Vagyis 14 millió hitel kellene új lakásra? Szerintem 2 verziót fontolgass:
K&H kiegészítő kamattámogatásos forinthitel
OTP kieg. kamattámogatásos forinthitel 5 éves kamatperiódussal esetleg lakáskasszával
Mást nem nagyon érdemes nézegetnetek.
A K&H előnye, hogy 9 ezer forintban maximálja havonta a kezelési ktg-et, az OTP-é, hogy 35 évre is kérheted (a K&H-t max. 20-ra), és van belőle lakáskasszás kombi, aminek alacsonyabb a részlete.
Törlesztők: OTP: (úgy lehet kiszámolni a 14 milliós hitel részletét, hogy a 15 milliósból levonod az 1 milliósét, az "alacsony törlesztéssel" fantázianév a lakáskasszás kombihitelt jelenti)
Házaspárnak, egyedülállónak gyerekekkel új lakásnál van kiegészítő kamattámogatásos forinthitel, ami jobb, mint a devizahitel. Új lakásra lehet kérni szocpolt is, ha van gyerek, házaspárnak 40 alatt, ha nincs gyerek, lehet kérni megelőlegező szocpolt.
Amúgy devizahitel van.
A 35 év alatti életkor csak a fészekrakóban számít, ami gyerekeseknek van, és csak a magasabb finanszírozási arány miatt érdekes egy bizonyos összeghatáron belül. Vidéken 8 millió, fővárosban és megyei jogú városban 12 millió forintig vehetsz fészekrakóra lakást.
Sziasztok! 35 éves elmúltam, lakáshitelt szeretnék... Végigolvastam sok konstrukciót, de nemigen állt össze a kép. Melyik banknál van különbség a használt illetve újlakásos konstrukciókban? 35 év alatt egyértelmű nekem, de fölötte?
Ezt felejtsd el. Ha a házrész a tiéd, de nincs albetétesítve, nem ad rá jelzálogot a bank, fedezetnek sem fogadja el. Akkor fogadja el, ha az összes tulajdonos aláírta a szerződést, ami okirat, mivel közjegyző hitelesíti. Szóval, ha az adós nem járul hozzá, nem terhelheted meg az ingatlant.
Te viszont a jelzálogjogodat érvényesítheted végrehajtással.
Vagy dönthetsz úgy, hogy leszarod az egészet, 400 ezer forint nem ér annyit. Nekem többel lógtak, de hagytam a p...csába, mert nem éri meg a felhajtást. Persze mindenki másképp áll hozzá.
évek óta tarozik nekem egy fickó 400.000ft-al ami azóta (kamat ügyvédi költség stb) 800.000ft-re nőt. na most a házára sikerült jelzálogott rakatnom amivel szinte semmit se érek el mert csak akkor látok pénzt ha megdöglik a szemét ami kb még 30 év.
most arra dondoltam hogy ha valamelyik banktól vennék fel hitelt (amennyit ad). és az a házrész lenne a fedezet és én nem fizetném a részleteket azon kívül hogy bár. listás lennék lenne más bajom is a dologból ? ráterhelnék az én házamra is ?
A hallagatói jogviszony a lényeg, ahogy én látom, nem baj, ha dolgozik mellette. De mondom, küldenek ők levelet erről, hogy mikor mennyit kell törleszteni, nem neked kell kiszámítani.
A hallgatói jogviszony megszűnése után 4 hónappal kellene kezdeni a törlesztést - na, ez volt az, ami nálam bekavart, mert halaszgatni kezdtem, és papíron éveken át nem szűntem meg "hallgató lenni". Gondolom, az egyetemnek nem állt érdekében megszüntetni a jogviszonyomat, biztos kapta rám a kvótát vagy ilyesmi.
Miért kellene előtörleszteni? Kiküldik, mennyi a törlesztő, azt kell fizetni. A két évvel azelőtti fizu alapján számolják ki.
Az előtörlesztés egy lehetőség, amellyel élhet, ha akar. Akkor gyorsabban fogy a tőke, de a törlesztő nem csökken, mert azt nem a tartozás nagysága, hanem a fizetése alapján számolják ki. Annyit nyer vele, hogy gyorsabban kifut a hitel.
Döntsétek el, hogyan lenne jobb nektek. Ami kijön törlesztőben, azt fizetni kell.
Én 2000-ben vettem föl először, és 2009-ben fogom visszafizetni az egészet. Akinek sok a fizuja gyorsabban visszafizeti, akinek kevés, az a nyugdíjig nem fizeti vissza.
Szia Híd! Már annyi okos dolgot olvastam a hozzászólásaidban,lenne egy kérdésem. Mi a véleményed a diákhitelről? A lányom már a második félévet vette fel,összesen 400.000 forintot,de valószinű lemondja,többet nem vesz fel,mert egy másik fórumon azt irták nem éri meg,egy életen át fizetheti,hiába mondják,hogy mennyire kedvező. Én is nagyon aggódtam,hogy adóssággal indul majd,ha végzett. Dolgozik 8 órában,és levelezőn jár a jogra,de a fizuja kevés,nem tudná fizetni a 135.000 forintot,ezért vette igénybe. Tudsz erről valamit mondani? Előre is köszi
Igen, én ezt tenném. A 3. gyerekre, ha jól értem a jogszabályt, elvileg kamatostól kapod meg a szocpolt, akár 2 milliót is kaphatsz, ezt azért ne hagyd ki.
Igen,igazad lehet. Megnéztem a legjobb szabfelt amit a piacon most lehet kapni,10 évre a 8 millió(amiben benne volna,akkor a plussz 1 millió) 87000 Ft volna.
Ok,tehát arra gondoltam,hogy természetesen nem éri meg kiváltani,mert jobbat nem fog kapni,de nem tudjuk mennyire fontos az a plussz pénz?
Bocs, nem 3. (nem tudom, miért gondoltam, hogy hányadik - zizi vagyok), hanem akárhányadik gyerek. Az a lényeg, hogy ha a hitelfelvétel környékén még nem volt róla szó, utólag is kérhető szocpol támogatott hitel törlesztésére. De csak arra.
Jó hír, hogy a szocpolt utólag a ráeső hitelrész kamataival együtt kapod meg elvileg.
Ha belefér az ingatlan értékébe, szerintem felvehetsz rá egy másik kölcsönt is az államilag támogatott mellé, ehhez a meglévő hitelt nem kell kiváltani. 10-12 ezer körül lehet havonta egy ilyen 1 milliónál 10 évre.
Az államilag támogatott hitelednek mi a kondija? Így a törlesztő alapján túl jó ahhoz, hogy megérje abajgatni. Főleg, hogy csak bizonytalanabbra tudod cserélni.
A szocpolt lehet kérni utóélag a 3. gyerekre, de csak jelzáloglevél kamattámogatású vagy kieg. kamattámogatású hitel törlesztésére lehet fordítnai. Vagyis ha kiváltod az államilag támogatott hiteled, nem fogsz kapni.
Az tuti, hogy 20 évre én nem szeretnék eladósodni, amikor már "csak" 9 évem van hátra a jelenlegiből.
Itt igazából csak arról van szó, hogy a jelenleg futó kamattámogatásos hitelt ki tudnánk-e váltani egy kedvezőbb konstrukcióra, aminek keretében:
- kapunk egy kis plusz tőkét - mondjuk 1 Mio-t - a jelenleg meglévő 7 Mio tartozás mellé (az ingatlan piaci értéke pedig mondjuk 40 Mio)
- a futamidő lényegesen nem változik
- a havi törlesztés nem lenne lényegesen magasabb
- ha jön még egy bébi, akkor rá is fel tudjunk venni szocpolt
Egyáltalán: ha nem akarnék több hitelt felvenni, csak ki akarnám "cserélni" ezt a hitelt egy másikra (azonos futamidővel persze), akkor lehet ennél kedvezőbbet találni?