Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Akkor ezt tegyük helyre, mert erős zavart érzek itt.
A belgyógyászat nem tudom, hogy kerül ide, nem írtál emésztési zavarokat, csak fejfájást és idegességet. Azt a háziorvos fel tudja mérni, hogy mi lehet az ok, és küldhet vizsgálatra.
Lehet hallási probléma - pl. bizonyos hangfrekvenciára fülfájás, fejfájás jön, hallottam átmeneti látásproblémáról is.
Lehet pszichológiai probléma, ami többféle lehet, kétfélét sajnos megtapasztaltam, az egyiknél egy társasházi lakó állandóan panaszkodott egy másikra zajok miatt, amik másokat nem zavartak. Két évvel később derült ki, hogy személyes ellentét volt a háttérben valamilyen rossz cselekedet miatt, állandóan attól félt, hogy vele is megtesz valamit az illető és bizonyos zajra félt, hogy "most kezdődik".
A másik kicsit hasonló, amikor az agy megjegyzi, hogy bizonyos hang esetén volt egy negatív reakció, és erre nem úgy reagál, hogy megpróbál más hangokra figyelni, hanem mereven figyeli, hogy mikor szólal meg ismét az a hang és azonnal "csinálja a balhét" belül, itt valami "beidegződés" lehet a mozgatórugó, ezért javasoltam, hogy próbáld meg felidézni, hogy volt-e hasonló probléma korábban. (Pl. valaki egy komolyzenei rendezvényen dührohamot kapott, később kiderült, hogy amikor meghalt egy közeli hozzátartózója, az a zene ment a háttérben.)
A pszichiátria az a gyógyíthatatlan mentális esetekkel foglalkozik, amikor már egyértelmű, hogy az illetőnek fóbiája vagy elmezavara van, ezeket csak kezelni lehet, vagy időlegesen tünetmentessé lehet tenni - pl. az alkoholizmus is ilyen, nincsen gyógyult alkoholista, mert bármikor visszaeshet egy pillanat alatt.
A pszichiátriának azért van negatív hatása is, mert - mivel oda már csak tartós, esetleg élethosszon át tartó - kezelésre szorulók kerülnek oda, azonnal a társadalmi veszéllyességet vizsgálják először, hogy az illetőt el kell-e zárni, ha nem, akkor jobb egy időre "befektetni" valahova, vagy maradhat a járóbeteg ellátás.
nem tudom, tűlevelűekkel működik-e, de... Kb. 30 éve bedolgoztam egy virágboltnak, tartós dolgokat természetes anyagokból. A szárított virágok mellett az a módszer jött be, hogy pl. leveles faágakat glicerinoldatba tettem, nem az egészet hanem csak a szárát(kicsit szétverve, hogy jobban szívjon). Kb. két hét kellett hozzá, sötét, hűvös helyen. A levelek/ágak rugalmasak, fényesek maradtak, rajta maradtak az ágon, viszont sötétebb lett a színük. Ha van még időd, tehetsz egy próbát ezzel a módszerrel is.
Tanácsot kérnek .Elképzelés a következő: Kb A3 méretben doboz (üveglap mögött)melyben több BORÓKA ág(nem tévedés-kötődés miatt-) BORÓKA ágat szeretnék beilleszteni oly módon, hogy "FA" legyen és rajta a család több generációja fotók(6 vagy 8 generáció)(nem lógatva hanem ráültetve).
nem tudom eldönteni, hogy letörjek-e 1-2 hajtást a bugás hortenzia dugványaimról, amiket múlt hét kedden dugtam a földbe. mindegyiken van 3 hajtás, de sok esetben két nódusz van a föld fölött, és az alsó 3 rügy is duzzad, ha nem is hajt annyira, mint a 3 felső. nem tudom, hogy mennyi hajtást bírhatnak el ezek a dugványok. vagy tök mindegy az egész, mert úgysem fognak ilyenkor meggyökeresedni? persze "látványos", ahogy hajtanak, de egyelőre nem történik más, mint hogy szívják fel a nedvességet.
Mondjuk nem mindegy, hol - nekünk van egy házfal előtti, déli fekvésű területünk, ott teljesen mediterrán a klíma, burjánzik a füge, és kacérkodom a gondolattal, hogy kiültetem a babért. Embermagasságúra nőtt, nagyon utálom becipelni. A leanderek átteleltek az ismerősömnél - én két hete raktam ki, de a levele kicsit megszürkült a hidegtől. Majd helyrejön.
Gyerekkoromban, kb. 35 évvel ezelőtt voltunk Rácalmáson (Dunaújváros közelében) nagynénémék ismerősénél, ahol volt a kertben egy hatalmas citromfa, roskadásig citrommal. Nem tudom, hogy csinálták.. lehet, hogy a mikroklíma/fekvés volt ideális, vagy valami különleges fajta lehetett.
Hát ez igy van, 10-15 éve a füge sem volt mindennapos, ma meg ott tartunk, hogy az étkezési babér is egyre több helyen kinn telel, a rozmaringról nem is szólva. Fokozatosan elérünk a leanderekig, hogy csak 6-8 évente fognak kissé visszafagyni, és igy tovább, gránátalma, stb. Budapesten, a Keletihez közel egy házfal mellett, védett helyen láttunk 3-4 méteres gránátalmát, nem hittünk a szemünknek, kb. 2015-ben.
En kék Nünükét észleltem a minap. Igen makacs teremtés; minden áron a kapa alá igyekezett; vagy négyszer kellett kiebrudalnom az ágyásból. (Persze az is meglehet, hogy különbözö Nünükék voltak.)
Akkor biztos az övé. Éveken keresztül egy eldugott helyen tartottam neki serpenyőben vizet, napközben abban szokott ülni. Néha belekerült reggelre a locsolókannába, írtam is akkor hogy megráztam, megkopogtattam szegényt, azt hittem kosz van a kanna alján. Hát ő volt. Ilyenkor mindig a tóhoz vittem, had szokja a jobb körülményt. Nagyon szeretem. De hogyan párzott nem tudom, mert a másik amit tavaly láttam csak, az fele akkora sincs. A peték már hatalmasak, most már minden nap figyelem mikor kelnek.😀
A kis tavamban 2 kupac békapete is van. Még nem hallottam béka éneket idén. Mikor párzanak ezek?
Tavi békám nincsen, csak zöld varangy aminek nem petecsomói vannak, hanem fonalak. van az erdei béka is, tavaly 2-t láttam egy kicsit és egy nagyobbat. Az rakhat csomóba petét?
Itt azért ritkábban járnak a szerelvények, és ha közvetlenül a sínek mellett vagy, sokkal rövidebb ideig hallod az adott vonatot, mint egy magaslatról. Nyitott ablaknál hangos, ez igaz, addig szünetet kell tartani a beszélgetésben, de éjjel már nincs személyforgalom, tehervonat meg nincs olyan sok.
Persze az is számít, hogy gyerekkorom óta imádom nézni a vonatokat, a vasútfelújítás életem egyik legszebb élménye volt. Egy aláverőgépre nem tudok haragudni, akármilyen hangos, ha felébredtem rá, magamra kaptam valamit, és rohantam megnézni. Most már, hogy megépült a zajvédő fal, ez a lehetőség megszűnt.
Az autópálya folyamatos surrogása zavar, ott egy pillanatra sincs igazán csend. A vasút mellett igen.
Ezen csodálkozom. Én 6. emeleten lakok, és tölem kb 500 m-re vonul el egy rendkívül forgalmas vasútvonal. Pokoli zajt okoz; nyitott ablaknál nem tudok aludni; néhány percenként átvonul ott valami szerelvény. Itt édesanyámnál párszáz méterre lakunk a nyolcsávos Budaörsi úttól. Ez halk, egyenletes, de folyamatos zajt okoz; ez sose zavar.
Tulajdonképpen rátapintottál a lényegre. Ezzel a szomszéd gyakorlatilag beköltözött a kertünkbe.
Ettől függetlenül maga a hang is tényleg zavar. Ha lakáskereséskor hallottuk volna, és nem szomszéd eredetű, hanem valami független, de állandó zaj lett volna, nem vettük volna meg a házat. Ahogy a mostaninál sokkal jobb, de autópálya közeli házat se vettük meg. A vasutat is hallgattuk egy darabig, úgy ítéltük meg, hogy az nem olyan zavaró és megszokható, és így is lett.
Ez a tél nem volt tél - a barátainkké is kinn maradt, nem lett baja. De néhány éve, mikor a vízóra aknában elfagyott az óránk, és anyám hajszárítóval melegítette ki (mi pont síelni voltunk) hogy tudjon vizet adni a kutyának, megnéztem volna én azt a leandert.
illatgyertyát, füstölőt, ilyesmiket ne használj, mert ártalmas az egészségre. nem hiszem, hogy a folyamatos szellőztetés ne lenne megoldás, hacsak nem kintről is rossz levegő jön be.
amúgy is ajánlott naponta kétszer szellőztetni. (muteromnak van szellőztetés fóbiája. nekiáll csukott ablaknál kocsonyát főzni, halat sütni stb. "jajj, bejön a hideg", "nem az utcára fűtök" stb. ok, akkor szívja a no2-t, co-t, legyen penész. bezzeg nyáron a 38 fokban kitárja az ablakokat, "hadd mozogjon a levegő", olyan meleg van (bent mondjuk 27 fok.) mindig pont az ellenkezőjét, mint amit a józan ész diktál. van, akin nem lehet segíteni.)
Simán el tudom képzelni, hogy egy "tettrekész" doki bebizonyitja hogy nem vagy komplett, ha zavar a csengő hangja. Vagy csak túl sok filmet néztem télen, nem tudom...
Minthogy a szaktopikokban két éve nem született hozzászólás (biztos a Facebookra költöztek:-(, ezúton érdeklödnék, hogy levágott fásszárú Paeonia ágat lehet-e gyökereztetni, és hogyan? Kénytelen voltam megmetszeni, mert hosszú kopasz ágai lettek.
Arról is érdeklödnék, hogy a Leandereket ki lehet-e már tenni. Meglepték öket a sárga levéltetük, és nem szeretném permetezés után visszahurcolni öket.