot hozzá. Remélem lesz erőm mindig frissíteni. Akit esetleg érdekel annak a link: http://kezdoszolesz.blogspot.com/
Van benne egy link egy jópofa slideshowról az oltványok fejlődéséről. Ezt is ide másolom ha valakit érdekel kattintson ide (utána full screenre kattintva a legszebb):