Sztem egyszerűbb hatóanyagra számolni mind a por alakút (az ugye kálium metabiszulfit E224 ); mint a folyékonyat - ebből még nem láttam 100%-osat; 5 és 45(50)%os koncentrációban kínálják, de a hígabb is annyira kevés "vizet" juttat a borba, hogy híguláson aggódni felesleges. Valóban ügyelni kell a pontos kimérésre.
Szerintem sokat nem erdemes a homerseklettel foglalkozni, mivel 10-12 C must eseten is csak 0,3-0,5 mustfokot kell levonni. Ennyit kar levonni, ez a kerekitesi hiba.
Gondoltam ra, sot kb 1 hete installaltam. Gondolom ezzel rendesen tulterheljuk a szervert.)
A folyekony kenbol azert jobb a 50%-os, mint a higabb (5%), hogy ne menjen viz a borba?
A mustot csak hejon aztatas elott kenezitek vagy a preselt must ulepitese elott meg egyszer? Ha csak aztatas elott kenezem, az visszatartja elegge az erjedest (figyelembe veve, hogy egy ejszakat szeretnem ulepiteni a mustot)?
-A cseppfolyós kéndioxid 100%-os, tehát abból a lenti példa szerint 1,25g kell. A cseppfolyós kéndioxid a legjobb, hiszen semmi más anyagot nem viszünk be. Viszont kicsit veszélyesebb mint a porkén vagy a törzsoldat.
Tavaly dinnyész kollégámtól a sorompóként funkcionáló szálfát lopták el, ami a bejáratot zárta el a tolvajok autói elől. A két megvasalt végét otthagyták, a közepét kifűrészelték.
Idén az új sorompóra rátekert és U-szögelt vagy 30 méter 4-es acéldrótot, amit még az erővágó sem visz.
én azóta feladtam minden reményt, hogy a pince mögül ellopták a fatönköt amin hasogatni szoktunk. Ráadásul szúette, kopott holmi volt. Ezek után csak a jószerencsén múlik, hogy mit lopnak el és mit nem.
Tavaly én is úgy éreztem, hogy eltűnt 3 félsorról a termés.Remélem idén a seregélyek se és a tolvajok se látogatnak meg.
Megint betörtek két szomszéd pincébe: az egyikből elvitték a szüretelőknek szánt kolbászt(?!?), a másikból meg nem vittek el semmit, mert csak nyaralásra használták, de mindent (TV, mikró, stb) hazavittek a tulajdonosok 2 hete.
Hajrá hétvégére! Pazar idő van/volt a héten sztem egy MM-ot feljebb nyomult az anyag még!
Más; szegény barátomnak jelentős mennyiségű szőlőjét leloptak..... :( az a Chardonnay volt kinn amiből én is kaptam; a leszedett maradék neki 21.4es volt.... tudják a szemetek mi a jó.
Köszönöm, már ez is infó. Sajnos, az enyémhez nem volt táblázat, de még a korábbihoz, ami eltört, ahhoz sem. Addig pedig, amíg ez el nem törik, nem veszek másikat.
Itt biztosan tudtok válaszolni a kérdésemre. A könyveimben nem találtam rá választ.
Ha a cukorfokmérőmre az van írva, hogy 20Celsiusnál mutatja a megfelelő fokot, akkor hogyan lehet átszámolni ? Pl az idén melegebb volt a must, de tavaly pl elmlékszem, olyan hidegben szüreteltünk, hogy majd ráfagyott a kezünk a fürtökre.
Ha nem is átszámítási táblázattal, de legalább annyi infóval, hogy melegebb mustnál több-e a fok, vagy kevesebb a mértnél. Sajnos, rég volt, hogy fizikát tanultam, gőzöm sincs.
A madarak szerencsére nem csak a magyar gazdák életét keserítik meg, de a konkurensekét is. Személyes tapasztalat alapján állítom, hogy a Toszkán borvidék szőlőültetvényeinek legalább 60%-át madárháló védi. Ja, persze úgy azért könnyebb.
Ez nagyon korrekt operatív leírás. Habár hihetetlennek tűnik milyen sok munkafolyamatból áll (az élet mindig egyszerűbbnek tűnik mint amilyen). Rambó, meg a te leírásod alapján most már nekiugrok.
Ismeri valaki az "Apagyász" (v Apa gyász; Apagy ász) népies néven illetett csemegeszőlőt? Mert sem én, sem a net nem hallott róla; kollégám környezetében (Kiskunhalas) viszont ekképp illetnek egy laza fürtű kékes lilás szőlőt...
Más, hétvégén megvolt a csopaki szüret is; Olaszt szedtünk gyenge 18as volt, és nagyobbrészt egészséges.
Ami elképesztő volt a Balatonparton, az a hihetetlen seregélyinvázió; két nap is láttam fekete felhőként ufószerű alakzatban mozgó többezres fekete felhőrajt; több helyen lecsaptak a táblákra.
A gazdák elkeseredett küzdelmet folytatnak; reggeltől alkonyatig, váltakozó sikerrrel.
Új hordók előkészítése Az új hordókba előkészítés nélkül sem mustot, sem bort nem tölthetünk, mert a dongákból kioldódó ízrontó anyagok kellemetlen faízt okoznak. A kilúgozható cserzőanyagokat, csersavas vegyületeket, növényi gyantákat, teriléneket és színezőanyagokat előbb a hordókból el kell távolítani. Az előkészítés menete: 1. Hideg vizes áztatás. A néhány napig tartó áztatás közben a vizet kétszer-háromszor cseréljük. 2. Gőzölés vagy forrázás. A kiáztatott dongák pórusai gőz hatására kitágulnak. Gőzölésre csak kis nyomású (1,5 bar) gőz használható. A Bio szőlőtermesztés és Bio borászat 79 kisebb hordókat hengergetve kiforrázzuk. A piszkosbarna kondenzvizet eltávolítjuk, és a gőzölést megismételjük. 3. Forró lúgos kezelés. A gőzölt hordókat 2%-os, forró szóda- vagy tűsóoldattal kezeljük. Egy hl űrtartalomra 10 - 15 1 oldatot használunk. A forró lúgos kezelés idején lezárjuk a hordó nyílásait, majd a forró vizes kezeléshez hasonlóan hengergetjük. Ennek hatására a hórdóban túlnyomás keletkezik, ezért a lúgos oldat a fa pórusaiba hatol. Az akonanyílást kinyitva a túlnyomást megszüntetjük, majd ismét lezárjuk, és tovább hengergetjük a hordót. Fokozatos (10 - 20 perc) lehűlés közben a hordóban vákuum jön létre, amely a pórusokból kiszívja a lúgos oldatot. Az akonadugó ismételt eltávolításával kiegyenlítődik a nyomás. A vákuum gyors megszakítása megakadályozza, hogy a lúg visszanyomuljon a pórusokba. A szennyezett oldatot most már kiöntjük a hordóból. 4. Forrázás. A lúgos kezelés után forró vízzel kiáztatjuk és kiöblítjük a hordót. Ennek az a célja, hogy a hordó pórusaiból eltávolítsuk a lúgos maradványokat. 5. Áztatás. A hordó előkészítésének utolsó munkafázisa a 2 - 3 napig tartó, többször váltott, hideg vizes áztatás. Hatására a pórusok összehúzódnak. Végül a hordót csurgóra állítjuk, és kiszikkadás után 1,5-2,0 g/hl kénszelettel kénezzük. Vizes felületű hordót nem szabad kénezni, mert a kén-dioxid egy része kénsavvá alakul, ami árt a hordó fájának. Az új hordót először musterjesztésre vagy kisebb értékű borok tárolására használjuk. Üres hordók gondozása A hordót kiürítés után azonnal ki kell mosni. Ha rövid időn belül újra bort töltünk bele - és a kifejtett bor hibátlan és egészséges volt -, az üledék eltávolítása után elegendő a gondos, hideg vizes kimosás. A hosszabb ideig üresen maradó hordókat alapos kimosás után kicsöpögtetjük vagy kiszikkasztjuk és kitöröljük, majd bekénezzük. Az üresen álló hordókat penészesedés és ecetesedés ellen havonként rendszeresen kénezni kell, idővel csökkenő mértékben.. Én így látnék neki...
Meg az uveget anno megkeneztem mondjuk lehet hogy picit csak... A 25 liter borhoz mennyi kent adjak hozza? hogy kell kiszamitani? A szolo nem volt az a hude egeszseges termes.
25 literes hordokat is lehet kapni? az franko lenne :)
Kaptam ajándékba 2 db vadiúj 25 literes hordót, állítólag eperfa (nagyon szépek). Mivel anyag idén nem kerül bele, kéne egy kis segítség hogy kéne kezelni hogy szépek is maradjanak még 1 évig amíg valami kerül bele (egyáltalán érdemes e addig hozzányúlni).
Pár hete fel vetették, hogy valami eszi a szőlőt. Nem gondoltam volna, hogy aktualis lesz, de mostmár nálam is beköszöntek a madarak /rigó, seregély.../ és oly mértékben neki láttak, hogy hétvégén le kell szednem mert nem marad sok minden. Pedig az idő szép a furmint pedig nyugodtan aszúsodhatna tovább...