Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.13 0 0 1137
Sztem egyszerűbb hatóanyagra számolni mind a por alakút (az ugye kálium metabiszulfit E224 ); mint a folyékonyat - ebből még nem láttam 100%-osat; 5 és 45(50)%os koncentrációban kínálják, de a hígabb is annyira kevés "vizet" juttat a borba, hogy híguláson aggódni felesleges. Valóban ügyelni kell a pontos kimérésre.
Előzmény: lalá (1134)
bslogin Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1136
Szerintem sokat nem erdemes a homerseklettel foglalkozni, mivel 10-12 C must eseten is csak 0,3-0,5 mustfokot kell levonni. Ennyit kar levonni, ez a kerekitesi hiba.
Előzmény: Törölt nick (1122)
bslogin Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1135
Gondoltam ra, sot kb 1 hete installaltam. Gondolom ezzel rendesen tulterheljuk a szervert.)

A folyekony kenbol azert jobb a 50%-os, mint a higabb (5%), hogy ne menjen viz a borba?

A mustot csak hejon aztatas elott kenezitek vagy a preselt must ulepitese elott meg egyszer? Ha csak aztatas elott kenezem, az visszatartja elegge az erjedest (figyelembe veve, hogy egy ejszakat szeretnem ulepiteni a mustot)?



Előzmény: RAMBO (1095)
lalá Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1134
-A cseppfolyós kéndioxid 100%-os, tehát abból a lenti példa szerint 1,25g kell. A cseppfolyós kéndioxid a legjobb, hiszen semmi más anyagot nem viszünk be. Viszont kicsit veszélyesebb mint a porkén vagy a törzsoldat.
Előzmény: csicsa10 (1133)
csicsa10 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1133
-Én így kénezném: 25liter bor x 100mg/liter 50%-os porkén=2500mg=2,5gramm porkén

Ehez szeretnék kérdezni: A folyékony kénnel,hogy kell kénezni.Egyáltalán szabad-e kénezni vele,vagy csak hordó eltartásra való.

köszi:Csaba
Előzmény: lalá (1111)
Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1132

Tűzre az is jó.

Tavaly dinnyész kollégámtól a sorompóként funkcionáló szálfát lopták el, ami a bejáratot zárta el a tolvajok autói elől. A két megvasalt végét otthagyták, a közepét kifűrészelték.

Idén az új sorompóra rátekert és U-szögelt vagy 30 méter 4-es acéldrótot, amit még az erővágó sem visz.

Előzmény: BZoltan (1131)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1131
én azóta feladtam minden reményt, hogy a pince mögül ellopták a fatönköt amin hasogatni szoktunk. Ráadásul szúette, kopott holmi volt. Ezek után csak a jószerencsén múlik, hogy mit lopnak el és mit nem.

z
Előzmény: RAMBO (1130)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1130
Tavaly én is úgy éreztem, hogy eltűnt 3 félsorról a termés.Remélem idén a seregélyek se és a tolvajok se látogatnak meg.

Megint betörtek két szomszéd pincébe: az egyikből elvitték a szüretelőknek szánt kolbászt(?!?), a másikból meg nem vittek el semmit, mert csak nyaralásra használták, de mindent (TV, mikró, stb) hazavittek a tulajdonosok 2 hete.
Előzmény: Cirfandlia (1129)
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1129

Hajrá hétvégére! Pazar idő van/volt a héten sztem egy MM-ot feljebb nyomult az anyag még!

Más; szegény barátomnak jelentős mennyiségű szőlőjét leloptak..... :( az a Chardonnay volt kinn amiből én is kaptam; a leszedett maradék neki 21.4es volt.... tudják a szemetek mi a jó. 

Előzmény: RAMBO (1128)
RAMBO Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1128
Az már nagyüzem!

Gratula!
Előzmény: Rákrosseb (1124)
gertibor Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1127

Hogy ne légy egyedül, én is gratulálok!

üdv. gertibor

Előzmény: Rákrosseb (1124)
Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1126

Ma hajnalban elkezdték kiszedni az oltványokat az abasáriak.

Tegnap du. 4-kor mentem munkába, akkor még semmi sem volt, ma 7-kor hazafelé meg azt láttam, hogy egy negyed hektár már ki van szántva.

Érdekes, hogy egyes fajtákon már hetek óta nincs levél, mások meg dúsan zöldelnek.

Flanell Creative Commons License 2006.10.12 0 0 1125

Tegnap Gyöngyösön életemben először kerültem seregélycsapat alá. Ritka hatalmas raj volt, félelmetes szárnysuhogással.

Szerencsém volt, semmi nem esett rám.  :)

Rákrosseb Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1124

Megvolt a szüret!

 

18,8-as soproni kékfrankost szedtem le 26 mázsát!

Gratulálok magamnak! :-)

tomlaker Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1123
tegnap villányban is szép seregélykoncentráció volt
Előzmény: Cirfandlia (1113)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1122
Köszönöm, már ez is infó. Sajnos, az enyémhez nem volt táblázat, de még a korábbihoz, ami eltört, ahhoz sem. Addig pedig, amíg ez el nem törik, nem veszek másikat.
Előzmény: szava23 (1121)
szava23 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1121
Hidegebb akkor sűrűbb igy magasabb cukrot mér van olyan cukorfok mérő, amely tartalmaz hőmérőt és korrekciós táblát.
Előzmény: Törölt nick (1120)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1120

Itt biztosan tudtok válaszolni a kérdésemre. A könyveimben nem találtam rá választ.

Ha a cukorfokmérőmre az van írva, hogy 20Celsiusnál mutatja a megfelelő fokot, akkor hogyan lehet átszámolni ? Pl az idén melegebb volt a must, de tavaly pl elmlékszem, olyan hidegben szüreteltünk, hogy majd ráfagyott a kezünk a fürtökre.

 

Ha nem is átszámítási táblázattal, de legalább annyi infóval, hogy melegebb mustnál több-e a fok, vagy kevesebb a mértnél. Sajnos, rég volt, hogy fizikát tanultam, gőzöm sincs.

Zalancelot Creative Commons License 2006.10.11 0 0 1119
A madarak szerencsére nem csak a magyar gazdák életét keserítik meg, de a konkurensekét is.
Személyes tapasztalat alapján állítom, hogy a Toszkán borvidék szőlőültetvényeinek legalább 60%-át madárháló védi.
Ja, persze úgy azért könnyebb.
Előzmény: Cirfandlia (1113)
lalá Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1118
-Sok benne a magyarázat. Mire a századikat megcsinálod, egyszerű lesz.(hihi)
Előzmény: szalonspicc (1117)
szalonspicc Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1117

Ez nagyon korrekt operatív leírás. Habár hihetetlennek tűnik milyen sok munkafolyamatból áll (az élet mindig egyszerűbbnek tűnik mint amilyen). Rambó, meg a te leírásod alapján most már nekiugrok.

Köszi mégegyszer

Előzmény: lalá (1112)
lalá Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1116
-Végignyálaztam a Magyar szőlőfajták-at. Abban nincs. Lehet, hogy nem magyar, vagy magyar, de nagyon speciális, helyi elnevezés.

-Seregélyből erre is van. Utoljára sáskákat láttam ilyen tömegben.
Előzmény: Cirfandlia (1113)
szava23 Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1115
Úgylátszik a juhfark is asszúsodik:))
Előzmény: BZoltan (1114)
BZoltan Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1114
A hétvégén lemászott a juhfark legvége is... 27.5 :) az ég tartsa meg a tőkéket a jó szokásukban.

z
Cirfandlia Creative Commons License 2006.10.10 0 0 1113

T. Topiklakók!

Ismeri valaki az "Apagyász" (v Apa gyász; Apagy ász) népies néven illetett csemegeszőlőt? Mert sem én, sem a net nem hallott róla; kollégám környezetében (Kiskunhalas) viszont ekképp illetnek egy laza fürtű kékes lilás szőlőt...

 

Más, hétvégén megvolt a csopaki szüret is; Olaszt szedtünk gyenge 18as volt, és nagyobbrészt egészséges.

Ami elképesztő volt a Balatonparton, az a hihetetlen seregélyinvázió; két nap is láttam fekete felhőként ufószerű alakzatban mozgó többezres fekete felhőrajt; több helyen lecsaptak a táblákra.

A gazdák elkeseredett küzdelmet folytatnak; reggeltől alkonyatig, váltakozó sikerrrel.

lalá Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1112
Új hordók előkészítése Az új hordókba előkészítés nélkül sem mustot, sem bort nem tölthetünk, mert a dongákból kioldódó ízrontó anyagok kellemetlen faízt okoznak. A kilúgozható cserzőanyagokat, csersavas vegyületeket, növényi gyantákat, teriléneket és színezőanyagokat előbb a hordókból el kell távolítani. Az előkészítés menete: 1. Hideg vizes áztatás. A néhány napig tartó áztatás közben a vizet kétszer-háromszor cseréljük. 2. Gőzölés vagy forrázás. A kiáztatott dongák pórusai gőz hatására kitágulnak. Gőzölésre csak kis nyomású (1,5 bar) gőz használható. A
Bio szőlőtermesztés és Bio borászat 79
kisebb hordókat hengergetve kiforrázzuk. A piszkosbarna kondenzvizet eltávolítjuk, és a gőzölést megismételjük. 3. Forró lúgos kezelés. A gőzölt hordókat 2%-os, forró szóda- vagy tűsóoldattal kezeljük. Egy hl űrtartalomra 10 - 15 1 oldatot használunk. A forró lúgos kezelés idején lezárjuk a hordó nyílásait, majd a forró vizes kezeléshez hasonlóan hengergetjük. Ennek hatására a hórdóban túlnyomás keletkezik, ezért a lúgos oldat a fa pórusaiba hatol. Az akonanyílást kinyitva a túlnyomást megszüntetjük, majd ismét lezárjuk, és tovább hengergetjük a hordót. Fokozatos (10 - 20 perc) lehűlés közben a hordóban vákuum jön létre, amely a pórusokból kiszívja a lúgos oldatot. Az akonadugó ismételt eltávolításával kiegyenlítődik a nyomás. A vákuum gyors megszakítása megakadályozza, hogy a lúg visszanyomuljon a pórusokba. A szennyezett oldatot most már kiöntjük a hordóból. 4. Forrázás. A lúgos kezelés után forró vízzel kiáztatjuk és kiöblítjük a hordót. Ennek az a célja, hogy a hordó pórusaiból eltávolítsuk a lúgos maradványokat. 5. Áztatás. A hordó előkészítésének utolsó munkafázisa a 2 - 3 napig tartó, többször váltott, hideg vizes áztatás. Hatására a pórusok összehúzódnak. Végül a hordót csurgóra állítjuk, és kiszikkadás után 1,5-2,0 g/hl kénszelettel kénezzük. Vizes felületű hordót nem szabad kénezni, mert a kén-dioxid egy része kénsavvá alakul, ami árt a hordó fájának. Az új hordót először musterjesztésre vagy kisebb értékű borok tárolására használjuk. Üres hordók gondozása A hordót kiürítés után azonnal ki kell mosni. Ha rövid időn belül újra bort töltünk bele - és a kifejtett bor hibátlan és egészséges volt -, az üledék eltávolítása után elegendő a gondos, hideg vizes kimosás. A hosszabb ideig üresen maradó hordókat alapos kimosás után kicsöpögtetjük vagy kiszikkasztjuk és kitöröljük, majd bekénezzük. Az üresen álló hordókat penészesedés és ecetesedés ellen havonként rendszeresen kénezni kell, idővel csökkenő mértékben.. Én így látnék neki...
Előzmény: szalonspicc (1109)
lalá Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1111
-Én így kénezném: 25liter bor x 100mg/liter 50%-os porkén=2500mg=2,5gramm porkén
Előzmény: kibab (1110)
kibab Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1110
Hali

Meg az uveget anno megkeneztem mondjuk lehet hogy picit csak...
A 25 liter borhoz mennyi kent adjak hozza? hogy kell kiszamitani?
A szolo nem volt az a hude egeszseges termes.

25 literes hordokat is lehet kapni? az franko lenne :)

papa
Előzmény: RAMBO (1107)
szalonspicc Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1109
Kaptam ajándékba 2 db vadiúj 25 literes hordót, állítólag eperfa (nagyon szépek). Mivel anyag idén nem kerül bele, kéne egy kis segítség hogy kéne kezelni hogy szépek is maradjanak még 1 évig amíg valami kerül bele (egyáltalán érdemes e addig hozzányúlni).
szava23 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 1108
Pár hete fel vetették, hogy valami eszi a szőlőt. Nem gondoltam volna, hogy aktualis lesz, de mostmár nálam is beköszöntek a madarak /rigó, seregély.../ és oly mértékben neki láttak, hogy hétvégén le kell szednem mert nem marad sok minden. Pedig az idő szép a furmint pedig nyugodtan aszúsodhatna tovább...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!