Keresés

Részletes keresés

gaszkonyi Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1038

Bocs de én is kérdezném ,hogy milyen időszakban célszerű ezt csinálni?? 

Lehet,hogy megpróbálkoznék vele , van néhány haszontalanság :) nálam is..

Viszont amatőr vagyok ....

Előzmény: Kulicz (1037)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1037

Minden ugyanaz, mint a zöldre fás oltásnál. Én kísérleti jelleggel próbálkoztam néhány olyan tőkén, amelyek lent nem hajtottak, viszont szép erőteljes törzzsel rendelkeztek, viszont át szerettem volna őket oltani. Az általam feltett videót nagyok szeretem, szerintem profi munka, az oltás formának indokolt esetben jövője van. Később teszek még fel képeket a többi tőkéről is.

Előzmény: Sanci07 (1036)
Sanci07 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1036

Időben mikor csináltad,mennyi idő után hajt ki és milyen intenzitással növekszik?Egyébként ha bejön tényleg nagyon jó lehet!

Előzmény: Kulicz (1034)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1035

Ja, 4.24-től nézzétek.

Kulicz Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1034

Fás. Hat tőkével csináltam, négy sikerült.

Előzmény: juhosttt (1032)
gempuci Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1033

ranezesre chip szemzes szerintem de szep

Előzmény: juhosttt (1032)
juhosttt Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1032

Zöld vagy fás oltócsapot használtál?

Előzmény: Kulicz (1031)
Kulicz Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1031

Úgy tűnik, bevált az oltás törzsbe, ilyet még sosem csináltam, egy you tube videóról lestem el.

Kulicz Creative Commons License 2014.07.15 0 0 1030

Napperzselés ellen nálam bevált a Rasher háló.

Nem jó, ha a fürtöket semmi lombozat sem védi.

Ez pl. egy Afuz Ali fürt, ő sem szereti az UV-t.

Előzmény: gyula.uw (1027)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.14 0 0 1029

Felszívódó lisztharmatölőt és kéntartalmú kontakt szert ajánlok.  /Három héttel ezelőtt + egy héttel ezelőtt és most./

Van egy-két fajta szőlő, amit nehéz megvédeni a lisztharmattól. Külön tudomány! Ha ilyened van és nem akarsz kinlódni vele, akkor oltsd át kevésbé érzékenyre.

vlacko Creative Commons License 2014.07.14 -1 0 1028

Lisztharmat. Bordóit neki izibe.

gyula.uw Creative Commons License 2014.07.14 0 0 1027

Sziasztok már korában jeleztem hogy a szőlő szemek kezdenek tönkre menni ,vagyis nem csak a szemek hanem  a  levél is kezd elszáradni .

nem tudom mit rontottam el valamivel  kelet volna fújni nem tudom mert még csak most kezdtem el szőlészkedni igaz kicsibe mert a gyermekeim nagyon szeretik !!

Úgy vagyok vele hogy egyszer majd csak bele jövök,  és tudok szép egészséges fürtöket nevelni eben kérném a segítségeteket .

Én mint amatőr szőlős ara gondolok hogy ez rengeteg esőnek  köszönhető hogy így tönkre ment a szőlőm .

Ez a betegség vagy mi az úgy kezdődőt hogy ilyen lisztes szerü kis valami gombás betegségek voltak a fürtökön ,de én akkor ere fújtam valami gombaölő szert a nevét már nem tudom mert a csomagot kidobtam amibe volt .

Íme egy pár kép

Előzmény: Jani71 (1022)
gyfa50 Creative Commons License 2014.07.10 0 1 1026

Ha csak az egyik oltásra van szükslged nyugodtan hagyd meg azt amelyik jobban fejlődik. A több éves tapasztalat alapján azt tudom mondani, hogy nem lényeges az alany és a nemes közti illesztési pozició, a lényeg, hogy jól összeforjon.

Előzmény: Pumba84 (1023)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.09 0 0 1025

Ezért használok én kilukadt fürdőmedence, úszógumi, stb. anyagból vágott csíkokat oltószalagnak. Azok nyúlnak, nem vágnak be és tartósak, akár egy évig  is  rajta lehetnek az oltványon.

Hogy ujra kötözted /szig.szalag/, az helyes.

Pátyolgatni kell az első évben az oltványokat!

Előzmény: 567 (1024)
567 Creative Commons License 2014.07.08 0 0 1024

Ali bá!

Leszedtem a nylon kötést.

Az oltások többségénél szétnyílt az alanynak a bevágása. Emiatt volt olyan nemes amely kifordult a helyéről. Ami benne maradt arra tekertem szigszalagot, lazán, hogy fogja.

Mit szólsz hozzá?

Előzmény: Ali-bá (1019)
Pumba84 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1023

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok:

Kb. egy hónapja zöldoltással oltottam át a szőlőlugasom egyik tőkéjét, 2 oltás sikerült, az egyiknél a nemes rügye az alany rügyével átellenes oldalon van, a másiknál pedig 90 fokkal elforgatva. A 90 fokkal elforgatott jobb helyen van és vastagabba van oltva, ennek megfelelően valamivel jobban is fejlődik mint a másik.

Az lenne a kérdésem, hogy ha már megfakadt az oltásom számít-e, hogy az merőlegesen vagy rendesen van beoltva, mivel több helyen is azt olvastam, hogy a nemes rügyének az alany rügyével átellenes oldalán kell lenni (normális állásban is így állnak a rügyek). Mivel a szőlő keresztmetszete nem szimmetrikus alakú, nem tudom, hogy a derékszögben oltás okoz-e később a szőlőnél valami tápanyag szállítási vagy akármilyen problémát.

Ahogy már említettem merőlegesen oltott jobb helyen van és erősebb, ezért ha lehet azt hagynám meg jövőre, de nem szeretném, hogy ez később problémát okozzon, szerintetek lesz később belőle gond? Ti melyiket hagynátok meg?

utóirat:

Érdekes hogy különböző netes cikkekben azt írják, hogy a rügy átellenes oldalra kerüljön, a Jeszenszky könyv ugyan nem tesz említést a rügy állásáról, mégis a zöldoltásnál illusztrált képnél merőlegesen van belehelyezve a nemes. Nektek mi a véleményetek?

kép a Jeszenszky féle könyvből, a zöldoltást illusztrálva

Jani71 Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1022

Ha itt megnézed az 5732-t, meg itt az 5760-at és mindkettőnek a 'környékét', talán választ találsz a kérdésedre (persze egy fénykép jól jönne).

Előzmény: gyula.uw (1020)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1021

Nem a Nap UV sugárzása égette meg? /A Szőlő fórumon is kérdezd!/

Előzmény: gyula.uw (1020)
gyula.uw Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1020

Sziasztok ..

Én meg azt szeretném kérdezni hogy a szőlő szemek mitől aszalódnak meg valami betegség vagy vízhiány okozza nem csak egy tökén hanem több fajtán is látszódik !

Van ere valami permetszer gomba lenne nem tudom ??

Ali-bá Creative Commons License 2014.07.04 0 0 1019

A kötözőt leszedheted. A hajtásokat rögzítsed valamihez, hogy le ne törjön.

A fürtöcske egy hónapot késik, mert később indult. Ha korai akkor még idén megkóstolhatod, hogy mit oltottál. Jövőre meg rendesen terem.

Előzmény: 567 (1018)
567 Creative Commons License 2014.07.04 0 0 1018

Ali bá!

A kötöző nylon még rajta van és be is vág.

Levághatom róla?

Mire figyeljek?

Nem töri ki a szél az új hajtást, vagy kössem ki a nemes hajtásokat, esetleg kötözzem újra az összes oltást?

Van rajta fürtöcske, de apróbb, mint a nem oltott más szőlőimen. Van köztük korai is.

Lesz ebből gyümölcs?

Az még plusz extra lenne.

Köszi...

Előzmény: Ali-bá (1017)
Ali-bá Creative Commons License 2014.07.03 0 0 1017

Örülök, hogy sikerültek. A kicsi hajtás oka az is lehet, hogy nem szeretik egymást. Próbáld más tőkébe oltani azt a fajtát. A két hajtás közül az egyiket csípd vissza mindig mikor kihajt, igy a másik jobban nő ez meg öregszik. Tavasszal majd visszametszed mindkettőt és megnézed, hogy melyik hajt jobban.

Az erős hajtásokat bátran meghagyhatod. A kötözőt levetted már? Nem vág be?

Termés nincs valamelyiken? Ha korait oltottál akkor beérik.

Előzmény: 567 (1016)
567 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 1016

Ali bá!

Nagyon jól sikerültek a szőlő zöldbe-fás oltásaim.

Itt a fórumon tanultam tőletek!

Van viszont köztük egy olyan tőke, amelyen két gyengécske nemes hajtás van. Levágjam az egyiket, hogy másik megerősödjön?

Olyan is van amelyen három nagyon erős, hosszú és vastag hajtás van. Akár mindet meghagyhatom?

Köszi a válaszokat.

Ui.: Őszön ezeket a tőkéket lehajtom (bújtatom) a földbe és csak a nemes hajtásokat hagyom a felszín felett. Addig is szedegetem a tőkéről a nem nemes új hajtásokat.

Ali-bá Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1015

Reméljük, hogy be fog érni a zöldöltásod is és nem fagy el télen. (Egészen jól néz ki!)

Előzmény: gyula.uw (1014)
gyula.uw Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1014

Sziasztok .

Korában már beszámoltam hogy oltottam zöldbe zöldet, egy kicsit másként mint ahogy  elő van írva!

Az oltást ékoltással csináltam 6.hó 5.-én, de úgy hogy a nemes vesző hónaljhajtását kitörtem mert már túl nagy volt ,de a hajtás mellet amit ki törtem volt egy nyugvó rügy és ara  számitotam hogy ha, össze fór a két vesző akkor beindul a kis rügyecske.

Ez volt az a kis nyugvó rügy

Itt már kész az oltás és rajta a fólia a pára miatt.

Majd árnyékoltam   papírral és türelmesen vártam és csak vártam és vártam :-).

Ilyen lett  6.hó 19.-ére .

És mostanra 30.-ára 

A melete lévő jobb oldali viszont zöldbe fás de ö már egész nagyocska kb:120centis ,de viszont szőlőt vagyis termést nem hozott .Pedig olvastam és Aladár bátyánk is megerösitete hogy lehet hogy még meg is kóstolhatjuk  de sajnos ez nem történt meg pedig 2 sikeres zöldbe fás oltásom van de semelyik se nem nevel fürtöt,de  majd jövőre remélem be pótolják a kicsikék.:-)

csereháti48 Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1013

Véletlenül találtam a szőlő zöld-oltásáról, érdemes elolvasni, bár az idén talán már nem időszerű.

http://www.farmit.hu/sites/default/files/szoloszet/SzNagyL_052011.pdf

laci19791202 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1012

Köszönöm Ali-bá,akkor jövőre átoltogatom igy ahogy irtad.

Előzmény: Ali-bá (1011)
Ali-bá Creative Commons License 2014.06.18 0 1 1011

Én nem oltok ilyen magasan, mert kihajt az alany mindenütt és azt + munka mindig leszedegetni. 

Tavasszal elvágom a szőlőt a talaj felett pár centivel. Kihajt, megválogatom, hagyok 2-3 hajtást. Mikor elég vastag a hűtőben lévő nemes vesszőhöz viszonyítva, akkor mellé űlök kisszékre (vagy a földre), és kényelmesen beoltogatom a vesszőket minél közelebb a tőkéhez. 1-3.ízköznél. Ha több is megfakad egy tőkén, megválogatom. A nemes nagyot hajt, abból alakítom tovább, igy nem, vagy sokkal kevesebbet kell vadalni.

Előzmény: laci19791202 (1010)
laci19791202 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1010

Szia Ali-bá,itt a rajz,remélem érted.

gyfa50 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1009

Én az alanyról úgyan úgy levágtam a szemet és a helyére illesztettem ará, majd betekertem szalaggal, igaz a hat szemzésből csak egy volt sikeres.

Előzmény: vlacko (1008)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!