Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Ó a caméliákat sajnálom nagyon:-((Akkor én szerencsésebbnek mondhatom magam. A rodiknak meg legyen sok sok virága!!:-) Megnéztem a képeidet,gyönyörűek a növényeid!!:-D
Szia Yvett!!!! Nincs sok időm mostanában, indul a kerti szezon! A Rhodik szerencsésen átvészelték a telet, pedig kaptak -16-ot is! Most nem hurcoltam őket a garázsba, lesz, ami lesz alapon. Viszont a Cameliák katasztrofálisan néznek ki, levelük is alig van. Nagyon vissza kell őket metszenem.
valószínű, ha én is látnám élőben, nem is tudnék választani a szépségek közül :-)
Igen, nagyon rendes a párom, igazi panelgyerek volt, de az elmúlt években teljesen beindult a kertészkedésért... rekkenő nyári délutánokon is képes egy kisszéken üldögélve húzkodni a gazat a kertben. :-)
Szerencsére idetaláltál!:-) Már emlegették a neved!Állítólag hatalmas gyönyörűségesen szép Paeoniád van! És tényleg!!!Tessék virágos képeket is felrakni!:-)
Természetesen nem olyan lesz a virág mint amiről a magot szedted, mert ezek hibridek. De azért szép lehet, és az is. Itt van egy pl. amit én vetettem magból.
Nagyon szépek lettek! Jeltáblák kerültek már ki? Amikor tavalyelőtt augusztusban arrafelé jártam, akkor takarították be az érett magtokokat... Lehet, hogy idén, ha beérnek itt is, megpróbálkozom a vetéssel... :-)
Egyébként ha már sem területünk, sem pénzünk nincs újabb Paeonia-hoz. csak úgy gyönyörködni is lehet bennük. Ezeket a képeket az emúlt nyáron készítettem a Fővárosi Fűvészkertben. Igaz hogy az elhullatott magokból apró magoncok kikelnek, de messze nem lesz olyan gyönyörűséges a virág mint az eredeti. Az elmúlt héten próbálkoztam 'kecskeláb'- ékoltással. P. off. gyökéralanyba oltottuk a nemest /tanári segédlettel/ Most várom a fejleményeket. Nagyon macerás maga az oltás is, meg a további ápolás/páratartalom, meleg/.
Hát ezt nekem senki nem említette, mármint, hogy peoniás topik is van! Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert a telekrésszel amit már kb.5 éve hozzávettünk a meglévőhöz, ez a csodás fás peonia járt. Rózsaszín a virágja, tudom vannak ennél szebb fajták is, de a mérete lenyűgöző, imádom! Az évelős meg még csak itt tart:
De rendes a férjed! Az enyém nincs oda a "gazokért", de ha veszek egyet, kettőt, sokat, (persze nagy titokban) mindig úgy csinál, mintha neki fel sem tűnt volna! :-) Vagy lehet, hogy tényleg nem tűnik fel neki???
Igazából nekem a lilás-bordós szín tetszik, pár éve láttam, egy virágzó tövet egy kertészetben, és valami eszméletlen szép volt! Mint a bársony, vagy a selyem, olyan volt a szirma. A sárga nem is tetszik annyira, inkább csak azért kellene, mert még olyan nincs, meg elég különleges a baszarózsák között a sárga szín. Mondjuk én a lágyszárúakat is szeretem, vettem is vagy 6-8 félét belőle. Anyósomnál vannak az üvegházban, és bár most ültettem el a rizómákat, úgy néz ki némelyiken már van bimbó kezdemény. Pedig azt írják róluk, hogy ültetés után 2-3 év múlva virágoznak. De, ahogy a neten nézegettem, a sárga színűek mind a fás szárúban, mind a lágy szárúban sokkal drágábbak, mint a többi színűek. :-(
Ott se rossz! Az ősszel ott vettem 2 db fás bazsarózsát 990,- ért/db. És már hajtanak ezerrel! Bár mindkettőn piros virág volt a képen (egyébként Hegedés) az egyik gyanúsan rózsaszínnek készül. Mondjuk az se nagy baj! Csak a másik már ne rózsaszín legyen. Na jó, sárga még lehetne! :-)