Keresés

Részletes keresés

minimal Creative Commons License 2005.10.28 0 0 89

Hajjaj! :o)

Na látod arra én is kiváncsi lennék.

f4-4 között valamikor ellécelek, aztán off-line eszek egy darabig. :o)

Előzmény: R-U-D (88)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.28 0 0 88

"azért eszik, hogy éljen, nem azért él, hogy egyen" típusú ember vagyok.

Ezért egy jó cascados staket te is a hedonista hajlamodobol adódóan nem fogsz megvetni Dél Amerikában.

Ha a csirkét csontostul készítik akkor nyílván létezik náluk egy olyan halálozási mutató, ami a csirkeszilánkból adódó torokfelsértés, esetleg fulladásba torkolló halálozási arányt vagy mennyiséget mutatja az összlakossághoz képest. Na erre kiváncsi lennék.

Előzmény: minimal (87)
minimal Creative Commons License 2005.10.27 0 0 87

A hal tényleg jó... de további példa gyanánt az édességeik, üdítőik már olyan édesek, hogy az ember arca eltorzul, ha eszik/iszik belőlük. Biztos vannak jó kaják is, de én nem a konyhájuk miatt élveztem nagyon az ottlétemet. :o)

Nomeg az is hozzátartozik, hogy én az "azért eszik, hogy éljen, nem azért él, hogy egyen" típusú ember vagyok. :o)

Előzmény: csokelorant (86)
csokelorant Creative Commons License 2005.10.27 0 0 86

A csirke-ételeket én is azért kerültem, mert a szárnyasok felaprítása nem az általunk megszokott módon történik. Alsócombot karikára, meg csirkehátat bárddal felkockázva megsütve, esetleg valamibe bebundázva.... brrrr. Még most is borsódzik a hátam tőle. Malapascuán meg hülyének néztek, amikor csont nélkül kértem a chiken adobo-t. Mert amúgy az ízét imádom, csak azt nem szeretem, hogy úgy kell enni, mint a kétszer rottyant dunai halászlét.

Amúgy szerintem ki kell próbálni a jellegzetességeiket is. A lechon például kimondottan veszélytelen. Az egyedüli baj maximum az lehet, hogy nem sül át a malac rendesen és a bentebb eső részek nyersek, de legalább nem olyan brutálisan trancsírozzák, mint a csirkét.

Halban viszont nagyon jók. Azt lehet náluk enni. Meg a tésztából készült kaják. Meg gyakorlatilag bármi:), mert szerintem nagyon jól főznek.

Előzmény: minimal (85)
minimal Creative Commons License 2005.10.27 0 0 85

Olcsó konzerv, kenyér, stb. mindenütt van. :oP

A helyi specialitás pedig a jó kis steak, azt majd megkostólom. :o)

Előzmény: R-U-D (84)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.27 0 0 84

Az első kellemetlen emlékek hatására elkezdtem kerülni a helyi specialitásokat. :o)

Hát a mostani útodon nem minden sarkon fogsz találni mekit ;-p

Előzmény: minimal (83)
minimal Creative Commons License 2005.10.27 0 0 83

"Nem csak a sztyuárdesszeket kéne bámulni!"

:oD

Lehetetlen nem bámulni a stewardess-eket!

A darált disznóval még Manilában merényeltek meg, a többit meg itt-ott láttam. Ettem rizses-húsos cuccokat kézzel, amik nem voltak rosszak (ehetők voltak :o)... de pl. a vendéglátóknál kapott koszt -a zavarbaejtően uras kiszolgálás ellenére- nem volt az igazi. Az első kellemetlen emlékek hatására elkezdtem kerülni a helyi specialitásokat. :o)

Előzmény: Törölt nick (80)
minimal Creative Commons License 2005.10.27 0 0 82

Ha szereted az olyan csirkét, amit a csontozatra való tekintet nélkül szeleteltek fel, esetleg a "beledarálunk mindent" disznót, akkor ne hagyd ki az alábbiakat! :o)

Ha épp nem San Miguel-t iszol, majd vegyél amolyan Lime üdítőt cukor nélkül. Kellemesen savanykás, kitűnő szomjoltó! :o)

Előzmény: R-U-D (81)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.27 0 0 81

Hol marad a kare-kare? a menudo? a chicken-pork adobo? az afritada? a caldereta? a sinigang? az inihaw baboy? a lechon kawali? a pancit canton?

Ezek lennének azok az ételek, amiket ki kell próbálnunk?

Egyébként itt egy érdekes útleírás, aminek ha minden igaz van angol verziója is

http://www.worldtrip.de/Asien/Philippinen

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.26 0 0 80

De beindult a topik!

Az autópályadíj annyira brutális nem lehet, nem egy gazdag ország az. A fél óra úgy van, hogy a busz vagy félóránként indul, vagy akkor, ha tele van (Olongapóba mentem így, az távol sincs olyan messze, mint Banaue, mégis 3 és 3/4 óra volt. Így szvsz. a 6-7 óra még ideális is.)

minimal! Mi az, hogy "száraz húsok válogatás nélkül összedarálva"? Hol marad a kare-kare? a menudo? a chicken-pork adobo? az afritada? a caldereta? a sinigang? az inihaw baboy? a lechon kawali? a pancit canton? Nem csak a sztyuárdesszeket kéne bámulni!

Előzmény: R-U-D (79)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.26 0 0 79

Igazából a buszt azért vetettem el végülis, mert nem sok időnk lesz Luzonra és autóval mégiscsak oda és akkor megyünk amikor mi szeretnénk.

Az autópályadíj meg ahogyan látom brutális :-)

Egyébként ezt a fél órás buszindulást Banuaeba honnan tudod. Az LP nem ezt írja. Lehet, hogy én nem olvastam egészen alaposan.

Egyébként végre kaptam visszajelzést az autókölcsönzőből. A 2003 as Toyota Corolla 1500 PHP lesz per nap.

Előzmény: csokelorant (78)
csokelorant Creative Commons License 2005.10.26 0 0 78

A keményen fizetős az 150-250 Peso-t jelent utanként.

Helyi viszonylatban brutális.

Az utak kitáblázottságáról nem tudok semmit, de azt hallottam, hogy olyan térkép, ami mindenben helytálló, olyan nem létezik a Fülöp-szigeteken.

Terepjáró nem kell, azzal a Corollával is oda tudsz jutni.

Egyébként a buszok indulásával nincs semmi gond, mivel félóránként indulnak arra.

Előzmény: R-U-D (75)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.25 0 0 77
Egy olcsó autókölcsönző: http://www.hannanrentacar.com/rates.htm
R-U-D Creative Commons License 2005.10.21 0 0 76
?
Előzmény: R-U-D (75)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.18 0 0 75

Mi az, hogy kemnyen fizetős? Szerinted kb mennyi lehet?

Én alapvetően szeretem az izgalmas utazást, vezetést, hiszen Koh Phanganon már kipróbálhattam ezirányú tudásomat/képességeimet, bár itt max 20 km volt az egész durva szkasz az említett 150-200 km helyett. Bár emélem nem 4x4 meghajtásos autót kell bérelnem, mert az keményen megdobná a költségeket. Amit most találtam legjobb ajánlat az 1600 PHP per nap egy Toyota Corolláért.

Azért eröltetem az autót mert a busszal sajnos pont 1 napot veszítenénk a rugalmatlan indulási időpont miatt.

Mennyire van kitáblázva az útvonal tapasztalatodalapján? Nagyon könnyű eltévedni? Bár ahogy néztem Banuaeba elég egyszerű egyenes út vezet (nyílván kanyarokkal, szerpentinekkel) 

Előzmény: csokelorant (74)
csokelorant Creative Commons License 2005.10.17 0 0 74
Az észak luzoni utakról csak annyit, hogy a highway bizony messze nem megy el olyan messzire. Egyik az, hogy fizetős, ráadásul keményen, másik pedig, hogy kb 150-200 kilométeren keresztül hajmeresztő hegyi utakon kell menned, ami gyakran csak egy sávos. Éjel, és ködben nem érdemes arra menni. Szerintem autóval olyan 6-7 óra, erős idegekkel, és nagy adag bátorsággal (eltévedés nélkül) 5 óra:)
Előzmény: R-U-D (70)
csindu Creative Commons License 2005.10.16 0 0 73
Sziasztok!

Tud valaki valami közelebbit Borneóról, vagy esetleg járt ott mostanában? A neten sincs semmi érdemleges róla. Ha valaki tud segíteni köszi!
minimal Creative Commons License 2005.10.16 0 0 72
Akkor sem értem ezt a mobilos témát. Tavaly Tahiti-ra érkezve vettem egy telefonkártyát, aztán úgy intéztem a szállásfoglalást.
Előzmény: csokelorant (69)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.14 0 0 71
A kártyafüggetlen telefon most nekem utánajárást jelentene, mert nem áll ilyen rendelkezésemre. Telefonálni nem akarok, max 1x a családnak, inkább mindenkinek küldök mailt, így nem eröltetem a témát.
R-U-D Creative Commons License 2005.10.14 0 0 70
Biztosan igazad van a szállással kapcsolatban, de kezdek arra a döntésre jutni, hogy előre foglalok olyan helyeken, ahol kevés szálláslehetőség van (Busuanga, Sabang). Most már eljutottam lassan arra a szintre, hogy órára pontosan tudom, hogy mikor hova megyünk, így nem lenne nagy mellényúlás az sem, ha mindent előre foglalnék, de ezen inkább még gondolkozom, mert akkor oda a tényleges szabadságnak.

Arra a döntésre is jutottam, hogy Észak Luzont bérelt autóval nézzük meg. Sokat gondolkodtam a buszon, utánajártam azzal is viszonylag egyszerűen el lehet jutni Banaueba, de az csak érkezésünk utáni napon indulna. Luzonra egyébként is csak 4 napot szánunk és ebből 2 napot csak a buszút venne el. Autóval megtudom oldani azt, hogy du. 2-kor átveszem az autót a reptéren és még aznap levezetek Banuaeba (elvileg csak 350 km, nem is értem miért 9 óra busszal, hiszen végig highway van). Így 3 napunk lesz mindent megtekinteni, ami ugyan nagyon kevés, mégis elégnek kell lennie.

A Philippines National Car Rental egyébként 1600PHP-t kér egy Toyota Corolla LX-ért per nap, ami szerintem elviselhető.

Az eddigi tervezett költségvetés is kellemes meglepetést okozott, amit most számoltam ki nemrég.

Útvonal:

Wien – Kuala Lumpur – Manila – Banuae – Manila – Puerto Princesa – Sabang – El Nido – Coron – Manila

Ez 3 belföldi repülést is tartalmaz, autóbérlést 4 napra, szállások jó helyeken, 5 merülés + Advanced OW búvárvizsga, hajóutak, taxi, buszutak. Erre jött ki 330.000 HUF / fő !!!!

Amit nem tartalmaz az a kajálás, italok + szuvenír és esetleges Island hoppingok.

Természetesen az árakat leellenőriztem a neten, volt néhol eltérés az LP-hez képest.

Kiváncsi leszek, hogy mennyire tartható ez a keret.

A Petronas Towersnél meg sztem 8-ra odamegyünk és így kapunk jegyet is korábbra mint délután. Úgyis reggel 5-kor szállunk le KL-ben, így a felkelés nem lesz probléma.

csokelorant Creative Commons License 2005.10.14 0 0 69

Én sem a munka miatt javasoltam a kártyavásárlást kint, hanem azért, hogy mindenhová oda tudj telefonálni, mielőtt megérkezel, nehogy meglepetés érjen. Nekem volt azért a LP-ben olyan hotel, ami duplaannyiba került volna, mint ami a könyvben van, és ha mondjuk elmész egy kis szigetre, ahol csak egy hely van, akkor bizony megszívhatod.

Nameg a család is biztosan örül, ha gyakran jelentkezel.

A toronyba tényleg csak a hídig lehet felmenni. A barátaimnak sikerült felmenniük utánam egy héttel. Ők kilenckor ott álltak a jegyért, de csak délután négykor került rájuk a sor. Egyébként biztosan vannak ott is forgalmasabb, és kevésbé forgalmas napok. Legyen szerencséd. Amúgy a panoráma onnan is nagyon állat.

A TVtoronyba is érdemes felmenni. Ott magasabbra lehet menni, és még egy étterem is van.

Előzmény: R-U-D (68)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.13 0 0 68

Főnököm mindig csodálkozik is, hogy miért megyek olyan helyekre ahol nincsen térerő ;-)

Asszem azt csinálom, hogy itthon előre lefoglalom neten a repjegyet, hiszen így a legolcsóbb (megnéztem). A repülések időpontjait már egyébként is meghatároztam a program és menetrend alapján. Meg aztán nem akarok ott álni Busuangán a világ végén úgy, hogy nincsen repjegyem vissza Manilába.

De úgy látom, hogy csak a sky bridge-ig lehet feljutni a tornyoknál:-(((:

The two towers are connected by a sky bridge. When you want to visit the towers, then the sky bridge is the highest point you can get. At this level is also a restaurant located.
If you would like to visit the towers, I would like to advise you to collect your free tickets before ten o'clock. Otherwise it would become late afternoon  to go up the tower. If you collect your free ticket early in the morning, than there is on the ticket the exact time, when you should be at the elevator to go up.
Do you come at ten o'clock, the exact time should probably 13.00 to go up to the sky bridge.
You can collect your free tickets at the ground floor.
The elevator, which brings you to the sky bridge,  is located in the basement of the building. The elevator goes very fast and you should take your pictures very fast, because you're not allowed to stay very long  long on the bridge. After 5 or 10 minutes you're ordered  to go down.
It's certainly worth a visit. You shouldn't miss it.

Előzmény: csokelorant (66)
minimal Creative Commons License 2005.10.13 0 0 67

"Javaslom, hogy vigyél ki egy független mobilt, és vegyél bele egy feltöltőkártyás sim-et"

Szvsz R-U-D kollega bevágja a telefont a táska aljára, és szépen elfelejti. :o)

Előzmény: csokelorant (66)
csokelorant Creative Commons License 2005.10.13 0 0 66

Láttam robbantott korallt, elég sokat, mivel Malapascua körül gyakorlatilag csak ilyen van. Úgy néz ki, mint egy kavicsos tengerfenék, amit benőtt a tengeri fű. Élet elég kevés van rajta, de azért vannak köztük olyan szirtek, amik megmaradtak.

A peso árfolyam olyan 3,5 és 3,7 között van. A Citibank 3,62-vel számolt. Tegnap kaptam meg a számlakivonatot:)

Volt Lonely Planetem, anélkül nem is mertem volna elmenni. Az árak eléggé fedik a valóságot. Volt ami kicsit drágább volt, és volt ami kicsit olcsóbb, de max +-20% volt a difi. Javaslom, hogy vigyél ki egy független mobilt, és vegyél bele egy feltöltőkártyás sim-et. 0,4USD egy perc haza, és egy peso egy sms! Kártyán meg kapsz 1000 peso alatt. Arra különösen jó, hogy fel tudod vele hívni a kiválasztott szállásokat, hogy van-e szabad szobályuk, és ha igen, mennyiért. Angolul kiválóan beszélnek, telefonon is lehet érteni őket.

A reptéren is simán kapsz jegyet, de általában a 2 héttel előre foglalt jegyek 20%-al olcsóbbak. Repjegyet nagyon sok helyi irodában is lehet foglalni. Szerintem fölösleges itthonról, előre.

Kuala Lumpurban az Allson Genesis hotelben szálltam meg. Nagyon jó 3 csillagos hotel, a Jala Bukit Bintangtól 50 méterre, jó környéken. 30 dolcsi volt a www.asiarooms.com -on.

A petronas toronyban ne reménykedj. Reggel kell sorbaállni jegyért, és talán délután sorrakerülsz. Odamész, veszel jegyet, majd megmondják, mikor gyere vissza, amikor a te csoportod indul.

Végre felraktam a képeimet www.csoke.hu/2005

Előzmény: R-U-D (58)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.12 0 0 65
Létezik, hogy 1 Peso = 3,7 HUF ? Eddig 4,1-ből indultam ki.
minimal Creative Commons License 2005.10.05 0 0 64

Ilyen buddys lélegzést már a mantás merüléskor is nyomtam. :o)

A cápás menetkor meg csontra szívtam a biztonsági megállón a palackot... hiába, levegőpazarló kezdők vagyunk. :o)

Namajd rádcsörgök, kiváncsi vagyok a részletekre! :o)

Előzmény: R-U-D (63)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.05 0 0 63

OFF

Pontosan 56 méterre, ez volt a maximum.

Egyébként az összes merülés 40 méter alatt volt és még barlangban is merültem 43 méter mélyen.

Hogy milyen volt? 40 méter alatt rendszeresen beütött a nitrogén-mámor, ami olyan mint ha be lennél rúgva. Miután fel voltam készülve rá, azaz a többiek mondták, hogy milyen lehet, nem volt annyira para. Sőt, az érzés valahogy teljes nyugodtsággal és boldogsággal töltött el.

Mindenesetre először para mélyre menni ésrádöbbeni, hogy a hátadon lévő kis palackból kapsz csak levegőt. Ilyenen 20 méteren még nem gondolkodtam.

Az Adrián ez úgy nézett ki, hogy sziklafal mellett zuhantunk, mint az ejtőernyősök a mélységbe. 25 méter alatt hírtelen 10 fokot hűlt a víz (hideg-meleg határ), még szerencse, hogy 7mm-es neoprén volt rajtam, így annyira nem fáztam.

Egyébként láttunk tonhalat, polipot, langusztát (fogtunk is) és delfint.

Volt egy kisebb malör is, pont az 56 méteres merülésnél idő elött elfogyott a levegőm, úgyhogy az 5 méteres stopp már buddy breathingen keresztül volt csak megoldható. Itt sajnos idő elött fel is jöttem és fél napig fájt utána a fejem.

Mindenesetre elsőre nagyon bevállalósnak tűnik az 50-es merülés (az is volt), de utána már teljes nyugodtsággal merültem 40 méter alá.

Előzmény: minimal (62)
minimal Creative Commons License 2005.10.05 0 0 62
Csak nem? Végül lerongyoltál 50 méterre? Milyen volt? :o)
Előzmény: R-U-D (61)
R-U-D Creative Commons License 2005.10.05 0 0 61

Nem bizony!

Itt egy kis link a busuangai roncsokról: http://www.diveright-coron.com/sites.htm

Ugyan nincs advance OW-m, de 2 hete az összes említett mélységet többször is übereltem, így remélem majd engednek mindenhol merülni.

Előzmény: minimal (60)
minimal Creative Commons License 2005.10.05 0 0 60
Nem bírsz magaddal? :oD
Előzmény: R-U-D (59)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!