Keresés

Részletes keresés

timivirag2 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2475
Sziasztok! Anyukámnak 18 éve van citromfája és azt mondta, hogy a teljes beérési idő 8 hónap, de szerintem ez fajtától is függ.
Előzmény: dzgaux (2474)
dzgaux Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2474
Igen, erről már olvastam, mintha lett is volna szó róla vmikor a topicban. De most akkor az én citromom tényleg érik és a teljes beéréshez kell ~1-1,5év, vagy csak játszadozik velem?:)
Előzmény: Freddy56 (2473)
Freddy56 Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2473
A citromnak van még egy - számunkra különleges - tulajdonsága: beérérs után nem eseik le, mint az itteni növények, ha nem szeded le, akkor kissé vissza zöldül, és tovább növekszik, bár ekkor inkább csak a külső héja nő tovább, viszont a termés édesebb lesz, és ha ilyenkor szeded le a cirtomot, ne lepődj meg: a citromban levő magok elkezdtek csírázni, kis gyökerük, sziklevelelük van!
Előzmény: dzgaux (2472)
dzgaux Creative Commons License 2006.10.09 0 0 2472
Érdekes, nálam már most elkezdtek sárgulni az idei tavaszi virágzásból lett termések... Visszazöldülnek, vagy csak én csinálok vmit nagyon jól?:)
Előzmény: Iszka (2471)
Iszka Creative Commons License 2006.10.04 0 0 2471
A citromok termésének beéréséhez idő kell kb. 12-14 hónap és az éréshez tartós hideghatás 2-3 hónapig 5-12 fok. Meleg időben sokat kell öntözni, talaja kissé savanyú legyen, télen sem száradhat le. Virágzáskor még több viz, ha kezd hullani a levélzet, akkor nagy valószinüséggel vizhiánya van.

Érdemes nagy dézsában tartani, tavasztól őszig pedig az udvaron érzi jólmagát!

Freddy56 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2470
Még úgy borsónyi méretig van, hogy esetleg ledobja - leginkább, ha nem kap elég öntözést - , később már nem szokása (a sivatagi kommandós kiképzést azért ekkor sem szereti). Türelem, és bízz benne, hogy egyszer csak színesedni kezd ( a szakkönyv szerint is a színesedésnek kedvez a hűvösebb idő, délvidéken is amikor már 12 fok alá süllyed az éjszakai hőmérséklet, kezd érni a termés, nálunk még nem volt igazán 15 fok alatti a hajnali hőmérséklet, így még egy kicsit várni kell, hogy beinduljon a színesedés).
Előzmény: Pizo_S70 (2469)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2469

Köszi!

Ha valami gond lenne a terméssel, akkor úgyis ledobja,igaz?

Előzmény: Freddy56 (2468)
Freddy56 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2468

Szia!

A saját tapasztalatom: több, mint 1 év. A tavaszi virágzásból megindult citromok a következő év őszére érnek be, az őszi virágzásból eredőek pedig mésfél év múlva, tavasszal.

Előzmény: Pizo_S70 (2467)
Pizo_S70 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 2467

Sziasztok!

Lenne egy nagyon "okos" kérdésem:

Meddig érik a citrom?

Kb. 1 éve vettük a nemes citromfánkat, már akkor is volt rajta zöld citrom, és még mindig zöld.

Nem hullik le, normál citrom méretű, de nem sárgul.

Kint lakik az udvaron, széltől védett déli oldalon cserépben.

A fa közben megint virágzik.

józsi30 Creative Commons License 2006.09.28 0 0 2466

Üdv

Nem gyürődik , v hullámosodik a level?
Ha tudsz tegyél fel képet.
Előzmény: MiCKEY (2465)
MiCKEY Creative Commons License 2006.09.28 0 0 2465
Sziasztok!
Egyből egy kérdéssel kezdeném: Van egy citromfám (1,5m magas) rendesen hozza a leveleket és nem is dobálja, de az új levelei (amelyek még világosak) sárga(barna) foltosak. Ránézésre nem élősködő, mert nincsenek lábai :)
Mi lehet? Esetleg valami gomba?
(téli-kertben van, jó világos helyen, víz nem áll alatta stb.)
Wandaaa Creative Commons License 2006.09.27 0 0 2464

Sziasztok !

A fagyálló banánjaim mind elkeltek, kérlek benneteket már ne írjatok, mert nem aktuális, köszi

Wandaa

_fatu_ Creative Commons License 2006.09.27 0 0 2463
Hát, én is örülök, a citromról már majdnem lemondtam! :) Van egy déli erkély, az elég jól védett, az hiszem lassan átviszem oda, a leanderek is ott vannak már. Viszont a novembert még nem merném megkockáztatni, még zöld a száruk... ez lesz az első novemberük! :)
Utólag én is gondolkodtam ezen a konyhaablakon, ott azért melegebb lenne, főleg, ha odasüt a nap is... talán novemberben még és márciusban már odateszem őket.
Köszönöm a választ!
Előzmény: Taxus (2462)
Taxus Creative Commons License 2006.09.26 0 0 2462

Örölök, hogy jól sikerült és szépen fejlődnek a növények.

Fagyokig kint maradhatnak, ha lehet tedd az ablak, vagy fal közelébe, mert ott nem hül le annyira az éjszaka. Ha megjönnek a fagyok akkor viszont hozd be, ez időjárástól függ, általában okt. végén célszerű behozni. Én nov.-ben is kinthagyom, de estéként lesem a hőmérőt és néha megcsípi a fagy.

Télire szerintem jobb neki a folyosón egy hűvös világos helyen 10 fok körül, mint bent a fűtött lakásban. A napos lakásban is biztos szépen áttelel, de ha lehet ne legyen 20 fok felett sokkal. Én a lépcsőházba tenném, ha nem jön rá nagyon a hideg.

Előzmény: _fatu_ (2461)
_fatu_ Creative Commons License 2006.09.26 0 0 2461
heló,
itt irogattam, még a nyár elején, hogy hogyan mentsem meg a citromfámat, és minden nagyon jól sikerült! a minap ültettem át egy agyagedénybe, és bizony szép nagy gyökerei vannak már! persze még csak a fől-ágak vannak meg, de mégiscsak valami! azért nem vártam tavaszig, mert a narancsokat is áttettem a sima földből kókuszföldbe, és úgy néz ki, hogy nagyon szeretik, mert megugrottak a növésben... na persze lehet, hogy nem ettől... :)
azt szeretném kérdezni, hogy mikor hozzam be őket, és hol teletessem? a lépcsőházban nincs fagy, világos is (ugyan északi oldal, de az egész fal üveg), ott lesz néhány másik növény. ezeket is így kell teleltetni, vagy maradhatnak a lakásban? nagyon kicsik még nincsenek 5centisek sem, így lenne egy hely, egy déli, döntött ablak, ott ha napsütés van, akkor egész nap odasüt, és messze van a radiátor is. melyik lenne jobb?
Flanell Creative Commons License 2006.09.25 0 0 2460

Nem értek a banánhoz, ezért írtam általános szert.  :)  

Pl. a Fundazol, Topsin-M, Ridomil 68 elég sok betegségre jó. De bármi más is jó lehet. Esetleg a rézre és kénre kell vigyázni, nehogy égessenek.

Előzmény: Taxus (2459)
Taxus Creative Commons License 2006.09.25 0 0 2459
Jó ötlet! Tavaly sokkal hamarabb jelentkezett nálam, már aug. végén. Mivel fújjam le, van spéci ötleted? Vagy valamilyen általános gombaölővel?
Előzmény: Flanell (2458)
Flanell Creative Commons License 2006.09.25 0 0 2458

Szerintem is a hűvös idő és a harmat okozza, de nem közvetlenül, hanem elősegíti valami vírus, baktérium vagy gomba szaporodását.

Én lefújnám valami általánosabb gombaölővel. Ezek a pettyek már nem múlnak el, de az újak talán nem lesznek ilyenek.

Előzmény: Taxus (2456)
Taxus Creative Commons License 2006.09.25 0 0 2457
Én a talajmenti fagyok megjelenésekor a teraszra a fal mellé teszem, ott sokkal később jelenik meg a fagy. 1-2 fokos fagyot kibír, általában kap is nálam, de a fiatal apró levelek ilyenkor lefagynak. Az idősek meg sárgulni kezdenek. Ezután gyorsan behozom.
Előzmény: Törölt nick (2452)
Taxus Creative Commons License 2006.09.25 0 0 2456

Ez szabadban van?

Az alsó levélen a száraz foltok nagyon úgy tűnik, mint ha égés lenne. Ez úgy fordulhat elő, ha vizes a levele, mikor rásüt a nap és a vízcseppek nagyítóként viselkednek. Nem nem biztos, csak egy ötlet. 

A felső képen a barna pöttyös szélés sárguló levelek nálam is vannak, az idősebbek így pusztulnak el. Úgy tapasztalom, hogy ha jön az ősz és hidegebbek az éjszakák, egyre több és fiatalabb levélen feltűnik a barna folt és sárgul a levél. Végül, október végén már a ki nem nyílott levelek is ilyenek lesznek. Tehát szerintem a hideg éjszaka és a lecsapódó víz okozza. Nálam most kb. 3 fiatal levélen nincs, de az idősebbeken egyre több a barna pötty és a sárgulás. Ha az új levelek is ilyenek akkor valamilyen talaj, tápanyag probléma, meszes talaj, kevés tápanyag.

De lehet, hogy másnak más ötlete van... nem vagyok szakértő.

Előzmény: atilka90 (2454)
sjohn Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2455
Valószínűleg , de én a sajátommal nem kísérleteznék!
Előzmény: Törölt nick (2452)
atilka90 Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2454

Valaki tud segíteni? Mi lehet a baja?

atilka90 Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2453
Érdekel !!!!!! De én pécsi vagyok hogy jut el a banán pécsre
Előzmény: Wandaaa (2447)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2452
kösz! gondolom azért egy pár fokos fagyot még elvisel nem?
Előzmény: sjohn (2451)
sjohn Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2451
Addíg ,amíg nem jönnek éjjel a minuszok.
Ha csak egy van és tudod hurcolászni , akkor kiteheted napközben , mikor nincs fagy.
Előzmény: Törölt nick (2449)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2450

Az avokádót is hüvös helyre kell vinni télen? Ha igen hány fok az ideális?

Ja és szintén +kérdezem, meddig maradhat kint a szabadban?

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 2449
A citromfa meddig maradhat kint?
Taxus Creative Commons License 2006.09.23 0 0 2448
Két locsolás között hagyd egy kicsit kiszáradni a földet, azért persze ne csontszárazra. A régi levelek amúgy mindig leszáradnak, előbb a szélük, majd az egész, ez természetes, ha majd hoz sarjakat akkor egy kis banánerdőt alkot, ahol kisebb, nagyobb egyedek is vannak.
Előzmény: magneska (2444)
Wandaaa Creative Commons License 2006.09.21 0 0 2447

Sziasztok !

Maradt még néhány eladó fagyálló banánfám, (Musa basjoo) akit érdekel dobjon egy mailt.

Kb. 0.8 -1 méteresek 2.500-3.000,-

magneska Creative Commons License 2006.09.19 0 0 2446

Szia!

Köszi a választ. Átültetem szegénykémet.

Előzmény: Arth_ur (2445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!