Keresés

Részletes keresés

vhajni Creative Commons License 2008.11.13 0 0 980

Köszi

Mi a különbség az uj és a módosítás között ?

Előzmény: _lala_ (979)
_lala_ Creative Commons License 2008.11.12 0 0 979
Belso valaszfal (ami nem tartofal) athelyezese nem igenyel epitesi engedelyt, igy a meglevo engedely modositasat sem.
Ha kulso vagy belso tartofalat akartok odebbrakni, vagy az ablakok pozicioja valtozik, akkor sajnos vagy uj engedelyt vagy modositast kell kerni.
Előzmény: vhajni (978)
vhajni Creative Commons License 2008.11.12 0 0 978

Sziasztok

Tetőteret építünk be, építési engedélyünk lassan meg lesz ( halott szomszéd keresése,zűrök,nagyon régóta tart) Úgy néz ki  valamit elnézett az építész és a WC nagyon kicsi lesz, kutyaól kellene. Akkor az egész engedélyeztetést kezdhetem újra ?

Köszi Hajni

_lala_ Creative Commons License 2008.11.09 0 0 977
Szerintem nem ennyire egyszeru a dolog.
A hatosag merlegel, es ha szerintuk nincs meg a 10 ev, akkor - mivel ok dontenek - az ugyfelnek csak az marad, hogy megtamadja a hatarozatukat, de akkor mar neki kell a sajat igazat bizonyitania.
A problema nagyjabol ott van, hogy ha a hatosag elhiszi, hogy meg van ott keresnivaloja, akkor lesz az egeszbol ugy, ha pedig lesz ugy, akkor abbol mar jol nehez kijonni. Az a jo, ha nem lesz belole ugy.
Előzmény: ncc1701 (975)
ncc1701 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 976
SZerintem húzd meg magad. :) A sok papírral csak a probléma van, kitalálnak mindent. Jobb fű alatt intézni, úgy egyszerűbb a történet. :) Plána ha már úgy van egy ideje, akkor a szomszédok sem ugrálnak, mert megszokták.

Én így fogok tetőteret csinálni. A ház eleve el van takarva tujákkal, alig látszik belőle vmi. Idén betettem fenntre 2-2 ablakot az oromfalra. Tavasszal/nyáron lecserélem a tetőt. Ősszel beszigetelem, és kb 2 év múlva kb kész is. Ha addig nem jelent fel senki, akkor már nem is fog. :) Nálunk nem nagy divatja van mindenhez papírost kérni. Én sem firtatom, h a 2 szomszédom kert végében milyen épület van, és ugyan miért van a kert végében, és miért üzemeltet ott műhelyt. :)

Szerelt kéményt is arrébb fogom tenni 2 métert, mert egy másik, elzárt helységbe szeretném tenni a nyílt égésterű cirkót. Valahogy nem jó a fürdőben, még ha turbós lenne... A kutyának nem fog feltűnni, h arrébb lett rakva.

Gázcsövet is szakival fogom a faltól kijjebb rakatni, vagy fullra beszigetelem. Ha már egyszer átvették, akkor nem nézik. Ha meg vkinek nem lesz jó, akkor vihetik az egészet a fenébe, leteszek egy vegyes tüzelésű kazánt, vagy egy hőszivattyút, és kinyalhatják. :)
Előzmény: windy12 (971)
ncc1701 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 975
Nono. Ha vki feljelent/perel, akkor bizonyítania kell. Azaz nekik kell bizonyítani, h 10 évnél fiatalabb, nem?
Előzmény: _lala_ (973)
vvti Creative Commons License 2008.11.09 0 0 974

Sziasztok!

Azután érdeklődnék, hogy felelős műszaki vezető általában mennyiért vállal el egy régi parasztház felújítását-átalakítását?

_lala_ Creative Commons License 2008.11.09 0 0 973
1. akkor kaphatsz fennmaradasi engedelyt, ha a jelenlegi allapottol fuggetlenul, lehetne ra adni epitesi engedelyt a mostani szabalyok szerint
2. ha bizonyithatoan 10 evnel regebben epult, akkor a fennmarasi engedely melle nem tudnak epitesi birsagot kiszabni; ill. ha nem is kersz vagy nem adhatnak fennmaradasi engedelyt, akkor sem kotelezhetnek bontasra
Előzmény: windy12 (971)
_lala_ Creative Commons License 2008.11.09 0 0 972
A kérdésem az lenne,hogy az építés végén kell-e lakhatási engedélyt kérni a tetőtérre,vagy ilyenkor nem szükséges?

Kell.
Ha epitesi engedelykoteles dolgot csinalsz, akkor a vegen kell hasznalatbaveteli engedelyt is kerni.
Előzmény: bobek73 (970)
windy12 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 971
Engem is a következő érdekelne: Cégünk vásárolt egy ingatlant, aminek a teljes udvarát kb. 15 évvel ezelőtt az akkori bérlő teljes terjedelmében befedte, műhelynek és raktárnak használta (lapszabászatot működtetett benne). Áz épület és a kerítés között zártszelvényből építette a szerkezetet, és a tetejét bedeszkázta, majd az egészet vízszigetelte kátránypapírral. Még fűtést is csinált bele, az esővíznek korrekt csatornát körbe, gyakorlatilag teljesen zárt az egész. Én szívesen megtartanám ezt az állapotot, mert úgyis kisteherautók állnának az udvaron, és így legalább teljesen védve lennének, ráadásul a betörők dolga is nehezebb. Egyébként az ingatlan eléggé frekventált helyen van, kb. kétszáz méterre a kerületi önkormányzat épületétől. Véleményetek szerint előfordulhat-e, hogy kaphatok erre fennmaradási engedélyt, vagy maradjak csöndbe,ne nagyon firtassam a dolgot?
bobek73 Creative Commons License 2008.11.08 0 0 970
Üdv mindenkinek!

Meglévő házamra tetőteret szeretnék építeni,ami a födém és a tető cseréjével jár.
Természetesen építési engedélyt kell kérnem.
A kérdésem az lenne,hogy az építés végén kell-e lakhatási engedélyt kérni a tetőtérre,vagy ilyenkor nem szükséges?

Bobek
makopa Creative Commons License 2008.10.27 0 0 969

Én ennyit tudok:

A 290/2007. (X. 31.) Korm. rendelet (az építőipari kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról) szerint:

12. § (1) Az építési munkaterületen végzett építési-szerelési munkát - az Étv. 39. §-ának (3) bekezdésében foglaltak kivételével - felelős műszaki vezető irányítja.

Birtokba adás, használatbavételi engedély megkérése:

26. § (1) Az építmény műszaki átadás-átvételét, a hibák, hiányok és hiányosságok kijavítását, pótlását és a szerződésben megállapított ellenérték kézhezvételét követően - a szerződés teljesítéseként - a vállalkozó kivitelező az építtető birtokába adja az építményt, építményrészt, továbbá átadja a rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságot igazoló felelős műszaki vezetői nyilatkozatot és az építési-bontási hulladék tárolására, elszállítására vonatkozó 5. melléklet szerinti kitöltött hulladék-nyilvántartó lapot.

1997. évi LXXVIII. törvény (az épített környezet alakításáról és védelméről) szerint:

39. §. (3) Az építmények - építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött - olyan jellegű felújítási, helyreállítási, átalakítási vagy korszerűsítési tevékenységét, melynek során
a) az építmény tartószerkezeti rendszere nem változik meg, vagy
b) az építmény tartószerkezetének teherbíró képességét befolyásoló olyan mértékű teherváltozás - írásos szakértői véleménnyel igazoltan - nem következik be, mely a tartószerkezet megerősítését, elbontását, megváltoztatását tenné szükségessé, továbbá
c) ha égéstermék elvezetésére szolgáló bármilyen szerkezetű égéstermék-elvezető berendezés építésére nem kerül sor, illetve
d) az építmény homlokzatának megváltoztatása (kivéve a védett építményeket) nem jár együtt annak teherhordó szerkezeti változtatásával,
a munka jellegének megfelelő szakmunkás-képesítéssel rendelkező személy felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezheti. 

Az "1000 m2 felett" úgy szerepel a rendeletben, hogy talajmechanikai szakvélemény szükséges.

Előzmény: varedi (967)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.27 0 0 968
Elírtam valamit: nem közigazgatási osztály, hanem közigazgatási HIVATAL
bocs...
Előzmény: csakegynick (965)
varedi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 967
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a lakhatási engedéllyel kapcsolatban. Azt mondták nálunk az önkorin, hogy szakágankénti műszaki vezetők nyilatkozata kell hozzá. Én ezt másképp hallottam. Mégpedig úgy, hogy csak 1000nm feletti épületeknél kell külön szakágankénti műszaki vezető. Tudtok erről valamit? Előre is köszönöm.
beat street Creative Commons License 2008.10.24 0 0 966
Köszönöm.
Előzmény: Novi1 (946)
csakegynick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 965
kössz az ötletet! :)
Előzmény: Törölt nick (963)
csakegynick Creative Commons License 2008.10.21 0 0 964

jó, oké, még nincs hideg :) de a 30 nap az 30 nap. amúgy valszeg úgy fog szigetelni, hogy közben építi a falat. ma kezdték el betonozni az alapot úgy, hogy az alapunk mellé hungarocell szerű szart rakott és úgy nyomta tele betonnal. igen, zártsorú beépítés.

hát, majd szerintem azért megkérdezem a jóembert, aki építteti, a vállalkozó urat, hogy mégis mi lesz. az építésvezetővel nem tárgyalok, mert az még nagyobb pöch.

Előzmény: _lala_ (961)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 963
"En feltennem a kivitelezo felelos muszaki vezetojenek a kerdest, hogy hany nap haladekot adjak, hogy potoljak a hianyossagokat, mielott besetalok az epitesi osztalyra, es ott meselem el, hogy nem az engedelyben leirtak szerint vegzik a kivitelezest."

Ez se rossz - csak az a baj, hogy a helyi építési osztályok legtöbbször tesznek a dologra, vagy hoznak egy "neszesemmifogdmegjól" határozatot egy hónap múlva.
Sokkal jobb a közigazgatási osztály építésfelügyeleti osztályát megkeresni. Ugyanis a kivitelezési tevékenységet ők tudják hatékonyan ellenőrizni, igen szigorú szankciókat alkalmaznak, és mivel ez nem "helyi" hatóság, nincs lehetőség sumákra (ismeretség, stb.).

Ja, és ha ők mennek ki, legtöbbször a munkaügyi felügyelőség is velük tart - a kivitelezők ettől félnek, mint az ördög a tömjénfüsttől.
Ezt érdemes beígérni a szakiknak... legtöbbször betojnak...

üdv
T.M.
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.20 0 0 962
Nézd csak meg a következő linket:
http://www.origo.hu/itthon/20081017-kemenyseprok-tenkes-kapitany-szindroma-gatolja-az-ellenorzest.html

Sajnos évente nem kevesen halnak meg emiatt...

A kéményseprő egyébként nem hatóság.
De ha komoly problémát talál, levélben megkeresi a helyi jegyzőt - aki viszont már hatóság, és intézkedhet is...
Előzmény: Émile (957)
_lala_ Creative Commons License 2008.10.19 0 0 961
a másik kérdésem meg az lenne, hogy mit jelent pontosan, hogy gondoskodni kell az építési terület elkerítéséről?

Nagyon egyszeru: ha egy utcai jarokelo/szomszed keritesatmaszas es -kidontes nelkul bele tud setalni a godorbe, akkor nem vegeztek el. Ha van valami akadaly, amit le kell gyozni, hogy beleeshess, akkor el van keritve. De tok mindegy, mert ha valakivel emiatt baleset tortenik, akkor a fenti kikotes miatt automatikusan a kivitelezot buntetik meg.

érdemes az építtetővel tárgyalni erről vagy egyből önkormányzat építési osztály?

En feltennem a kivitelezo felelos muszaki vezetojenek a kerdest, hogy hany nap haladekot adjak, hogy potoljak a hianyossagokat, mielott besetalok az epitesi osztalyra, es ott meselem el, hogy nem az engedelyben leirtak szerint vegzik a kivitelezest.

mi a menete az ilyesminek? mikor szoktak általában szigetelni? amikor elkezdik a falat? jön a hideg, szerintem praktikus lenne, ha kész lenne már...

A hideg szempontjabol azert meg messze vagyunk, nappal szoktak lenni 10-20 fokok is.
Viszont ha az engedelyben az szerepel, hogy a bontast kovetoen 30 napon belul, akkor mindegy, hogy hogyan oldjak meg, de 30 napjuk van ra.
Nyilvan az az egyszerubb nekik, ha az epitkezes kozben, ahogy emelik az epuletet, ugy csinaljak a szigetelest (feltetelezem, hogy zartsoru a beepites, es a lebontott is a hazatok mellett volt, meg az uj is oda fog kerulni), mert igy nem kell kulon felallvanyozni az egesz tuzfalat, ami szamottevo koltseg.
Előzmény: csakegynick (959)
efvilla Creative Commons License 2008.10.18 0 0 960
Rosszabb mint a hatóság. A Gázművek sem hatóság, mégis nem megfelelő rendszer esetén szó nélkül leállíttathatja a gázszolgáltatást. Kéményseprő dettó. :)) Barátom lakást újított fel. Gázkazánt cserélt. A gázművek embere észrevette, hogy gipszkartonnal elburkolták a lakásban gázcsövet. Se szó, se beszéd, vörös plombával lezárta a mérőt, és most addig nincs fűtése, melegvize amíg az összes hibát ki nem javíttatja. EPH stb. Na ez a szopás. :)) efvilla
Előzmény: Émile (958)
csakegynick Creative Commons License 2008.10.18 0 0 959

sziasztok,

a helyzet a következő. mellettünk építkezni fognak. a bontással megvoltak már több hete, most alapot ásnak. a bontási engedélyben le van írva, hogy a bontás után 30 napon belül meg kell csinálni a szomszédos épületek hő- és hangszigetelését. mi a menete az ilyesminek? mikor szoktak általában szigetelni? amikor elkezdik a falat? jön a hideg, szerintem praktikus lenne, ha kész lenne már...

a másik kérdésem meg az lenne, hogy mit jelent pontosan, hogy gondoskodni kell az építési terület elkerítéséről? értelmezésem szerint körbe kellene a telket keríteni, nem? mert egyenlőre az utcafronton van egy összetákolt kerítésféle a kiásott alap előtt...

érdemes az építtetővel tárgyalni erről vagy egyből önkormányzat építési osztály? már volt velük több gondunk is...

köszi előre is.

Émile Creative Commons License 2008.10.18 0 0 958
  És egy mezei kéményseprő mióta hatóság ?
Előzmény: Törölt nick (953)
Émile Creative Commons License 2008.10.18 0 0 957

Szia !

Ezt komolyan modod ?    :

"Kaput be kell zárni, az ingatlanodba bírói végzés nélkül nem jöhet be senki."

Ez csak a portára vagy a lakásra is vonatkozik é  ?

Én teljesen más ügyben érdeklődöm, engem a seprők kutakodás érdekel. A kéményt kivülről is tudják ellenőrizni, a többihőz meg  miközük  ??

É.

Előzmény: ncc1701 (951)
crawen Creative Commons License 2008.10.18 0 0 956
Amennyiben tűzveszélyt, életveszélyt, stb. jelent, akkor el lehet bontatni 10 év után is.
Előzmény: ncc1701 (948)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.16 0 0 955
Bocs, hogy közbeugattam...
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.16 0 0 954
15 naptári nap...
Előzmény: misiman (952)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.16 0 0 953
Tévecc...
Az építési törvény 45. §. (6) bekezdése így szól:
(6) A tulajdonos, a haszonélvező és a használó, valamint az építtető és a kivitelező a hatósági ellenőrzést tűrni kötelesek.
misiman Creative Commons License 2008.10.16 0 0 952
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy az építési engedély határozat elleni fellebbezési határidő 15 napja az 15 naptári nap, vagy 15 munkanap-e?
Köszi.
ncc1701 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 951
Vagy c verzió, ha nem lát oda senki, akkor minden papír nélkül felépíted. :) Kaput be kell zárni, az ingatlanodba bírói végzés nélkül nem jöhet be senki.
Előzmény: memorix (949)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!