Ez nagyon korrekt operatív leírás. Habár hihetetlennek tűnik milyen sok munkafolyamatból áll (az élet mindig egyszerűbbnek tűnik mint amilyen). Rambó, meg a te leírásod alapján most már nekiugrok.
Ismeri valaki az "Apagyász" (v Apa gyász; Apagy ász) népies néven illetett csemegeszőlőt? Mert sem én, sem a net nem hallott róla; kollégám környezetében (Kiskunhalas) viszont ekképp illetnek egy laza fürtű kékes lilás szőlőt...
Más, hétvégén megvolt a csopaki szüret is; Olaszt szedtünk gyenge 18as volt, és nagyobbrészt egészséges.
Ami elképesztő volt a Balatonparton, az a hihetetlen seregélyinvázió; két nap is láttam fekete felhőként ufószerű alakzatban mozgó többezres fekete felhőrajt; több helyen lecsaptak a táblákra.
A gazdák elkeseredett küzdelmet folytatnak; reggeltől alkonyatig, váltakozó sikerrrel.
Új hordók előkészítése Az új hordókba előkészítés nélkül sem mustot, sem bort nem tölthetünk, mert a dongákból kioldódó ízrontó anyagok kellemetlen faízt okoznak. A kilúgozható cserzőanyagokat, csersavas vegyületeket, növényi gyantákat, teriléneket és színezőanyagokat előbb a hordókból el kell távolítani. Az előkészítés menete: 1. Hideg vizes áztatás. A néhány napig tartó áztatás közben a vizet kétszer-háromszor cseréljük. 2. Gőzölés vagy forrázás. A kiáztatott dongák pórusai gőz hatására kitágulnak. Gőzölésre csak kis nyomású (1,5 bar) gőz használható. A Bio szőlőtermesztés és Bio borászat 79 kisebb hordókat hengergetve kiforrázzuk. A piszkosbarna kondenzvizet eltávolítjuk, és a gőzölést megismételjük. 3. Forró lúgos kezelés. A gőzölt hordókat 2%-os, forró szóda- vagy tűsóoldattal kezeljük. Egy hl űrtartalomra 10 - 15 1 oldatot használunk. A forró lúgos kezelés idején lezárjuk a hordó nyílásait, majd a forró vizes kezeléshez hasonlóan hengergetjük. Ennek hatására a hórdóban túlnyomás keletkezik, ezért a lúgos oldat a fa pórusaiba hatol. Az akonanyílást kinyitva a túlnyomást megszüntetjük, majd ismét lezárjuk, és tovább hengergetjük a hordót. Fokozatos (10 - 20 perc) lehűlés közben a hordóban vákuum jön létre, amely a pórusokból kiszívja a lúgos oldatot. Az akonadugó ismételt eltávolításával kiegyenlítődik a nyomás. A vákuum gyors megszakítása megakadályozza, hogy a lúg visszanyomuljon a pórusokba. A szennyezett oldatot most már kiöntjük a hordóból. 4. Forrázás. A lúgos kezelés után forró vízzel kiáztatjuk és kiöblítjük a hordót. Ennek az a célja, hogy a hordó pórusaiból eltávolítsuk a lúgos maradványokat. 5. Áztatás. A hordó előkészítésének utolsó munkafázisa a 2 - 3 napig tartó, többször váltott, hideg vizes áztatás. Hatására a pórusok összehúzódnak. Végül a hordót csurgóra állítjuk, és kiszikkadás után 1,5-2,0 g/hl kénszelettel kénezzük. Vizes felületű hordót nem szabad kénezni, mert a kén-dioxid egy része kénsavvá alakul, ami árt a hordó fájának. Az új hordót először musterjesztésre vagy kisebb értékű borok tárolására használjuk. Üres hordók gondozása A hordót kiürítés után azonnal ki kell mosni. Ha rövid időn belül újra bort töltünk bele - és a kifejtett bor hibátlan és egészséges volt -, az üledék eltávolítása után elegendő a gondos, hideg vizes kimosás. A hosszabb ideig üresen maradó hordókat alapos kimosás után kicsöpögtetjük vagy kiszikkasztjuk és kitöröljük, majd bekénezzük. Az üresen álló hordókat penészesedés és ecetesedés ellen havonként rendszeresen kénezni kell, idővel csökkenő mértékben.. Én így látnék neki...
Meg az uveget anno megkeneztem mondjuk lehet hogy picit csak... A 25 liter borhoz mennyi kent adjak hozza? hogy kell kiszamitani? A szolo nem volt az a hude egeszseges termes.
25 literes hordokat is lehet kapni? az franko lenne :)
Kaptam ajándékba 2 db vadiúj 25 literes hordót, állítólag eperfa (nagyon szépek). Mivel anyag idén nem kerül bele, kéne egy kis segítség hogy kéne kezelni hogy szépek is maradjanak még 1 évig amíg valami kerül bele (egyáltalán érdemes e addig hozzányúlni).
Pár hete fel vetették, hogy valami eszi a szőlőt. Nem gondoltam volna, hogy aktualis lesz, de mostmár nálam is beköszöntek a madarak /rigó, seregély.../ és oly mértékben neki láttak, hogy hétvégén le kell szednem mert nem marad sok minden. Pedig az idő szép a furmint pedig nyugodtan aszúsodhatna tovább...
Nah vártam ket napot és lett 5 liter soprobol annyi hogy teli legyen a 25 literes uvegballon. :) Maradt meg egy uvegre valo es azis legmentesen levan zarva...
Kerdes a 25 literest lezartam de lehet egy buborek meg maradt, nemtom hogy zarjam le teljesen legmentesen... a kupakja is eleg veszes.... valami otlet?
A blogokhoz meg annyit hogy nagyon franko mindegyik, es meg reszletesebben leirni mindent, hogy mikorra enis odaernek hogy sajat fold etc van, akkor legyen minta amirol lehet dolgozni ;)
-Ne legyen 3,2pH alatt és 3,5pH felett. Én a MACHEREY-NAGEL Special-ját ajánlanám, mert a lakmusszal "kicsit" körülményes az 5,0-8,0 ill. 8,0-5,0pH közötti tartományokban történő színváltása miatt.
"A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek."
Kösz a választ. Most itt teszem fel kérdésemet, hátha mást is érdekel. Persze lehet, hogy itt mindenki profi borász, de hátha olvassák a topicot olyanok is, mint én.
Savtompításról van szó.
Leírnád, hogy a kálium-hidrogén-karbonátot hogyan kell használni és hol kapható?
Valamint miért jobb, mint a szénsavas mész?
A bor savtartalmát úgy-ahogy meg tudom mérni, (a saját gyomrom majdnem elég hozzá) a pH-t hogyan lehet?
1. Szénsavat (CO2) teszel atetejére: belecsavarsz egy (üres) szódásszifonba egy partont, és a dugón keresztülvezetett csővel belefújod a tartalmát a ballon tetejére, így a szénsavgőz megakadályozza a bor oxidálását. Macerás, időnként ismételni kell, és nem igazán lehet tölteni belőle.
2. Szétfejted légmentesen zárható ballonokba, demizsonokba, üvegekbe. Vigyázz, a bor még dolgozik, tehát időnként (mondjuk hetente, kéthetente) nyisd ki, és dugózd vissza. (Én ezt javasolnám.)
A söprő még ülepedni fog, azon lesz egy kis bor még.
Eljött az idő leforrott a must és az összesen 30 literes kannákból átfejtük a mustot egy üvegballonba, ami 25 liter, de maradt fél liter híja. Maradt 5 liter seprű azt még kannában tarom hátha add ki annyi tiszta mustot, ami megtelíti a ballont. Kérdezem, mi van akkor, ha nem tudom teli rakni a ballont? Mit csináljak? Nem fog megsavanyodni?
Hát ha sauvignon, akkor a legzöldebb, amit életemben láttam. Blanc lesz az, Te! A must 14 alkohol foknál nem igazán erjed tovább, tehát csak cukorfok lehet.
Egy-ket napja olvastam en is a kezdoszolesz blogot. Irtam is neki, hogy jo latni, hogy mas is ugyanarra a temara ugyanugy ra tud kattanni. Koszonom a linket.
Nagyon durva fürtválogatás volt...cirka 300kg juhfarkot fennhagytunk. Na nem kizárólag minőséghajhászásból, hanem :) profán módon a hordókapacitás korlátossága miatt. Nameg a zöldmunkára is nagyobb hangsúlyt fektettünk idén és szerencsénk is volt. A szőlő szép egészségesen érett volt :)