Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az egyszerűbb használat érdekében csinálok egy tömény oldatot literes flakonba (20 dkg tápból), öntözéskor ebből teszek 1 decit a 10-12 literes öntözőkannába.
A nagy kérdés: miért tartja, mit vár az ember a citrusoktól - küllemre, termés mennyiségét, minőségét, növekedést tekintve - és amit vár, azt sikerül-e elérnie.
Ha ez összhangban van, akkor elégedett ember. Ha nincs összhangban, tehet érte.
Alig merem leírni,hogy én sokszor slaggal locsolom a citromokat is.Tavasszal csirketrágya,aztán eső meg víz.Semmi vegyszer,mégis elkerülik a pajzstetvek is.Télen fűtetlen előszobában vannak,1-2 hetente ott is locsolok.Így is teremnek.Vagy csak én vagyok szerencsés.
Érdekes látogatóim vannak napok óta. Este 7 óra körül menetrend szerűen megjelennek páran és körbe látogatják a citrusvirágokat.Ő az egyik, a neve Kacsafarkú szender. Úgy működik, mint egy kolibri, csak egy kicsit kisebb annál:
Nem tanultok a régi hibából? Nekem, és még sokaknak gallyra ment a gyűjteménye az ottani táptól... Ami pont ilyen hosszú hatású, késleltetett dolgot tett velük, és nem egyik pillanatról a másikra száradtak el, előbb csak ilyen-olyan fejlődési problémáik adódtak.
Azóta is van a tápból nekik, csak a régi adagolási útmutatót kicserélték egy másikra, negyedannyi szert előirányozva.... no comment.
Lehet megkínálták eladás előtt ezeket is és csak reméljük, hogy nem szánt szándékkal...
Nekem, ami azokból a növényekből éppen csak megmaradt, annak mindnek ki kellett cserélni a talaját...
Na kissé örülök, hogy nem egyedül vagyok ezzel a problémával.
Mint írtad: "másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban"
Na én úgyszintén őszi leárazáson, úgyszintén a c..fa-n vettem, az igaz ez a Buddha keze és télen ledobta az összes levelét. Későn szabadítottam meg a régi talajtól, visszavágtam és tiszta kókuszrostba ültettem és raktam fel képet, hogy mát szépen hajt.
Tanulság számomra, talán még ősszel is érdemes megszabadítani az "alkalmi" olasz talajtól.
A következő, amikor újabb összehasonlítás következhet, a gyümik beérése és elemzése lehet ezen a két fácskán. A fák egy időben virágoztak, egymás mellett állnak, azonos ellátást kapnak, a gyümik - legalábbis méretre - nem egyformák. Remélem, ízre, minőségre nem lesz különbség köztük.
A másik kérdéses növény az Eustis.
Van több Eustis Limakvat-om. Az egyik már kb 6-7 éve nálam van, egy karikába tekert ki szörnyecske volt, amikor megvettem kettőt, nagyon pofás volt mindegyik a kis dundi sárga gömbjeivel. 1-2 év alatt kiderült, hogy én nem tudom ezt a formát tartani, ráadásul télen voltak öntözési problémáim is, az egyik kipusztult. A másikat átalakítottam normál kis fára, átkerült az általam használt rodi talajba, Agriplant tápra, savanyított öntözésre, nemrég raktam fel róla fotót, most tele van terméssel, gyönyörű zöld levélzettel.
A másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban. Azóta is nyűglődik, az előzővel azonos tartásban, az eltérés annyi, hogy a talaj nagy része maradt az eredeti. Általában halványabb a lombja, időnként sárgulnak a levelei, leszór valamennyit. Nem vagyok elégedett vele, nagy termést vártam rajta, de ezzel még adós. Tavasszal teljesen megszabadítom a régi talajtól és újrakezdem a korona kialakítását egy teljes visszametszés után.
Nem kell belenyugodni, ha egy növény nem olyan, mint amilyennek szeretnénk. Sok mindent tudunk tenni vele, hogy másképp alakuljon.
Igaz sajnos (még) nincs sweetiem, de a levelekkel kapcsolatban van tapasztalatom. Én azóta nem nagyon foglalkozom az alakjukkal, mióta megfigyeltem, hogy egyazon fán (tangelo ill. tangor) egymásra véletlenül sem hasonlító levelek nőnek. Egyik gatyás, majdnem mint egy pomelo, másik abszolút gatyamentes. Itt még az alanyra sem lehet fogni, mert ugyanaz a fa.
Illetve azt olvastam valamelyik citrusos oldalon, hogy némely növénynél az sem mindegy, dugvány vagy oltvány, mert teljesen eltérő habitusú, és levelű lesz a növény (azt hiszem, Meyernél merült fel).
Én arra gondolok, hogy mivel ezek a növények multi-hibridek, így növényen belül is simán növeszthet bármely ősére hasonlító levelet. Nem tudom, vizsgálta-e már bárki a levélalak öröklődését befolyásoló géneket citruson. Növényben én sem vagyok otthon, viszont állatoknál a sok gén által meghatározott tulajdonságok öröklődése sokféle (poligénes öröklődés). Ha csak egy gén - egy tulajdonság öröklődés van, az egyszerűbb. De gyanítom a levél nem ilyen. Ja, és akkor ott van még pluszban az alany befolyásoló hatása is növényeknél...
Egyébként jól látod, nem egyforma a két fád levélzete, szerintem sem. :)
Egyszer már kérdeztem, de nem volt rá válasz, így próbálkozom ismét. Sweetie-kről van szó, kettő van, kb azonos korúak, az alanyuk nem azonos, feltehetően. Én úgy látom, a leveleik sem, eltérő a méret és a forma, a növekedés tempója. A levelek megítélésében kérem a véleményeteket, jól látom-e.
Sweetie-1:
Sweetie2:
(Sweetie1 nevel 1 db termést, most kb 10 dkg, a másik 2 db-ot, kb 30 dekásak.)
Nem kételkedtem, csak nem tudtam elképzelni, hogy nem szárad ki a szellőzés ellenére. Mindenesetre majd vigyázok ennél is, hogy ne nyomjam túl vízzel őket.
Nem citrus, hanem momentán tropi növény példáját említem, a növény vegetál, vizet alig túl felvenni, a nedves talaj soha nem szikkad ki, végül berohad. Vagy, ha a citrus növény gyenge, alig éldegél, a kevés nedvesség állandósul, soha nem szikkad.
Nem hagyom, hogy ömöljön az alján az öntözővíz, éppen csak az alsó rétegekben is megjelenjen, kifólyjon.
Visszatérnék az egy évvel ezelőtti hsz-emre, miszerint "A cédrát az egyetlen citrus, ami nem keserű, akár az egészből lehet dzsemet csinálni." Többször mondtam már, most éppen magamnak: Nem kell mindent elhinni, amit a neten írnak.
Volt alkalmam több cédrátfajtát kipróbálni, és eddig a Kínai cédrát volt feldolgozva a legfinomabb, abszolút keserű-mentes..
Az eddigi tapasztalataim alapján a cédrátok héja, azaz a kandírozható része tartalmaz különböző mértékben keserű ízanyagot, ezért a feldolgozás legfontosabb része ennek eltávolítása. A neten található kandírozással kapcsolatos receptek is jórészt erről szólnak, vagy, ha nem, akkor az írója még nem találkozott cédráttal.
Idén kezdtem kipróbálni az aeropot-ot, a növények fele - a nagyobbak - kerültek új cserépbe, a legnagyobbak 20 literesbe. Az állomány bővítését már nem tervezem, jövőre csak nagy cserepeket veszek, és (majdnem) mindenki lép egyet felfelé.
Igen, nekem is így lenne logikus, de mivel nem teszteltem még ilyen cserepet, hallgatok azokra, akinek már van. :)
(Picit félek tőle, hogy vajon hogyan illeszkedik bele az én eddigi szokásaimba, (kiszárítom-túlöntözöm a benne lévőt) de szegény kumkvat állapota ennél már csak jobb lehet, így gondoltam azon tesztelni).