Megkérdeztem az ottaniakat a paradicsommal kapcsolatban. A Dedinky mellett lévő Hotel Raj ezt mondja:
"
Tisztelt uram , jelenleg a paradicsom szurdokjai zarva vannak alátogatók számára, de az idojárás javúl és a hétvégére szép idot várunk. Délután pontosabb információt kapunk a paradicsom ujramegnyitásáról. Tisztelettel HOTEL RAJ Dobinská Maa
A hernádon harmadfokú árvízvédelmi készültség van. Előfordulhat, hogy lezárnak kanyonokat. 2006-ban minket sem (és másokat sem) engedtek be a Sucha Belá-ba a magas vízállás miatt, bár akkor még nem voltak megmagasítva a létrák.
Ezek a képek a Sucha belán a doronglétrahidak magasítása előtt készültek.
Ez már a múlt. Nagyon magas vízállásnál csak a harmadik képen látható helyen léphettek vízbe.
Amikor ezek a képek készültek, elég húzós volt a helyzet a kezdeti csúszós falon mászások miatt, de kacérkodtunk a gondolattal, hogy kellene mennünk még egy kört... Nagy adrenalintermelő élmény volt.:)))
A hazai időjárásjelentéseknek és a szlovák előjelzéseknek sem sok közük van a
valós időjáráshoz. Elég öntörvényű a Paradicsom időjárása, talán a Tátra közelsége miatt is nehéz előre jelezni. Mi már akkor is boldogok vagyunk, ha ott vagyunk, mert annyira szeretjük azt a környéket, és általában az időjárás is kedvez nekünk.
Fantasztikusan finom illatok keverednek a patakvölgyekben a vízek, lapulevelek, egyéb zöldnövények, erdők illatából keveredve.
Akár mennyi eső esik... Dagmar mobilszáma... jó lenne nekünk télire...:)))
Elég nagy esők voltak mostanában Szlovákiában is, akárcsak nálunk. Úgy tűnik szombattól javul a helyzet. Valószínűleg most elég nagy a vízállás a Paradicsomban is, de szerintetek hétfőre pl. a Sucha Belán vagy keddre a Nagy sólyom le tud járható szintre csökkenni, ha nem lesz számottevő csapadék?
Szoktak lenne emiatt útlezárások a Paradicsomban, mert mintha a Magas-Tátrában most lennének.
Mi 3-5 napra mennénk ki, állítólag a hernád áttörés, Tamásfalvi kilátó meg valami kolostor nagyon szép ott. (úgy hallottam hogy a Kiszel hegyet lezárták vagy 20 éve valami miatt, ott van valami látnivaló? miért van lezárva?)
Tudnátok-e adni egy jó ötletet hogy hol szálljunk meg, melyik város, melyik útvonalakat járjuk be, mert én még sosem voltam ott és nemigazán vagyok képeben.
Pestről hogy lehet a leggyorsabban odajutni?
Van valami erdei út Dedinkytől a Hernádig ami állítólag nagyon szép. Az melyik út.
Tudtok valami részletes térképet scannelni nekem erről a részről mert csak ilyen kisdarabosokat találtam :(
Bagoly :) Hát sajnálhatjátok, hogy kimaradt. Mindössze egy óra kitérő Cingov-ból - gyönyörködéssel együtt. Szerintem van olyan szép kilátás onnan is, mint a Tamásfalviról, viszont sokkal kevésbé forgalmas.
ez így van, én sem arra gondoltam, hogy visszafelé a szakadékon jöjjenek (a létra visszafelé is létra :)), de vissza tudnak jönni a libegővel is, vagy gyalog a zöld jelzésen, térkép szerint 40 perc, az végig a libegő útvonalán kacskaringózik.
A két kempingen kívül (Podlesok és Cingov) nem ismerem az itteni szállásokat (Cingov környékén bőségesen van panzió), de a Podlesokiban mindig van magyar szó.
Kevésbé csúsznak a kövek, mint másnap amikor nyálkásak.
Egyébként pedig esős időben Tátrázgatni is szoktunk.
Ott 1200 méter környékén sokszor jobb idő van, amikor lent esik.
Laza kirándulásként Ótátrafüredről siklóval felmegyünk Tarajkára és ott szemben a lépcsőn kezdődő útón lesétálva végéigjárjuk a Tarpataki vízeséseket, esetleg elautózunk a Csorba tóhoz és onnan felkutyagolunk a gyönyörű Fátyol vízeséshez
-Skok-.
Lomnicról is föllanovkázhat az ember a Kőpataki tóhoz és föllibeghet a nyeregbe.
Ha Podlesokban a parkoló melletti híd alatt átlátszó a patak víze, akkor nem magas a vízállás Sucha belán a Pieckyben és a Nagy Sólyomban.
Ha barna, zavaros a Velka Byela Voda, akkor magas a vízállás, mert akkor hozza a talajt is.
Na azzal csak óvatosan, én felmentem libegővel, gondolván hogy majd lesétálok, erre kiderült hogy a zejmári szakadék egyirányú út, lentről lehet felfelé menni :(
Szóval KO.
Amúgy a Hernád áttörésnél hol van jó szálló ahol beszélnek magyarul is / illetve ahol sok a magyar?
Mi 27-én, vasárnap megyünk első paradicsomlátogatásunkra. Ha pl. hétfőn elég esős idő lenne, akkor milyen programot tudtok javasolni, mert ugye hétfőn kastélyok, várak sincsenek nyitva.
2.
Úgy döntöttünk, hogy a Sólyom helyett a Nagy-Sólymot másszuk meg, de csak ha a vízállás megengedi. De előtte még a Sucha-Belát. Elvileg ha ott kicsi a víz, akkor a Nagy-Sólyom is járható, igaz?
Egyébként jellemző ilyentájt a magas vízállás vagy inkább csak olvadás után?
Nem tudom ismered-e a következő oldalt, sok hasznos információt találsz, aktuális belépőket, nyitvatartási időt, igaz ehhez át kell váltani a nyelvet szlovákra, http://www.spis.sk/hu.html, a részletek összeszedését nagyon megkönnyíti. Jó ha tudjátok, Szepes váránál két parkoló is van, az egyik lent Szepesváralján, itt nem érdemes parkolni. A másik a vár főbejáratához visz, Hodkovce irányában kell letérni a Poprád-Eperjes főútról, de tábla is jelzi a várat; innen max. 10 perc séta. Off: Edzetlen és tériszonyos :) örök fiataloknak ajánlom a tutajozást (nektek csak ülni kell) a Dunajecen, a Pienin-hegységben, Vöröskolostortól Lesnicáig, utána könnyű séta vissza a kiindulási pontra a folyó mellett párhuzamosan haladó "gyalogossztrádán".
Az ajánlott útvonalakat tanulmányozom, letöltöttem a térképeket, nézegetem a fényképeket - és erőt gyűjtök... Négyesben megyünk, hogy melyik utat választjuk, azt együtt döntjük majd el, nekem a részletek összeszedése a feladatom. Visszamenőleg is elolvastam a fórumban leírtakat, hasznosak a blogok, és minden élménybeszámoló, főleg a képekkel illusztráltak. Már most sajnálom, hogy nincs több időnk, de a környékbeli városokban sem jártunk még, és ott is rengeteg a látnivaló. Nagyon köszönöm a segítségeteket!