Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2018.08.12 0 0 26283

A csomagolásán megtalálható az ajánlott adagolás.

Az egyszerűbb használat érdekében csinálok egy tömény oldatot literes flakonba (20 dkg tápból), öntözéskor ebből teszek 1 decit a 10-12 literes öntözőkannába.

Leírása megtalálható:

http://www.szepzold.hu/agriplant_1_20510me_2_kg

Előzmény: mogic69 (26282)
mogic69 Creative Commons License 2018.08.11 0 0 26282

köszi és hogy adagolod milyen arányba?

Előzmény: bombaba (26278)
bombaba Creative Commons License 2018.08.11 0 0 26281

Ez nem szerencse kérdése.

A nagy kérdés: miért tartja, mit vár az ember a citrusoktól - küllemre, termés mennyiségét, minőségét,  növekedést tekintve - és amit vár, azt sikerül-e elérnie.

Ha ez összhangban van, akkor elégedett ember. Ha nincs összhangban, tehet érte.

Előzmény: Gy.Ibi. (26280)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.08.11 0 1 26280

Alig merem leírni,hogy én sokszor slaggal locsolom a citromokat is.Tavasszal csirketrágya,aztán eső meg víz.Semmi vegyszer,mégis elkerülik a pajzstetvek is.Télen fűtetlen előszobában vannak,1-2 hetente ott is locsolok.Így is teremnek.Vagy csak én vagyok szerencsés.

bombaba Creative Commons License 2018.08.11 0 1 26279

Érdekes látogatóim vannak napok óta. Este 7 óra körül menetrend szerűen megjelennek páran és körbe látogatják a citrusvirágokat.Ő az egyik, a neve Kacsafarkú szender. Úgy működik, mint egy kolibri, csak egy kicsit kisebb annál:

http://termeszetiertekeklencsevegen.blogspot.com/2012/10/a-szender-aki-nem-nappal-szendereg.html

bombaba Creative Commons License 2018.08.11 0 0 26278

Az 1 és 4-et.

Előzmény: mogic69 (26277)
mogic69 Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26277

szia az Agriplant-bol melyiket használod?

Előzmény: bombaba (26270)
Kenny___ Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26276

Jelentem potom 3 honap elteltevel a narancsom vegre elkezdett uj hajtasokat hozni.

Tapoldatra kinek milyen javaslata van?

bombaba Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26275

" sokaknak gallyra ment a gyűjteménye az ottani táptól..." mint írod, - nem a talajtól.

Sok évi növénytartás után sem értem a hosszú hatású, késleltetett  tápok előnyét, így sosem használtam semmilyen fajtáját.

A növényeikkel nem szokott gond lenni.

Előzmény: beetee (26272)
bombaba Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26274

A vásárlás után közvetlenül erősen gondolkodtam a talajcserén, aztán győzött a lustaság. De tavasszal mindenképp megteszem.

Az  idén tavasszal vett Meyer is ilyen talajban van, érzem a súlyán, annál is elmaradt a talajcsere a hamar jött virágzás miatt. 

Előzmény: csoer (26271)
csoer Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26273

Nem nekem írtad, de.

Ezt írtad előzőleg: "másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban"

Itt nem a tápszerről beszéltél és nem arról volt szó.

Én, nem először találkoztam ezzel az olasz kavicsos talajjal. Ebben nem sokáig marad életben egy növény sem.

A tavaly vett citrusom gyökerét lemostam a csupasz gyökérig, és olyan kötött volt a talaj, mintha bebetonozták volna.

Tehát szerintem ezekben az esetekben nem a tápszerről van szó, ha nem a szrr. olasz talajkeverékről.

Előzmény: beetee (26272)
beetee Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26272

c..fa???

Nem tanultok a régi hibából? Nekem, és még sokaknak gallyra ment a gyűjteménye az ottani táptól... Ami pont ilyen hosszú hatású, késleltetett dolgot tett velük, és nem egyik pillanatról a másikra száradtak el, előbb csak ilyen-olyan fejlődési problémáik adódtak.

Azóta is van a tápból nekik, csak a régi adagolási útmutatót kicserélték egy másikra, negyedannyi szert előirányozva.... no comment.

Lehet megkínálták eladás előtt ezeket is és csak reméljük, hogy nem szánt szándékkal...

Nekem, ami azokból a növényekből éppen csak megmaradt, annak mindnek ki kellett cserélni a talaját...

csoer Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26271

Na kissé örülök, hogy nem egyedül vagyok ezzel a problémával.

Mint írtad: "másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban"

Na én úgyszintén őszi leárazáson, úgyszintén a c..fa-n vettem, az igaz ez a Buddha keze és télen ledobta az összes levelét. Későn szabadítottam meg a régi talajtól, visszavágtam és tiszta kókuszrostba ültettem és raktam fel képet, hogy mát szépen hajt.

Tanulság számomra, talán még ősszel is érdemes megszabadítani az "alkalmi" olasz talajtól.

Előzmény: bombaba (26270)
bombaba Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26270

Kösz a választ.

A következő, amikor újabb összehasonlítás következhet, a gyümik beérése és elemzése lehet ezen a két fácskán. A fák egy időben virágoztak,  egymás mellett állnak, azonos ellátást kapnak, a gyümik - legalábbis méretre - nem egyformák. Remélem, ízre, minőségre nem lesz különbség köztük.

A másik kérdéses növény az Eustis.

Van több Eustis Limakvat-om. Az egyik már kb 6-7 éve nálam van, egy karikába tekert ki szörnyecske volt, amikor megvettem kettőt, nagyon pofás volt mindegyik a kis dundi sárga gömbjeivel. 1-2 év alatt kiderült, hogy  én nem tudom ezt a formát tartani, ráadásul télen voltak öntözési problémáim is, az egyik kipusztult. A másikat átalakítottam normál kis fára, átkerült az általam használt rodi talajba, Agriplant tápra, savanyított öntözésre, nemrég raktam fel róla fotót, most tele van terméssel, gyönyörű zöld levélzettel.

A másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban. Azóta is nyűglődik, az előzővel azonos tartásban, az eltérés annyi, hogy a talaj nagy része maradt az eredeti. Általában halványabb a lombja, időnként sárgulnak a levelei, leszór valamennyit. Nem vagyok elégedett vele, nagy termést vártam rajta, de ezzel még adós. Tavasszal teljesen megszabadítom a régi talajtól és újrakezdem a korona kialakítását egy teljes visszametszés után.

Nem kell belenyugodni, ha egy növény nem olyan, mint amilyennek szeretnénk. Sok mindent tudunk tenni vele, hogy másképp alakuljon.

Előzmény: Amita13 (26269)
Amita13 Creative Commons License 2018.08.10 0 0 26269

Igaz sajnos (még) nincs sweetiem, de a levelekkel kapcsolatban van tapasztalatom. Én azóta nem nagyon foglalkozom az alakjukkal, mióta megfigyeltem, hogy egyazon fán (tangelo ill. tangor) egymásra véletlenül sem hasonlító levelek nőnek. Egyik gatyás, majdnem mint egy pomelo, másik abszolút gatyamentes. Itt még az alanyra sem lehet fogni, mert ugyanaz a fa. 

Illetve azt olvastam valamelyik citrusos oldalon, hogy némely növénynél az sem mindegy, dugvány vagy oltvány, mert teljesen eltérő habitusú, és levelű lesz a növény (azt hiszem, Meyernél merült fel).

Én arra gondolok, hogy mivel ezek a növények multi-hibridek, így növényen belül is simán növeszthet bármely ősére hasonlító levelet. Nem tudom, vizsgálta-e már bárki a levélalak öröklődését befolyásoló géneket citruson. Növényben én sem vagyok otthon, viszont állatoknál a sok gén által meghatározott tulajdonságok öröklődése sokféle (poligénes öröklődés). Ha csak egy gén - egy tulajdonság öröklődés van, az egyszerűbb. De gyanítom a levél nem ilyen. Ja, és akkor ott van még pluszban az alany befolyásoló hatása is növényeknél...

Egyébként jól látod, nem egyforma a két fád levélzete, szerintem sem. :)

Előzmény: bombaba (26267)
beetee Creative Commons License 2018.08.09 0 0 26268
bombaba Creative Commons License 2018.08.09 0 0 26267

Egyszer már kérdeztem, de nem volt rá válasz, így próbálkozom ismét. Sweetie-kről van szó, kettő van, kb azonos korúak, az alanyuk nem azonos, feltehetően. Én úgy látom, a leveleik sem, eltérő a méret és a forma, a növekedés tempója. A levelek megítélésében kérem a véleményeteket, jól látom-e.

Sweetie-1:

Sweetie2:

(Sweetie1 nevel 1 db termést, most kb 10 dkg, a másik 2 db-ot, kb 30 dekásak.)  

bombaba Creative Commons License 2018.08.09 0 0 26266

Zöld citrom, feltehetően Karibi lime. 

Előzmény: woodruff (26265)
woodruff Creative Commons License 2018.08.08 0 0 26265

Az obi-ból hozzájutottam olyan citrus ághoz ,aminek a névtábláján az szerepelt feliratként ,limon-verde.

Szeretném ha segítenétek ez milyen fajta lehet?

Egy leértékelt polcon volt ,a kipusztulás határán ,ami később ki is száradt.

Mivel most már érdekelt vagyok ,mivel tavasszal csináltam 3 oltást belőle,és az egyik elkezdett hajtani.

Az oltások vad citromba ,gyűrűs csíkot helyeztem 1 centi vastagot ,és 1 szemet.

Ezt kötöztem 3 hétig telibe ,utána levettem a kötést.

Csak most 3 hónap múlva indult el a szem ,legnagyobb örömömre.

Eleinte mind három zöld volt ,aztán 2 elbarnult ,egy pedig szépen hajt.

Az oltások felett mindháromnál visszatörtem az ágat.

woodruff 

csoer Creative Commons License 2018.08.08 0 0 26264

A rések néhány hónap után eltömődnek, vízkövesedik, érdemes letakarítani néha.

Előzmény: Amita13 (26263)
Amita13 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 26263

Nem kételkedtem, csak nem tudtam elképzelni, hogy nem szárad ki a szellőzés ellenére. Mindenesetre majd vigyázok ennél is, hogy ne nyomjam túl vízzel őket.

Előzmény: csoer (26260)
Kenny___ Creative Commons License 2018.08.08 0 0 26262

En egy tolgyet ontoztem tul, raadasul a legkisebb airpotban, amitkulon muveszet a kiszaradastol ovni... Szoval lehet.

Előzmény: csoer (26260)
bombaba Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26261

A tavaly vett Diamante rendes tempóban növöget:

csoer Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26260

Ebben is túl lehet öntözni, hidd el.

Nem citrus, hanem momentán tropi növény példáját említem, a növény vegetál, vizet alig túl felvenni, a nedves talaj soha nem szikkad ki, végül berohad. Vagy, ha a citrus növény gyenge, alig éldegél, a kevés nedvesség állandósul, soha nem szikkad.

Nem hagyom, hogy ömöljön az alján az öntözővíz, éppen csak az alsó rétegekben is megjelenjen, kifólyjon.

Előzmény: Amita13 (26253)
bombaba Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26259

Visszatérnék az egy évvel ezelőtti hsz-emre, miszerint "A cédrát az egyetlen citrus, ami nem keserű, akár az egészből lehet dzsemet csinálni."
Többször mondtam már, most éppen magamnak: Nem kell mindent elhinni, amit a neten írnak.

Volt alkalmam több cédrátfajtát kipróbálni, és eddig a Kínai cédrát volt feldolgozva a legfinomabb, abszolút keserű-mentes..

Az eddigi tapasztalataim alapján a cédrátok héja, azaz a kandírozható része tartalmaz különböző mértékben keserű ízanyagot, ezért a feldolgozás legfontosabb része ennek eltávolítása. A neten található kandírozással kapcsolatos receptek is jórészt erről szólnak, vagy, ha nem, akkor az írója  még nem találkozott cédráttal.

Előzmény: bombaba (25049)
bombaba Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26258

Nekem is az a tervem, felmenő rendszerben.

Idén kezdtem kipróbálni az aeropot-ot, a növények fele - a nagyobbak - kerültek új cserépbe, a legnagyobbak 20 literesbe. Az állomány bővítését már nem tervezem, jövőre csak nagy cserepeket veszek, és (majdnem)  mindenki lép egyet felfelé. 

Előzmény: Amita13 (26257)
Amita13 Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26257

Ha nálam is bejön, átültetem a citrusokat ilyenbe mind. 

Előzmény: bombaba (26256)
bombaba Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26256

A kumkvatok különösen szeretik, csak úgy viribelnek benne.

(Nálam 3 fajta van ilyen cserépben, és még sok minden.)

Előzmény: Amita13 (26255)
Amita13 Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26255

Igen, nekem is így lenne logikus, de mivel nem teszteltem még ilyen cserepet, hallgatok azokra, akinek már van. :)

(Picit félek tőle, hogy vajon hogyan illeszkedik bele az én eddigi szokásaimba, (kiszárítom-túlöntözöm a benne lévőt) de szegény kumkvat állapota ennél már csak jobb lehet, így gondoltam azon tesztelni).

Előzmény: bombaba (26254)
bombaba Creative Commons License 2018.08.07 0 0 26254

Nyáron is figyelni kell rá, hamarabb kiszárad a föld, többet párologtat, különösen a  nagy lombúak.

Viszont öntözéskor bátran lehet öntözni, míg az alján kifolyik a víz.   

Előzmény: Amita13 (26248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!