Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az előző levélet egy korábbi szélvihar szaggatta meg.
Lehetne, már egy kicsit kevésbé szeles idő! Akkor talán egy levele végre épen maradna. Persze ahogy emlékszem pl. Görögországban a banánok levele szaggatott, nyilván a széltől ott is.
Nekem a citromdugványozással van gondom, még soha nem sikerült, most is ott fonnyadozik 3, amit a macska letört (amiről letört, azt az Egyetemen vettem, miután megúntam a kísérletezést), viszont a mandarinhajtást csak messziről beledobom a földbe, és kigyökerezik.
A narancs, mandarin nehezen, vagy egyáltalán nem ered meg mint dugvány, persze vannak fajták amelyiknél sikerül. Citrommal és esetleg greppel érdemes kísérletezni. Mivel a gyökeresedés bizonytalan, a kertészek citrom dugványra (vagy magoncra) oltanak.
Egy húron pendülünk. :) Abban van a kihívás, hogy vagy satnya növényből legyen életerős növényünk, vagy pedig magunk szaporítsuk pl. dugványozással. Nekem a dugványozás nem jött össze, ezért vettem így. Ezért vettem néhány hónapja kész mandarint is. Én szerettem volna sk., de sajnos nem sikerült. :((
Jaj, hát természetesen meg kell nézni a bevásárlóközpontban, hogy mit és milyen állapotban vesz az ember. Ilyen helyre nem lehet mindennemű hozzáértés nélkül beállítani és vásárolni.
De aki azokat a vackokat (ráadásul drágán) megveszi, az meg is érdemli.
Én egyébként nem szoktam nagy és drága növényt venni, aminek tönkremenetele idegesítene, nekem mindig is az volt a "szakterületem", hogy olcsón vegyek apró vagy elpusztulófélben lévő növényt, és azt kikupáljam. Amikor egy növény már nagy, egészséges, semmit nem kell vele tenni, csak van, akkor már nem érdekel, elég gyakran elpasszolom.
Olcsó és tönkremenőfélben lévő növényt meg hol lehetne könnyebben találni, mint bevásárlóközpontban? :)
Orchideákkal én is próbálkoztam nem egyszer, de mindig szerencsétlenül jártam , ha ilyen helyről szereztem be őket. :-( Amit Kertészetből azok persze élnek és virulnak. Szóval lehet hogy nagy szerencsével ki lehet fogni, de már leszoktam a kisérletezésről, már csak biztosra megyek.
Időnként én is vettem növényeket ilyen helyen, de nagyon megnézem és csak akkor veszem meg, ha pontosan tudom mi és mit várhatok. Látszik a növényen mennyire életképes. Megnézem a földet, a lehullott leveleket, kiszárad-e stb. Azért elég ritkán veszet ilyen helyen, de ha valamit meglátok, amit régóta akaor, akkor megveszem.
"Mentettem" már meg én is pl. orchideát P...y Marketből, vagy épp B..maxból, és jól jártam velük. De tényleg szem és tapasztalat kell ahhoz, hogy a leárazott "zöldségről" eldöntse valaki, hogy haldokló, vagy "csak" szemre lestrapált, kikupálható növénnyel van dolga.
Áá, értem..persze ezt eddig is sejtettem hogy nem a bevásárlóközpontok termesztik a növénykeket, hanem felvárárolják különböző helyekről. :-)))
Lehet hogy kissé félreérthető volt a megfogalmazásom. Arra gondoltam, hogy talán nagyobb tételben, az olcsóbb árut célozzák meg, és nem annyira a különlegességekre, minőségre törekednek, hanem úgynevezett tucatcikkeket értékesítenek. Így érthető hogy alacsony árszinten tudják tartani azt, amit eladnak.
A növényeket nem ezek a nagy bevásárlóközpontok állítják elő. A növények megbízhatósága inkább a kertészet minőségén múlik.
A megbízható kertészetben is árulhatnak olyan növényt, amit pont az a cég szállított nekik, ami a bevásárlóközpontba szállítja. A kertészetek jó része is termeltet, vagy vásárol növényt.
Legutóbb (egy hónapja) egy érdekes Hoyát vettem a T...oban - mint zöld növényt - 359-ért, 1199-ről leárazva, és meg vagyok vele elégedve.
Még soha nem csalódtam T...os növényben. (Na jó, tudtam, hogy mit szabad megvenni, hogy ne csalódjak. :)
Hát nem tudom ki hogy van vele, de ti mertek olyan helyekről növényt vásárolni ahol a fő profil az élelmiszer ? Pl.Tesco ?? Ahol még a fő árucikkek is silány minőségűek? Mondjuk ez nem csak növényekre vonatkozik, hanem példának okáért a műszaki cikkekre is . Ami olcsó és silány arra harapnak a vevők, számomra érthetetlen módon. :-((
Én személy szerint a megbízható kertészetekre voksolok, ott nem érheti az embert csalódás.
Tényleg jó! Pepi-to nagyon frappánsan elmondta a lényeget. Én is ismerek olyanokat, vesznek "valami zöldet", nem veszik figyelembe a lakás adottságát - esetleg soha be sem süt a nap, enyhe félhomály van egész nap, és olyan növényt vesz, mely " napimádó", mert tetszik neki, és csodálkozik, hogy rövid időn belül a túlvilágra költözik a növénykéje.
Visszatérve az eredetire: ha veszek egy kg állatot a hentesnél, nem árt tudni, mi volt az élőkorában (akár fűszerezés dolgában, akár a főzési technológia miatt)!
Én már sok éve foglalkozom egzotikus növények termesztésével, de még mindig nem mondhatom el, hogy mindenben perfekt vagyok, még mindig vannak, amiket nem tudok, próbálkozással kell kitapasztalnom, mi a teendő.
Üdv Az ára 850 szerintem nem sokan veszik. Tavasszal a disznövénykiállitáson 500-ért volt nem nagy külömbség főleg hogy az auchanba nem kell belépőjegy. :) A tesco-bol a banánfat 3-masával vitték. csaó
Én is voltam tegnap a keszi auchanban, még kb 15-20 db "citromfa" van, igaz, az áruk nem volt kiírva, meg a fajtája is csak a cserépen, amúgy a nevüket az áruházi "kiírók" egyszerűen megoldották: zöld növény... Erre varrjon gombot aki akar:)
Tényleg van egy pár keszis a fórumon, én eddig ötről tudok jómagamat is beleértve:)
Én is vettem én átültettem mert már kint volt alul a gyökere. Volt citrusföldem abba nagyon jól fejlődik, de nem fontos, a virágföld is jó csak laza legyen. És ne áljon a vizben, anövény. Egyébként úgy láttam erősen műtrágyázták a termelők. Úgyhogy az kell neki az osmocot jó, vagy folyékony citrustápoldat. Egyébként Hajrá Dunakeszi , sok keszis van itt :)))
Sziasztok! Új vagyok a fórumon, de sok egzotikus gyümölcsöm és dísznövényem van. Mivel gyüjteményem elég jól felszaporodott, eladó állományom is van. Ha több időm lesz részletes katalógust is fogok feltenni.Példának:22 fajta golgota-6 gyümölcstermő, pepinók, physalis, naranyilla, paradicsomfa, folytontermő eprek, acerola, kopaszkivik, önporzós szőrös kivi, ausztrál gardéniafa, szamóca guava,hibiszkuszok, télálló hibiszkuszok, télálló citrom- narancs, fügekaktusz, télálló kaktuszok stb. E növények egy része még szaporítás alatt áll, a törzsállományokat nevelem, ezért ezek csak jövőre lesznek kaphatók.Növényeket rendelésre is szaporítok, postai utánvéttel is küldök, idényszerüen. Örömmel venném a célirányos érdeklődéseket, mert így könnyebben tudok kívánt mennyiséget előállítani. Növényeimhez bevált földkeverékek receptjét és ápolási tanácsokat is adok. Mivel az egzotikus növények piacán eléggé megnőtt a kínálat áraimat reálisan szabom meg. Ha valakinek nem válaszolok rövid időn belül a megkeresésére, kérem ne sértődjék meg, nem vagyok folyamatosan internetközelben, viszont telefonon mindíg elérhető vagyok. Egzotikus növényekkel kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok, ha tudok. Növényekkel kapcsolatban cserelehetőségek is érdekelnek. Érdeklődéseteket szeretettel várom, kedves növénykedvelő barátaim!
Máshol lehet hogy megnő ekkorára, de nálunk nem. Ahhoz túl rövid a nyár, a hazai kontinentális éghajlat mellett, egészen biztos nem nő ekkorára, hacsaknem fűthető üvegházban nevelgeted, aminek több méterres a belmagassága, tehát van helye nőni.
Igen, szinte biztos hogy az elszaporodó gombák ölték meg a banánodat. De erre van egy kiváló szer, amit gazdasági boltokban vagy nagyobb kertészetekben lehet beszerezni. Azzal szórd meg alaposan , és úgy csomagold be ősszel a nagyobb banánjaidat, a kisebbeket meg mentsd át cserepekbe, így már egy kész kis banánt ültethetsz ki tavasszal.
Engem érdelelne óriáscitrom, da sajnos én messze lakok Dunakeszitől, mivel én Karcagon lakom. Itt is lehet citromfákat kapni egy virágüzletbe de elég drágán adják, sajna itt csak nagy citromfák szoktak lenni és 13000 FT ért adják ami szerintem sok érte. Nekem is van egy citromfám tavasszal vettem, ami 70 cm es de sajnos megtámadta az atka, lepermeteztem, remélem sikerült kirtani az atkátkat. A lehullott levelei helyett fog újjat hozni? Miért lehetett atkás, mitől lett atkás?