Végül is, a Ridomilt is csak érdemes kiszórni még most is, mindkét fajtájának van kontakt és szisztémikus hatása is. Én a Gold MZ 68 WG-t szeretem, mert több betegség ellen hatásos, és nincs benne réz, ezért melegben sem perzsel. Ennek az ÉVI-je 4 nap. A Gold Plus 42,5 WP-nek a kontakt hatóanyaga réz, ennek ÉVI-je 7 nap.
Permetezni kellett volna Ridomi-al, még érési időszak előtt. Én később is szoktam permetezni, mert nem tudom naponta szedni. (réz-származékokkal pl. Ortocid, Kasuminnal, ennek két napos várakozási ideje van)
A csúcsrothadás ellen FRINT (680-asn hozzászólását olvasd el!)
Nálunk a paradicsomot leterítette ugyanaz a betegség, ami tavaly is volt. A levelek elszáradtak, a terméseken kezdenek kialakulni azok a foltok, amik tavaly is voltak(úgy tudom, az egész országban jellemző volt). Szerintetek mi ezz a betegség és mi lett volna ellene a tutti védekezés? Majd délután lehet, hogy teszek fel képeket is.
Én sem voltam a lakásban egy hétig, úgyhogy bevittem az erkélyről a ládákat, mert akire rábíztam csak 2naponta tudott öntözni - ha maradt volna a kánikula kiszáradt volna az összes. Így megúsztam a nagy esőket. Viszont érik, szép piros paradicsomok vannak és naaaaagyonfinoooom!!! :)
Nálatok is repednek a paradicsomok? Most jöttünk haza nyaralásból, és egy hét alatt rengeteg termett. Meglepetésemre nem túlérettek, de kb. a fele kirepedt. Gyanítom, a sok eső miatt... Szerencsére a horvát tengerparton nem nagyon volt eső. :-)
Nekünk van zöld parink. Green bell ha jól emlékszem. Egy picit besárgul nálunk a csíkjai, és egészen ehető:) Írtó furi a züld színe miatt.:) A tapis módszer szerintem az igazi:)))))
Fontos kérdésem lenne hozzátok:az üvegházi paradicsomon hernyókat találtam.Megeszik a leveleket,némelyik már úgy néz ki,mint a szita.Megrágják magát a termést is.Mivel lehetne ilyenkor permetezni,egyáltalán lehet-e,hiszen már pirosodnak szépen.Vagy milyen kímélő szert alkalmazhatnék ellenük?
Vetettem Black Krim márkájú parit. Szerinted az, hogy a szára körül intenzíven narancssárga, máshol szimplán piros, és egyelőre nem nagyon van változás, normális dolog? Elvileg egészen sötétre kellene érnie ugye - és egyelőre nem úgy néz ki, mint aki igyekszik...
A zöldeket meg naponta tapizom, hátha ráérzek egyszer, hogy mikor jó.
Szia, a Te módszered sem rossz :) , de van két jobb: egy enyhe színváltozás történik éréskor, másfelől puhul a bogyó, méghozzá érezhetően. Szóval: kézzel vagy szemmel ? Kellemes próbálkozást kívánok, nálam most a szibériai paradicsom érik, az én nagy boldogságomra, az is tartalmaz zöldes cellákat. Isteni finom, hidegen, gyümölcsként fogyasztom. Frint, paradicsomológiai "egyemegi docens"
Valaki, akinek már volt zöld paradicsomja, meg tudná mondani, hogy honnan a fenéből tudhatom, ha már le kell szedni? Megvárom, míg melottyad, és azt mondom, hogy "Na, tegnapelőtt kellett volna." ?!
de jó, szép pirosak! hát, ennek még én is örülök! :) biztos finomak is. :) nálam minden zöld, nem is tudom, milyen paradicsomot ültettünk, de ennél nagyobb szemek vannak többnyire... csak nagyon zöldek még. pedig már ideje lenne, hogy pirosodjon szépen. van egyébként néhány új szem, de még mindig nagyon sok virág megy tönkre. :( szóval írjatok még infót erről a porzásról, ha kérhetem!
helló, úgy néz ki sikerült az öntözőt megcsinálnom, de csak tegnap éjszaka próbáltam, akkor meg nem volt valami nagy meleg. majd ma kiderül, hogy mire megyek vele. reggel üres volt a palack, szerintem 1-2 órán át csöpögött. ez végülis nem rossz. hadd kérdezzek még ezekkel a virágokkal kapcsolatban egyet, mert egyre több száraz virág van rajta, és a paradicsomok száma egyáltalán nem gyarapodik, magyarán tönkremegy az összes virág, nem lesz termés. vannak a szirmok, és azon belül van egy - szintén sárga - zárt "búra", amiben ott a bibe. namost ez a búra szinte az összes tönkrement virágon zárva van, és csak a bibe vége lóg ki. ez normális? leírnátok pontosan, hogy mit porozzak mivel? mert én úgy gondolom, hogy a virágpor abban a zárt kis tokban van, onnét kéne eljuttatnom a bibe végére. jól gondolom? szóval akkor óvatosan vágjam fel azt a bigyót, és utánna porozzak?
egyébként van képem is, megmutatom. látszik az "öntözőrendszer" is, éppen üres. kicsit restellem, hogy így el lett méretezve a láda, úgyhogy nem leszólni, hogy "hát ez nagyon kicsi". tudom, hogy túl zsúfolt, de ez az első "paradicsom-ültetvényünk", nem igazán értünk hozzá, amikor kicsik voltak jól elfértek. van még 2ilyen ládika, jövőre valami virág lesz az összesben, a paradicsomoknak meg valami nagyot veszek.
Nálunk kicsit jobb a helyzet, ma már saját termésből ettünk paradicsomsalátát. Igaz, elég vegyes volt, mert vagy 6 fajtából tudtam összeszedni egy jó félkilónyit. Sárga koktél, manó, korai, korai zömök, stb. Sajnos úgy tűnik, hogy a manóparadicsom - pedig nagy reményeket fűztem hozzá - nem túl ellenálló. Ehhez mondjuk hozzá kell tennem, hogy nem permetezem a paradicsomokat. A két manó levelei alulról nagyon erősen sárgulnak, és száradnak. A korain is látok ilyen tüneteket. Viszont a fürtös lugasparadicsom él és virul, fantasztikus magasságokba tör, már nem lehet olyan hosszú karót kapni, hogy elég legyen. :-) Ezeknek semmi bajuk - úgy látszik, szeretnek nálunk lenni. :-) De ezen még minden fürt zöld, még halvány rózsaszínesedést se láttam.
Természetesen a megszívom-kifolyik sem fog működni jól, különbség nincs, csak akkor nem kell levegőztetni. Megszívom-kifolyik alapon akármekkora edényt is odatehetsz, nem okoz nehézséget.
úgy igyekeztem lyukakat vágni a csőre, hogy a palackohoz közelebbi legyen a legkisebb, a távolabbi a legnagyobb. a kádban sík terepen működött... szóval nem adom fel a dolgot. ilyen alapon a megszívom-kifolyik ugyanúgy nem működne. nem kell, hogy túl komoly legyen, csak csöpögjön szépen.
tudom, rájöttem hamar, de ezt írtam is, ezért böködtem ki az alját (mert fejtetőn akartam odatenni a palackot - ennek a kupak-cső kombinációnak az az oka, hogy az akváriumhoz ugyanígy van egy co2 palack, de az ugye a talpán áll). szóval hülye voltam, hogy a kupakba tettem a csapot, ahelyett, hogy az aljára/oldalra tettem volna, akár egy hordón: megáll a "lábán", amit a kupakról nem annyira mondhatok el, ráadásul a kupak helyén/mellett kap levegőt, és ugyanitt után is lehet tölteni. :) hát így jut előre a világ... kísérlet, kísérlet! szóval olyan, hogy a palackból jön ki a cső, és rögtön ott a csap - ez jó zárást biztosít. aztán folytatódik a cső, kb 4-5 apró lyuk van rajta, hogy mindenhova jusson, és így megy a paradicsomok között. egy cső 4 tövet öntöz. a belső átmérője kb 4mm, akváriumi cső, biztos láttál már ilyet. ezen van egy kis csap, amivel lehet szabályozni. Azért egy házibarkács öntözőrendszer nem fog ki rajtam! :) Vagy úgy érted, hogy lusta vagyok öntözni? dehogyis, de írtam is, napközben eléggé kiszárad a föld, és ezért kéne egy ilyen megoldás, ami délelőtt csöpögteti a vizet. kb délig süti a nap egyébként. majd holnap megint leírom, hogy mire mentem, talán segít valamit az erkélyes sorstáraimnak. :)
Mihelyt visszaengedi a levegőt, abban a pillanatban le fog állni az öntözőműved.
Nem értem, miért nem nyitott az üveged, miért a csövön akarod, hogy kapjon levegőt az öntöző.
Áll az edényed (pl. demizson) szájjal az égnek, belelógatod a csövedet, megszívod és az edény fenekénél mélyebben levő csöved végén folyik a víz. Elég pár cm-rel magasabban lenni az edénynek, valamit aláteszel. Ha elég vékony csöved van, akkor akkora a surlódás, hogy alig fog csöpögni. Vastagabb csőnél már szükíteni kell az átmérőt, erre jó az infúziós szerelék csöpögésszabályzója. Ha kemény a csöved, akkor ruhacsipesszel is lehet, hogy sikerül.
Hány paradicsomot akarsz egy csőröl öntözni? A csövön több lyuk van, vagy csak a végén folyik ki egy tőhöz?
jó reggelt megnéztem a paradicsom virágait: a belső rész csak egy-két esetben volt nyitva, úgyhogy egyelőre nem csináltam semmit. majd ma. találtam néhány kisparadicsomot, de nem túl sokat, szóval mindenképpen be kell segíteni, mert magától nem megy semmire. automata öntöző: betettem ezt az akváriumi csapot, és nagyon jól le lehet vele folytani, de a kis átmérő miatt nem engedi vissza a levegőt, ígyaztán ki kellett szurkálnom a palack alját (ami felül lesz), hogy ne álljon el a vízfolyás. elmélet oké, a fürdőben gyakorlatban is nagyon oké, be is állítottam a csapot egy ideális csöpögős tempóra. ma reggel megpróbáltam beüzemelni, fenét volt jó... még van mit tökéletesíteni rajta! a kárd ugye sima, nincsenek szintkülönbségek, de hát a virágládában a föld nem teljesen sík, és olyan kis nyomás van a folytás miatt, hogy nem jött rendesen a víz, ahol kicsit felfelé kellett volna mennie. úgyhogy most csak tesséklássék ott van az egyik ládán, szerintem fél óra alatt le is folyt az összes víz. este újabb próba, tervek már vannak. :) remélem nem novemberre fog érni, a csomagolásán az van, hogy július-szeptenber... remélem úgy is lesz!