Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ez újkori kép, de most is így néz ki, havonta kifújom, letörölgetem kívül belül. Sajnos a segédtrafón lévő sárga színű szigetelés lakkjába olvadt bele a por, az most feketés színű.
Nem tudom miért így rendezték el a belsejét, sajnos az elektronikához nem sokat lövök, de logikusabb lett volna távolabb tenni egymástól a dolgokat ugy jobban átjárná a levegő. Biztos volt okuk rá miért így csinálták másnem spórolás miatt vagy nemtudom.
Előtte egy lematec sgf 161 gépem ahhoz képest ez sokkal erősebb masszívabb mindene de főleg az előtolása.
Én azt hiszem 120-130-ért vettem a weldit huzallal,reduktorral,munkakábellel együtt zsír újan.
Feltették a hirdetést pont nézegettem a gépeket weldit kerestem, felhívtam elmondta, hogy a kft-je nevére vette meg anno számla,áfa stb miatt.4 éves a gép leírták selejtbe, otthon van a gép a lakásán dobozba vadi új, van hozzá huzal,reduktor,munkakábel és minden új.220 km-re volt tőlem és este 7ora volt mondtam neki most indulok érte ha nem gáz mondta, hogy nem gáz nem fekszik korán mehetek érte. Na igy vettem weldit ha ez a lehetőség nincs lehet, hogy mást veszek, a lényeg hogy nem bántam meg.
Köszi, ez nagyon részletes magyarázat volt :) Az enyém 8 fokozatú, ezért is tűnt olyan kevésnek a Weldi 5 fokozata, csak kaptam egy jó árajánlatot rá . Én 1-el varrom össze a 0,8as lemezt, de csak szakaszokba mert átég (lehetne picit gyengébb, a Formig-em gyengébb volt) 2-3-al pöttyözök, 3-7ig meg zártszelvények, szögvasak, 8-as meg nekem is az 5-6 mm anyagokhoz jó. Azt furcsállom a Weldibe, hogy az egyenirányítót miért nem tették fel a 2-ik ventilátor elé, és nem állítva van, sokkal könnyeben áramlana a levegő, jobban hűtene. Meg a trafó tekercselése, csak fel van tekerve a zománchuzal mint egy hosszabbító, a szakik szerint, jobb ha szépen sorba egymásmellé vannak tekerve a huzalok. De így hogy írod a tapasztalataidat, nagyon patent kis gép.
Igen 5 fokozatba lehet állítani az áramot ami nekem elég mert nincsenek olyan munkáim ahova olyan finomhangolás kéne.
1es fokozatot nem használom, 2-es karoszériát pöttyözök, 3-as kb 2 es lemez vastagság, 4es 2,3,4mm- es falu anyagok ezt használom legsűrvebben,5-ös még az 5-6 mm es anyagok szépen meghegeszthetők vele.
Testkábelt lecseréltem 4 méteresre, a munkakábel is 4 méteres, az előtolója nagyon jó szerintem még az 5 méteres munkakábelt is elbírná.A hetedik 15 kg-os huzal van fennt rajt. A 0,8 as huzalt szereti, de egy dob 1-est is lenyomtam vele simán vitte, gyárilag is 0,8 és 1-es huzal való hozzá. 150A-os munkakábel van rajt ami co-val még jó de corgonnal 5-ös fokozaton nagyon melegedik.
Az elején volt egy "széria munkám" 6 db kálykát csináltam változó méretben 4 és 5 mm-es lemezből, ledarabolták csak össze kellett állítani meg készre varrni ott előfordult 90 cm es varrat 5ös fokozaton. A gép bírta (természetesen 2 varrat között azért pihentettem is) a munkakábel meg a B16-os kismegszakító már annyira nem, így akkora munkáknál javasolt inkább C16 ról használni.
2 ventillátor hűti elég jól mert talán 2 szer oldott ki a hőkioldója.
Ilyen gagyi sárga 20 méteres hosszabbítónál észrevehetően gyengül a gép, én 3x2,5-ös hosszabbítóról használom úgy viszont teljesen jó.
Szerintem elég komoly ipari felhasználásra gyártott darab, 5 éve van meg még semmi de semmi baja nem volt.
Egyetlen negatívuma van a súlya és a méretei miatt nehezen tudod magaddal vinni tehát nem igazán egy mobil gép, inkább műhelybe való.
Úgy hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha még valami érdekelne akkor kérdezz.
Szia, a 180-as Weldi ha jól tudom 5fokozatú, milyenek a fokozatok kiosztásai, nem kevés az 5fokozat? Gondolom 1-es a vékonylemez, 3-ason viszi a 2-es falu zártszelvényt. Régóta megvan a gép, bírja a strapát.
Ma vastagfalú zártszelvényt hegesztettem, de nem akart rendesen beolvadni, furcsállottam a dolgot, mert régebben jobban beolvad. Ki cseréltem az áramátadót, és a gép ugyan olyan jól hegeszt mint újkorában. Lemezeknél ez fel sem tűnt, csak a vastagabb anyagoknál.
A Smarttech ugyan az mint Mastroweld,nézd meg a gépházat, csak a színük más, még az áruk is szinte egyforma. Nálunk a boltban is voltak Mastroweldek, de helyettük már csak Smarttech van, saját márkaként árulják. Én a Mastroweldről is több rosszat hallottam, mint jót.http://hodwelding.hu/index.php/hu/webshop/mma-hegeszto-inverterek-awi-funkcioval
A Hetra még új termék, egy éve van forgalomban, nem sok infó van róla, az Obi-ban megnézheted, de megvenni nem érdemes mert nagyon drágán árulják. A Szerviz a Trakis Hetra, nagyon korrektek. Egyébként itt gyártják a Hetrát,http://www.chinaholly.com.cn/pro_detail.asp?P_ID=1738
Én arra tippelek, hogy a Centroweld gyártat kint kínában, aztán a drága gyártulaj, látván, hogy mit tudnak a gépek, beállította a délutános műszakot, ahol hasonló vagy picit olcsóbb alkatrészekből öntik ezeket a Royal Craft, Swiss Craft, Pro Craft, Best Craft, Techno, stb fantázia nevű cuccokat. A festést leszámítva ugyanaz a gépház, és orosz/ukrán oldalakon, illetve hazánk keleti felében székelő offisöl importőrök hirdetéseiben 250A teljesítménnyel bukkanak fel, a legtutibb gépként. Am ukrán gépek közül a Dnipro-k egész korrektek, a többi olcsó géphez képest.
A Blm 1650 DTM lesz, remélem jól döntöttem,ez a Blm 1600M utóda. Azt hittem többen járnak ide a fórumra, és lesznek a gépekkel felhasználói tapasztalatok. Úgy látom Iweldet sokkal többen forgalmaznak, mint a Blm et.
Mondjuk nyilván kínai mindkettő, de sajna kínai, és kínai közt is nagy különbség van. A centroweld tuti jobb minőség, mondjuk én nem erőltetném azt sem...
A jasic, rilon, blm, iweld tuti jó kis gépek, (relatív olcsón) ha nem sikerül fimert venni, de ezektől a sárga fimerektől sem kell még hanyatt esni szerintem.
De nekik is azt válaszolták ,hogy elírás van a könyvben.
Lehet én vagyok hülye de ha egy 16A s dugvillára az van írva ,hogy max 16A akkor nem tudom, hogy gondolták ,hogy 20A meg 25A dübörögjön rajta...
Most szépen ezt megvárom mit mondanak hétfőn . Ha írásba adja ,hogy nyugodtan használjam 20-25A ról akkor megkérdem a fogyi védelmet ,hogy hogy is van ez ?
Ma hegesztetettem a Hetra 130U-al, könnyen veszi az ívet, nekem teljesen jó. Kíváncsi lennék milyen lehet inverterrel, és bázikus elektródával hegeszteni. Ti függő varratnál hogyan tartjátok az elektródát.
Megnéztem a dugvillát a gépen . Rá van írva ,hogy max 16A.
Szóval 20A -25A s kismegszakító kilőve mert forrósodik ezerrel a kábel.
Felhívtam ma az Alfaweldet megint . Erre közlik miért van nálam zacskóban alkatrész amikor ők nem cseréltek semmit csak szétbontották a gépet megnézni.
A fimer annyiért nagyon tuti választás lenne. Szervizre rá kell kérdezni a megadott telefonszámon.
jó a blm, jó az iweld is (mindegy melyik bár a pocketforce-on az arc force állítható, hasznos funkció) a szerviz is oké.
Tökmindegy melyiket veszed meg szerintem, nem nagyon tudsz benne csalódni (hasonló minőségűek, nagy különbség nincsen) és arra sincs garancia hogy tuti hibátlan lesz. Mindegyik típusból van 1-2% selejt. Erre van a garancia, a hibás darabok 1-2 hónap (nap) alatt megfekszenek. Bármit is veszel, az elején sűrűn kell használni.