A mézhez szeretnék egy kicsit pontosítani, mint méhész-feleség:-) : szóval a méhek nyálában található meg ez a botumil nevű anyag. A mézet attól függően hogy a méhek milyen virágról gyűjtik be, csoportosítják, ez pedig az virágzás idejétől függ. Repce-március, április; akác-május; hárs, stb. Tehát mindegy milyen méz, azt a méhek gyűjtik. (a boltit nem ismerem, így ahhoz nem szólok.) A babákra ez az anyag tényleg veszélyes, sőt akár életveszélyes állapotot idézhet elő. Az ajánlás 1 éves korig tiltja, de hallottam már 2 éves kort is. Nálunk mézben lehetne fürdeni, de én se adom a másfél évesemnek, a nagy pedig nem szereti.
Szóval röviden ennyi.
Neha lehet kapni nem szurt extraszuz olajat. Nem atlatszo hanem olyan homalyos, de sokkal finomabb mint a szurt. Dragabb is, de piritoskenyeren fokhagymaval hmmm :)
Nalunk ez valami perverz dolog,mert Pannika imadja a porszivot,ugyhogy azzal nem tudom ijesztgetni.
Mikor kicsi volt,neha csak arra tudott elaludni,ha bekacsoltam neki.
Tudom,hogy kicsi meg,nem is eroltetem,csak mar nem emlekeztem,mikortol is erdemes probalkozni vele.
Es foleg felhivni apa figyelmet,hogy lehet probalni gyakorolni,mert ugyis o van vele egesz nep,neki meg meg nem volt masik gyereke.
En meg lassan szedhetem a Cavintont:))
, nem én kezdtem el hozzátáplálni, hanem a kórházban kapta a sárgarépát Persze, mert vírusos hasmenése volt napokig.
Két és fél hónaposan kapta első bébiételét, barackot, orvosi tanácsra, hátha attól felhígul a széklete. Nem jött be, nem kapott többet. Utána megpróbáltuk az almát, az sem. Viszont szerette, ízlett neki, így amikor már nem volt anyatej, 3 hónaposan kezdte el kapni a gyümölcsöket rendszeresen(ne úgy értsd, hogy gigászi mennyiségeket. Csak szépen, fokozatosan) KEzdő Anyukák 16931hsz.
Mi gyermekorvosi felügyelettel már két hónapos kora előtt elkezdtük a gyümölcsöket, mert Bencinek nem elég a tápszeradagja, többet meg nem akarunk neki adni. Mi most kezdtük a zöldfőzelékeket. (Három és fél hónapos) Kaphat spenótot, brokkolit, salátát, sütőtököt, krumplit, paradicsomot. Gyümölcsből kap körtét, szilvát, áfonyát, málnát, barackot.
??? most melyik az igaz, és melyikre reagáljunk? Én spec az 1re reagáltam, és a többiek is azon akadtak fel. De asszem hagyjuk is...
JA, és Bobus! NEm akartam a kezdőkbe reagálni, mert fortyogó vita volt, és én ismerem Shusyékat, minden másban szimpatikusak nekem, nagyon aranyosak, de én több összetevővel is tisztában vagyok, és szerettem volna mindezt szépen, nem bántóan, hanem építő szándékkal közölni. Asszem nem jött össze.
Jamie Oliver az Egyszerűen főzniben a Spektrumon szó szerint mindenhez és szó szerint nyakló nélkül használja az oliva olajat. :) Ennél durvább mennyiségben márcsak a fokhagymát kezeli. Talán egyedül a desszertjeibe nem teszi bele. :)
Az olivaolajrol irtad: "Persze most már minden közértben lehet kapni ha nem is ocsón, de legalább van."
Erre irtam, hogy amennyit a gyerek megeszik (2 evokanalnyi naponta max), annyi meg a legdragabb bio extraszuz olivaolajbol sem kerul sokba.
Ja olivaolaj. Extraszuzet vegyetek, legalabbis a gyereknek, a sima Olio di oliva mar melegitessel van kinyerve a sokadik preseleskor (neha vegyszerekkel), a nem is olcson arult Olio di Sansa pedig Olaszo-ban meg allati takarmanykent alkalmazhato talan. Olaszo-ban kozertben Sansa olajat talan nem is lehet kapni, nalunk meg az extraszuzzel majdnem egy arkategoriaban aruljak. :(
enyém dani is kb 2éves kora óta fújja egyedül az orrát, néha ellazsálja a dolgot, nem fújja ki rendesen, de elég szóbahoznom a porszívót és csodák csodája rögtön tudja hogy is kell. (és ez, mmint hogy tudja rendesen)most azért nagyon jól jött az orrmandula műtétnél be kell vallani őszntén.
popsitörlés ha van kedve tudja és meg is csinálja rendesen, ha nincs akkor kiabál, hogy kész vagyok, jöhetne vki :))))
En is ugy 2 eves korara emlekszem, hogy fujta az orrat. Nalunk a "mergesen fujd" biztatas segitett :). Meg most is mondom neki, hogy mergesebben, ilyenkor osszerancolja a homlokat :)))
Mikor fogja maga kifujni? Es mikor torli ki a feneket egy gyerek? Nalunk a probalkozasok (bar vannak) mindig furdoszoba-nagytakaritassal vegzodnek :(
Errő annyit, hogy a nővérem is kint él Olaszországban és az első gyerek születése után, amikor már ehetett ilyeneket és itthon voltak Mo-on, kétségbe esett, hogy nincs otthon oliva olaj és most mi lesz a szegény gyerekkel!
Na, ezen jókat derültünk.
Anyu próbálta megnyugtatni, hogy mi is felnőttünk annak idején valahogy oiva olaj nélkül is...( ráadásul jó nagyok vagyunk)
Ezt csak azért írtam le, hogy ti is nevessetek.
Egyébként én imádom az Oliva olajat, nem is nagyon használok mást és a gyerek is szereti.
Persze most már minden közértben lehet kapni ha nem is ocsón, de legalább van.
Talan Gabii kerdezte az orrfujast...
Egy 15 honapos meg nem tudja kifujni a nozijat, bar mar probalkozik..Kb. ket eves korban tudjak, hogy milyen is az, hogy az orrukon fujjanak, de a szajukon ne...
Amikor mar kvazi ki tudjak fujni az orrukat szepen (2,5 ev), akkor is meg eleg sokaig nem eleg erosen csinaljak, tehat csak "feluleti" tisztulas tortenik.
Persze minden gyerek mas es mas (a korok konyvbol vannak, es tajekoztato jelleguek..:-)).
En a Te helyedben meg geppel vagy porszivoval tisztitanam a kcsi orrat (az en negy evesem szepen kifujja, de ha nagyon nathas, en este meg lefekves elott "rasegitek" a geppel...)
En Olaszo-ban voltam kezdo kismama :), ott az elvalasztas egyik alapeleme a rizspempo es kesobb az aprotesztak olivaolajjal es parmezansajttal.
Ennek bevezetoje 6 ho utan a tesztafozo-viz zoldsegpurehez keverese. Igy kiszurheto, hogy a gyerek glutenallergias-e, bar azt hiszem a PKU szures erre is kiterjed. Vagy nem?
Ha erdekel, megkeresem az en fiam elvalasztasi rendjet, nem volt kulonosebben extrem, kicsit adtam mindent kesobb mint tanacsoltak, es a paradicsomot valamint a citrusfeleket zartam ki teljesen egy eves korig. Nem szoptattam 12 honapig kizarolag :)
Az alabbiakat elsosorban tejerzekeny, vagy arra csaladi okokbol feltehetoen hajlamos babara, es kisgyerekre irtam, ha nem lenne anyatejem, akkor valszeg en is a tapot adnam (ha nem tudnek mastol tejt szerezni) a nagyon picikenek, de a tehehtej termekeket (sajt, turo, ) kivaltanam ezekkel egy eves koraig ...
Az enyem kulonben tapot kapott (reggel este), mitan het honapos koraban teljesen elapadt a,tejem , atobi kajcsi fozi meg gyumi, meg glutenmentes gabonapepek voltek...
A tehentej "kivaltsahoz" irnek egy par dolgot.
Mivel Mo-n sem a kecske-, sem a birkaallomany nem tul nagy , ezert nem is propagaljak nagyon, hogy mindket allat teje (elsosorban a kecskeje), es mindket tejbol keszult mindenfele tejtermek kivaloan alkalmas a tejerzekeny gyerekeknek, mivel nem tartalmazza azokat a tipusu feherjeket, amiket a tehentej.
Regen falun sokszor itattak a kisbabat kecsketejjel, ha nem volt anyatej...(a birkanak inkabb a joghurtjat, sajtjat, es turojat hasznaltak.).
Tudom, hogy otthon nem lehet mindenhol es mindig kapni ezeket a keszitmenyeket, de minden nagyobb szupermarketben vannak, es megha kisse borsos is az aruk, erdemes neha venni (foleg tejerzekeny gyereknek), mert a kicsi nem eszik sokat (szoval akkor mar nem is olyan drga:-)), es nagyon taplalok. (ugy tudom egyebkent, hogy egyre tobb gazdalkodo is foglalkozik ezekkel az allatokkal..)
Az en fiam ket eves koraig nem kapott tehentejet (ekcemas volt,es tartotunk tole, hogy erre is erzekeny...), es mivel en szerencses vagyok, es Franciao-ban elek, kivaltottuk keteves koraig a sajtokat es turot is kecske ill. birkatejbol keszult kajakkal (egy eves koratol kapott ugyan egy kis tehentejbol keszult joghurtot, de semmi reakcioja nem volt ra, szerencsere).
Szerencsere nem lett tejerzekeny, igy ma mar mindenfele tejtermeket fogyaszt, de ha az lenne, es otthon laknank, akkor is valoszinuleg bevetnem a tobbi patas allatot a tehenke helyett...
csak kicsit kotyogok, tápszerben van tapasztalat sajna :(
szóval az adagolás metódusa kb uaz mint ahogy elviekben a min. anyatej adagot számolják...
ugyanígy kiszámolod a tápszert egész napra és elosztod annyifelé amennyiszer eszik a lurkó. táposzerben is van laktatóbb ill kevésbé laktatóbb. ha ezen mennyiségen felül úgy tűnik h éhes marad akkor 1 étkezést célszerű elkezdeni kiváltani tejpéppel v krumpli alapú (ha megeszi) főzelékkel. ja, és az tény, h a tápszerből nem szabad se többet se kevesebbet adagolni az adott mennyiségű vízhez mint a dobozon lévő utasítás. (sinlacot nem kéretik felhozni példának más kategória :) ). és így nem lesz felfújt tőle a baba.
idike, ez nagyon érdekes!
a glutént amúgy tanácsos így bevezetni, vagy csak lehet, vagy érdemesebb várni kb. 1 éves korig biztos ami biztos alapon?
Schusy én nem akarok - tényleg! - beleszólni, de ez a kelbimbó tényleg nagyon korai lehet. Én kb. két hete ettem egy kicsit és megérezték a fijjuk pedig akkor már rendesen hat hónapon túl voltak.
Persze, nem minden gyerek emésztőrendszere olyan érzékeny mint az enyémeké, de ha meg is próbálod, először cak nagyon finoman, szerintem.
de tényleg nem akarok beleszólni, csak én így csinálnám. Persze, a döntés a tiéd
Viszont, megtennéd, hogy ha megkóstoljátok, leírod, hogy volt-e reakció? komolyan érdekelne
köszi, gyümi
Igen, a két hónaposan krumpli az egyik véglet. A másik meg az amikor egy 12-13 hónapos gyerek kizárólag! szopik.
A paradicsomról én is írtam, hogy allergizál, de a hatásmechanizmusáról is írtam, ami szintén a témához tartozik.
"Miért ragaztanék rád bármit is, ha nem érzem úgy?"
Ez kedves toled, de tovabbra is ugy erzem, nem egymas (nem is ismert) szemelyenek analizalgatasa kellene a tema legyen, hanem informaciok csereje. Termeszetesen meg lehet a velemenyed rolam :), csak ennek nem kellene hangot adni. Ha azzal nem ertesz egyet amit irok, akkor arrol beszeljunk.
Az arpas kerdesnek utananezek, ez tenyleg haborus szuksegmegoldas es kenyszerhelyzetben alkalmaztak.
Meg mindig nem ertem, miert ne lehetne a te kisfiadnak tapszert adni kizarolagosan (ami a koranak megfelelo taplalek lenne), meg akkor is ha a mennyiseg amit megenne nem a vedono/doktorno konyveiben eloirtnak felel meg. Ha a tapszer pontosan van adagolva, akkor nem "fuj fel", akkor hizlalHAT, gondolom en a csekely tapszertapasztalatommal, ha tomenyebbre keszitik. Bar akkor a folyadekpotlasrol is gondoskodni kell. Mi alapjan adjak meg a tapszeradagokat? Kilora? Korra? Mire? Vannak gyorsabb anyagcsereju babak akik ugyanannyi etellel kevesbe hiznak. Es vannak lassabbak, akik a latszolag kevesebb bevitt mennyiseggel is megfeleloen gyarapodnak. Maga a tapszer az anyatej helyettesitesere szolgal. Ahogy az anyatejet nem lehet kiadagolni (mellbol szoptatasnal), ugy a tapszeradasnal is van rugalmassag. Az hogy a kisfiad 2x annyit megenne, szvsz feltetelezes, bar a 2x annyi mihez kepest?
Az hogy egy baba nagykoraban kover lesz-e, az a csecsemokoraban meg nem dol el. Kesobb, a folyamatos nasi, a keves zoldseg/gyumolcs a meghatarozo. Az en fiam tisztan anyatejen olyan kover volt, hogy majd kipukkadt, most meg csinos, vekony, mozgekony kiskrampo. Akkor azert sajnalkoztak, hogy tiszta apja (kover), most meg azon milyen "sovany". :)