Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
a régi vascsövesre a kondenzációst nem érdemes ráengedni, amit említettél probléma amiatt a megoldás amiket vázoltál új vékonycsöves rendszer 5rétegű/réz/szénacél ami szimpatikus vagy a hőcserélő, vesztesége annyi amit lead a külvilág felé ezt lehet csökkenteni szigeteléssel illetve lesz egy hőlépcső mondjuk 60 a kondisból kilépőből 40-50 fűtési előremenőd lesz ezt csak saccolom biztos lehet frankón méretezni.
kondis hatásfoka akkor jó ha a visszatérő 40fok alatt van szóval kel a fűtési felület ha a tél 80%-ba elég az 50-es előremenő jó lesz a hatásfokod
A következő témában szeretném a segítségeteket kérni.
Adott a lakásban, egy atmos dc32s, 1000 literes pufferrel, nyitott rendszeren (régi gravítációs csövek maradtak meg).
Nos az utóbbi időkben a szociális faosztogatás eléggé felborította az erdészeti fák árát, és elérhetőségét. Ezt gondolom már többen is észrevettétek...
És mivel a gáz ára viszont évek óta nem változik, ezért egyre kisebb a különbség egy modern gázkondenzációs kazán, illetve a faelgázosítóval való fűtés között. Igazából, ha beleszámoljuk, hogy a mennyi munkába van 10 erdészeti köbmétert felvágni, és konyhakészre hasogatni, már szerintem most is egálban lennénk. Nincs ezzel gond, szeretek fát vágni, viszont a jövőre is gondolva mindenképpen szeretném lecserélni a jelenlegi közel 30 éves fég gázcirkónkat, valami modernebbre, aztán ha adott mind a két lehetőség, lehet összehasonlítást végezni. Egy biztos, mifelénk (Miskolc) jelenleg aki ki is hozza az igért fa mennyiséget kemény fából, az körülbelül 28-30 000-et kér egy erdészeti köbméterért házhoz szállítva...... 8,5X14,5m-es alapterületű szintes házat fűtök, ami le van szigetelve, illetve a nyílászárók is modernek, és jól szigetelnek. Jelenleg egy "enyhe" telet kb. 8 erdészeti kemény fával fűtök ki. Ha "kemény" a tél akkor elmegy a 10 erdészeti a 8 fűtési hónap alatt. ez körülbelül 250-300 ezer forint a jelenlegi árakkal számolva + kb 5-8 nap vágás hasogatás betárolás. PLusz egyéb költségek. (Benzin, lánc, lánckenőolaj, stb.) Szóval most értem el oda, hogy faelgázosító ide, vagy oda, ha tovább emelkedik a fa ára, és a gázé marad nem fogja megérni fával fűteni, még egy ilyen "hatékony" fagáz rendszerrel se.
A kérdésem pedig az lenne: Hogyan kössek be egy modern gázkondenzációs kazánt a rendszerbe úgy, hogy az tartós is legyen, illetve a hatásfoka is jó legyen. - Mindenképpen cseréljem a csöveket vékonyabbra, vagy csak elég lenne esetleg lezárni? (Nem szívesen vágnám szét a házat miatta, de ha ez az ára...)
- Esetleg tegyek be egy külső hőcserélőt, amin keresztül megfűtöm a meglévő fűtési előremenőt? (Ebben az esetben mennyi veszteséggel számolhatok kb.?) Egy ismerősömnek ezt a módszert ajánlották, mert azt mondták, hogy nincs az a mágneses iszapülepítő, ami ennyi trutyit össze tudna szedni.
Jelenleg a Fég gázcirkó párhuzamosan van kötve a rendszerrel, és úszó visszacsapó zárakkal el vannak választva egymástól.
Az új kazánnal szeretnék majd még használati melegvizet is előállítani, ugyanis az is még egy régi fég átfolyóson keresztül van, már amikor a gerincen a nyomás eléri azt a szintet, hogy be is induljon....... :( Erre egy indirekt tárolót gondoltam két csőkígyóval, az egyiken a gáz lenne, a másikat az atmossal fűteném meg, ha esetleg azzal fűtök éppen.
Szóval, elég sok lehetőség van, és elég tanácstalan vagyok. Jól jönne egy kis iránymutatás.
nekem 300l-es lett véve idén 3bar a szelep megszólalási nyomása 0,7bar a hidrosztatikai nyomás a 7m szintkülönbségből, és 2600 vagy 2700-literre méretztem
Sziasztok! 2 db 1 m3-es pufferhez (sorba kötve), kb. 85 nm padló fűtéshez, 6 db lapradiátorhoz és egy 35 kW-os kazánhoz Ti mekkora tágulásit tennétek? (Úgy számolom úgy 2200-2300 liter víz lehet a rendszerben.) Mekkora nyomásra állítjátok ti a rendszert? Most 150 liter tágulásim van, félek kicsi lesz. köszi a választ
a faelgáznak is kel félóra mire rendesen beindul, ne feledd egy faelgáz kazán 4-5q amit át kell melegíteni
amikor eléri a lakás a kívánt hőfokot elmegy parázstartásra már ha van ilyen funkció, na ez a bűzölgős pöfögős kátránygyártásos időszak, majd ha kér a lakás meleget újra beindul, ha nem akkor is, hogy ne aludjon ki, ekkor már túlfűtöd a lakást
3év puffer nélküli Vigas25 tapasztalatával mondom mindezt, a pufi meg most készül
ha hasonlítani kellene olyan mintha a kocsival mindig felgyorsítanál 90-re majd megállsz majd újra és újra, nem jobb egyenletes sebességgel haladni és még gazdaságos is
Szia! A 15 kg fa most is el fog fogyni,mert én pld tegnap mértem és a begyújtásnál egy rakat fa 20 kg egy vigas 25-ben, szerintem egy atomos sem fog kevesebbet kérni. Mondjuk 40 kg a teljes puffer felfűtése.
Nekem csak az a lényeg, hogy a 0 fok alatti reggeleken, vagy hosszabb távollét után ne a klímáknak kelljen 5 fokot emelni a hőmérsékleten.
Puffer egyelőre nem megoldható és napközben van időm tenni a tűzre.
A cél az, hogy minimális beavatkozás mellett a legrövidebb időn belül a névleges teljesítményen és a maximálisan elérhető hatásfok mellett tudjon üzemelni a kazán a tűz leégéséig.
A vegyesnél min. fél óra volt mire rendesen égett és csak a 2. megrakásnál érte el azt a lánghőmérsékletet ahol már nem csak füstöt termelt. Addigra viszont már megevett 15kg fát és a víz még csak 40-50 fokos volt...
Jobban megnézve a kazánokat, többféle tűztér kialakítás létezik, a "hordó" kerámia betétes és a generátoros típusok majdnem duplájába kerülnek. Gondolom nem véletlen...
a legjobb az lenne, ha puffert kötnél a kazánra:) mert egy 25kw-os faelgáz is sok lesz, ha a 28-as vegyes sok volt...
illetve puffer nélkül ugrik a kényelem. szintén lassítanod kellene az égést, vagy ritkán és keveset tenni rá a folyamatos melegérzethez.
a faelgáz valószínű, hogy fulldokolna venti nélkül, mert a hosszú/nagy felületű hőcserélőkön valahogy át kell jutnia a füstgázoknak. miután persze "tökéletesen" kiégtek :)
Schiedel 130 vagy 150?-es bélelt kémény, 8m magas. Eddig a régi vegyeskazánt kémény tisztítónyílásra szerelhető huzatszabályzóval kellett használnom.
Tudom, hogy a bsteel-en sincs, de írtátok , hogy nem is a legjobb a hatásfoka. Ami gondolom annak köszönhető, hogy venti hiányában az a túlméretezett huzatra bízták a füstgáz áramoltatást.
Én viszont nem akarok 300+ C-os füstgázzal üzemeltetni.
Youtubon van pár video, ahol pid vezérlős szabályozást építettek rá. Ez később lehetne segítség.
Első sorban az érdekelne, hogy konstrukcióra és minőségre megfelelő e ez a modell? (kilyukadás, samott elégés, használhatóság)