Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Elég életlen a kép, de úgy tűnik, mintha "be lenne iszapolva" a banánod töve. Plussz még a 3 hete nem növő levél amellett szól, hogy nézd meg a gyökerét. Gyanús, hogy sikerült kirothasztani (elbarnult gyökerek).
Szerintem ültesd át jó vízgazdálkodású (pl. tőzeges), tápanyagdús földbe. Simán újragyökerezik, csak ne fulladjon bele a vízbe.
Na, itt van szegény banán. A legalsó két levele lerohadt, szó szerint. Ugyanis sárgák voltak, de nedvesek. A következő levelek széle viszont olyan, minhta száradna el.
A középső új levél, már vagy 3 hete ilyen, nem nyílik szét. Mi lehet a baja?
Én a tesco-ban vettem, de láttam már brico-ban, baumax ban. Illetva ajánlom mindenki figyelmébe a jövő hét végén lévö Hortus hungaricus kiállitást és vásár.
A banánomnak elkezdtek sárgulni a levelei, illetve a leveleknek a széle olyan, mintha száradna elfelé. Az alsó levelek már teljesen összefonnyadtak. Olyan mintha rohadna. Mi lehet a baja? Szobában van tartva, bőségesen van locsolva, kb. 2-3 hete lett átültetve, káliumot is szokott hetente kapni. Illetve az átültetést követően hozni kezdett egy sarjat. Kb. 3 hónapja van nálam, eddig szépen fejlődött, most egy pár nap alatt teljesen leromlott az állapota.
Rendben, majd fotózok hétvégén. Egy héten belül hozza az újabb leveleket, néztem az időjárás előrejelzéseket, az egész szeptember ilyen meleg lesz, úgyhogy ha így marad az idő akkor nő még egy métert addig talán :-)) Szép is lenne. Tavaly nem érte el a 3 métert, talán majd az idén :-)
Ha igazán beindulnak a bambuszaid, akkor tényleg vakarhatod a kobakod, hogyan tovább....
Szép nagy lehet, ha tudod tegyél fel képet róla. Nekem órákon belül kezd nyilni az új levele, remélem nem lesz viharos szél, most is elég élénken fúj.
Tápozod a banánt? Én adok neki bőven doppingot.
A bambuszok meg kicsit megijesztenek, nekem 4 féle van, köztük az óriásra növő henonis, még kicsik, de mi lesz ha igazán beindulnak... Napi 20 cm-t nőtt tavasszal az egyik, de csak 2,3 m-ig.
Az én banánjaim is eszeveszetten nőnek, már több mint 2 méter magasak, és 1,30-1,40 cm-es leveleket hoznak. Most nagyon beindultak hogy ilyen meleg lett megint az idő.
Ja, és a bambuszaim is új sarjakat hoztak, van vagy 6-7 új kis hajtás.
Csak a TE kedvedért:) (hátha Zotyit nem érdekli...) CITROMFA ELADÓ Feladva szeptember 1., 19:00
Helyhiány miatt eladnám minden évszakban bőn termő citromfámat. Minimális gondozást igényel, rengeteg fejlődő citrom van rajta. Bővebb infó és áregyeztetés: Frank Béla 06303545491
Sajnos nem tudom milyen fajta, szerintem a többiek sem. Nagyon sok féle banán van, ha kicsi marad (1-2 m) akkor valamilyen törpe fajta. Ha még van, vagy lesz interneted akkor látogass el a http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/modules/news/ lapra, hátha ott tudnak segíteni. Ott leírás is van sok banánféléről.