ha Reinhardt gyűjtő vagy, akkor sok újdonságot nem fox találni rajta, de én azóta keresek tőle főként vinylt, amióta láttam a világ második legjobb gitárosa c. filmet. Eddig csak ezt a cd-t sikerült fellelnem tőle.
Anton Sandner bácsi nem sok gitárt csinál(csinált?), de elég gypsycentrikus (nem véletlen, hogy Wedeli ennek a gitárnak a neve). Valami rokona lehet Franz Sandnernek (fia?), aki nagyon híres hegedűkészítő. Én egy ugyanilyen(?) gitárt találtam ebay-en, de már csak a vizslában, az oldalon már nem volt fönn, meg egy bőgőt máshol, amit ő készített.
Az enyém egy gypsy jazzgitár, nagyon spéci, bazi nagy, gyönyörű. A hangja nagyon jellegzetes, nem igazán standard jazzgitárhang, megvan benne ez az orrhangú manouche feeling, ez keveredik az elektromos hangzással. Olyan mint a késői Django felvételeken (most már csak egy késői Django kéne, aki tud is rajta játszani :))
Szép hangja van egyébként akusztikusan is, csak még nem jött elő teljesen, mert nem nagyon játszottak rajta évekig.
Galli húrt raktam rá, kis pickupállítással tök jól szól.
Meg amúgy mellékesen: Tzuiop! Van nekem most már egy Sandner jazz gitárom is, afféle pickupos fajta. Az a neve neki, hogy Wedeli... Ismerős? Na, ha nem: Wedeli Köhler-nek kell utánanézni.
Nem Selmer Macca a hangszer ugyan, meg nem is akusztikus persze, de azért meglehetős gypsy hangja van, leginkább Patrick Saussois gitárhangjára emlékeztet. Majd egyszer megmutogatom.
Jimmy pont nem megy,mert el van írva, és Jimmy Rosenburg néven fut szegény. De a többiek benne vannak, zenei részlettel, némelyikük többel is. Az amazon.com-mal vannak valami üzleti kapcsolatban egyébként, úgy tűnik.
Semmi off. Robin Nolan a manouche jazz oktatásának egyik királya, és amellett igen jól gitárzik, valamint nagyon jó kis lemezeket ad ki.
Tehát, ha elmész a kurzusra, biztos sokat megtanulsz majd.
Csak egy holland ismerősöm megy Robin Workshopra : Lóvé van Boewen. Én most kihagyom.
Kipróbáltam a manouche kéztartást, aminek az lett a következménye, hogy mindenki menekül a gitárom mellől, ugyanis annyira hangos, hogy hihetetlen. És ezzel a kéztartással nem is lehet halkabban (nem a kíséretről, szólóról beszélek!). A sound viszont tökéletes.
Szegény Bireli, pont ilyen társaságot fogott ki...