Már egy ideje feltűnt nekem egy műsor a Spektrum csatornán: utazós műsor, Ian Wright a főszereplő és végigutazza a földet (Global Trekker vagy ilyesmi a címe). Ha megnézitek felfedezhetitek, hogy super 8-as felvételeket vágnak be a a szokásos videóformátumba. Hát, a super 8-as látványosan jobb, a mostani részben (Tanzánia) még egy Nizo kamera is többször látható volt Ian Wright kezében. Hihetetlen hangulatot tud adni a filmnek, nekem nagyon tetszik!
Quartzszinkron pontosak, ezért lehet velük hangot is venni, kazettát is lehet rájuk tenni, nem remeg a képük, stb., hogy csak a legfontosabbakat mondjam, a 25 kockát csak ez a gép tudja szinkronpontosan tartani, a s8mm-esek között, na persze ebböl is csak a topmodel.
Én sem tudnám rendesen leírni, kimásolom: Beaulieu, azt hiszem erre gondolsz, feltételezem. Szép áruk van, használtan is úgy 400 - 500 euro között. Biztos jó kamerák, no meg ez már a professzionális kategória... Itt a fórumon használ valaki ilyet? Vajon mitől ennyire jó?
Egyébként most néztem meg egy DS8-ra készített video (illetve film) klippet: nagyon jól lehet ilyesmire használni a szuper 8-as technikát!
@Free Bird Koszonom az infokat ! Nekem ugy tunik , hogy szep hangja van , apukam szerint is , o pedig meg verbeli S8-azos emberke volt , ugyhogy egyelore a tisztitason kivul nem piszkalom 8-)
Ha üresen járatva finom hangja van, akkor eszedbe ne jusson műszerésszel szétszedetni! A kamerák nagyon tökéletesen, teljesen pormentesen záródnak, ha rendes ember volt az előző tulaj, akkor belül nem kell hozzányúlnod. Az olajozása egy életre szól.
Az optika szokott beporosodni, a port a gyógyszertárban kapható csecsemő beöntés labdával kell lefújni a felületről, semmi esetre sem a port rádörzsölni az optika felületére. Ha némi újjlenyomat, vagy más foltocska is rákerült az optikára, akkor a gyógyszertárban kapható alkoholba mártott és előzőleg puhára dörzsölt szarvasbőrrel kell finoman megtörölni.
Ez nem egy Lada 2x8-as felvevő? Szép darab, ilyen nekem is kéne!!! :)
Az előzőekben írtam, hogy hol lehet BP-en 8-as filmet kapni, szerintem ha odaviszed a gépet, biztos megmondják, hogy milyen film kell bele! Esetleg itt is érdemes megkérdezni: http://www.mafsz.hu
Vettem egy ideje egy 8mm-es gepet , habar ha jol emlekszem dupla8-as , barmit is jelentsen . Ehhez milyen filmet kellene beszereznem , 8mm , 16mm ? Tovabba meg szeretnem nezetni egy "szerelovel" , valojaban teljesen mukodokepes , elvileg , de kitudja miota allt , kell-e valamit zsirozni , etc. , tudtok ajanlani valakit Budapesten ?
A Soos fotónál ( http://www.soosfoto.hu/ Bp, József Attila u. 22. ) kapható, múlt pénteken vettem ott 2Xs8-as fomapan fekete-fehér anyagot, azt mondta a tulaj, az utóbbi két évben újra kezdik venni ezeket a filmeket az emberek, persze azért nem kell sorbaállnod érte :)))
Van ott 2x8-as fomapan is, az is fekete-fehér: ezek elég olcsó nyersanyagok.
De ott vettem a színes kodak 40-es kazettát is.
Egyébként ami a fomapant illeti, valószínűleg a cseheknél lehet a legolcsóbb, hiszen ott gyártják.
Ami az előhívást illeti: fotót hívtam már elő, mozgófilmet még nem, végülis a dolog hasonló lehet: szakirodalom megvan hozzá. Előhívótankom viszont nincs, apámnak régen volt, de a múlt ködébe vész, hogy merre lehet most. Egyelőre a kazettás kodakomat filmezem el, abban benne van az előhívás is, meg az s8-as japán kamerám elég jól kezelhető. Majd ha ott begyakoroltam magam, akkor próbálom ki az orosz 2xs8-as kamerámat is: az macerásabbnak tűnik (napfényorsós).
Ha hívtál már ff negatívot, akkor a ff mozgófilm sem lesz nehezebb, csak több lépésből áll. Nekem a befűzés volt a legnehezebb (2x8-ast hívtam, Fortét és ORWO-t), elsőre közel negyed óráig tartott, és már mindenemen folyt a víz. A hívás gyerekjáték , pontos hőmérséklet és stopper kell, más nem. Hol tudsz 2x8-as vagy szuper8-as ff filmet venni? Üdv: ihagee
Végül a kodak 40-esnél maradtam, benne van az előhívás is, egyelőre, ugyanis a svájci labort eladják ha jól értem a híreket: még megy a huzavona. Viszont a többi színes filmhez nem szükséges az a bonyolult előhívási módszer mint a k40-hez, így azt több más labor is elő tudja hívni pl. a németeknél.
Még egy dolog merült fel, költségkímélésként is: a Kaccema szovjet tölthető kazetta. Ezzel talán lehetne faragni a költségekből, viszont a filmbefűzés itt hozzáértést igényel ami nekem egyelőre még... Azt nem értem a tölthető kazettánál, hogy kerül beállításra a filmérzékenység: a kazettán lehet állítani és akkor az a gépbe helyezve benyomja, mint a gyárilag töltött műanyag kazettásnál? Azt hiszem a fórumon erről már esett szó, hogy valaki vállal töltést is.
Egyébként én fekete-fehérrel is szeretnék filmezni, azt pedig Magyarországon is előhívják, sőt szerintem ha valaki gyakorlott maga is elő tudja hívni, bár feltételezem a gyakorlat megszerzése jópár méter elrontott filmbe kerül.
A 64 ASA DIN érzékenységben kifejezve 16 körüli érték lehet. Ezt az értéket valóban nem hiszem, hogy kezelni tudják a kamerák. A színes fordítós filmek egyébként is nagyon kényesek a pontos expozícióra. Ha objektíven keresztül mér fényt a kamerád, akkor szürke szűrővel sem lehet korrigálni az esetleges túlexpozíciót.
De szerintem tök feleslegesen agyalgunk ezen, vegyél egy tekercs filmet, lődd el és majd meglátod mit csinál. Lehet, hogy pont így adja a legjobb képet! :)))
Az ősmúltból egy amatőr filmes állvány ötletet szeretném megosztani veletek, melynek használata ma sem elvetendő.
Olvasgatva a fotós, videós fórumokat, szeretném felhívni a figyelmeteket egy régi – úgy tűnik elfelejtett – segédeszközre, mely néhány forintból elkészíthető, s egy CF kártya tokban is elfér.
Nos, ez egy egylábú állványt pótló megoldás, mely mindig kéznél lehet.
Az eredeti megoldás – amatőr filmesek használták anno – egy olyan huzal, mely egy hurokkal a bal, vagy jobb lábfejünkön átvetve a talpunkhoz rögzül, a másik végét a gépünkhöz rögzítjük.
Ha jól választjuk meg a hosszát a huzalnak, akkor elérhetjük, hogy a mellkashoz támasztott alkarral nagyon stabilan tudjuk alátámasztani kameránkat.
Némi gyakorlás után egy svenket ép úgy meg tudunk oldani, mintha egy masszív állványt használnánk.
Én 0,4 mm-es damilt használok, melyet még otthon a cipőmre helyezek, majd felvezetve a nadrágszár alatt a zsebembe dugom a végét, melyen egy kampó van, ezt akasztom a gép aljára rögzített lemez furatába, így egy rugalmasan terhelhető „állványhoz” jutok. Külső szemlélő ebből semmit nem lát, a mozgást nem korlátozza, és nem kell hozzá fegyverhordozó sem.
Videó kamerákhoz egyszerű válltámasszal rendkívül jó stabilitást eredményez, persze az alapvető szabályokat be kell tartani, azaz a snitnél mélylevegő visszatartva, fordulás csípőből.
Fotózáshoz is használom.
Azt szeretném megkérdezni a hozzáértőktől, hogy a Kodak s8-as kazettás filmjeire (kivéve a most megszűnő k40-et) történő felvétel okoz-e valami gondot egyes s8-as gépeknél, tehát ezek a filmek vannak:
Extachr. 125 Vision, 200T TRI X 200 PLUS X 100T
Tehát ezekkel a filmekkel kapcsolatos tapasztalatokat kérek, volt-e valami gond ezekkel vagy ez standard módon megy minden gépben.
Ugyanis az új, augusztusban bevezetendő filmről azt olvastam egy fórumon(www.filmshooting.com), hogy az s8-as gépek több mint 75%-a nem tudja kezelni: "
The new color reversal film Ektachrome 64T cannot be used in more than 75% of all Super 8 cameras because those cameras are not able to meter correctly. Many cameras will not specifically meter for 64 ASA."
Engem nagyon érdekel ez, most érdemes- e elkezdenem ezzel filmezni, vetítőt is venni stb. vagy hagyjam a csudába az egészet... Köszönöm!
A 16-os filmre vonatkozó megjegyzésem nem teljesen helytálló, ugyanis az csak a duplaperforált filmre igaz, ilyet meg akkor gyártottak, mikor még a 2x8-as is erősen fogyott.
Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy hol lehet égőt kapni a vetítődbe, de az adatait igen.
TUNGSRAM gyártmányban Kaltlichtspiegel, 12 V, 100 W, GZ 6,35-18. A Philips is gyártott ilyen égőket.
A normál 8-as film megegyezik a 16-os fordítós filmmel, ezt talán könnyebb beszerezni.
Azt szeretném megtudni, hogy hol lehet vetítőgépbe izzót venni ? Egy Eumig mark s 807 d gépet kaptam lámpa nélkül. Azt hiszem kicsit OFF a másik kérdésem: tudtok-e olyan helyet, ahol 2x8-as fekete-fehér film kapható? Esetleg lejárt szavatosságú, nagyobb mennyiségben? A Foma gyárt most is, de én még csak a gyár netes oldalán láttam. 2 éve hívtam pár tekercs régi Forte meg ORWO filmet, egy ős-Meoptán néztük meg a családdal, de mindenkinek leesett az álla. Nem olyan , mint a szokásos színes videó... Köszönettel: ihagee
Annyi lejött, hogy gáz van, de ez az egy év-dolog elég rosszul hangzik... Köszi a fordítást. Ettől függetlenül a Kodachrome40-essel érdemes még megpróbálkozni, de kíváncsi leszek, milyen lehetőségei lesznek az új filmnek laborálás-ügyileg. Gondolom nem lesz benne az árában a kidolgozás - bár ha lecserélni akarják a k40-est, akkor illendő lenne...
A KOdak cég örül a 40 éves szuper 8 film évfordulónak (1965-2005) és elkötelezik magukat a technológia fenntartása mellett. De:
az S8 KODACHROME 40 eladását megszüntetik, bár néhány hónapig még kapható lesz...
Viszont egy új s8-as terméket hoznak ki a megmaradó többi termék mellé, aminek a neve:
KODAK EKTACHROME 64T Color Reversal Film 7280
Még annyi indoklás van, hogy az otthoni használatot inkább a digitális videó uralja (ez mondjuk igaz) viszont az s8-as technika azt a szerepet tölti majd be, amit régen a 16-os.
Indoklásban még a kidolgozásasal foglalkozó laborok csökkenő számát is említik.
Én ezt hámoztam ki ebből, egészítsétek ki, ha valami fontos kimaradt.
Engem bosszant, pont kodakchrome 40-essel akartam elkezdeni, erre megszüntetik... A többi anyag laborálása mennyibe kerül? Németországban van csak erre lehetőség?
Üdvözlöm a lelkes filmhívőket!
Valamikor kedvenc hobbim az amatőrfilmezés volt. Olvasva a topikot, összeszedtem a filmes eszközeimet, lefotóztam, és a http://www.sasovits.hu/fotoz/technika/s8/s8_tecnika.htm lapra felraktam, hátha ezzel tudok segíteni a kezdőknek, no meg nosztalgiáztam egy nagyot!
SasFoto