Igen, én is azt ajánlgattam:))) jómagam tapasztalatból: nálam nagyon bevált, rengeteg tőzeglegyet rabul ejtett és el sem engedett soha többé. Remélem, idén nem nagyon lesznek már - elvileg még a begóniák földjében lehetnek, mert az tőzeges; de a földes növényeim még nem költöztek vissza a lakásba, úgyhogy még csak reménykedem.
A levendulát azért kérdeztem, mert eddig még csak kertben láttam ültetve. Lakásban is megél?
no, akkor az ambuláns kezelést elvégeztem, már le is zuhanyoztattam a két fertőzöttet, az elkülönítőben várjuk a reakcióikat a kezelésre. Természetesen az egész lakásban karantén, amíg nem derül ki, hogy a többi paciens fertőzött-e, vagy megúszta, addig egy növény se ki, se be! Aztán meglátjuk, most már csak reménykedni lehet. Tiszta vészhelyzet:)))
Van az a sárga, légypapírhoz hasonló ragadós lapocska, amit javasoltak. A sárga szín elvileg csábító számukra és rárepülnek. Aztán beleragadnak. Hogy hatékony-e, nem tudom, sosem próbáltam még. :(
1, sajnos az Actaráig nem jutottam el. Nem annyira szeretem a durva vegyszereket, inkább környezetbarát módon próbálok védekezni a kártevők ellen. Sajnos a gyapjasok szerették a gumifát, a levelei tővénél rágicsálták, le sem nagyon lehetett mosni őket, mert beették magukat a felszín alá. A növény meg dobálta a levélkéit. Hiába mostam, törölgettem, permeteztem mindenfélével. Szóval megtanultam, hogy néha mindenféleképpen használni kell a belocsolós vegyszert.
2, a levendula állítólag elűzi nem csak a molyokat, hanem a kártevőket is. Nem csak a rózsa mellett :)
Sziasztok pár hete elültettem Crassula Portulacea Monstruosa nevű növénynek a levelét. Nem értettem hozzá, ezért csak beledugtam a földbe. Most nő ki valami mellette. Azt szeretném megkérdezni, hogy most ez ugyanaz a növény vagy csak valami dudva? Felteszek pár képet.
ó, már megint a nehézségek...:( Valahol meg azt olvastam (bár az asszem a gyapjas gyökértetű, vagy mi a szösznél volt, csak ez is gyapjas, meg az is), hogy a földtől teljesen megszabadítani a növényt, acetonnal (és/vagy még valamivel, denaturált szesz, vagy mi volt?) bekenni a gyökereit, miután jól megszáradt, két napig így, aztán újra elültetni. Hát, én még nem érzem magam ilyen ügyesnek, ez olyan, mintha egy kutyám lenne, és rögtön nekem kéne műtenem is:( Miért nincs a növényeknek is doktora?:(
Az Actarás védelemmel már többször jártam úgy, hogy ledobálta a virágom a leveleit, olyan "hatékony" volt a vegyszer.Nyilván amiatt, mert látva, hogy még mindíg vannak rajta kártevők, többször locsoltam be a kelleténél. Később aztán kizöldült, de idő kellett hozzá, hogy rendbejőjjön, és akkor meg újra jöttek a "dögök". Ördögi kör:(
Én az ilyen lemosáskor úgy szoktam védeni a földjét, hogy lent, a növény száráig betekerem a cserepet egy műanyag fóliával. Nem tökéletes védelem, , de sokat segít.
na, ugye hogy repkednek? Ezek a hímek, és ellenük (a párásítást kivéve, mert azt csak úgy tudom megoldani, ha főzök páraelszívó nélkül, míg nincs fűtés) hogy lehet még fellépni?
Túléli persze, csak nem szereti a szappanos vizet :)))))))
A virágtartásra vonatkozóan sajnos valóban vannak veszteségek a kártevőkkel való "harc" során: nekem is bánta már rózsám a takácsatkák és levéltetvek támadását, legutóbb pedig egy gumifámat ették meg a gyapjasok és hiába csináltam vele bármit :(((( Néha csak a komoly vegyszeres öntözés (Actara) segít, a leszedés kevés.
De azt vettem észre, hogy ezek a kis nyavalyás repkedők szeretik a száraz levegőt. Szóval párásítás, kis levegő segíthet :) Ja meg levendula a közelben :))
Én is csináltam már, mindkettővel, kenő- és sima fürdőszappannal is. És nem tudtam elkerülni, hogy egy alapos tocsakoláskor ne kerüljön a földre is jócskán... a végén, mikor leöbítettem a növényt, akkor átöblítettem a földjét is. Az enyémek simán kibírták:))) Pl: viaszvirágok, szőlőlevelű begónia. Nemlajos: vigasznak szánom: bizonyos darabszámú növény nagy valószínűséggel elhullik a növénytartásban való rutin megszerzéséig. Amúgy: ha a kártevők ellepnek egy növényt, akkor bármit teszel, attól csak jobb lehet szegény zöldnek. Ha semmit nem csinálsz, az viszont tutti halál nekik. Tehát gyakorlatozz nyugodtan, és ha 1-1 cserép veszteség ér, emlékezz erre.
Hannabori, pedig milyen jól nézne ki ha így maradna!
Én is hasonlóan vissza vágom a dolgokat, de a művészet lényegét még nem nagyon tettem sajátomé. A nyiszálás szépségét még gyakorolni, kell majd jövőre meglátjuk.
hát igen, bújom is a szakirodalmat... A lemosó szappantól nem lesz baja a növények, földnek? (olvastam, hogy ezt sima szappanból is meg lehet csinálni)
Amit muslincának hittél, az nagy valószínűséggel tőzeglégy. Ezekben a kókuszrost-közegekben imádnak tanyázni. Gazdabolt, Oázis, ha csak annyit mondasz, hogy szobanövényekhez sárga ragacsos lapka, akkor tudni fogják. (Legalábbis illik nekik) Rovarfogó nah. Olyan földbeszúrható. Van kertbe, fákhoz való méret; és szobába, szobanövényekhez kisebb:)))
Ne vegye el a kedvedet, becsszó mondom, nem ebből áll a növénytartás!!!!! Csak most egyszerre rádzúdult... van ez így néha. Egyébként olvasni bonyolultabb; a gyakorlatban nem nehéz.
Most olvasom, hogy ezeknek a pasijaik repkednek??? Akkor mégsem muslincák voltak a csilipaprikám körül??? bakker... ez a növényesdi azért nem olyan egyszerű, mint hittem...