Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ha van még rajta gari akkor meg kell "hekkelni" a gépet.Mondjuk egy kis kontakt sprével a panelra működés közben.Aztán ha ég rá egy 5centis juk akkor elmondod, hogy 32 amperes megszakítónál ezt tette. Ők ajánlották a 20-as vagy nagyobb kismegszakító használatát.
Vesztenivalód nincs, mert mire a fogyasztóvédelmet meg a hozzá hasonlókat végigjárod abba belefáradsz.A gép így meg használhatatlan.
Én kértem papírt ,hogy írják le a véleményüket . Szerintük hibátlan a gép ... Én meg kértem akkor ne csak telefonban adjanak választ, hanem legyen dokumentálva az amit kijelentenek ,hogy ők javasolták a nagyobb megszakítókat ha esetleg meghibásodna a gép. Úgy értem szét ég vmi benne stb.
Nem normális az hogy 2-3 elektródát lehet csak c20ról is hegeszteni vele.C 16ról meg 12cm cm t
Végiglapoztam ezt a Fimer katalógust (ami ugye kb 10 éves) és szerintem - szigorúan magánvélemény - a Fimer, vagy bármelyik európai cég nem tart ekkora modellpalettát amit házon belül gyárt. Tuti hogy a 60% a cuccoknak kínai gyártmány amit szerencsés esetben a fimer tervezett, gyártat...
Aztán amit egyszer kiadsz a kínaiaknak gyártani, arra kb keresztet is vethetsz szerintem... tuti lekoppintják, és 5 percen belül piacon a klón, épp csak annyival lesz szarabb, hogy ne lehessen belekötni :-)
Szerencsésebb esetben még az is lehet hogy a Fimer időközben dobta a modellt (eltelt 10 év) a kis kínai meg tovább gyártja még vagy 20 évig a gépsoron, esetleg minden két évente más márkanéven, és színben...
Ha saját célra kell, szerintem csináld meg lemezből (lehetőleg krómból). Biztos valamelyest elhúzza a hő, de sok kályha van kazánlemezből, vagy autó felniből! Ja, mondjuk azt a szép piros üzemmódot mint a régi Kalorok biztos nem fogja bírni!
Szeretném megkérdezni, hogy van-e olyan hegesztő fórumtárs Budapest vagy annak körzetében aki elválalná a hugom jancsikályhájának öntvény ajtajának a meghegesztését.Természetesen megfelelő fizetségért.
Igen láttam már én is a dugaszoló aljzatba dughatót.
Két kis "szépséghiba" van velük. Általában nem adják meg a leoldási időt, pedig fontos lenne, vagy ha megadja az olyan 0,3 s körüli.
0,2 s alatt kellene kioldani neki, kicsi különbségnek tűnik de nagyon fontos, élet múlhat rajt.
Szóval ha veszel egy nem dugaljba dughatót egy neves gyártótól az korrekt cucc, bele kell építeni egy megfelelő dobozba.
A másik fontos dolog, sokan nem gondolják, hogy fontos a fázishelyes beépítés. Elméletileg nem tűnik fontosnak, gyakorlatilag az jelentősége, hogy csak a fázis ágban gyártották olyanra, hogy megszakítóként működjön és ellássa ezt a funkciót, a nulla ágban csak egy " segédérintkező" van, ez nem arra van kitalálva, hogy meg tudjon szakítani, össze ég stb... Ezt úgy oldják meg, hogy a leoldás pillanatában kissé késleltetve működik a nulla ágban. Tehát előtte már a fázis ágban megszakított a kapcsoló. Ezért furcsállom a dugaljba dugható konstrukciót, azt elvileg bárhogyan bedughatom...
Ha beépítesz egy dobozba egy korrekt gyártmányt ott vagy ellenőrzöd egy fázisceruzával a dugajban, hogy melyik a fázis és úgy csatlakoztatod a megjelölt villásdugót.
Vagy eleve úgy van megépítve a doboz, hogy csak fázishelyesen működjön, vagy legyen ellenőrzési lehetőség.
Az igazat megvallva, a FI hatalmas átfolyó áramok esetében is működik, de sajnos a villásdugók és aljzatok csak 16 A-osak! Tudsz mobil egységet készíteni, csak ipari 230 V aljzat, vagy 5 pólusú 3 fázishoz csatlakozhatsz! http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-magyarorszagon Sajnos kevés helyen találsz vele csatlakozási lehetőséget, azaz a mobilitása megkérdőjelezhető!
Jobban járnál egy un. áramvédő relével ( Fi relé). Megcsináltatod mobil kivitelűre és ha bármikor máshor ilyen helyzetbe kerülsz, vagy akár otthon is kiváló védelmet nyújt.
A lényeg, hogy ha a készülék meghibásodásakor netán rajtad keresztül folyna áram, azonnal lekapcsol. Méghozzá olyan kis áram értéknél, pl. 30 mA ( többféle kivitel van), hogy garantáltan nem halsz meg tőle.
Régen kb.100 mA körül volt az érték amitől már halálos lehet az áramütés. Persze ez sok mindentől függ.
A szomszédodnál is 1 fázis. és a PEN jön be! A PEN le van választva PE és nullára, utána már NEM KÖZÖSÍTHETŐ! Ami a lényeg, hogy a földelt készülékházakra rákötött védővezető, az nem a készüléket védi, hanem a felhasználót az áramütéstől. Miután az ismerősöd nem csak kettős szigetelésű készülékeket használ, ki van csukva, hogy ne legyen "földelt" hálózati csatlakozó aljzata! No onnan hosszabbítsd ki a hegesztődet. Egyébként célszerű lenne azt a hálózatot szakemberrel megnézetni,az összes hálózati aljzatra,lámpákra rákötni a védő vezetőt, továbbá átnézni az EPH-t!
Köszi a gyors választ! Én is arra a gondolatra jutottam, hogy jobb megelőzni a bajt, mégha feltételezzük is, hogy semmi nem romlik el. Vas van,drót van, akkor készítek rá egyet. Még talán kábelsaru is akad itthon, ha nem, akkor marad a csavarkötés. :)
Régen írtam már bejegyzést ebbe a topikba, és tudom, hogy lógok még a műhelyasztal képeivel is, nem felejtettem el. :)
A segítségeteket szeretném kérni. Banális a kérdés, csak bízom a szakértelmetetekben. Szóval, adott a kis inverterem. Eddig itthon dolgoztam vele csak, ahol a villamos hálózat megfelelő volt. 2+1 drót meg aljzat is hozzá. Namármost, pár házzal odébb lakik egy kedves, idős házaspár. Elengedett nekik a baromfi udvar kapuján a hegesztés. Szeretném megjavítani nekik. Viszont ott csak a régi elektromos hálózat van, hogy 2 drót és kész. Kérdezném, hogy minden esetben szükséges a gépet földelni (csavarhely megvan hozzá a hátulján) vagy amíg azt a 0,5-1 pálcát elfüstölöm ott, azt kibírja a gép károsodás nélkül?
Nekem ez a BLM a legszimpatikusabb,https://www.civishegesztohaz.hu/?t=572 Iweldet is láttam ilyen dobozban. Mondanám hogy kérdez rá a gruppnál a BLM-re hogy milyen, de ha most kezdték forgalmazni akkor nem sok infó van róla.