A saját értékesítési "Tervemet" nem mondanám el ha nem gond!?Vannak még kistermelői át vételek! A létszámra meg van a takarmány!!!!!Széna annyi van hogy a seggükkel is ehetik!
Az a tervezett anya szám ,az már szép! Érdekelne, hogy a szaporulat értékesítését hogyan tervezed.Van-e valamilyen konkrét terved, vagy majd kiforrja magát a dolog? Én vagy 10 éve termeltem leadásra azóta nem igen vagyok tájékozott ezen a téren. Van még egyáltalán kistermelői felvásárlás?
Ha fehéret akarsz akkor fórdulj Suplatyihoz!Nekem vadasok vannak, és sárga vadas!Jövőhonap 9-énellik az egyik 1 éves anyám a többiek meg akkor lesznek ivarérettek!Állományom 8 db egyedből áll!Én 50 db anyát tervezek beállítani, több az csak felesleges lenne!
Az adataikat nem kaptam még meg, a bak az 2.9 kg,az egyik anyának való 3,6 kg.és van még 2 db 2,2 kg -os nőstény. Vadas és vasderes szinűek.Én olyan február körüli időre számítom a pároztatásukat. A tieid milyen idősek és szín összetételüek.Engemet érdekelne fehér színű egyed.
Nem tudom hogy kinek az adatai helyesek,én az egyesület elnökével és Völgyi Tamással beszéltem,az utóbbitól szereztem be az állataimat.Te kire is hivatkozol?Bár már megint felesleges vita alakul ki.Te így látod a helyzetet, én és mások pedig másként.Talán keressünk más érdekes témát az állatainkkal kapcsolatban ,mert van bőven.
srácok, jövöre lessz nyulam, akkor beleszolok a vitába. addig meg, irjátok, vitassátok meg a dolgokat, hogy nekem egyszerübb legyen a tartás. igy legalább kiszürhetem a hasznos dolgokat, mert tudjátok: jó pap is holtig tanul. üvd. ( és ne hagyjátok abba!!)
Ja és ha erről nem lehet "vitázni" akkor ez nem fórum!!!A nagy okosok azért találták ki hogy tapasztalatokat cseréljenek a nyulasok fotósok STB.......!
Az első megjegyzésem a "sok óriásnyulas "ismerősömre vonatkozik.Én például országos szinten sem sokat találtam ,pedig kerestem magyar óriásnyúl tenyésztőt. A másik a takarmányozásra vonatkozik.A gazdaságos termelés "nagyban"nem képzelhető el tápok nélkül.De a magyar óriásnyúllal kapcsolatban nem ez az elvárás.Szerintem az elsődleges dolog a fajta fenntartása,a másik pedig a hagyományos és természetes nyúlhús előállítás.Hirtelen nem tudok jobb közismert hasonlatot, mint a nagyüzemi csirketartás és a tanya körül kapirgáló tanyasi csirkék közötti különbség.Mindegyik a maga közegében tudja a legjobb eredményt elérni.A másik közegében nagyon lemaradna. A fenti szösszenettel nem kötözködni akartam ,csak rávilágítottam a vita meddőségére.
Majd ősszel ha lesz alom lemérem őket, kíváncsi vagyok én is. Mi is csak saját magunknak tartjuk. Ha eladásra lenne biztos nem így etetném tartanám! Bár a keverék kisnyulaimból is volt ami kiszökött és az csak a füvet ette, mikor befogtam nehezebb volt mint ami takarmányon élt.
7kiló darált nyúlhúshoz raktam 2 kiló jó húsos szalonnát és kb. ugyan úgy fűszereztem mintha sertés volna. Az íze is ugyan olyan lett. Elég száraz, de én így szeretem. Füstre nem jutot belőle. Meleg volt. Majd a téli eresztésből, ha lesz. Akkor füstöltetem a nyulakat egészben is.
Na látod azért az óriásoknak is van haszna!!!!!!:----))))))))))))))))))))))))A kolbászt ha szabad kérdeznem hogyan csináltad????Mi fasírozottat szoktunk csinálni!
Én nem eladásra termelek. Ha valamennyire ismerem azt aki kér és van fölösleg akkor adok el belőle. De elsősorban magunknak tartom őket. A táp drága és bizonytalan az összetétele. Annyira sok nyúl nincs a portán. Ketrecet úgy állítottam be, hogy elférjen annyi, amennyit nevelni akarok ha kell hát 20 hetes korukig. És bevallom most nyáron nem úgy nőttek mint tavasszal és télen. 3 hónaposan 2,1 2,2 kg-os súlyt értek el. Ezek még nem az óriás anyák almai. De nem is fogyott az abrak! Hordtam nekik sok zöldet. Nem volt másra gusztusuk. Most kb 10 napja 2x annyit esznek mint előtte. Szétraktam őket 2-3 fős csapatokba és kivárom a 2.5 kilós súlyt.
Az óriásokat meg direkt azért állítottam be, hogy 4 hónapos korukig tartva vastagabb húst kapjak kicsit. Mert mi ezt daráljuk, kockázzuk stb. Sőt már kolbászt is csináltam belőle egy kis hasaalja szalonnával vegyesen. Szóval nálam cél a kifogástalan húsminőség és a 2-2.5 kilós nyúzott tömeg. Na meg a lehető legolcsóbb de kielégítő takarmány.
Ha sürgetném akkor én is tehetnék a kajába szintetikus aminosavakat, hozamfokozókat, egyéb stimulánsokat.... De miért tegyek?
Azt hiszem nagyjából egyezik a szempontrendszerünk.
Átlag 12 hetes korukra2,5 kg,de már nincsenek új-zélandi bakok.mostanában kéne a közben felnőtt Magyar óriás bakokkal pároztatni.Egész tavasszal nyáron nem fialtattam,mert tavasszal,nyár elején a víz kipusztította a lucernám 90 százalékát,vártam,hogy mennyit tudok gyűjteni.
Nem feltétlenül kell!Csak valóban kényelmes.Ha jól emlékszem állattenyésztő iskolába jársz?Ha igen,biztos találkoztál már takarmány adag összeállítással elméletben,nem egy egyszerű dolog!Főleg ha nem akarunk semmi olyan kiegészírőt használni ami nem természetes eredetű.Én arra törekednék,hogy ha már hagyományos háztáji fajta a magyar óriás,lehetőleg úgy kéne nevelni,hogy ne kapjon semmi szintetikusat csak azért,hogy gyorsan felnőjjön.Valahogy úgy érzem az lenne az ideális,ha a saját magam által termelt takarmányokat ennék,Persze, ez egy pénzkereső tevékenység is egyben,de mégis jobb lenne természetes úton elérni,vagy megközelíteni azt az eredményt mint táppal.Így a termék inkább tartozna a prémium kategóriába,és nyugodtabb lennék,hogy nem a "szokványossal" etetem az embereket,becsomagolva "hazafias nejlonzacskóba"!Hangsúlyozom mégegyszer,én is a harminc százalék tápnál tartok még!Valahogy úgy érzem,ehhez kevés az ha valaki egyszerűen mezőgazdasági vállalkozó szellem,ehhez az kell,hogy az embernek legyen lelke is,ne legyen kicserélve egy pénztárgépre!:-)
Az én magyar óriásaim nem kapnak tápot. Most nyáron, főleg hogy kiszöktek a karámból csak füvet esznek a kertben! Néha ha hagynak a csirkék akkor kukoricát és búzát. Széna mindig elérhető a karámjukban. Emellett minden zöld hulladékot megkapnak paradicsom krumpli káposzta dinnye stb. Télen ha nem lesz horror áron a táp akkor esetleg de inkább árpa kukorica búza napraforgó keveréke. Ha nem tetszik nekik reklamáljanak, bár eddig nem szóltak :)