Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Igen, erről már olvastam, mintha lett is volna szó róla vmikor a topicban. De most akkor az én citromom tényleg érik és a teljes beéréshez kell ~1-1,5év, vagy csak játszadozik velem?:)
A citromnak van még egy - számunkra különleges - tulajdonsága: beérérs után nem eseik le, mint az itteni növények, ha nem szeded le, akkor kissé vissza zöldül, és tovább növekszik, bár ekkor inkább csak a külső héja nő tovább, viszont a termés édesebb lesz, és ha ilyenkor szeded le a cirtomot, ne lepődj meg: a citromban levő magok elkezdtek csírázni, kis gyökerük, sziklevelelük van!
A citromok termésének beéréséhez idő kell kb. 12-14 hónap és az éréshez tartós hideghatás 2-3 hónapig 5-12 fok. Meleg időben sokat kell öntözni, talaja kissé savanyú legyen, télen sem száradhat le. Virágzáskor még több viz, ha kezd hullani a levélzet, akkor nagy valószinüséggel vizhiánya van.
Érdemes nagy dézsában tartani, tavasztól őszig pedig az udvaron érzi jólmagát!
Még úgy borsónyi méretig van, hogy esetleg ledobja - leginkább, ha nem kap elég öntözést - , később már nem szokása (a sivatagi kommandós kiképzést azért ekkor sem szereti). Türelem, és bízz benne, hogy egyszer csak színesedni kezd ( a szakkönyv szerint is a színesedésnek kedvez a hűvösebb idő, délvidéken is amikor már 12 fok alá süllyed az éjszakai hőmérséklet, kezd érni a termés, nálunk még nem volt igazán 15 fok alatti a hajnali hőmérséklet, így még egy kicsit várni kell, hogy beinduljon a színesedés).
A saját tapasztalatom: több, mint 1 év. A tavaszi virágzásból megindult citromok a következő év őszére érnek be, az őszi virágzásból eredőek pedig mésfél év múlva, tavasszal.
Sziasztok! Egyből egy kérdéssel kezdeném: Van egy citromfám (1,5m magas) rendesen hozza a leveleket és nem is dobálja, de az új levelei (amelyek még világosak) sárga(barna) foltosak. Ránézésre nem élősködő, mert nincsenek lábai :) Mi lehet? Esetleg valami gomba? (téli-kertben van, jó világos helyen, víz nem áll alatta stb.)
Hát, én is örülök, a citromról már majdnem lemondtam! :) Van egy déli erkély, az elég jól védett, az hiszem lassan átviszem oda, a leanderek is ott vannak már. Viszont a novembert még nem merném megkockáztatni, még zöld a száruk... ez lesz az első novemberük! :) Utólag én is gondolkodtam ezen a konyhaablakon, ott azért melegebb lenne, főleg, ha odasüt a nap is... talán novemberben még és márciusban már odateszem őket. Köszönöm a választ!
Örölök, hogy jól sikerült és szépen fejlődnek a növények.
Fagyokig kint maradhatnak, ha lehet tedd az ablak, vagy fal közelébe, mert ott nem hül le annyira az éjszaka. Ha megjönnek a fagyok akkor viszont hozd be, ez időjárástól függ, általában okt. végén célszerű behozni. Én nov.-ben is kinthagyom, de estéként lesem a hőmérőt és néha megcsípi a fagy.
Télire szerintem jobb neki a folyosón egy hűvös világos helyen 10 fok körül, mint bent a fűtött lakásban. A napos lakásban is biztos szépen áttelel, de ha lehet ne legyen 20 fok felett sokkal. Én a lépcsőházba tenném, ha nem jön rá nagyon a hideg.
heló, itt irogattam, még a nyár elején, hogy hogyan mentsem meg a citromfámat, és minden nagyon jól sikerült! a minap ültettem át egy agyagedénybe, és bizony szép nagy gyökerei vannak már! persze még csak a fől-ágak vannak meg, de mégiscsak valami! azért nem vártam tavaszig, mert a narancsokat is áttettem a sima földből kókuszföldbe, és úgy néz ki, hogy nagyon szeretik, mert megugrottak a növésben... na persze lehet, hogy nem ettől... :) azt szeretném kérdezni, hogy mikor hozzam be őket, és hol teletessem? a lépcsőházban nincs fagy, világos is (ugyan északi oldal, de az egész fal üveg), ott lesz néhány másik növény. ezeket is így kell teleltetni, vagy maradhatnak a lakásban? nagyon kicsik még nincsenek 5centisek sem, így lenne egy hely, egy déli, döntött ablak, ott ha napsütés van, akkor egész nap odasüt, és messze van a radiátor is. melyik lenne jobb?
Én a talajmenti fagyok megjelenésekor a teraszra a fal mellé teszem, ott sokkal később jelenik meg a fagy. 1-2 fokos fagyot kibír, általában kap is nálam, de a fiatal apró levelek ilyenkor lefagynak. Az idősek meg sárgulni kezdenek. Ezután gyorsan behozom.
Az alsó levélen a száraz foltok nagyon úgy tűnik, mint ha égés lenne. Ez úgy fordulhat elő, ha vizes a levele, mikor rásüt a nap és a vízcseppek nagyítóként viselkednek. Nem nem biztos, csak egy ötlet.
A felső képen a barna pöttyös szélés sárguló levelek nálam is vannak, az idősebbek így pusztulnak el. Úgy tapasztalom, hogy ha jön az ősz és hidegebbek az éjszakák, egyre több és fiatalabb levélen feltűnik a barna folt és sárgul a levél. Végül, október végén már a ki nem nyílott levelek is ilyenek lesznek. Tehát szerintem a hideg éjszaka és a lecsapódó víz okozza. Nálam most kb. 3 fiatal levélen nincs, de az idősebbeken egyre több a barna pötty és a sárgulás. Ha az új levelek is ilyenek akkor valamilyen talaj, tápanyag probléma, meszes talaj, kevés tápanyag.
De lehet, hogy másnak más ötlete van... nem vagyok szakértő.
Két locsolás között hagyd egy kicsit kiszáradni a földet, azért persze ne csontszárazra. A régi levelek amúgy mindig leszáradnak, előbb a szélük, majd az egész, ez természetes, ha majd hoz sarjakat akkor egy kis banánerdőt alkot, ahol kisebb, nagyobb egyedek is vannak.