A peronoszpóra 13fok felett és nedves, párás időben érzi jól magát. Eddig azért nem volt hideg és reggelente párás is a levegő rendesen. A Balatonon meg mégúgy. A növény, amin szép új hajtások vannak, az öreg részek, alul betegek.
helló, képzeljétek, tegnap találtam egy virágot a majdnem teljesen elszáradt paradicsomon! már csak 4tő van meg, nem is öntöztem a földet(nálam van ládában), és mégis hozott egy virágot! :)
Azért írtam az új hajtásokról -amelyek szép zöldek-, miért nem lesznek peronoszpórásak, amikor párás a levegő, mindig nedves a növény. Frint, miért nem beteg az új hajtás?
Nálunk is javában érik még. :-) 3 lugasparadicsom (fürtös) van még üzemben :-)), naponta fél-egy kilót még leszedek róluk. Alulról kopaszodnak, de az új hajtásaik szép zöldek. A koktélaparadicsomokon (két tő) is van még egy-egy maréknyi piros naponta...
Tudna valaki segíteni? Valószínüleg ezen a fórumon volt régebben az aki több száz paradicsomról ajánlott maglistát. Mailben meg is küldte, de elkevertem valahova és most szükségem lenne rá.
Korábban kaptam tőled néhány hasznos tanácsot a támrendszerekkel kapcsolatban és beszéltél a növényhálóról is. Hátha mást is érdekel ezért itt kérnélek meg, hogy ha lehet írj a hálóról pár sort, hogy milyen anyagból készül, hogyan lehet alkalmazni, mikor előnyös az alkalmazása, hol lehet beszerezni, stb.
Szia Keszthelyy, a helyzet az, hogy a vetőmagárak önmagukban nem mondanak semmit. Az előállító cég neve már tájékozódási pont, bár a sikeres termesztés szempontjából ez csak egy feltétel a sok közül. Én jómagam hosszú évek óta a Garafarmtól és a Kertimagtól vásárolok, illetve gyakran veszek holland magot a S&G-től. Ettől még persze nem biztos, hogy remek palántáim lesznek, a legfontosabb a gazda szakértelme, növényismerete, tapasztalata,és elkötelezettsége. Szóval az ár csak egy tényező, messze nem a legfontosabb tényező. Paradicsom ügyben nem tudok mondani kifejezetten rossz forgalmazót! A palántanevelés ABC-jét viszont szívesen elküldöm, az a siker szempontjából sokkalta fontosabb. Ajánlom, hogy olvassad türelmesen végig a topic releváns írásait, szerintem rengeteget fogsz tanulni belőle. Sok sikert, ha bármiben segíthetek, keress bátran. Frint
Koratavasszal szeretnék elkezdeni rákészűlni némi háztáji növénytermesztésre miután vidékre költöztem és van kb 2400m2 szabad területem hozzá.
Gyerekként édesapámmal sokat kertészkedtünk othon egy erőteljes trend volt a családba a háztáji zöltség gyümölcs megtermesztése. Miután mostanra erősen rákényszerülök hogy ott segitsek magamon ahol tudok úgy döntöttem magam próbálom a családom zöltség és gyümölcsigényét előállitani.
A kérdésem az lenne hogy van-e az internetten olyan portál vagy hely ahol vetőmag árakról lehet tájékozódni illetve a vetőmagtipusok jellemzöiről lehet olvasni. Továbbá van e olyan hely ahol online lehet mezőgazdasági-kertészeti termékeket böngészni vagy vásárolni na persze nem valószinű hogy a neten fogok vetőmagot venni de tájékozódási pontnak lehet hogy jó.
Nekiálltam végigolvasni a fórumot, de az első néhány oldal után még nem láttam olyan infót amire szükségem lenne, inkább leírom mire vagyok kíváncsi.
Nincs kertem (és a kertészkedéshez sem értek), de ma olyan apró, finom és gusztusos paradicsommal találkoztam, hogy kellett hoznom belőle néhány darabot.
Tervem, hogy magról megpróbálom kihajtatni. A magokat már kiszedtem és megszárítottam.
- hány magot kell egy cserép földbe tenni? 1 db elég vagy többre van szükség 1 'bokorhoz'?
- mikor kell elültetni?
- milyen földbe célszerű ültetni?
- mekkoram cserépre van szükség? át lehet ültetni, ha kinövi?
Szia, kedves TAF69, nem egyszerű a kérésed... :) A paradicsom termesztéséről, a termesztőberendezések fajtáiról e helyütt is ítram/unk, és temérdek szakkönyv is taglalja ezt. A gúlás termesztési formának én tavaly egy atipikus formáját valósítottam meg, ahol is 4 karó alkotta a gúlát, szemben a négy vezérzsinóros klasszikus formával.
Az eredményeit, előnyeit, hátrányait sokáig tudnám sorolni, legyen elég annyi most, hogy a gúla geometriáját kell jól megválasztani, hogy fényt kapjon, levegős legyen, és kényelmesen lehessen szedni a termést. Készséggel vállalkozom egy hosszas telefonbeszélgetésre e témában. Idén ugyanezek a karók az egykarós, klasszikus termesztést szolgálták. Jövőre növényhálót feszítek ki, megerősítve vízszintesen két sor vékony acéldróttal. Sokkal erősebb kacsazást fogok elkövetni, és a kötözést is átgondolom. forog az agyam, már készülök a jövőre. Az "alap" paradicsom a Lugas marad, valamint a burgonya levelű szív paradicsomok. No meg egy kis sárga... Folyt köv. Frint
A ZKI oldalát nézegettem a jövő évi termesztendő paradicsomfajták kiválasztása miatt. A Lugas F1 -nél a leírásban szerepel, hogy gúlás termesztési mód javasolt ennél a fajtánál. Korábban, ha jól emlékszem Frint írta, hogy ezzel a módszerrel is termel.
Nagyon örülnék neki, ha valaki leírná, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a termesztési módot, milyen eszközök szükségesek hozzá, illetve a termesztés során mi az amire különösen figyelni kell (vagy tippet adna, hogy hol találok használható anyagot).
Azt a megoldást keresem amivel a legegyszerűbb módon lehet a termesztés helyét változtatni folyamatos növekedésű paradicsomfajta esetén, ezért más ötletek is érdekelnek.
Szerintem nem érdemes kezelni a talajt. Két méterrel odébb is annyi a spóra, mint a tövek helyén. Meg 20 méterrel odébb is van annyi, ami kell egy fertőzéshez. Idén is odament valahogy, ki tudja, hány száz méterről.
A vetésforgóról nem tudok biztosat mondani, valamilyen szinten 10 évig is lehet ugyanott paradicsomot termelni, de azért csak kiszed végül valamilyen anyagot a talajból, amiből aztán hiány lesz.
Szerinted annak van értelme, hogy a már kiirtott paradicsomok helyén a talajt Ridomil Gold MZ 68 WG-vel kezeljem és jövőre ültethetem ugyanide az újabb állományt, vagy jobban járok, ha új helyet keresek neki?
Egyáltalán 6-7 tő esetén mekkora jelentősége van a vetésforgónak, ha egyébként minden évben komposzttal javítom fel a talajt?
Szerintem fitoftóra (paradicsomvész). Arra nem jó a Topsin. Viszont rengeteg szer jó, nagyjából minden, amiben réz van, vagy én pl. Ridomil Gold MZ 68 WG-t használok, az más betegségek ellen is véd, és csak 4 nap az ÉVI-je. Tehát ha leszeded az éretteket, leszórod, és mire megérik, újra szedheted.
Viszonylag nagyobb kiszerelésben van, én mindenféle zöldség peronoszpórájára és burgonyavészre is ezt használom.
A bolti paradicsom is permetes, a nagytermelők nem csak akkor permeteznek, amikor beteg a növény, hanem mikor letelt a 7 vagy 10 napos forduló. Amit te szórsz le, az csak jobb és tisztább lehet.
A segítségeteket szeretném kérni. A képen látható (remélem, sikerült feltölteni) lugas gondozása maradt rám tavasszal szomorú körülmények közt a családban történt haláleset miatt.
A kertbe kb 2 hetente tudok eljutni. A képen látható állapot július elején került rögzítésre. A lugast a palánták kiültetését követő megerősödésétől a bogyók megjelenéséig rendszeresen permeteztem gomba és rovarkártevők ellen, de a bogyók megjelenésétől kezdve már nem, hogy vegyszereket legalább a saját termesztésű elelmiszerekkel ne fogyasszunk. Néhány szem (kb 3 kg) érett, csodálatos ízű paradicsomot már szüreteltünk, de kb 2 hete a nagy esőzéseket követően különös tünetre figyeltem fel:
Egyes töveknél a száron (jellemzően a levél és fürt elágazásoknál) sötétbarna foltok kezdtek megjelenni és a levelek kezdtek elszáradni. Első reakcióm az volt, hogy a beteg részeket eltávolítottam, hátha megáll a fertőzés mivel az idő is szárazabbra fordult. Néhány nap elteltével azonban kiderült, hogy a védekezésre ez nem megfelelő módszer ugyanis a betegség tovább terjedt, sőt az érettlen termések kezdtek lepotyogni és ráadásul a beteg részeken kellemetlen édeskés szagot lehetett érezni. A még egészségesnek látszó tövekről az érett és félérett bogyókat leszüreteltem és fogyasztásra/ utóérlelésre kerültek. A lugast TOPSIN-nal lepermeteztem. Sajnos a fáradozásom nem sok eredménnyel járt, múlt héten az egész állományt ki kellett irtanom. A gyökereket is eltávolítottam és talajfertőtlenítővel szórtam be a paradicsomok helyét.
A kérdésem az, hogy jövőre hogyan tarthatnám egészségesen az állományt? A topicot végigolvasva nem találtam olyan hozzászólásokat amik teljeskörű választ adnának számomra.
Nagyon örülnék, ha sikerülne jövőre egy életképesebb állományt nevelnem (sok örömet szerzett ez is amíg nem lett beteg)
Semmivel. A paradicsomlevet felforralom, tiszta, forró üvegekbe töltöm, lekötöm, ha kupakos, akkor a kupak alá teszek egy réteg celofánt, aztán megy a dunsztba az egész (ruháskosár pokróccal, párnával kibélelve, letakarva), az a lényege, hogy a lé nagyon lassan hűljön ki. Az üvegeket nem szoktam kifőzni, csak tisztán teszem el mindegyiket, aztán mikor a befőzéssel úgyis van elég vacakolás, csak kétszer átmosom, lecsöpögtetem. Kb 10 kg paradicsomot teszek el egyszerre.
Mi semmivel. Igaz, ez elég nyűgös, mert nagyon alaposan ki kell főzni az üvegeket is, a kupakokat is fertőtleníteni kell, és a frissen sterilezett üvegbe kerül az éppen forrdogáló lé.
Egy évben csináltuk úgy is, hogy a kupak alá celofán, és azt tojásfehérjével megkenni - de enélkül is tökéletes lett, ráadásul a tojásfehérjével zárt üvegek kinyitásához két markos férfiember kell néhány hónap elteltével :-)