Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
az iweldet én nem irnám le,az aluflux nagyon jó kis gép,de most is inkább a mastroweldet venném a 3 év gar miatt
a szinergikus blm-re kiváncsi lennék (122ért jó vétel lehet) de irtam nekik hogy van-e lehetőség az 1év gart megtoldani de egy hét alatt nem válaszoltak
...és keresem a lehetőséget romániából hozatni jasicot annyival olcsóbb ott
Fogalmam sincs ezt attòl kéne megkérdezned aki forgalmazza, hogy miért tudja ennyivel olcsòbban adni mint más gyártòk.
Ha jòl emlékszem t szériás fimert viszont jòval olcsòbban láttam az átbaszòs boltba mint amit neked mondtak.
Mérlegelj mire kell a gép és az alapján dönts.
Maseratisti forumtárs pár oldallal előrébb tökéletesen megfogalmazta hogy mennyire rá tudunk vagy rá szeretnénk gépesedni a valòjában szinte legegyszerűbb barkács géppel elvégezhető munkákra. Tisztelet a kivételnek.
Ők nem forgalmazzák a Fimer K sorozatot, az ilyen barkács kategória, azt mondták. Csak a T sorozatot, az az ipari kategória, ott a legolcsóbb gép a T 162 es, 112140ft+áfa.
A Weldi-Impexnél a 181es gépük 155000ft +áfa.
A Bmaxnál a 161es gépük 158000ft +áfa, a 201es gépük 168000ft +áfa.
A Formig 185ös gépük 11000ft +áfa, a 180/210es gépük 135000ft +áfa.
A Formig gépek jelentősen olcsóbbak, a 185ös a képen elég fapadosnak néz ki.
Érdemes megvenni ezt a Fimert, kb egykategóriás Alfaweld, Iweldel. vagy netán jobb? A Telwint néztem ami még nem kínai, de a bekapcsolási ideje nagyon gyenge.
A Froniussal nem lehet egy lapon említeni teljesen más kategória. Legnagyobb különbség az ívgyújtásnál és ívstabilitásnál van.
A Fimert kb 1,5 éve kaptam a feleségemtől az ára kb 50ezer bruttó ha jól emlékszem, és a fortrans kft től jött.
Kábelek: test 2m, munka 3m. Bekapcsolási ideje fejből nem tudom pontosan de azt hiszem 105A 100% ami elég jónak számít ilyen árfekvésű gépnél, de ennek meg van az ára is mert ezt úgy érték el hogy van a gépbe egy nagy ventillátor kb 2 szer akkora mint a froniusé és a gépház nagyon nyitott tehát jól át van szellőztetve a gép. Így viszont oda kell rá figyelni és sűrvebben takarítani. Egy szó mint száz a Fronius tp1500 igazi ipari gép a Fimer k185 meg barkács, javító karbantartó kategória. Azért a Froniust adtam el mert kelett a pénz más gépre és ebből tudtam haszonnal kiszállni. A Fimerért kaptam volna kb egy 20-ast na annál azért többet ér. És jelenleg a munkáim kb 90%-a co-val megy a maradék 10%-ra meg bőven elég a Fimer gép is, sőt még sok is.
A Froniushoz képest milyen ez a Fimer k185, egy ilyet néztem ki én is. Mennyi a bekapcsolási ideje, van hozzá normális testkábel? Hol és mennyiért lehet ilyet venni, van normális szervize?
Nekem C16 kismegszakító van fent. Fronius tp 1500-as gépemet nemrég adtam el, kb 7-8 évig volt nálam ez idő alatt nem egyszer előfordult, hogy kb 120-130A-on egész nap soha de soha nem verte le a kismegszakítót.
Na jó fogjuk rá, hogy ez egy nagyon komoly gép, komoly elektronikával meg mittudomén.
Na de van egy Fimer k185 gépem is ami annyira nem komoly gép és 160A-tud, pont a hétvégén hegesztettem fel egyik havernak ekevasakat élkefémmel 120-125A-on de náluk B16-os biztosíték volt fennt azt se verte le egyszer sem.
Az viszont már sok azaz 120 A-nél a 20A-es kismegszakító . Mint írtam viszont a 16 A-es határeset lehet azaz attól még jó lehet a hegesztőgép de ettől magasabb már persze rendellenes .
A Merkle gépkönyvébe az elektódás adatoknál 100%-on tudja a 115 ampert, a 90Amper meg van csillagozva hogy 16-os megszakítónál ennyivel használd leoldás nélkül.
No meg fura módon még a fizikát sem akarják megerőszakolni ezek a taljánok azaz nem akarnak 160 A-al 16A-es hálózati kismegszakítóról hegesztőkkel pereskedni . De léteznek ukrán 258 A es inverteres gépek azok tudnak csodákat művelni ám . De komolyra fordítva a dolgokat : a vitatott helyzetben a hegesztő gép és a kismegszakító is tökéletesen működik azaz 120 A-es valós hegesztő áramnál a hálózati áram 16,4 A . 120 A felett meg akkor mit lehetne várni ? Mondjuk pereskedés helyett egy fránya 25 A kismegszakító és már lehetne akár 160 A-al is izzítani a pálcákat ???