A hajók kinézetét, illetve annak különbségeit az eltérő "fizika", illetve ezek követelményei is meghatározzák. Az ST csillaghajói alkalmasak légköri repülésre (e miatt szükségszerűen "áramvonalasnak" kell lenniük) és le tudnak szállni bolygók felszínére. Ezen kívül az ST világában a legkisebb gyösz akárminek is van mesterséges gravitációja, ami szintén meghatározó, mert így minden hajón lehet egy egyértelműen kijelőlhető "fent" és "lent". A B5 csillaghajói nem léphetnek bolygó légkörébe, így közegellenállás hiányában az és annyira lóg ki, amennyire akar. Ezen kívül légkör nélküli bolygóra sem kell tudniuk leszállni így a formát leginkább csak a funkcionalitás határozza meg, az esztétika sokadrangú. Ezen kívül nem minden faj tud mesterséges gravitációt generálni (az emberek sem), így a hajóikon vagy súlytalanság van, vagy forgó hajórészekkel (esetleg az egész hajó forgatásával) oldják meg ezt a problémát, ami szükségszerűen szintén visszaköszön a hajók kinézetén.
Persze, értem én. De ott vannak még az antennák is. És nekem így olyan a benyomásom a külsejéről, hogy vigyázni kell rá, le ne törjön valami róla. Hát én nem vagyok olyan nagy trekker, a technikai dolgaikhoz nem nagyon értek, hogy hogyan működik elvben a pajzs.
"Nekem általában az nem tetszik az űrhajókban a formán kívül, ha sok kis kiálló bigyó van rajta. Mert így olyan sebezhetőnek tűnik, még ha tudatában vagyok is annak, hogy van ereje."
Hát ezeket a plazmaágyúkat nehéz volna a hajótestbe rejteni, és értelmetlen is, hiszen bármikor támadás érheti a hajót és időpocsékolás volna akkor "előszedni" a lövegeket. Hogy sebezhetőbb e? Fene tudja, szerintem ez inkább a technológiától függ, a star trekben például ablakok is voltak a hajókon ami egy kicsit vicces, viszont volt energia pajzsuk, amit viszont soha nem tudtam értelmezni hogy hogyan képes kivédeni egy kiterjesztett energiamező a koncentnrált fókuszált energia sugarakat.
Ha jól tudom a star trekben mikrohullámokat használtak, de ha nem, majd valamelyik trekker kijavít.
Hát ez szerintem beállítottság kérdése. Én mindig a békés megoldást preferálom, az "erőszak a gyengék végső menedéke" (ki is mondta? :-) Pont ezért tetszik, hogy van egy békés elv, amihez tartják magukat és amit viszont képesek megvédeni (kicsit paradox). A klingonokkal is sikerült békés úton közös nevezőre jutni és együtt például erősebbek is mint külön-külön. És szerintem az agresszív terjeszkedés sosem lehet hosszú életű, az mindig borulékony. A világűr a sorozatokban valóban általában ellenséges. De vajon valójában is az? Ki tudja...
Aha, kozben utánanéztem. Persze, valóban impozáns, legalábbis egy bizonyos haditechnikai színvonal szerint. Nekem általában az nem tetszik az űrhajókban a formán kívül, ha sok kis kiálló bigyó van rajta. Mert így olyan sebezhetőnek tűnik, még ha tudatában vagyok is annak, hogy van ereje.
Amit felvázoltál és pozitívumként utalsz rá, nekem pont ezek nem tetszettek benne, szereintem nem volt életszerű. Ilyen humánus lélekkel megáldott űrutazó társadalom nem sokáig húzná egy olyan ellenséges közegben mint a világűr. A terjeszkedéshez agresszívabb politikára és ütőképesebb flottára volna szükség.
Ez egy Nova olsztályú romboló, a hossza 1455 méter, a tömege 32 millió tonna. A felirat a hajó neve, ha jól emlékszem a földi polgárháború során szerepelt, de meg nem mondom melyik részben. Más talán tudja. Ami tetszik benne az a formája és a roppant tűzerő amit képvisel, igazi hadihajó.
Mondjuk a 60-as években még már volt a helyzet a a politikai helyzetben is, mint mondjuk a 90-es években, ez azért befolyásolhatja a forgatókönyvírókat is.
Igen. Kirk kapitny után az egész nagy csalódás volt számomra, hiányzott belőle valami ami a régi szereplőkkel megvolt. Ez a mostani film is visszahozta egy kicsit a régi hangulatot és azt hiszem ezért tetszett.
Ezt nem ismerem. Mi az a schwarzkopf felirat? Sajnos nekem nem tetszik. Olyan átlagos, semmitmondó scifi-űrhajó alakja van. De attól persze még tetszhet másnak. Neked mi tetszik benne?
"Nekem a vérnyomásom ment fel attól a nem normális kapitánytól, még a kopasznál, Picard, vagy hogy hívták is gyengébb és puhányabb volt. :)"
Azért persze játsza a kemény csajt. :-) Mondjuk az irányelvekre való folytonos hivatkozás szerintem még egész reális. Nekem azért tetszik, mert amellett hogy azért megfelelően belehelyezkedik a már kialakult ST-univerzumba (a visszautalások külön tetszenek), nagyon sok rész van, amelyben fontos emberi problémák vetődnek fel és azokra megpróbálnak választ keresni vagy legalábbis elgondolkodtatni. És ez a ST lényege - legalábbis nekem. Egyik legmélyebben érintő részem, amikor Neelix találkozik a szülőbolygóját elpusztító fegyver kifejlesztőjével és bár eleinte haragban van vele, a végén - amikor a tudós a halálán van - megbocsát. Tehát én ilyen és ehhez hasonló problémákat várok el egy ST sorozattól vagy filmtől. És ebben a Voyager szerintem jó.
"De most jutottam hozzá a Voyager összes részéhez és újfent kiütközött a Star Trek rajongásom."
Nekem a vérnyomásom ment fel attól a nem normális kapitánytól, még a kopasznál, Picard, vagy hogy hívták is gyengébb és puhányabb volt. :) Meg a föderáció nevetséges irányelvei, valahogy túl utópisztikus nekem.
"Ez a film Star Treknek kifejezetten sz*r. Nincs benne semmi olyan pár neven és pár vulkánin meg romulán szakadáron kívül, ami a számomra egy történetet Star Trekké tesz."
Üdv.
Szerintem nagyon jól elkészített film volt, sokkal inkább mint a kopasz kapitányos sorozat és az utána következő borzalmányok, persze lehet hogy csak nekem nem tetszettek. Hogy mitől lesz star trekkes egy történet ezt nem tudom, nekem ez annak tűnt.
Én viszont leginkább csak a mozifilmeket ismertem (na meg most már a Voyagert kezdem). Igazából a látvány kevésbé lényeges és ez például az első mozifilmek nekem az elavult trükktechnika ellenére nagyon tetszenek még mindig. Persze a Csillagflotta hajók alakja is mindig nagyon tetszett, soha nem láttam még ilyen szép űrhajókat más scifikben.
A Nemzedékek szerintem nem lett azért olyan rossz, a Kapcsolatfelvétel pedig szerintem nagyon jól sikerült, egyik kedvencem és igazán felemelő a története is. De a Nemezis és az új film már érezhetően más korszakot tükröz a filmgyártásban. Pörgősebbek, látványosabbak, de épp ezért picit hiányzik a korábban megszokott hosszú kibontakozás és dialógusok (ami például a Voyagerben még megvan).
Szóval nekem a Motion Picture és az első mozifilmek alapján pont nem az jött le, hogy gagyi, hiszen maga a látvány csak egy eleme a filmeknek, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy azokat a régieket először még gyerekként láttam. És nyilván azok is erősen kapcsolódnak az ST univerzumhoz. Az XI nekem csak emiatt nem tetszett, hogy nem "hagyománykövető" ebből a szempontból, de ha különállóként nézem, akkor teljesen rendben van.
csatlakozom. B5öt gyengének mondani az elég merész, a valaha elkészített egyik (ha nem a) legjobb sci-fi tévésorozat. A gyengébb része meg az utolsó évad
csillagkapu az pedig egy jóval lazább valami, egyértelműen az akción van a hangsúly, jóaz :)
A B5 egyáltalán nem gyenge, vannak hullámvölgyei, de melyik sorozatnak nincsenek. Jól megtervezett és kidolgozott sci-fi.
A Csillagkapu és a Trek között pedig azon kívül hogy az előbbi készítőiből elég gyakran előbújik a trekker, nincs túl sok összefüggés. Gyengének se mondanám...
Tényleg...... Végignéztem Archer kalandjait, majd a régi Kirk kapitányos részeket, most a Voyageres részeket nézem. Nem tudom jól láttam vagy sem, de az első részben mintha más játszotta volna Kirk kapitányt.