Keresés

Részletes keresés

cucurbia Creative Commons License 2012.02.12 0 0 6146

A Seeberznél kapható mango az Osteen fajta,mig az Oázisban levő a Kensington.Az egyik egy főleg Spanyolországban termesztett fajta a másik meg egy ausztráliában kinemesitett.Mindkettőröl van leirás a neten is.Nem tudom mennyire lehetnek oltottak,nekem mindkettő van,mert amiota a Rappaitol oltott mangom elpusztult nem volt mangom itthon.Az Oesten már majd két méteres,de ugy láttam eléggé érzékeny mindenféle időjárási nyavajára,tavaly gyönyörű nagy leveleket hajtott,ming a mostani nyáron csak apro levélkéket és szinte alig nőtt.Az üvegházban is világos és melegebb helyen kell tartanom,mert ha hüvösbe tettem rögtön hullatni kezdte  a leveleit.A Kensington sokkal kompaktabban nőtt,jobban birja a hűvöset,és az árnyékosabb helyet.Most is hajtott rélen pedig eléggé be van dugva a dzsungelben,hűvösben és árnyékosan van tartva.

Nekem is azt mondták,hogy ezek oltványok,de én sem fedeztem fel jellegzetes oltási helyeket rajta(lehet hogy oblaktálásosak?),de nagyon kiváncsi leszek mikor fognmak virágozni valójában.

gáborke Creative Commons License 2012.02.12 0 0 6145

Sajnos csak külföldről lehet kész növényt venni, és itt még drágább mint a Sieberz-nél.

Vagy marad a cserebere...

Előzmény: Törölt nick (6143)
gáborke Creative Commons License 2012.02.12 0 0 6144

A magról nevelt is teremhet csak ki kell várni, és jobb ha több van egymás közelében. Amit nem lehet kiszámítani a termés minősége.

A első képen a magnövény van, kicsit vissza lett vágva itt már, de közel 2 méteres, valamivel több mint 2 éves. (kicsit bemozdult a kép)

A többi képen az oltott törpe mangó van, látni hogy pergamenszerű vastag szinte zörgös leveleí vannak, kissé hosszúkásabbak mint a magnövénynek, hullámos a széle és csónakszerű egy kicsit a levele. 

Itt látni hogy a friss, és a növekvő friss levelek, nagyon enyhe bordós szint vesznek csak fel, erős mélybordó nem lesz, inkább sárgás marad, és a friss levelek is kemény tartásúak, a magnövénynél puhák, szinte lebegnek a szélben.

Itt látszik a tetejéről lelogó virág (és a friss hajtás), ami szinte nagyobb volt mint maga a növény. Ez is egy friss másodéves oltás, minden csúcsán hozott virágot, méghozzá túl sokat is, mivel a növény alig volt még 30-40 centi.

Előzmény: Törölt nick (6143)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6143

Köszönöm a válaszod! Nem baj, ha nem termő esetleg, attól még nevelgetni fogom, hátha egyszer megélem, hogy virágozni és teremni fog. Amúgy a Sieberzen kívül hol lehetne még venni tutira oltott mangót? Külföldön találtam csak, és nem lenne olcsó mulatság. Úgy érzem, álom marad a termő mangó. A nagy magoncodról is tudnál képet mutatni? Kíváncsi vagyok rá. :)

gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6142

A talajról nem írtam. Szóval régebben már elmondtam a megfigyeléseimet, hogy kis tápanyagtartalmú talajban milyen nagy magnövény mangót sikerült kinevelni, 2 év alatt a fejem fölé nőtt a növény. és igen vastag lett a szára.

Történetesen kókuszrost és perlit kb 2-1 arányú keverékében. Természetesen a tápanyagpótlásra itt jobban kell figyelni, de nem vészes.

Viszont sok gombaérzékeny növényt igen jól lehet a közegben nevelni.

A képeidet megnézve elég magnövény gyanús, de az is lehet hogy nem a törpe van ráoltva. (ami nagyon ritka). Holnap teszek az általánosan árult törpe mangóról képet.

A friss hajtásai ügye a magnövénynek bordós-vöröses. A törpe oltottnak vajszínű, max enyhén vörösödő, de inkább világos.

üdv

Előzmény: Törölt nick (6141)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6141

Igen, én is reménykedem. 4000ft volt. Akkor majd figyelem a Füvészkertben. Mutatok pár képet hátha látszik rajta valami:

Előzmény: gáborke (6140)
gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6140

Neked legyen igazad, csak sajnos jópár kertészetet (főleg webes) láttam akik magnövényeket adnak nem is kevés pénzért.

Ha nagyon olcsó volt akkor gyanus. A citromfa általában oltott igy igaz, de a trópusi dolgok már nem egyértelműen. Sokszor magról vannak, persze van kivétel. A Sieberznél van most akciós mangó, az biztos hogy oltott.

Oltani általában a törpe változatát szokták szinte mindig, ez egész kemény, mély sötétzöld babérszerű levelekkel bír, vaskos kiemelkedő levélerekkel, legalábbis a magnövényhez képest.

Ha a Füvészkertben sem virágzik akkor már lehet aggódni, mivel elég gyorsan virágzik, néha már oltás után nem sokkal.

De reménykedjünk hogy nem vágtak át.

Előzmény: Törölt nick (6139)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6139

Nem kérdeztem meg, de logikusan csak nem magról származik a növény, ha citromfát veszel ott, az se magról van. 7-8 darabot hoztak, mindegyiknek volt egy kis táblája. Kb. nyár elejétől télig lehetett kapni. Mindegyik majdnem egyforma nagy volt, és a levelük is egyforma volt. Szerintem nemes. Idén még szerintem nem fog virágozni, nagyon haza vágtam szegényt, örülök, hogy szépen kihajtott. Milyen talajba ültessem? Minden tanácsot szívesen fogadok. :) Ja és van a füv. kertben is egy mangó ami abból az adagból származik, csak az enyémhez képest 1000 szer szebb, ők mondjuk üvegházban tudják tartani... Majd kiderül, ha náluk is virágzik, akkor én is elkezdhetek reménykedni. :))

Előzmény: gáborke (6138)
gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6138

Talán az elágazás alatt van oltáshely, de nemigen lehet jól kivenni, mangón jobban szokott látszani a helye, nagyon sok kertészet oblaktálással a gyökérnyakba olt, ha ez oltott akkor törzsre van oltva.

Oázisban oltottnak mondták? Nem szoktak ilyen különlegességek lenni ott.

Elég nagy ez a növény már, ezévben kéne már virágot mutatnia.

A talajra vigyázz, gyenge tápanyagszegény talajban biztosabb a növekedése, látom elég fekete a talajod, és érzékeny a gombákra.

Előzmény: Törölt nick (6137)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6137

Köszönöm a válaszod! Nem tudom pontosan milyen a nemes. Az oázisban vettem, ott lehetett kapni mangót. Állítólag oltott, pontosan nem tudom hol, majd készítek képet róla. Kb. a földtől 20cm-nél 2 fele ágazik, de elég keskenyen állnak egymáshoz, lehet ott van az oltás. Kicsit a telelés megviselte, de most már szépen hajt, azonban egy kis részt le kellett vágni, ott még nem volt oltás, így nagyon remélem, hogy még mindig a nemes nő. :) Ja és a beteg levelek is lehullottak, így az új levelek végre nem gombásodnak meg. :)

2011.november.27-én így nézett ki.

Előzmény: gáborke (6135)
gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6136

Bizony az acerola hasznos, főleg ha télen is természetes C vitaminra vágyunk:)

Régen a nagy tövem túl lett gondoskodva, most csak kis dugványok vannak, de szépen telelnek. Vizre kell figyelni nagyon, ha hűvösben van, a 10-12 fok nem probléma neki, viszont 5-7 fok körül kezd labilissá válni...:)

Előzmény: csoer (6134)
gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6135

Szia

Megfelelő nemessel, már oltás utáni évtől virágozhat, főleg a mini fajtája, a normálméretű inkább 2-3 év. Persze első virágzáskor még nem érdemes termést hagyni.

Előzmény: Törölt nick (6133)
csoer Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6134

Való igaz, vannak szép számmal tropi-szubtropi növénykék amik bírják a meleget és elviselik a hüvöset is.

Igaz példáúl az acerola (barbadosz cseri) nem nagy különlegesség, de nem nő túl nagyra és nem kényeskedő.

Még télen is növedezett és nyakra-főre virágzott.

Előzmény: gáborke (6132)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6133

Gáborke!

Az oltott mangó mekkora mérettől kezd el teremni?

gáborke Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6132

Arról nincs szó hogy feladom, csak meggondolom hogy mire érdemes pénzt kiadni. Amit már 3-4x próbáltam mindenféle körülmények között és akkor sem hajlandó fejlődni azzal nem foglalkozom már, van más növény ami készségesen fejlődik, nem akarom feleslegesem elvenni a törődést előlük. Ráadásul a válság igencsak érzékelteti magát. 10 rugós csomagrendelésből 1 féle mag kelt ki, igaz hogy egy részével még csak először próbálkoztam. Nagyjából már tudom miből érdemes rendelni ami ki is kel és nem lesz gond a növekedésben.

A helyszűkét térben is értem, mivel 1-1 fordulásomra a teleltetőben sokszor 2 növény is zuhan...

Másrészt hüvös a teleltetőm, itt nem tudok trópusiakat tartani, meleg helyen már nincs igazán.

Ettől függetlenül csak a nagyon kényes trópusiak vételét mellőzöm, merthogy ez azért tág fogalom.

Pl. a vanilia 8 fokon telel, kutya baja nincs, annonák is.

A kinai fahéj inkább szubtrópusi növény, 6 fokot is kapot és oda sem hederintett.

Szóval tényleg a kitartás a lényeg, ebben nincs is hiány, de észszerünek is kell lenni, pl. kakaót miért tartsak 10 fokon..

Persze lehet hogy lesz majd vmi. alkalmas meleg teleltető, csak legyen aki fizeti a fütést...

Most egy kicsit inkább a szubtrópusi avókádó- mangó... stb vonalra koncentrálok, citrusra..

Igaz cseperednek már fel a ritkaságok is, ezekre is figyelni kell.

Esetleg lehet hogy növénynemesítésbe is fogok majd, ha lesz időm..:)

Előzmény: csoer (6131)
csoer Creative Commons License 2012.02.11 0 0 6131

Sajnálom, hogy feladod a harcot. Úgy gondolom, hogy kitartás a lényeg.

A szubtrópusi, mediterrán után már csak a „hazai” marad- igaz az sem semmi.

Tudom, hogy Te voltál a téma ez irányú kezdője és bírtad sok éven keresztül.

Úgy gondolom, nem elsősorban helyszűke kérdése, az igazán különlegességek tartása és nevelése.

Ez a tél szerintem egy egyedi, de nem jellemző hazai viszonyokra (Szibériai származású).

Azért meg kell hagyni, a szegfűszeg, fahéj, bors, kakaó, tea  (és hagyna soroljam a tropikat), ég és föld (szerintem) a szubtropi és mediterránhoz képest.

Hawaii-ról többszöri figyelmeztetésre kaptam meg a szegfűszeg és fahéj mag rendelés helyett a szegfűszeg és kakaó magokat. Két hét elteltével még nem csíráztak. De öt szegfűszeg magoncom igencsak erősködik (nem Hawaii). (mellette tíz szegfűszeg, és tíz cacaó hawaiiról

Való igaz, nekem is évek óta nehéz a cacaó, szegfűszeg, fahéj,  fekete bors és tea nevelése.

Na de én később kezdtem és még bírom a harcot. (asztem nem helyszűke kérdése csak!!!).

A cserimoja, acerola, surinami cseresznye, piper amalago, golgota-alata, földi cseresznye, ylang és hagyna soroljam úgy látszik jól bírja a tavaszra várást.

Majd meglátjuk március-április tájékán.

Minden jót!

gáborke Creative Commons License 2012.02.09 0 0 6130

Igen ez egy erős hónap, nálam ugyan csak 3.-on megy a konvektor, de múltévben 1,5-2. fölé nem kellett tekerni. Viszont ezévben van már polc a konvektor felett igy sok trópusi túlélte eddig.

A szegfűszeg meg inkubátorban növékszik, eddig elég jó eredménnyel az új módszeremmel.

Viszont egy tucat magot vetettem még dec. elején, de nem sok dolog jött ki, úgyhogy ennyit a magokról. Valszin átpártolok szubtrópusira, mediterránokra, mert nem tudok jó helyet biztosítani a trópiknak, igy ami bírja az marad.

Mivel helyszűke is van, kiárusítás is lesz sztem tavasszal..

Jöhetne tényleg az enyhülés, mert a növények a hideg ellenére is érzik a tavaszt, jönnek a bimbók és az új hajtáskezdemények. Ültetni is kéne lassan, máskor ilyenkor már kevertem egy kis ültetőközeget 1-2 kisebb növénynek, most viszont a közegek még keményre vannak fagyva a tárolóban...

Előzmény: cucurbia (6129)
cucurbia Creative Commons License 2012.02.09 0 0 6129

Amikor a konvektort betettem az üvegházba nálam is állandoan elfujta a szél,ezért egy ellenzőfalapot tettem be szélirányban,azota a jelenség megszünt.

Sajnos ebben a -20 fokban nálam is eléggé nehéz hőmérségletet tartani.Eddig 15 foknál nem volt hidegebb hajnalban 3 fokozat mellett sem az üvegházban,most viszont a 6 mellett is mult pénteken +5 fok is volt egy éjszaka.Ráadásul mikor máskor ,ha nem most,decemberben valami beszakitotta az egyik tetőüveglapot,amit pont a nagy minuszok előtt valamelyik macska ráugrásával már két db üveglap beszakadasával növelt,most hogy ne történjen ez tovább falappal aláducoltam a betörteket,hogy legalább nyárig kibirja amig ki lesz pakolva a ház.Még jo hogy van rajta foliaboritás,különben télviz idején nem is tudom,hogy lehetne megjavitani.(még igy sem tudom,hogy cserélem,de szerencsére az épitőktől csentem el néhány tartalék üveglapot anno)

Hát eddig veszteségem 2 hibifajta meg 2 orchideatő, utolsó Syzigium saramagense tövem,egy mangosztanpalánta,meg egy gyönyörű tropusi gyümimagonc amit még Gáborkátol kaptam 2 éve.A teám mintha haldokolna,nem birta a hüvöset,de még reménykedek,hogy tuléli.Egyéb hibiknek,orchiknak,tropusiaknak egyenlőre semmi baja,még a Strongylodon is szépen elkezdett hajtani,igaz most hogy jött a hideg a csucshajtásokon levő levelek egy részét ledobta de ezt a hidegnek tudom be.

Most egyenlőre (igaz 5 fokozaton) minden rendben a hőmérséglettel,de már nagyon várom az egyhülést,mert lassan elkezd már minden hajtani igy látom.(és hát a gázszámlába inkább bele sem számolok ilyen fokozatok mellett)

Én azt mondom vidd a növénykéidet még gyorsan meleg,és főleg napos!! helyre kapjanak egy kis vizet és várj.Én láttam már karon varjut(kivéve ebben a hidegben,mert ilyenkor még varjut sem látok),lehet hogy lesz közöttük tulélő.

Előzmény: kicsitibi (6128)
kicsitibi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 6128

asszem az én gazaimnak lőttek.

1.50 mély pince,tetőn átlátszó hőszigetelt boritással,benne gázkonvektor tartja a +7 fokot.

ill.tartotta eddig.a szél elfújta az őrlángot!ma reggelre odabenn,talajszinten -5 fok.

:-(((((((((

szaguaro Creative Commons License 2012.01.28 0 0 6127

A remény hal meg utoljára, lehet, h. kihajt. Az a kis ültetőkosár azért van rajta, mert abba teszik a dugványt, mikor gyökereztetik. A gyökerek kinőnek belőle, nagyon nem zavarja, csak, ha már olyan vastag a töve, h. belevág. Nem tudom, mi lenne neki jobb, ha most átültetnéd (Lehet, sz.r a talaja) vagy ha hagynád tavaszig, ebben inkább nem adok tanácsot- ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz! Lehet, ha bolygatod, rossz lesz- ha viszont talajproblémája van, esetleg jobb lenne neki...

Előzmény: taormina1 (6126)
taormina1 Creative Commons License 2012.01.26 0 0 6126

Nem tudom, ha úgy alakulna, hogy lehull az összes levél, tavasszal még kihajthat-e?

Az is a baj, hogy a töve valami kis idióta müanyag ültetökosárban van, ami biztos nem tesz jót neki, de most nem merem bolygatni. szerinted kivegyem belöle? Azaz leoperáljam róla valahogy?

Előzmény: szaguaro (6125)
szaguaro Creative Commons License 2012.01.26 0 0 6125

Meleg, pára, lágy víz... Elég macerás növény. Nekem van 1 nagy, öreg, már sok hozzáértő megcsodálta, h. megmaradt. Állítólag alapban van vmi betegségük a termesztett növényeknek, ami akkor jön ki rajtuk, ha kedvezőtlenebb körülmények közé kerülnek. Sztem ennek már nem ártana egy ima sem!

Előzmény: taormina1 (6124)
taormina1 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6124

Jaj dehogynem; csak sehogy se sikerül jól lefényképeznem.

Ilyen nagy kiterjedésü száradó barna foltok jelennek meg az egyébként erösen torzult leveleken, majd elszáradnak és lehullanak. már csak ez a pár van neki.

Előzmény: gáborke (6121)
Gyöngyi59 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6123

Köszönöm, remélem vmi lesz belőle.

Előzmény: gáborke (6122)
gáborke Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6122

Vetés sekélyen, jól csírázik, viszont elég lassan nő. Nálam nem kultiválta a könyvek szerinti homokos kopár talajt, igy maradt kókuszföldben, ott jól érzi magát...

Előzmény: Gyöngyi59 (6119)
gáborke Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6121

Téli fényhiány? Nem látszik komoly betegség rajta igy.

Előzmény: taormina1 (6117)
gáborke Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6120

A pünkösdi ültetés ütáni évben még nem szokott virágot hozni, 2.évtől viszont már hoz.

Előzmény: thekingisalive (6112)
Gyöngyi59 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6119

Sziasztok ! Segítenétek ?? Vettem kapri magot. Valaki próbálkozott már a vetésével-nevelésével, mennyire rigolyás?. Köszönöm. Gy.

taormina1 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6118

Milyen kedvesek, hogy a kép mellé címet iratnak, de csak úgy magamnak, tréfából, mert megjelenni nem fog: Medinilla magnifica

Előzmény: taormina1 (6117)
taormina1 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 6117

Előzmény: taormina1 (6115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!